top of page

Roadtrip door Oostenrijk

Bijgewerkt op: 6 nov. 2020

Met name in het voorjaar is Oostenrijk een topbestemming voor een roadtrip. Het is dan lekker rustig en met een beetje geluk heel zonnig. Als je houdt van bergwandelingen, kunst en oude kerken, is een roadtrip naar alle hoeken van Oostenrijk wel wat voor jou. Met de auto combineer je de fijne bestemmingen Karinthië, Tirol, Wenen en Salzburg met gemak.

Duurzaam reizen naar Oostenrijk met de trein

Met deze route zagen we in acht dagen alle hoeken van Oostenrijk: Nederland → Würzburg (Duitsland) → Wenen → Salzburg → Hallstatt/Ödensee → Heiligenblut (Grossglockner) → Achensee → Nederland


Onze roadtrip startte in Noord-Brabant met de auto van een vriendin en tevens reisgezelschap op deze autovakantie. Je kunt er ook voor kiezen met de bus of trein naar Oostenrijk te gaan en ter plekke een zuinige of elektrische auto huren. Een andere avontuurlijke, milieuvriendelijke keuze is om een duurzame camper te huren en er daarmee opuit te trekken. Hier vind je de weg naar oplaadpunten voor elektrische voertuigen in Europa.


Het Duitse Würzburg was onze eerste bestemming. Je kunt natuurlijk ook op een andere locatie op de route stoppen en overnachten. Wij hebben er enkel overnacht, daarvoor was het prima. We weten dus niet of er veel te beleven is. Overigens kun je ook zonder stop naar Oostenrijk rijden. Stop wel even voor de Oostenrijkse grens voor een vignet, want dat heb je nodig. Het kost 11 euro en is te koop naast de snelweg voordat je het land binnenrijdt.


Roadtrippen door Oostenrijk

Wenen

Na een nacht in Würzburg reden we naar Wenen, waar de sfeer heel fijn was. In talloze musea kun je topstukken bezichtigen. Wij vergaapten ons aan het werk van de Oostenrijkse Egon Schiele en Gustav Klimt in het Leopold museum. Het plein bij het museumkwartier was een heerlijke plek om van de zon te genieten. Hou je niet van musea, dan kun je genieten van het culinaire aanbod, gaan shoppen of mooie kerken bezichtigen. Wenen en Salzburg - op een uur rijden van Wenen en twee uur van Salzburg - ligt een indrukwekkende abdij: Stift Melk. Ben je ook met de auto, dan is het leuk om het grote, oude klooster te bezichtigen.Salzburg

Na twee fijne dagen in Wenen en een stop bij de abdij van Melk, reden we naar Salzburg, de thuisstad van Mozart. Je kunt hier zijn huis bezichtigen en door de sprookjesachtige straten dwalen. Verder kun je in Salzburg al wat groene bergen zien.Hallstatt en Ödensee

Hallstatt is een klein, zeer toeristisch dorp aan het water. Het is dan erg fotogeniek, maar ook echt drukbezocht. Het fijne is dat er ook een kabelbaan ligt waarmee je een berg op of af kunt gaan. Voor iets meer dan 10 euro kun je naar boven en maak je een mooie wandeling bergaf. De wandeling duurt een half uur tot een uur. Dichtbij Hallstatt ligt Ödensee, een groot meer waar je fijn kunt wandelen.
Heiligenblut

Het kleine slaperige dorpje Heiligenblut is de toegangspoort van het mooie Grossglockner-gebergte. In ongeveer 90 minuten rij je van Heiligenblut naar de indrukwekkende gletcher van het Grossglockner-gebergte. Bij de gletcher kun je een prachtige wandeling beginnen. Overigens kun je in en rond Heiligenblut ook mooie lange en kortere bergwandelingen maken. In de winter is dit trouwens skigebied, maar de rest van het jaar zijn er vooral motorrijders en wandelaars.


De tol die je betaalt om dit gebied met de auto in te gaan bedraagt 36,50 euro voor een dag en 12 euro voor elke extra dag. Voor motorrijders kost een dagkaart 26,50 euro en elke extra dag ook 12 euro. Bekijk op de officiële website of het gebied toegankelijk is tijdens je vakantie en wat de actuele tolprijzen zijn.


Achensee

Onze laatste stop was Achensee, een groot meer waar je - je raadt het al - fijn kunt wandelen. Met wat geluk is het er heel zonnig en kun je er ook zwemmen of - als je zelf spullen bij je hebt - suppen (stand up paddle boarden). De vervuilende, oude stoomtrein die door het gebied pendelt lieten wij links liggen. Vanaf de Achensee reden we in ongeveer tien uur terug naar Noord-Brabant.Comments


bottom of page