DUURZAAM REIZEN
IN IJSLAND
In IJsland word je continu geconfronteerd met de kracht van de natuur en dat dwingt je er bijna toe om duurzaam te reizen. Het is een land dat met geen een ander land te vergelijken is. Een land van extremen, waar ijs, water, vuur en wind samen komen. En het ligt op steenworp afstand van Nederland en België: IJsland. Het paradijs! Wanneer je door dit ongerepte land reist, besef je hoe krachtig de natuur is en hoe waardevol het is om deze te blijven beschermen.
​
Duurzaam reizen door IJsland is een makkie. Het land is namelijk van zichzelf al behoorlijk duurzaam. Wat wil je, als je dagelijks oog-in-oog staat met fantastisch landschap. Er wordt veel waarde gehecht aan het scheiden van afval. In (bijna) alle hotels en hostels zijn gescheiden afvalbakken te vinden. In de kamers van accommodaties word je er vrijwel altijd aan herinnerd hoe belangrijk de natuur voor de IJslanders is. Zo vragen ze je om handdoeken nog een dag extra te gebruiken en om niet te veel water te verspillen. Plastic wordt in dit land zoveel mogelijk vermeden. Wanneer je een lunchpakket aanvraagt, krijg je deze mee in een papieren zak of in een trommeltje. Energie wordt opgewekt met hete lucht afkomstig uit geothermische bronnen. Deze bronnen liggen onder de grond verscholen, niet ver van het aardoppervlakte vandaan. Op sommige plekken worden exotische vruchten, die niet op IJsland van nature kunnen groeien, in kassen verbouwd. Deze kassen worden net als alle energie in het land opgewekt met de warmte van de geothermische bronnen.
Lange tijd was IJsland een bijna onontdekt land. Totdat de IJslandse autoriteiten promotie gingen maken voor de Golden Circle (Thingvellir, Geysir en Selfoss) en de Blue Lagoon. Beiden hotspots liggen vlakbij Reykjavik en zijn dus eenvoudig te bereiken. Het resultaat was dat er duizenden toeristen van over de hele wereld de Golden Circle en de Blue Lagoon aandeden. De rest van IJsland werd (vrijwel) niet bezocht. Massatoerisme is slecht voor de natuur én de cultuur.
Gelukkig ontdekken steeds meer reiziger de charme van de ‘ongebaande’ paden. De minst toeristische gebieden van IJsland vind je in het noorden en in de afgelegen regio Westfjorden. Hier tref je desolate landschappen aan met ruige bergen, metershoge kliffen en watervallen die je helemaal voor jezelf kunt hebben.
DUURZAAM VERVOER
Duurzaam reizen naar IJsland
​
IJsland ligt, in verhouding tot andere Europese landen, ver verwijderd van de rest. Je kunt er evengoed gemakkelijk komen zonder te vliegen. Het enige wat je nodig hebt is tijd. Vanuit Nederland of België kun je de trein of (nacht)bus nemen naar Hirtshals (Denemarken) via Kopenhagen. Vanuit Hirtshals vertrekt een ferry naar het IJslandse plaatsje Seydisfjördur. Deze M/S Nörrona ferry van Smyril Line duurt ongeveer 2 dagen. Je kunt ervoor kiezen om ook een stop in Torshávn, de hoofdstad van de Faeröer eilanden, te maken.
Wanneer je in Seydisfjördur aankomt, kun je de bus nemen naar Egillstadir. Het schiereiland waar beide plaatsen op liggen zijn meteen al prachtig. ’s Zomers leven hier tientallen papegaaiduikers. Vanuit Egillstadir vertrekt onder andere een bus richting Akureyri en Reykjavik. Deze bus stopt op verschillende prachtige plekken, zoals bij het vulkanische gebied van Mývatn en de sprookjesachtige Godafoss waterval.
​
Je kunt ook met je eigen auto of camper naar IJsland reizen – of eentje in je thuisland huren. Dit is sneller en makkelijker dan wanneer je met het openbaar vervoer gaat. Je vaart dan met dezelfde ferry naar IJsland. Een derde optie is om met het openbaar vervoer naar Hirtshals in Denemarken te reizen, daar op de boot te stappen en in IJsland een auto te huren in Egilsstadir. Wil je liever een camper huren én met de boot reizen? Huur dan een (duurzame) camper in Nederland of België. In de buurt van Seydisfjördur kun je namelijk geen camper huren.
​
Toch liever vliegen? Probeer bekende highlights, zoals de Golden Circle en de Blue Lagoon in het zuiden te ontlasten. Kies voor de alternatieven. Deze vind je in het noorden en oosten. Met de reisorganisatie Voigt Travel vlieg je rechtstreeks vanaf Rotterdam The Hague Airport met Transavia naar Akureyri: de grootste stad van Noord-IJsland.
Of reis vanuit Reykjavik meteen door naar minder toeristische regio's. Maar sla Reykjavik niet over, want hier vind je super toffe boetiekjes, duurzame eetadressen en leuke bars waar lokaal bier wordt geschonken. Niet verkeerd! Ga je voor een korte stop over naar Reykjavik? Combineer Reykjavik met Snaefellsness National Park of ga naar de Westfjorden. Lees meer over zo duurzaam mogelijk vliegen in ons blog.
​
Duurzaam reizen in IJsland
De makkelijkste en snelste manier om IJsland te ontdekken is met een eigen auto of camper. Wanneer je met de ferry uit Denemarken komt, is het het handigste om in Nederland of België al een (zuinige) auto of camper te huren. Je kunt in IJsland dan gaan en staan waar je wilt.
Vlieg je naar IJsland, huur dan een zo zuinig mogelijke auto of camper: niet ouder dan 2005, energielabel A en het liefst elektrisch. Elektriciteit in IJsland wordt klimaatneutraal opgewekt, zonder fossiele brandstoffen uit te putten. Op veel plekken vind je bovendien oplaadpunten.
​
IJsland kun je ook met de bus ontdekken. De bus is een super leuk vervoersmiddel. Je ontmoet nieuwe mensen, bespaart CO2-uitstoot en kunt tijdens de reis ontspannen en naar buiten kijken. Over de bekende ringweg 1 rijden een aantal bussen het hele land rond. De bussen rijden in het hoogseizoen (juni en juli) dagelijks en in het laagseizoen met beperkte dienstregeling. De bekendste busmaatschappijen van IJsland zijn Straeto, Sterna Travel en SBA-Nordurleid (alleen in Noord-IJsland).
​
Via de organisatie Iceland by bus kun je een ‘bustrail’ ticket kopen voor verschillende routes. Ze bieden bijvoorbeeld de Full Circle Passport aan voor € 256 waarmee je tussen 1 juni en 10 september het hele land rond kunt reizen. Een vergelijkbaar ‘bustrail’ ticket kun je ook kopen via Reykjavik Excursions.
​
IJsland gebruikt bijna geen fossiele brandstoffen. De warmte voor elektriciteit en brandstof wordt uit de grond gehaald. IJsland is een vulkanisch eiland en daarom vind je dichtbij het aardoppervlakte hele actieve vulkanische warmte. Met deze warmte kun je ook je elektrische auto opladen. Deze oplaadpunten zijn van ON en staan bij bijna alle benzinstations. Je kunt een elektrische auto huren in Reykjavik of Akureyri of vanuit Nederland of België op de boot meenemen.
DUURZAME ACCOMMODATIES
De meeste accommodaties in IJsland zijn vanuit de standaardwaarde erg milieubewust. De IJslandse hotelketens Fosshotel en Islandshotel hebben beiden een eco-label. Ze maken gebruik van zuinige en lokale energie, bieden lokale producten aan bij het ontbijtbuffet en in het restaurant, geven iedere werknemer de kans om te leren en stimuleren reizigers om handdoeken te hergebruiken en om afval te scheiden.
​
Houd bij het boeken in de gaten of de accommodatie de strenge Nordic Ecolabel krijgt. Een aantal hotel in IJsland heeft dit label. Je bent dan verzekerd van een duurzaam verblijf. Een ander milieulabel in IJsland is Vakinn. Dit label heeft diverse gradaties en beoordeelt zowel accommodaties als restaurants in IJsland.
Kies ook zo nu en dan voor een farmstay. Je verblijft dan op een boerderij in de middle of nowhere. Bij farmstays worden vrijwel altijd lokale producten geserveerd. Bovendien stimuleer je op deze manier de lokale economie doordat je in een regio verblijft waar weinig tot geen reizigers komen. Een leuke farmstay is Vogafjoss Farm Resort.
​
De groenste manier van overnachten in IJsland is kamperen. Je kunt in IJsland alleen kamperen op de daarvoor aangegeven plekken. Met de camper moet je extra opletten. Je ziet snel genoeg wanneer je ergens niet mag overnachten. Er staat dan een bordje met een rood kruis door een camper. Dit zijn vaak parkeerplaatsen van nationale parken of toeristische highlights, zoals de parkeerplaats van de Dettifoss waterval. Verder geldt de regel dat je altijd aan de eigenaar van een stuk grond moet vragen of je daar mag kamperen. Met de tent kun je makkelijker in de vrije natuur kamperen dan met de camper. Als je veilig wilt zitten, kun je kamperen op een geregistreerde camping.
IJsland beschikt over tal van campings op mooie plekken, zoals in Borgafjordur Eystri, pal naast de elvenberg. Of op de camping naast het indrukwekkend vulkanische berglandschap Thakgil in Katla Geopark, vlakbij Vik.
​
Wil je luxe kamperen? Kies dan voor een verantwoorde glamping. Slaap bijvoorbeeld in prachtige tipi tenten bij Original North - Camp Boutique, tussen Myvatn en Húsavik in. Deze kleinschalige kampeerplek wordt gerund door een vriendelijke en hartelijke familie (zie foto!).
DUURZAME EXCURSIES
Van de gebaande paden in IJsland
​
Vermijd de te bekende highlights en reis door naar de minder bekende alternatieven. Ga bijvoorbeeld naar de geothermische warmwaterbron Myvatn Nature Baths in plaats van de drukbezochte Blue Lagoon, reis over de Diamond Circle in Noord-IJsland of ga hiken op de Snaefellssjökull gletsjer in plaats van de Vätnajokull gletsjer. Bewonder tenslotte de borrelende zwavelpoelen van Hverir en voorkom ergenissen door de vele toeristen bij de Geysir geiser.
​
Duurzame excursieorganisaties
In IJsland vind je heel veel eco-friendly en klimaatneutrale excursieorganisaties. Let bij het boeken van een excursie op de volgende dingen: de gidsen zijn afkomstig uit de regio en er wordt op een verantwoorde en respectvolle manier omgegaan met de natuur. De IJslandse touroperator Geo Travel uit de regio Mývatn voldoet aan deze twee eisen. De gidsen wonen in of vlakbij Mývatn en beschikken over super veel kennis over de natuurtaferelen in de omgeving. Ze vertellen je alles over het ontstaan van het vulkanische landschap, over de planten en dieren die er leven en over op welke manier de regio beschermd wordt. Bovendien heeft Geo Travel een duidelijk duurzaamheids-, ‘no waste’- en anti-plasticbeleid. Ze vermijden plastic zakjes en bieden lunchpakketten aan in bewaartrommels. En als er spullen nodig zijn, wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. Geo Travel streeft er ten slotte naar om een klimaatneutrale touroperator te zijn. Ze compenseren hun dagelijkse CO²-uitstoot bij een boerderij uit de buurt (Baldursheimur) door te investeren in het planten van vegetatie die CO²-uitstoot snel opneemt.
​
In het Snaefellsnes National Park kun je bij touroperator Go West terecht voor eco tours. Ze organiseren hikes door het ongerepte berglandschap van Snaefellsness, over de Snaefelssjökul gletsjer en in de desolate Westfjorden. Go West beschikt over de Gold Class Vakinn Award en heeft een duidelijk duurzaamheidsbeleid.
​
Diervriendelijk walvissen spotten
​
Bij veel walvis- en papegaaiduiksafari-aanbieders wordt rekening gehouden met het welzijn van dieren. In Húsavik, de walvishoofdstad van IJsland, kun je bij North Sailing terecht voor een klimaatneutrale walvissafari met een elektrische boot. Deze elektrische boot is ook nog eens muisstil. Hierdoor is dit één van de diervriendelijkste manieren van walvissen spotten in IJsland.
North Sailing maakt gebruik van de Code of Conduct en stimuleert het op een verantwoordelijke manier van walvissen spotten. Bij een afstand van 300 meter tot het dier passen ze de snelheid aan en vanaf 50 meter tot het dier doen ze de motor uit. Ten slotte laat North Sailing onderzoekers en wetenschappers toe aan boord om de kennis over zeezoogdieren en hun leefomgeving te verbeteren.
​
Húsavik is een bekende plek om walvissen te spotten. De meeste reizigers in Ijsland gaan daarom hierheen. Om massatoerisme te voorkomen, kun je walvissen gaan spotten vanuit Hauganes, op 30 minuten rijden van Akureyri. De organisatie Whale Watching Hauganes biedt CO²-neutrale safari’s aan. In de Westfjorden zijn ook enkele walvissafari’s mogelijk. Dit is, net als in Hauganes, een minder massale manier om walvissen te spotten.
DUURZAAM
ETEN & DRINKEN
De IJslandse keuken is voortreffelijk. Helemaal voor mensen die van vis houden. Je vindt hier alle soorten vis: van zalm tot rivierforel en kabeljauw. Ga geen walvis of haai eten als je in IJsland bent. Veel IJslanders raden dit zelf ook af. Deze dieren horen volgens hen beschermd te worden. Bij sommige restaurants wordt duidelijk gemaakt dat er geen walvis of haai wordt geserveerd, bijvoorbeeld bij Gamli Baukur in Húsavik.
​
De meeste restaurants koken en bakken met lokale producten, vooral wanneer het familierestaurants zijn, zoals Vogafjos Farm Resort in Myvatn. Vis komt rechtstreeks uit de zee, is duurzaam gekweekt op een visboerderij of is zelf gevangen in de rivier. Lamsvlees is afkomstig van boerderijen uit de buurt en van dieren die alle vrijheid van de wereld hebben. Tijdens het hiken kom je zelfs in de bergen tegen. Een aanrader is het familierestaurant Fjallakaffi, vlak naast de ringweg 1 in de buurt van de offroad route naar de Askja Highlands. Een ander familierestaurant waar lokaal gekookt wordt, is Kaffi Borgir. Dit restaurant ligt naast de fenomenale rotsformaties van Dimmuborgir. Hier kun je extreem lekker én eerlijk eten. De zalm en de Jack Daniël burger zijn een aanrader. Alle ingrediënten zijn afkomstig van boerderijen en leveranciers uit de omgeving.
​
Vegetariërs kunnen in heel IJsland goed terecht. In elk restaurant is minstens één vegetarische optie mogelijk. Denk aan vegetarische burgers, curry’s of stoofpotten. Bij de hippe en sfeervolle bierbrouwerij Brugghus Smidjan in Vik bestel je een heerlijke vegan bonenburger met een zelfgebrouwen Smidjan biertje. En bij de gezellige koeienboerderij Kaffi Ku, vlakbij Akureyri, kun je van een vegetarische paddenstoelenburger genieten terwijl je uitzicht hebt op de etende koeien in de stal. Een glaasje melk komt hier uiteraard ook rechtstreeks van het bedrijf. Bij het Wilderness Centre in het oosten van IJsland, op anderhalf uur rijden van Egilstadir, smul je van wat de pot schaft. Wil je liever vegetarisch eten? Dan bereid de kok dit zonder moeite voor je.
​
In koffietentjes in Reykjavik en Akureyri is het geen probleem om te vragen naar cappuccino met soja- of amandelmelk. Diverse koffiezaken bieden ook vegan taarten aan, zoals Te & Kaffi in Akureyri. Hier smul je van vegan chocoladetaarten en kaneelbroodjes.
BOEK JE DUURZAME REIS NAAR IJSLAND
Je duurzame (rond)reis naar IJsland kun je uiteraard zelf samenstellen en uitzoeken. Wil je je reis boeken via een reisorganisatie? Fairtrail beveelt je deze reisorganisaties aan:
​