top of page

DUURZAAM REIZEN

IN OEGANDA

Wil je een rondreis maken door Oeganda maar wel op een duurzame manier? Lees dan verder, want
op deze pagina vind je alles over hoe je duurzaam door Oeganda kunt reizen. We geven je meer
informatie over hoe je op een respectvolle manier, met aandacht voor de omgeving, kunt genieten
van dit prachtige land.

Voor velen is dit land in het midden van Afrika de parel van het continent. Oeganda wordt
gekenmerkt door groene regenwouden, uitgestrekte savannes en kleurrijke dorpen. Tijdens je duurzame rondreis door Oeganda kom je al snel op plekken waar je prachtige dieren kunt spotten. En dat alles op een
manier waarbij je streeft naar het behoud van deze mooie planeet.

DUURZAAM VERVOER

Duurzaam reizen naar Oeganda

Als je maar een aantal weken de tijd hebt om door Oeganda rond te reizen, is het bijna niet te vermijden om naar dit land in Midden-Afrika te vliegen. Wanneer je dit doet, raden we je aan om met één van de groenste luchtvaartmaatschappijen te vliegen. Heb je langer dan twee maanden de tijd om te reizen? Kies er dan voor om liftend of met de bus of trein naar Oeganda te gaan. Helaas is een aantal landen dat op de route ligt onveilig om door heen te reizen. Daarom raden we je aan om de reisadviezen per land, gegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken, te raadplegen.Als je besluit om wel per trein, bus of auto naar Oeganda te reizen, kun je het beste vanuit Griekenland de ferry nemen naar Egypte. Via Egypte kun je verder afzakken richting Sudan en Zuid-Sudan waarna je vervolgens in het noorden van Oeganda terechtkomt.

Bekijk onze blogs over de mooiste (trein)routes van de wereld voor inspiratie over mooie routes in Europa en Afrika. Meer weten over duurzaam vliegen? Bekijk onze disclaimer.

 

Duurzaam reizen in Oeganda

De meest duurzame manier om door Oeganda te reizen is met de trein of met de bus. Tussen de grote steden (Kampala, Entebbe, Fort Portal, Masaka) rijden deze vervoersmiddelen frequent. Wil je liever met eigen vervoer? Kies dan voor een huurauto bij Uganda Roadtrippers. Hier huur je kleine 4x4 terreinwagens waar een tent bij is inbegrepen. Een tent is namelijk de meest duurzame manier van overnachten. Heb je de tijd? Verken Oeganda dan op de fiets. We raden je aan om een mountainbike te gebruiken aangezien de wegen landinwaarts hobbelig en zanderig zijn. 

 

Oeganda is een pionier in Afrika op gebied van elektrisch rijden. De Kayoola Solar Bus is hier een voorbeeld van. Deze bus is ontworpen om, zoals de naam doet vermoeden, deels op zonne-energie te rijden. De energie die opgewekt wordt door de zon komt in de lithium-ion batterij. Deze batterij is gekoppeld aan een elektrische motor. De Kayoola Solar Bus is momenteel helaas nog niet in gebruik.

DUURZAME ACCOMMODATIES

De meest duurzame accommodatie in Oeganda is de tent. Drop ‘m op een camping in het regenwoud of zet hem neer bij een (duurzame) lodge. Je verblijft helemaal klimaatneutraal wanneer je je tentje pitcht bij een eco-lodge, zelfvoorzienende camping of (met toestemming) op het terrein van een boer.

Een voorbeeld van een eco-lodge in Oeganda is Boomu Women's Group vlakbij Murchison Falls National Park. Deze accommodatie is duurzaam, omdat de eigenaresse van deze lodge vrouwen uit

de omgeving een werkplek biedt waar ze met goede arbeidsvoorwaarden geld kunnen verdienen en zich kunnen ontwikkelen. Het eten, dat inclusief is, komt vers van de plaatselijke markt in Masindi. Bovendien zijn de banda's (kleine huizen) van natuurlijk materiaal gemaakt. Daarbij hebben we het heel gezellig gehad met de staf van deze lodge.


Een zelfvoorzienende camping, waar je ook huisjes kunt huren, is Edirisa bij Lake Bunyonyi. Deze camping is opgezet door een Sloveense man die verliefd werd op een Oegandese vrouw en het land zelf. Op Edirisa wordt water uit het meer voor het douchen met een warmwaterpomp opgewarmd die op zonne-energie werkt. Wanneer je ’s avonds besluit om jezelf te wassen, sta je letterlijk onder een dak van stralende sterren terwijl het opgewarmde water via een buis richting de douchekabines loopt. Het water dat jij verbruikt onder de douche wordt vervolgens weer gebruikt om de grond mee te hydrateren. De wc’s zijn trouwens ook een interessant ding: menselijke uitwerpselen worden opgevangen als compost en je spoelt de wc door met een schep zand. Bij Edirisa kun je ook eco-adventures boeken, zoals een kanotrip of een hiketour langs dorpjes in de jungle.

Ontdek meer tips over duurzaam overnachten in onze blogs.

DUURZAME EXCURSIES

Dankzij excursies, activiteiten en het bezoeken van Nationale Parken en steden leer je de verschillende gezichten van het land waarin je reist steeds beter kennen. Het is mooi meegenomen wanneer de excursie die je doet, of de activiteit die je uitvoert, een positieve invloed heeft op de omringde omgeving, de lokale economie of de plaatselijke community. In onze blogs over duurzame excursies kun je lezen hoe je met behulp van activiteiten en excursies een positieve bijdrage levert aan het land waar je op reis bent.

Wildlife spotten

 

Een voorbeeld van een duurzame excursie in Oeganda is het ontmoeten van de bedreigde berggorilla’s in Bwindi National Park en Kibale Forest National Park. Deze excursie is duurzaam omdat het geld wat je betaalt (€600) voor deze tour wordt gestopt in het behoud van het regenwoud en de berggorilla’s. Nationale Parken in Oeganda zijn in handen van de regering.

 

Gelukkig heeft de regering van Oeganda, in tegenstelling tot andere regeringen in Afrika, grote belangen bij het behoud van dit stukje natuur, zowel op economisch niveau als op natuurbeschermend niveau. Het geld dat je betaalt wordt geïnvesteerd in het onderhoud van het regenwoud, in dierenartsen die de gorilla’s in de gaten houden en in het bestrijden van illegale stropers en houtkappers. Met jouw geld steun je naast de gorilla’s en de natuur dus ook de mensen in de omliggende omgeving, want er wordt werkgelegenheid gecreëerd.

Steden en dorpen bezoeken


In de Oegandese steden is het onder andere leuk om naar markten te gaan. Het is belangrijk dat je je respectvol en volgens hun normen en waarden gedraagt. Verdiep je daarom eerst in de gebruiken van Oeganda en denk na over je kleding. Je hoeft in Oeganda niet je schouders te bedekken, maar het wordt wel gewaardeerd als je een halflange tot lange rok of broek draagt.

DUURZAAM

ETEN & DRINKEN

In Oeganda bestaat het menu voor een groot deel uit vlees, met name geitenvlees, maar ook koeienvlees. Beide soorten vlees komen van dieren die in het land zelf worden gehouden. Vegetariërs kunnen hun hart ophalen met de pannenkoeken en eiergerechten. Vooral ’s ochtends bereiden Oegandesen chapiti (gewone pannenkoeken) of rollex je (soort opgerolde geklutste eieren). Als tussendoortje kun je je tegoed doen aan gebakken banaan of vers fruit.


De plek waar je het meest duurzame eten vindt is de markt. Hier worden gewassen uit de omgeving verkocht. In Oeganda zie je veel zoete aardappels, heel veel soorten bonen, mango’s, avocado’s, passievruchten en bananen. 

BOEK JE DUURZAME REIS NAAR OEGANDA

Je duurzame (rond)reis naar Oeganda kun je uiteraard zelf samenstellen en uitzoeken. Wil je je reis boeken via een reisorganisatie? Fairtrail beveelt je deze reisorganisaties aan:

bottom of page