DUURZAAM REIZEN

IN IJSLAND

Het is een land dat met geen een ander land te vergelijken is. Een land van extremen, waar ijs, water, vuur en wind samen komen. En het ligt op steenworp afstand van Nederland en België: IJsland. Het paradijs! Wanneer je door dit ongerepte land reist, besef je hoe krachtig de natuur is en hoe waardevol het is om deze te blijven beschermen.

Duurzaam reizen door IJsland is een makkie. Het land is namelijk van zichzelf al behoorlijk duurzaam. Wat wil je, als je dagelijks oog-in-oog staat met fantastisch landschap. Er wordt veel waarde gehecht aan het scheiden van afval. In (bijna) alle hotels en hostels zijn gescheiden afvalbakken te vinden. In de kamers van accommodaties word je er vrijwel altijd aan herinnerd hoe belangrijk de natuur voor de IJslanders is. Zo vragen ze je om handdoeken nog een dag extra te gebruiken en om niet te veel water te verspillen. Plastic wordt in dit land zoveel mogelijk vermeden. Wanneer je een lunchpakket aanvraagt, krijg je deze mee in een papieren zak of in een trommeltje. Energie wordt opgewekt met hete lucht afkomstig uit geothermische bronnen. Deze bronnen liggen onder de grond verscholen, niet ver van het aardoppervlakte vandaan. Op sommige plekken worden exotische vruchten, die niet op IJsland van nature kunnen groeien, in kassen verbouwd. Deze kassen worden net als alle energie in het land opgewekt met de warmte van de geothermische bronnen.

 

Lange tijd was IJsland een bijna onontdekt land. Totdat de IJslandse autoriteiten promotie gingen maken voor de Golden Circle (Thingvellir, Geysir en Selfoss) en de Blue Lagoon. Beiden hotspots liggen vlakbij Reykjavik en zijn dus eenvoudig te bereiken. Het resultaat was dat er duizenden toeristen van over de hele wereld de Golden Circle en de Blue Lagoon aandeden. De rest van IJsland werd (vrijwel) niet bezocht. Massatoerisme is slecht voor de natuur én de cultuur.

Gelukkig ontdekken steeds meer reiziger de charme van de ‘ongebaande’ paden. De minst toeristische gebieden van IJsland vind je in het noorden en in de afgelegen regio Westfjorden. Hier tref je desolate landschappen aan met ruige bergen, metershoge kliffen en watervallen die je helemaal voor jezelf kunt hebben.

DUURZAAM VERVOER

Duurzaam reizen naar IJsland

IJsland ligt, in verhouding tot andere Europese landen, ver verwijderd van de rest. Je kunt er evengoed gemakkelijk komen zonder te vliegen. Het enige wat je nodig hebt is tijd. Vanuit Nederland of België kun je de trein of (nacht)bus nemen naar Hirtshals (Denemarken) via Kopenhagen. Vanuit Hirtshals vertrekt een ferry naar het IJslandse plaatsje Seydisfjördur. Deze M/S Nörrona ferry van Smyril Line duurt ongeveer 2 dagen. Je kunt ervoor kiezen om ook een stop in Torshávn, de hoofdstad van de Faeröer eilanden te maken.

 

Wanneer je in Seydisfjördur aankomt, kun je de bus nemen naar Egillstadir. Het schiereiland waar beide plaatsen op liggen zijn meteen al prachtig. ’s Zomers leven hier tientallen papegaaiduikers. Vanuit Egillstadir vertrekt onder andere een bus richting Akureyri. Deze bus stopt op verschillende prachtige plekken, zoals bij het vulkanische gebied van Mývatn en de sprookjesachtige Godafoss waterval.

Je kunt ook met je eigen auto of camper naar IJsland reizen – of eentje in je thuisland huren. Dit is sneller en makkelijker dan wanneer je met het openbaar vervoer gaat. Je vaart dan met dezelfde ferry naar IJsland. Een derde optie is om met het openbaar vervoer naar Hirtshals te reizen en in Egillstadir een auto te huren. Wil je liever een camper huren? Reis dan met de bus door naar Reykjavik of Akureyri. Er vertrekken helaas niet veel bussen vanuit Seydisfjördur. Daarom is de beste optie om met eigen vervoer naar het land te komen.

Toch liever vliegen? Vermijd (het liefst) de Golden Circle en de Blue Lagoon. Kies voor de alternatieven. Deze vind je in het noorden. Met de reisorganisatie Voigt Travel vlieg je rechtstreeks vanaf Rotterdam The Hague Airport met Transavia naar Akureyri: de grootste stad van Noord-IJsland. Of reis vanuit Reykjavik meteen door naar Snaefellsness National Park en de Westfjorden. Lees meer over zo duurzaam mogelijk vliegen in ons blog.

Duurzaam reizen in IJsland

De makkelijkste en snelste manier om IJsland te ontdekken is met een eigen auto of camper. Wanneer je met de ferry uit Denemarken komt, is het raadzaam om in Nederland of België al een (zuinige) auto of camper te huren. Je kunt in IJsland dan gaan en staan waar je wilt. Vlieg je naar IJsland, huur dan een zo zuinig mogelijke auto of camper: niet ouder dan 2005, energielabel A en het liefst elektrisch. Elektriciteit in IJsland wordt klimaatneutraal opgewekt, zonder fossiele brandstoffen uit te putten. Op veel plekken vind je bovendien oplaadpunten. 

IJsland kun je ook met de bus ontdekken. De bus is een super leuk vervoersmiddel. Je ontmoet nieuwe mensen, bespaart CO²-uitstoot en kunt tijdens de reis ontspannen en naar buiten kijken. Over de bekende ringweg 1 rijden een aantal bussen het hele land rond. De bussen rijden in het hoogseizoen (juni en juli) dagelijks en in het laagseizoen met beperkte dienstregeling. De bekendste busmaatschappijen van IJsland zijn Straeto, Sterna Travel en SBA-Nordurleid (alleen in Noord-IJsland).

Via de organisatie Iceland by bus kun je een ‘bustrail’ ticket kopen voor verschillende routes. Ze bieden bijvoorbeeld de Full Circle Passport aan voor € 256 waarmee je tussen 1 juni en 10 september het hele land rond kunt reizen. Een vergelijkbaar ‘bustrail’ ticket kun je ook kopen via Reykjavik Excursions.

DUURZAME ACCOMMODATIES

De meeste accommodaties in IJsland zijn vanuit de standaardwaarde erg milieubewust. De IJslandse hotelketens Fosshotel en Islandshotel hebben beiden een eco-label. Ze maken gebruik van zuinige en lokale energie, bieden lokale producten aan bij het ontbijtbuffet en in het restaurant, geven iedere werknemer de kans om te leren en stimuleren reizigers om handdoeken te hergebruiken en om afval te scheiden.

Houd bij het boeken in de gaten of de accommodatie de strenge Nordic Ecolabel krijgt. Een aantal hotel in IJsland heeft dit label. Je bent dan verzekerd van een duurzaam verblijf. Een ander milieulabel in IJsland is Vakinn. Dit label heeft diverse gradaties en beoordeelt zowel accommodaties als restaurants in IJsland.

Kies ook zo nu en dan voor een farmstay. Je verblijft dan op een boerderij in de middle of nowhere. Bij farmstays worden vrijwel altijd lokale producten geserveerd. Bovendien stimuleer je op deze manier de lokale economie doordat je in een regio verblijft waar weinig tot geen reizigers komen. Een leuke farmstay is Vogafjoss Farm Resort.

De groenste manier van overnachten in Ijsland is kamperen. Je kunt in IJsland niet overal kamperen, vooral niet met de camper. Je ziet snel genoeg wanneer je ergens niet mag overnachten. Er staat dan een bordje met een rood kruis door een camper. Dit zijn vaak parkeerplaatsen van nationale parken of toeristische highlights, zoals de parkeerplaats van de Dettifoss waterval. Verder geldt de regel dat je altijd aan de eigenaar van een stuk grond moet vragen of je daar mag kamperen. Met de tent kun je makkelijker in de vrije natuur kamperen dan met de camper. Als je veilig wilt zitten, kun je kamperen op een geregistreerde camping.

 

IJsland beschikt over tal van campings op mooie plekken, zoals bij het bezoekerscentrum van Skaftafel in Vatnajökull National Park.

DUURZAME EXCURSIES

Van de gebaande paden in IJsland

Vermijd de te bekende highlights en reis door naar de minder bekende alternatieven. Ga bijvoorbeeld naar de geothermische warmwaterbron Myvatn Nature Baths in plaats van de drukbezochte Blue Lagoon, reis over de Diamond Circle in Noord-IJsland of ga hiken op de Snaefellssjökull gletsjer in plaats van de Vätnajokull gletsjer. Bewonder tenslotte de borrelende zwavelpoelen van Hverir en voorkom ergenissen door de vele toeristen bij de Geysir geiser.

Duurzame excursieorganisaties

 

In IJsland vind je heel veel eco-friendly en klimaatneutrale excursieorganisaties. Let bij het boeken van een excursie op de volgende dingen: de gidsen zijn afkomstig uit de regio en er wordt op een verantwoorde en respectvolle manier omgegaan met de natuur. De IJslandse touroperator Geo Travel uit de regio Mývatn voldoet aan deze twee eisen. De gidsen wonen in of vlakbij Mývatn en beschikken over super veel kennis over de natuurtaferelen in de omgeving. Ze vertellen je alles over het ontstaan van het vulkanische landschap, over de planten en dieren die er leven en over op welke manier de regio beschermd wordt. Bovendien heeft Geo Travel een duidelijk duurzaamheids-, ‘no waste’- en anti-plasticbeleid. Ze vermijden plastic zakjes en bieden lunchpakketten aan in bewaartrommels. En als er spullen nodig zijn, wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. Geo Travel streeft er ten slotte naar om een klimaatneutrale touroperator te zijn. Ze compenseren hun dagelijkse CO²-uitstoot bij een boerderij uit de buurt (Baldursheimur) door te investeren in het planten van vegetatie die CO²-uitstoot snel opneemt.

In het Snaefellsnes National Park kun je bij touroperator Go West terecht voor eco tours. Ze organiseren hikes door het ongerepte berglandschap van Snaefellsness, over de Snaefelssjökul gletsjer en in de desolate Westfjorden. Go West beschikt over de Gold Class Vakinn Award en heeft een duidelijk duurzaamheidsbeleid.

Diervriendelijk walvissen spotten

Bij veel walvis- en papegaaiduiksafari-aanbieders wordt rekening gehouden met het welzijn van dieren. In Húsavik, de walvishoofdstad van IJsland, kun je bij North Sailing terecht voor een klimaatneutrale walvissafari met een elektrische boot. Deze elektrische boot is ook nog eens muisstil. Hierdoor is dit één van de diervriendelijkste manieren van walvissen spotten in IJsland.

 

North Sailing maakt gebruik van de Code of Conduct en stimuleert het op een verantwoordelijke manier van walvissen spotten. Bij een afstand van 300 meter tot het dier passen ze de snelheid aan en vanaf 50 meter tot het dier doen ze de motor uit. Ten slotte laat North Sailing onderzoekers en wetenschappers toe aan boord om de kennis over zeezoogdieren en hun leefomgeving te verbeteren.

Húsavik is een bekende plek om walvissen te spotten. De meeste reizigers in Ijsland gaan daarom hierheen. Om massatoerisme te voorkomen, kun je walvissen gaan spotten vanuit Hauganes, op 30 minuten rijden van Akureyri. De organisatie Whale Watching Hauganes biedt CO²-neutrale safari’s aan. In de Westfjorden zijn ook enkele walvissafari’s mogelijk. Dit is, net als in Hauganes, een minder massale manier om walvissen te spotten.

duurzame-excursies-ijsland-geo-travel-hv

DUURZAAM

ETEN & DRINKEN

De IJslandse keuken is voortreffelijk. Helemaal voor mensen die van vis houden. Je vindt hier alle soorten vis: van zalm tot rivierforel en kabeljauw. Ga geen walvis of haai eten als je in IJsland bent. Veel Ijslanders raden dit zelf ook af. Deze dieren horen volgens hen beschermd te worden. Bij sommige restaurants wordt duidelijk gemaakt dat er geen walvis of haai wordt geserveerd, bijvoorbeeld bij Gamli Baukur in Húsavik.

De meeste restaurants koken en bakken met lokale producten, vooral wanneer het familierestaurants zijn. Vis komt rechtstreeks uit de haven of is zelf gevangen in de rivier en lamsvlees is afkomstig van boerderijen uit de buurt waar de dieren gras gegeten hebben. Een aanrader is het familierestaurant Fjallakaffi, vlak naast de ringweg 1 in de buurt van de offroad route naar de Askja Highlands. Een ander familierestaurant waar lokaal gekookt wordt, is Kaffi Borgir. Dit restaurant ligt naast de fenomenale rotsformaties van Dimmuborgir. Hier kun je extreem lekker én eerlijk eten. De zalm en de Jack Daniël burger zijn een aanrader. Alle ingrediënten zijn afkomstig van boerderijen en leveranciers uit de omgeving.

Vegetariërs kunnen hun hart ook ophalen in IJsland. In elk restaurant is minstens één vegetarische optie mogelijk. Denk aan vegetarische burgers, curry’s, pizza’s of stoofpotten. Zelfs bij het gezellige Kaffi Ku. Deze koeienboerderij vlakbij Akureyri biedt bezoekers uitzicht op de etende koeien in de stal. Als je geen burger van het huis wilt proeven, hebben ze lekkere vegetarische burgers met paddenstoelen in de aanbieding. Een glaasje melk komt hier uiteraard ook rechtstreeks van het bedrijf.

In koffietentjes in Reykjavik en Akureyri is het geen probleem om te vragen naar cappucino met soja- of amandelmelk. Diverse koffiezaken bieden ook vegan taarten aan, zoals Te & Kaffi in Akureyri. Hier smul je van vegan chocoladetaarten en kaneelbroodjes.

BOEK JE DUURZAME REIS NAAR IJSLAND

Je duurzame (rond)reis naar IJsland kun je uiteraard zelf samenstellen en uitzoeken. Wil je je reis boeken via een reisorganisatie? Fairtrail beveelt je deze reisorganisaties aan:

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2019 - 2020 by Eline & Ilse, Fairtrail

Logo design: Lookandfeelings