top of page

DUURZAAM REIZEN

IN COSTA RICA

Een duurzame rondreis maken door Costa Rica is zo gepiept. Het land is, samen met een aantal andere landen in Centraal Amerika, pionier op gebied van duurzaam reizen. Door het hele land verspreid vind je ecolodges en duurzame bungalows. Het beschermen van de natuur en de dieren en het bewaken van de lokale cultuur staat in Costa Rica hoog in het vaandel. Lees verder en ontdek hoe en waar je in Costa Rica duurzaam kunt reizen.

Costa Rica is een voorbeeld naar de rest van de wereld op gebied van energieverbruik en CO2-uitstoot. Het land wekt veel elektriciteit zelf op. Er wordt gebruik gemaakt van waterkrachtcentrales, aardwarmte, wind- en zonne-energie. De uitstoot van kooldioxide was in 2018 1,4 ton per persoon, dat is een stuk minder dan het wereldgemiddelde van 4,5 ton per persoon. Costa Rica streeft er naar om in 2021 als eerste land klimaatneutraal te zijn. Tijdens je duurzame reis door Costa Rica kun je dus goede inspiratie opdoen voor een duurzame levensstijl.

Costa Rica beschikt over een grote variatie aan planten en dieren. Het land beslaat maar 0,03% van het landoppervlak ter wereld, maar daartegenover staat dat Costa Rica over 5% van alle biodiversiteit op deze planeet beschikt. Tijdens je duurzame rondreis door Costa Rica kun je 240 soorten zoogdieren, 215 soorten reptielen, 150 soorten amfibieën, duizenden soorten ongewervelde dieren en 865 soorten vogels (10% van het totaal aantal vogels ter wereld!) tegenkomen.

Je vindt in Costa Rica 12.000 verschillende soorten plantensoorten en elke hoogtetrap in het land heeft zijn eigen ecosysteem. Van 0 tot 500 meter boven zeeniveau kun je struinen door tropisch regenwoud. Tussen de 500 en 1500 meter vind je tropisch bergbos. Op de trap van 1500 tot 3000 meter kun je dwalen door het nevelwoud. Dit is regenwoud wat vaak gehuld is in nevel. Het laatste stukje, vanaf 3000 meter, bestaat voornamelijk uit paramo: tropisch hooggebergte, een bekende paramo is het Cordillera de Talamanca gebergte in Panama en Costa Rica. In de drogere delen van Costa Rica tref je droogbossen en savannes. Als kers op de taart vind je langs de kust van Costa Rica tal van kleurrijke koraalriffen. In deze riffen zwemmen onder andere papegaaivissen, barracuda’s, dolfijnen, reuzen mantraroggen en keizervissen.

Deze natuurpracht moet natuurlijk behouden blijven. Costa Rica heeft daarom strenge regels opgesteld om de biodiversiteit en de verschillende landschappen in het land te beschermen. Meer dan 11% van het land wordt beschermd door de overheid en 10% tot 15% door de private sector en de etnische minderheden. Het Nationale Systeem van Conserveringsregio’s deelt Costa Rica in elf conserveringsregio’s. Daarnaast kent Costa Rica 166 beschermde natuurgebieden.

Voor de komst van de Europeanen was Costa Rica onder invloed van de Chibcha-cultuur. In de 16e eeuw werd Costa Rica door de Spanjaarden ingenomen. In 1821 werd Costa Rica onderdeel van het Mexicaanse Rijk. Dit veranderde in 1823 toen Costa Rica samen met omliggende landen de Verenigde Staten van Centraal-Amerika stichtte. Helaas viel dit in 1840 uit elkaar waarna het land tot twee keer aan toe geteisterd werd door politiek geweld. In 1948 nam de linkse Jose Figueres Ferrer na een kleine burgeroorlog de macht in handen. Hij schafte het leger af, stelde een nieuwe grondwet op en zorgde voor een vrijstelling van geweld - in tegenstelling tot de omliggende buurlanden. Costa Rica is een van de meest welvarende landen van Latijns-Amerika.

DUURZAAM VERVOER

Duurzaam reizen naar Costa Rica

Costa Rica ligt aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Je kunt Costa Rica zonder te vliegen bereiken met de boot. Deze boottochten heten Transatlantic ferry’s. Er zijn meerdere manieren waarop je naar Costa Rica kunt reizen met de boot. De eerste optie is door te varen vanuit Southampton in Engeland naar New York in Amerika. Deze boot overtocht duurt ongeveer zeven dagen. Vanuit New York kun je de trein nemen naar Miami. Deze treinreis duurt 28 uur. Je kunt ook een ferry nemen vanuit Southampton naar Miami. Deze optie is duurder maar is wel sneller. In Miami vertrekt de boot naar San Jose, de hoofdstad van Costa Rica. Kijk voor tijdschema’s en prijzen van ferry’s en cruises vanuit Southampton op cruise.co.uk.

Een andere optie is een boottrip boeken via Findacrew. Tijdens deze boottrip ga je als werknemer aan boord. In ruil voor jouw werk ontvang je een kamer en eten tijdens de tocht. Het is goed zoeken op Findacrew naar de juiste vertrek- en aankomstplek. Het is daarom handig om flexibel te zijn en eventuele extra bestemmingen te bezoeken tijdens je reis naar Costa Rica.

Wil je toch vliegen? Vertrek dan vanaf Londen of Madrid. Als je via Amsterdam, Brussel, Dusseldorf of Parijs vliegt, maak je een tussenlanding. Het is beter voor het klimaat om rechtstreeks te vliegen. Met NS International kun je treinreizen boeken naar Londen of Madrid. Het is ook leuk om de vakantie in Londen of Madrid te beginnen en te eindigen met een overnachting. Lees meer over zo duurzaam mogelijk vliegen in ons blog.

Duurzaam reizen in Costa Rica

Costa Rica kun je gemakkelijk duurzaam te ontdekken. De goedkoopste en eenvoudigste manier om dit te doen is door te reizen met de bus. De publieke bussen van Costa Rica rijden vaak en komen ook op de moeilijkst bereikbare plekken. Daarnaast heeft de overheid van Costa Rica speciale toeristenbussen ontwikkeld. Deze bussen zijn comfortabeler en rijden naar alle highlights van het land. Voor meer informatie over deze bussen en de tijdschema’s kun je hier kijken.

Je kunt in Costa Rica ook liften. Dit wordt voornamelijk gedaan rondom de kustplaatsen. Wil je een auto huren in Costa Rica? Ga dan voor een duurzame elektrische auto van Adobe Rent-a-Car. Deze auto’s zijn op initiatief van de Nederlandse reisorganisatie Edventure Reizen beschikbaar gemaakt voor toeristen. De auto’s rijden op 110 Volt en zijn overal met de stekker op te laden.

DUURZAME ACCOMMODATIES

Waar je ook bent in Costa Rica: je kunt altijd wel ergens duurzaam overnachten. Door het hele land verspreid vind je tal van ecolodges, -campings en groene hotels. Een voorbeeld hiervan is Dantica Lodge. Deze lodge ligt in een nevelwoudreservaat, onder toezicht van het ministerie van Milieu en Energie, en scheidt afval, gebruikt natuurlijk bronwater, verwarmt de lodges met zonnewarmte, heeft 75 tot 99% lokale werknemers in dienst en investeert in de kennis van deze werknemers  door workshops en cursussen te geven over ecotoerisme en milieubehoud. Daarnaast stelt de lodge de kunstwerken van inheemse landschappen tentoon. De lodges bieden uitzicht op de San Gerardovallei en het Los Quetzales National Park. Hier leven onder andere poema’s, tapirs, otters en heel veel vogelsoorten.

Danta Corcovado Lodge is een andere succesvolle eco lodge in Costa Rica. Op slechts acht kilometer afstand van Corcovado National Park vind je in het plaatsje Guadalupe, op een stuk land van 35 hectare, een milieuvriendelijke boerderij. In deze boerderij is Danta Corcovado Lodge gevestigd. Deze lodge laat zien hoe sterk ecologisch leven en toerisme verankerd zijn in het dagelijkse leven van de Costa Ricanen. De lodge focust zich op lokaal ondernemen. Er wordt gekookt en gebakken met lokale en seizoensgebonden ingrediënten, de mensen die hier werken komen uit de buurt en het gebouw en de meubels in de lodge zijn gemaakt met takken en boomstammen uit het woud. Daarnaast scheiden ze alle soorten afval en zetten ze riool- en regenwater om met een biologische zuiveringssysteem om tot drinkwater.

Als reiziger kun je de lokale tradities leren kennen door te overnachten bij een Community Based Tourism project. Deze projecten laat etnische minderheden in Costa Rica meeprofiteren van het toerisme in hun gebied. Zo kun je bijvoorbeeld overnachten bij de Bribri Indianen en je laten inspireren door hun tradities en manier van leven.

DUURZAME EXCURSIES

¡Pura vida!

De levensstijl van de Costa Ricanen is een levensstijl om over naar huis te schrijven en je door te laten inspireren. Het motto van Costa Rica is ¡Pura vida! wat letterlijk ‘geniet van het leven’ betekent.

Hiken in de jungle

Bovenaan deze pagina spraken we over de hoeveelheid natuur en biodiversiteit in het land. Je kunt deze natuur op duurzame manieren ontdekken. Allereerst doe je dit door de wandelschoenen aan te trekken en al hikend de omgeving te verkennen. Je kunt trekkings boeken via verschillende reisorganisaties ter plaatse. Je kunt ook met je duurzame huurauto de natuurparken inrijden. Toegang tot de nationale parken kost rond de 10 euro. Een andere duurzame manier om de natuur van Costa Rica te ontdekken is door te kanoën. Costa Rica is rijk aan prachtige rivieren en lagunes.

De Costa Ricanen ontmoeten

Eco-toerisme is heel normaal in Costa Rica. Het is daarom makkelijk om de lokale economie en cultuur te steunen. Boek bijvoorbeeld excursies via de boer. Boeren weten veel over hun omgeving en nemen je graag mee op sleeptouw. In het noordoosten van Costa Rica, in het Tirimbina reservaat kun je bijvoorbeeld onder begeleiding van een gids naar het plaatsje Sarapiqui hiken. Hier vind je een duurzame cacao plantage waar je de kneepjes van het vak kunt leren.

Wanneer je overnacht bij de Costa Ricanen, of minderheden van het land zoals de Yorkin of Bribri Indianen, word je automatisch ondergedompeld in de echte wereld van Costa Rica. Op deze manier kom je dichtbij de pure levenswijze en beleef je de natuur en cultuur op een vriendelijke en duurzame manier.

DUURZAAM

ETEN & DRINKEN

In Costa Rica worden heel veel soorten groente en fruit verbouwd. Als je in een restaurant eet, zit je zeer waarschijnlijk helemaal goed als je een gerecht met bananen, agaves, cassaves of meloen bestelt. Deze producten zijn namelijk lokaal.  Kies in restaurants altijd voor lokale gerechten of gerechten gemaakt met lokale producten. Verder wordt in Costa Rica koffie verbouwd. Drink daarom koffie van eigen land zodat je weet dat de bonen niet van ver hoeven te komen.

In veel restaurants in Costa Rica kun je alleen traditioneel eten. Ze beginnen met de Gallo Pinto. Dit ontbijt bestaat uit rijst met bruine bonen, ui, knoflook en stukjes paprika gemengd met koriander. Je kunt ook kiezen voor een ontbijt met gebakken bananen en/of eieren, gecombineerd met zure room en een tortilla. De lunch wordt de Casado genoemd. Onder deze lunch verstaat de Costa Ricaan een bord eten zoals je deze ook thuis door je vader of moeder voorgeschoteld krijgt. De Casado bestaat ongeveer uit witte rijst, bruine bonen, salade, gebakken banaan, kip, vis of karbonade. Je kunt dit laatste ook weglaten. Verder drinken Costa Ricanen veel fruitdrankjes. Dit noemen ze Batido: een fruitmix gemaakt van verse tropische vruchten met water of melk.

Als je helemaal veilig wilt zitten, ga je naar een biologische of vega(n) restaurant. In de hoofdstad San Jose vind je diverse vegetarische en/of biologische restaurants. Een voorbeeld daarvan is RAW Co. Juicery & Food. Hier serveren ze verse en organische gerechten en sappen. Als je in een dorp bent waar weinig tot geen toeristische faciliteiten zijn, zit je goed als je kiest voor de Gallo Pinto of Casado (zie vorige alinea) of voor gerechten als patacones (gebakken fruit met guacamole, bonen en een tomaat-ui salade). Kijk voor meer vega(n) hotspots op Happy Cow.

BOEK JE DUURZAME REIS NAAR COSTA RICA

Je duurzame (rond)reis naar Costa Rica kun je uiteraard zelf samenstellen en uitzoeken. Wil je je reis boeken via een reisorganisatie? Fairtrail beveelt je deze reisorganisaties aan:

bottom of page