top of page

Roadtrip Italië

Bijgewerkt op: 11 jun. 2023Zoek jij een bestemming om naar toe te gaan buiten het hoogseizoen? Eentje waar je niet voor in het vliegtuig hoeft te stappen? Ga voor Italië! Vooral in het voor- en najaar is Italië een geweldige roadtripbestemming. De auto leent zich om de diversiteit van Italië te leren kennen. Deze route combineert culturele bezienswaardigheden, historische steden, natuur en de kust. De route is goed voor drie weken Italië.


Met deze route zagen we in drie weken diverse hoogtepunten van Noord-, Midden- en Zuid-Italië:

Nederland → Varese (Lombardije) → Firenze (Toscane) → Tarquinia (Viterbo) → Rome (Lazio) → Sorrento (Campania/Napels) → Assisi (Umbrië) → Staufen im Breisgau (het Zwarte woud, Duitsland) → Nederland


Op de meeste bestemmingen overnachtten we vier nachten, in een tent, hotel of agriturismo. Hier lees je meer over duurzaam overnachten in Italië en meer duurzame tips, waaronder bus- en treinreizen naar Italië.Onze roadtrip startte in Noord-Brabant met de auto. Je kunt er ook voor kiezen met de trein naar Italië te gaan en ter plekke een zuinige of elektrische auto huren. Een andere avontuurlijke, milieuvriendelijke keuze is om een duurzame camper te huren en daarmee op uit te trekken. Hier vind je de weg naar oplaadpunten voor elektrische voertuigen in Europa.


De autoroute naar Italië

Van Nederland naar Varese namen een route door Duitsland en Zwitserland. Dit was meteen de langste rit. We waren 13 uur onderweg, waarvan 1 uur file. We bleven twee nachten in Varese, wat ons de kans gaf uit te rusten aan een mooi meer.


In Zwitserland kun je kiezen om de Gotthardpas of de Gotthard tunnel te nemen om voorbij de bergen te geraken. Voor de Gotthardpas kun je de afslag Erstfeld nemen. Daar is ook de Gotthardtunnel.


Voor Zwitserland heb je een vignet nodig om er op de snelweg te mogen rijden. Die kost 45 euro voor een personenauto en is een maand geldig. Een vignet voor een camper of personenauto met caravan of vouwwagen kost 70 euro voor 14 maanden. Het vignet geldt ook voor de Gotthardpas en de Gotthardtunnel. Met een vignet, hoef je daar dus geen tol meer te betalen.Grensovergang Ponte Tresa ligt tussen het eind van de Gotthardpas en Varese. In en rond Varese zijn verschillende grote meren en campings. Het populaire Comomeer ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van grensovergang Ponte Tresa. Lago Maggiore is een halfuur van de grenspost en Lago di Lugano aan de grens.


De leukste plekken tijdens je roadtrip door Italië


Firenze

Van Varese reden we naar een agriturismo in Impruneta in een hallucinant Toscaans landschap, nabij Firenze (Florence). Deze rit duurde vier uur. Firenze is niet groot, maar de Duomo, andere kerken, middeleeuwse pleinen en bruggen en renaissance kunst houden je wel een paar dagen zoet. Wij bleven drie nachten.Tarquinia

Tarquinia is een klein stadje aan de kust, in Midden-Italië. Van Impruneta reden we er in 3 uur naartoe. Tarquinia telt veel campings met een strand en is in de zomermaanden een populaire reisbestemming onder Italianen. Bij Tarquinia kun je 2500 jaar oude graftombes en -heuvels van Etrusken bezoeken. Veel schilderingen in de tombes zijn nog steeds in tact. Ook het van tufstenen stadje Pitigliano is niet ver van Tarquinia en erg mooi. De natuurlijke warmwaterbron in Saturnia is prachtig en ook in de buurt. Met vier overnachtingen hadden we genoeg tijd om dit alles te zien en een dag aan het strand te liggen.Rome

Vanuit Tarquinia vervolgden wij onze route in anderhalf uur naar Rome. We sliepen vier nachten in de hoofdstad en bezochten onder andere verschillende kerken, pleinen, het Pantheon, Forum Romanum en een paar Italiaanse vrienden. Natuurlijk is er veel meer te zien, waaronder de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse musea in Vaticaanstad. Dus misschien zijn vier dagen krap als je uitgebreidere plannen hebt.


In Rome verplaatsten we ons te voet en met de metro. We sliepen in een bed and breakfast bij hoofdstation Roma Termini. De auto parkeerden we naast Roma Termini in parkeergarage Terminal Park voor 16 euro per dag. Voor de vindbaarheid: er staat heel groot Parcheggio op het pand.


Sorrento

Van Rome reden we in driëneenhalf uur naar Sorrento, een stukje voorbij Napels. Hier sliepen we vier nachten op een camping aan het strand. Het uitzicht was prachtig, maar in augustus is het hier ook 's nachts heel heet. In Sorrento kun je duiken, ook zonder PADI-brevet. Met de veerboot kun je het eiland Capri bezoeken. Na een uur en een kwartier rijden sta je in de stad Napels, aan de kust in Amalfi of op vulkaan Vesuvius. Na een autorit van 45 minuten ben je in Pompeii.


Assisi

Onze laatste Italiaanse bestemming was Assisi in Umbrië. Vier nachten verbleven we er in een agriturismo. Assisi is vijf uur rijden vanuit Sorrento. In bedevaartsoord Assisi bezochten we de Sint-Franciscusbasiliek met fresco's die de biografie van Sint Franciscus vormen. Provinciehoofdstad Perugia ligt ook in de buurt en is evengoed charmant. In Umbrië vind je veel lokale en traditionele producten. Het is goede bestemming voor een kookcursus. Verder is Umbrië bezaaid met groene heuvels. Vooral nationaal park Monti Sibillini leent zich goed voor een mooie wandeling. Vanuit Assisi ben je er in anderhalf à twee uur.Staufen im Breisgau

De laatste twee nachten spendeerden we in Staufen im Breisgau, in het Zwarte woud in Duitsland. Vanuit Assisi een trip van 9,5 uur, waarbij je in Zwitserland opnieuw kunt kiezen tussen de Gotthardpas en de Gottharttunnel. Het knusse dorpje is een prima bestemming om uit te rusten en eventueel te wandelen of fietsen in het Zwarte woud. Staufen im Breisgau ligt op 7 uur rijden van Utrecht.Tips voor je roadtrip

Tips voor de laatste check voor vertrek.

 • Check vooraf de brandstofprijzen in de verschillende landen, bijvoorbeeld op de website van ANWB.

 • Als je dat nog niet hebt gedaan, geef je auto een buurt voor vertrek.

 • Neem eten en veel drinken mee op lange ritten, onder andere voor pechsituaties.

 • Bestel je visum voor Zwitserland voor vertrek.

 • Zorg dat je kleingeld bij je hebt voor de Italiaanse tolpoorten.

 • Bij sommige tolpoorten moet je enkel een kaartje nemen. Dat lever je later in bij een andere tolpoort, waarna je een vaak wat hoger bedrag moet betalen.

 • Tanken is in Duitsland goedkoper bij een autohof dan aan de snelweg. Ze liggen dichtbij de snelweg en er is meestal is er ook horeca. 'Autohof' staat aangegeven op de snelweg.

 • Maak je ramen schoon bij tankstations.

 • Check vooraf de oplaadpunten voor elektrische auto's en campers op je route.

 • Vergeet je oplaadkabeltje van je telefoon niet.

 • Bedenk vooraf of je de Gotthardtunnel of -pas neemt en welke afslag je neemt.

 • En zorg natuurlijk dat je goed uitgerust bent en dat je telefoon opgeladen is. Neem eventueel een powerbank mee.
Heb je ook een mooie roadtrip gemaakt in Italië? We zijn benieuwd! Laat het ons weten.

Comments


bottom of page