top of page

DUURZAAM REIZEN

IN OOSTENRIJK

Oostenrijk is een parel van een land in Europa. Het ruige landschap, de diepe dalen en de intens groene bossen blijven na een rondreis door Oostenrijk voor altijd op je netvlies plakken. Je kunt Oostenrijk heel makkelijk duurzaam ontdekken. 

Met name in het voorjaar is Oostenrijk een fijne bestemming om tot rust te komen. Als je graag wandelt in de bergen, musea bezoekt en mooie kerken bezichtigt, zit je helemaal goed in het Oostenrijkse Karinthië, Tirol, Wenen en Salzburg. En je bent er zo met de auto.

DUURZAAM VERVOER

Duurzaam reizen naar Oostenrijk

Wij vinden Oostenrijk ideaal voor een trein- of autovakantie. Met de trein kun je in tien uur naar Oostenrijk reizen. NS International heeft véél bestemmingen in dit land en een nachttrein van Amsterdam naar Wenen. Als je op tijd (bijvoorbeeld twee maanden van tevoren) boekt, kun je voor minder dan 100 euro naar Salzburg. München heeft goede aansluitingen richting Oostenrijk, onder andere de Lisinski slaaptrein naar Salzburg. Helemaal mooi: de Oostenrijkse wintersportbestemmingen zijn evengoed treinreisbestemmingen, juist in de winter.

Een busreis naar Oostenrijk vergt een wat grotere tijdsinvestering. Met de Flixbus vanuit Amsterdam sta je binnen 18 uur in Wenen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te overnachten in München, Düsseldorf, Keulen of Praag en op een andere dag je reis naar Oostenrijk een vervolg te geven.

Ook met de auto is Oostenrijk niet ver. Wij trokken met de auto richting Oostenrijk. Met deze route zagen we in acht dagen allerlei hoeken van Oostenrijk: Nederland → Würzburg (Duitsland) → Wenen → Salzburg → Hallstatt/Ödensee → Heiligenblut (Grossglockner) → Achensee → Nederland

Lees meer over de roadtrip naar en door Oostenrijk in ons blog Roadtrip door Oostenrijk.

Duurzaam reizen in Oostenrijk

Het 5800 kilometer lange spoornetwerk van Oostenrijk zit goed in elkaar. Steden als Wenen en Salzburg hebben heel goed openbaar vervoer. In de bergen rijdt er minder openbaar vervoer. Wil je veel wandelen in de natuur, dan is een roadtrip de aangewezen manier om door het land te reizen. De Oostenrijkse treinmaatschappijen heten ÖBB en Westbahn. Voor info over de buso moet je bij Postbus zijn. Wil je de natuur in, dan kun je beter de bus nemen. Voor stedentrips is de trein handiger.

DUURZAME ACCOMMODATIES

Bij het zoeken naar duurzame accommodatie in Oostenrijk kun je onder andere letten op het Green key-keurmerk en het Oostenrijkse Umweltzeichen (Duits voor milieu- of ecolabel). Palace hostel in Wenen draagt dit keurmerk met trots. Het hostel ligt een stukje buiten de stad en is met de bus bereikbaar. Het Green key-keurmerk is geen garantie voor een CO2-neutraal verblijf, wel wordt er bij Palace hostel afval gescheiden en het ontbijt is biologisch en Fair trade. Green key kijkt ook naar waterverbruik, de energie-efficiëntie van elektrische apparaten, het aanbod van groene activiteiten, ecologische schoonmaakmiddelen, het gebruik van pesticiden in de tuin en of de toiletartikelen niet gebleekt. 

In de bergen zijn er veel bed & breakfasts en Airbnbs. Helaas is van de Airbnbs meestal (vooraf) niet duidelijk hoe duurzaam ze zijn.  

DUURZAME EXCURSIES 

Op vlak van excursies en activiteiten is wandelen in Oostenrijk in het voorjaar de meest voor de hand liggende. En terecht, want de voorjaarszon is er heerlijk. Wandelen is zo ongeveer de duurzaamste activiteit die er bestaat, dus leef je uit en vergeet je wandelschoenen niet. Bij heel lekker weer is het ook fijn om bij een meer te stoppen en een duik te nemen. Daar heeft het milieu ook weinig bezwaar tegen. 

DUURZAAM

ETEN & DRINKEN

Melk, ei, vis en vlees zijn veel geziene ingrediënten in de Oostenrijkse keuken. In Wenen en Salzburg vind je vegetarische en veganistische restaurants, maar in de bergen en onderweg is dat een grote uitdaging. Gelukkig komen gebruikte ingrediënten in de keukens voornamelijk van de dichtstbijzijnde boerderijen.

 

De ontbijttafel is meestal goed gevuld met melk, yoghurt, kaas, vlees en ook vers fruit, brood, jam en haver. Onderweg kun je als vegetariër of veganist bij de supermarkt plantaardige producten kopen om je ontbijt aan te vullen. Als vegetariër kun je genieten van groentestoofpotjes, vegetarische flammkuchen, rösti en vegetarische dumplings (knudeln).

Lees hier meer over onze duurzame eet- en drinktips. 

bottom of page