top of page

Duurzame camper huren: voel de (verantwoorde) vrijheid!

Bijgewerkt op: 20 okt. 2020


Duurzame camper huren of kopen
Foto: Kevin Schmid, Unsplash

Reizen met een (duurzame) camper geeft je het ultieme gevoel van vrijheid en flexibiliteit. Je kunt gaan en staan waar je wilt. En het kan een behoorlijk duurzame trip worden. Vooral wanneer je onderstaande tips en trics opvolgt. In dit artikel lees je welke campers duurzaam zijn en hoe je je camperreis nóg milieuvriendelijker maakt.


Waarom op reis met een duurzame camper?

Hoe lekker is het om van dag tot dag te leven. ‘s Ochtends wakker te worden en te denken: laten we vandaag dit gaan doen! De reis naar je eindbestemming als belangrijk onderdeel van je vakantie zien, want alle landschappen, dorpen en steden die je passeert zijn indrukwekkend. Met de camper beleef je gegarandeerd zo’n vakantie. Een vakantie waarbij flexibel zijn, spontane plannen bedenken, avontuur en vrijheid op nummer één staan.

Met een camper heb je alles onder één dak. Een huis op wielen waar je slaapt, eet, drinkt, plezier maakt en je behoeftes doet. Het is een compact ding. Je maakt kilometers zo veel of zo weinig als je wilt en je zet ‘m neer op een plek waar jij blij van wordt.

Blij zijn vanwege de vrijheid tijdens een campervakantie
Foto: Vasilios Muselimis, Unsplash

CO2-uitstoot besparen met een (duurzame) camper

Met de camper op reis gaan is een stuk beter voor het milieu dan een vliegreis maken. Wanneer je met een camper naar Kroatië op vakantie gaat voor twee weken en daar gaat rondreizen, stoot je in totaal 1030 kg CO2 uit. Als je gaat vliegen naar Kroatië, stoot je 1050 kg CO2 uit. Ga je ook nog vijf dagen reizen met een huurauto, dan komt daar nog minimaal 320 kg CO2-uitstoot bij (bron: Milieucentraal).


En dan kan het nóg groener! Wanneer je een duurzame(re) camper huurt, wordt de uitstoot automatisch lager. Een voordeel voor zowel de reiziger als de planeet. Om een inzicht te geven in welke campers duurzamer zijn, volgt hier een lijstje:


Triaca camper: Extreem zuinige camper

Het Italiaanse Roller Team bouwde in 2015 samen met studenten van de universiteit van Siena en Florence een zo licht mogelijke en energiezuinige camper. Lichte voertuigen hebben minder brandstof nodig en dat is natuurlijk een stuk duurzamer. De zogeheten Triaca camper is 24% zuiniger dan zijn soortgenoten en stoot 11% minder CO2 uit.


Waaruit bestaat een lichtgewicht camper? De wanden van de camper zijn gevuld met basalt vezels. Dat bespaart 30% gewicht. Voor de kastdeuren is aluminium raamwerk gebruikt en kraanwater is gevuld met lucht. Om minder energie en brandstof te verbruiken kook je op een inductieplaat, schakelt de vriezer automatisch uit als er niets in zit en werkt alles in de camper op elektriciteit. Elektriciteit is afkomstig uit lithium-accu’s en die laden op door zonnepanelen.

De Triaca camper uit Italië

CustomCamp: camper van hout

Bij CustomCamp weten ze hoe ze duurzamere campers bouwen. Het plastic omhulsel vervangen ze door hout, de vloer is gebouwd van marmoleum (wat 99% klimaatneutraal vervaardigd wordt) en de isolatie is gedaan met wol.


Hymercamper: lichtgewicht camper

De Hymercamper werd in 2018 op de Kampeer- en Caravanbeurs in Utrecht door ANWB uitgeroepen tot beste camper van het jaar. De reden was voornamelijk het slimme en ruimtelijke interieur. Hierdoor levert de Hymercamper een enorme gewichtsbesparing op.


Elektrische campers huren

De meest duurzame camper is toch wel de elektrische camper. Lekker (bijna) geluidloos door uitgestrekte landschappen tuffen en tijdens het opladen de tijd nemen om de omgeving te verkennen. Veel landen zijn geschikt om met de elektrische camper te verkennen.

Elektrische camper huren duurzaam op reis
De elektrische campervan van Nissan

Je hoeft in veel Europese landen niet bang te zijn dat je zonder brandstof komt te staan, want op verschillende plekken (tankstations, campings, gewoon langs de weg) tref je oplaadpunten of stroom aan. Daarnaast zijn de nieuwste modellen voorzien van krachtige batterijen waardoor je zelfs de steilste bergwegen kunt trotseren. Hier volgt een aantal goede elektrische campers. De eerste twee kun je huren (in Nederland). De laatste vier kun je kopen.


Hip én klimaatneutraal kamperen met de elektrische Volkswagen T2 camper

Na een succesvolle crowdfundingactie kwam daar in juni 2020 de elektrische Volkswagen T2 camper van Goboony. Een toffe retro Volkswagenbus die op elektriciteit rijdt. De perfecte combinatie voor een duurzame reis met de camper. Deze milieubewuste camper kun je ophalen in Utrecht, vlakbij treinstation Leidsche Rijn. Je kunt de CO2-uitstoot van je complete reis dus echt super laag houden.


De e-fixxter: een elektrische omgebouwde Peugeot camper

Het Nederlandse camperombouw bedrijf CamperfiXX komt met de e-Fixxter op de markt. Deze compacte camper, verkrijgbaar als 4- en als 5-persoonscamper, is de ultieme combinatie van camper, vrije tijds auto en dagelijkse auto. Door de geringe hoogte kan je de e-Fixxter ook in parkeergarages parkeren. Het accupakket is opvallend fors en de

slaapbank biedt door het grote formaat veel slaapcomfort.



Nissan e-NV200

Deze hip uitziende camperbusjes (smaken verschillen natuurlijk) beschikken over een accupakket van 40kWh waarmee je volgens de NEDC-norm 280 kilometer kunt rijden. De accu laadt snel op zodat wanneer je haast heb je niet te veel tijd kwijt bent aan wachten.


Durot Electric Volkswagen T6

Deze elektrische Volkswagenbus T6 is omgebouwd tot elektrisch model en is voorzien van twee elektromotoren van elk 100kW. Met dit accupakket kun je 400 kilometer rijden. Het is nog geen echte camper, dus je moet er zelf een bed en zitplaats in bouwen.


Fiat Ducato Electric

Deze spiksplinternieuwe camperbus heeft een accupakket van 90kW en kan tot 360 kilometer rijbereik aan. Deze bus moet ook door jezelf omgebouwd worden tot camper.


Dethleffs e.home

Helaas nog niet op de markt maar wel noemenswaardig. De Duitse caravan- en camperbouwer Dethleffs bouwde een camper vol zonnepanelen. Maar liefst 31 m² bestaat uit zonnepaneelfolie. De panelen zorgen voor 3000 watt aan energieopbrengst. Het accupakket heeft een capaciteit van 91kWh. In 2018 won de e.home camper de European Innovation Awards.



Meer tips voor een duurzame vakantie met de camper

Heb je net een nieuwe camper gekocht of is de duurzame camper niet beschikbaar? Met deze tips maak je je camperreis toch een stuk groener:

  • Huur een camper in plaats van er een te kopen. Wanneer je niet in je camper woont, staat je camper een groot deel van het jaar stil in de stalling. Zonde! Een duurzame camper huur je via Camptoo

  • Zet je camper op een plek waar dat is toegestaan, en dus waar je mag wilde kamperen. Bijvoorbeeld op een grasveld, strandje of parkeerplek.

  • Vermijd drukke campings. Ga kamperen op een Puur Natuur natuurkampeerterrein die je vindt in het Groene Boekje of slaap in de 'achtertuin' van een local met Campspace.

  • Neem fietsen mee zodat je niet alles met de camper hoeft te doen. Een stokbrood bij de lokale bakker kun je net zo leuk en makkelijk op de fiets halen.

  • Bewaar warm water waar je een ei in hebt gekookt om de afwas mee te doen. Bewaar het tijdelijk in een thermofles.

  • Neem zakjes en potten mee zodat je in de supermarkt of op de markt je fruit, noten en groenten niet in plastic zakjes hoeft te doen.

  • Eet zo lokaal en seizoensgebonden mogelijk. Je steunt dan meteen de lokale economie.

  • Gebruik voor het schoonmaken van je camper ecologische en biologisch afbreekbare producten. Of maak je eigen schoonmaak- en wasmiddelen. Met baking soda kun je heel veel goeds maken.

Foto: Brina Blum, Unsplash

Waar ga ik naar toe met mijn duurzame camper?

Met een camper kun je gaan en staan waar je wilt. Zelfs naar plekken waar je eerst water over moet steken. Wil je naar IJsland, Faroër Eilanden of Scandinavië? Reis met een duurzame huurcamper vanuit Nederland naar Denemarken en pak daar de boot. Op de boot is altijd plek voor campers. Je moet dit wel van de voren reserveren. Groot-Brittannië is ook een prachtige bestemming voor campervakanties. Pak de ferry in IJmuiden naar Newcastle of reis via Frankrijk door de tunnel naar Engeland.


Het zuiden van Europa, zoals Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal, is een geliefde bestemming voor reizigers met een camper. Niet gek als je al na 1000 kilometer rijden in een heerlijk warme omgeving terechtkomt. De Franse natuur bijvoorbeeld is gemaakt voor camperreizen: Zonnebloemvelden wisselen af met glooiende heuvels en middeleeuwse kastelen maken plek voor lieflijke wijndorpjes. Laat je ook niet tegenhouden om door te rijden naar Marokko, Griekenland of Turkije. Neem de tijd, boek genoeg overnachtingsplekken onderweg en geniet van de route.

Foto: Anton Mishin, Unsplash

Wil je iets anders, een groot avontuur waar je andere culturen en gewoontes ervaart? Reis met je camper naar Oost-Europa. Het leven is hier goedkoper, het toerisme staat in de kinderschoenen (dus meer puurdere ervaringen) en de natuur is adembenemend mooi. Het begint al in Duitsland. Onze oosterburen herbergen natuurgebieden waar je u tegen zegt. Weelderige bossen, romantisch heuvellandschap en helderblauwe meren.


Wanneer je door Oostenrijk of Zwitserland reist, doe je hier met de scherpe bergpieken en diepe bergdalen een schepje bovenop. Vergeet niet onderweg te stoppen! Waar ga je vervolgens heen? Een roadtrip door Slovenië? Of reis je misschien door naar Albanië? Met de camper is de keuze aan jou.


Maar waarom zou je niet gewoon in Nederland of België blijven? Hier logeer je op de mooiste campings, bijvoorbeeld op een natuurkampeerterrein in het bos, in de duinen of aan een meer. Of ga kamperen in de achtertuin van een local met Campspace. Er valt nog genoeg te ontdekken in eigen land.

Duurzame camper huren en naar Albanie op vakantie gaan
Foto: Polina Rytova, Unsplash

Geschikte landen voor de elektrische camper

Huur je een elektrische camper? In Nederland, Noorwegen en Zwitserland zit je dan goed. Veel tankstations bieden standaard een elektrisch oplaadpunt aan en bij heel veel campings vind je ze ook. Je kunt ook kijken op handige websites zoals www.goingelectric.de. Langs de Grand Tour, de bekende route van Zwitserland, staan zelfs over de hele lengte elektrische oplaadpalen verspreid. Deze route wordt daarom ook wel de E-Grand Tour genoemd.

bottom of page