top of page

DUURZAAM REIZEN

IN LAOS

Naar Laos ga je voor diepgroene jungles, Aziatisch eten, helderblauwe watervallen en indrukwekkende geschiedenisverhalen. Op deze pagina lees je hoe je van je vakantie in Laos een duurzame reis maakt. We geven je tips over de groenste manier van vervoer, de leukste eco lodges en de meest pure lokale gerechten. Reis duurzaam met ons mee door Laos!

 

Laos ligt in Zuidoost-Azie en wordt omringd door China, Thailand, Vietnam, Cambodja en Myanmar. Laos bestaat voor een groot deel uit berglandschap en jungle. Typerend voor Laos zijn de vele watervallen, de krijtstenen rotsen en de flora en fauna. In het zuiden van Laos vind je grotten, delta’s en zoetwaterdolfijnen terwijl je in het noorden op jungletocht kunt gaan door wildernis waar ook bosolifanten en tijgers leven.

 

Laos is ook een land met een sterk historisch karakter. De geschiedenis gaat terug naar de 12e eeuw waar Laos bestond uit het koninkrijk van Lan Xang. Dat was toen vier eeuwen lang het grootste koninkrijk van Zuidoost-Azie. In de 19e eeuw kwamen de Fransen in Laos terecht en waarna het tot 1949 een kolonie van Frankrijk bleef. Hierdoor zie je veel Franse invloeden terug in het land, vooral in de architectuur. In Luang Prabang heb je typische Frans-Europese huizen en in Vientiane is de Arc de Triomphe nagebouwd.

 

Helaas kwam direct na het uitroepen van de onafhankelijkheid een burgeroorlog in het land. In 1975 werd die geëindigd toen de communistische leider Souphanouvong met de Pathet Lao beweging aan de macht kwam. Deze partij had sterke connecties met de Vietnamese communistische partij van Ho Chi Minh. Vandaag de dag heeft Vietnam nog steeds een grote invloed op het politieke stelsel van Laos.

DUURZAAM VERVOER

Duurzaam reizen naar Laos

Laos kun je vanuit Nederland en België overland bereiken. De reis met het openbaar vervoer (trein en bus) duurt onafgebroken ongeveer 11 dagen. Vanuit Amsterdam of Brussel neem je de 6 uur durende rechtstreekse trein naar Berlijn. In Berlijn stap je over op de (nacht)trein naar Moskou. Deze treinreis duurt ongeveer 22 uur en vertrekt twee keer per week. In Moskou neem je de Trans-Mongolie trein. Tijdens deze zes dagen durende treinreis rijd je door prachtige Russische, Mongolische en Chinese landschappen.

 

Het is aan te raden om na een reis van ongeveer een week een tussenstop te nemen. Natuurlijk kun je dit ook al eerder doen, zoals ergens in Rusland of Mongolie. Op deze manier ontdek je meer bestemmingen dan alleen je eindbestemming. De reis vanuit Beijing gaat verder richting het Vietnamese Hanoi. Je reist dwars door het oosten van China heen, langs Zhengzhou en Guilin. Deze reis duurt ongeveer 2 dagen. Eenmaal in Hanoi, rest een (nacht)trein- of busreis naar Laos. Deze duur van deze reis is afhankelijk van waar je heen wilt in het land. De busreis van Hanoi naar Luang Prabang duurt ongeveer 25 uur en naar Vientiane duurt ongeveer 22 uur.

 

Wil je vanuit Laos duurzaam naar de omliggende landen reizen? Je bereikt China, Vietnam, Myanmar, Cambodja en Thailand met de bus. Thailand en Cambodja kun je eveneens bereiken met de rivierboot. Bangkok bereik je tenslotte met de nieuwe (nacht)trein vanuit Vientiane. Eigenlijk vertrek je vanuit het op 13 kilometer afstand gelegen Thaise Nong Khai. Dit plaatsje bereik je met een speciale shuttlebus of een taxi. Vanuit Nong Khai reis je in ongeveer 12 uur naar Bangkok.

 

Duurzaam reizen in Laos

De bekendste highlights van Laos zijn allemaal verbonden met elkaar via een goed busnetwerk. De bussen in Laos verschillen qua comfort en grootte. Tussen grote afstanden (meer dan 10 uur reizen) worden nachtbussen ingezet. Je kunt vaak kiezen voor een normale nachtbus, waarbij je je stoel naar achteren kunt klappen, of VIP nachtbussen. De VIP nachtbussen zijn modern en voorzien van bedden. Tussen kleinere afstanden (maximaal 6 uur), zoals bijvoorbeeld tussen Vang Vieng, Vientiane, Pakse en Savannakhet, rijden normale publieksbussen en minivans.


Bustickets kun je in Laos ter plaatse bij het busstation kopen. Geadviseerd wordt om deze minimaal een uur van te voren aan te schaffen. Vaak kun je ook bustickets kopen via je accommodatie of bij een reisbureau. Voor meer informatie kun je de officiële website van de Laotiaanse busmaatschappijen bezoeken.

DUURZAME ACCOMMODATIES

In Laos kun je bijna overal overnachten in een grotendeels tot volledig duurzame accommodatie. Duurzame accommodaties in Laos herken je aan het feit dat ze zuinig omgaan met water- en energiegebruik. Daarnaast recyclen ze en gebruiken ze biologische en lokale producten. Een accommodatie is extra duurzaam wanneer het werkgelegenheid creëert binnen de regio en de plaatselijke economie steunt.

 

Ecolodges vind je verspreid in heel Laos. Wanneer een ecolodge zich vlakbij een nationaal park bevindt, is deze gebouwd met natuurlijke materialen. Hierdoor passen de accommodaties goed bij hun natuurlijke omgeving. De opbrengst van deze ecolodges wordt vaak gestopt in de bescherming van het nationale park of in een duurzaam lokaal project. In en rondom grote steden en bekende highlights vind je ook duurzame accommodaties. Een voorbeeld hiervan is de Hillside Nature Lodge in Luang Prabang.

 

Op zoek naar goedkope duurzame accommodaties in Laos? Kies voor groene hostels en guesthouses. Tijdens een verblijf in het Chillao Youth Hostel in Vang Vieng beperk je je ecologische voetafdruk tot 0,1 kg (bookdifferent.com, 2019). Dit hostel ligt ook vlakbij het Organic Mulbery Farm Cafe waar je terecht kunt voor plaatselijke en organische lekkernijen. Bovendien kun je in deze boerderij ook logeren.

 

De meest duurzame manier van overnachten in Laos is kamperen. Het is niet verstandig om in de vrije natuur te kamperen. Er bestaat een kans dat je een landmijn aantreft. Ga daarom bij een camping kamperen, zoals in het Nam Ha Forest Camp in Nam Ha National Park.

 

Meer eco lodges in Laos vind je in onze blogs over duurzame accommodaties.

DUURZAME EXCURSIES

Bezoek de Laotianen op de fiets

Laos is rijk aan prachtige valleien, watervallen en rivieren. De leukste en meest duurzame manier om de pracht van Laos te ontdekken, is door zelf op pad te gaan met de fiets. Op deze manier zonder je je af van het massatoerisme en kom je in contact met de Laotianen. Lees je uit respect, voordat je naar Laos reist, in in de normen en waarden van de verschillende etnische minderheden. In Laos vind je 47 erkende etnische minderheden die tot op de dag van vandaag nog steeds hun traditionele normen en waarden aannemen. De meeste etnische minderheden vind je in de provincies Luang Namtha, Phongsaly en Bokeo in het noorden en in het Bolaven Plateau in Zuid-Laos.

Jungletrekking

 

Wanneer je een jungletrekking boekt, kun je er voor kiezen om te gaan voor een jungletrekking waarbij je in een bergdorp logeert. Let er op dat je kiest voor een excursiebedrijf met een erkend eco keurmerk. Zo weet je zeker dat jouw bezoek aan het bergdorp een positieve bijdrage levert. Daarnaast kun je er bij dit soort excursie-organisaties vanuit gaan dat het geld, wat je besteedt in het bergdorp waar je logeert, gaat naar de plaatselijke economie.

Een voorbeeld van een duurzaam excursieorganisatie is Forest Retreat Laos in Luang Namtha. Tijdens een jungle trekking met deze organisatie geniet je van eten dat rechtstreeks van de plaatselijke markt komt. Daarnaast komen de gidsen uit de nabije omgeving en logeer je ‘s nachts in een eco-lodge.

Wildlife spotten

 

Laos is rijk aan een diverse flora en fauna. In Laos leven tijgers, gibbons, bosolifanten en tal van reptielen en amfibieën. Die zijn het waard om beschermd te worden. Nog kort geleden zijn er zelfs nieuwe diersoorten ontdekt in de jungle van het land, zoals Saola, kleine hertjes en gestreepte konijnen. Gelukkig kun je op een duurzame manier genieten van de wildlife zodat de flora en fauna in het land in tact blijft. Wanneer je voor eco tour kiest, wordt het behoud van de natuur en de dieren namelijk gestimuleerd. Geld wordt geïnvesteerd in het beschermen en onderhouden van het regionale ecosysteem. In het grootste nationale park van Laos, Nam Et-Phou Louey National Park, leven de laatste tijgers van Laos. Dit natuurgebied wordt beschermd door de NGO Wildlife Conservation. Met deze organisatie kun je eco jungle trekkings doen en andere duurzame excursies beleven.

DUURZAAM

ETEN & DRINKEN

Lokaal en eerlijk eten kan in heel Laos. Allereerst door eten te kopen op de plaatselijke markt, zoals fruit, groenten, noten en vis. In grotere steden en toeristische plaatsen zoals Luang Prabang, Vang Vieng en Vientiane vind je een aantal vegetarische restaurants. In Luang Prabang ben je bij Organic Mullberry Farm Cafe aan het juiste adres. Hier vind je lokale producten, vegetarische gerechten en zelfs veganistische opties. De gerechten zijn gebaseerd op de Laotiaanse eetgewoontes. In veel kleine dorpen en op minder toeristische plekken eet je automatisch lokaal.

 

Meer weten over organische, vegetarische en veganistische hotspots in Laos? Lees onze blogs over duurzaam eten & drinken.

BOEK JE DUURZAME REIS NAAR LAOS

Je duurzame (rond)reis naar Laos kun je uiteraard zelf samenstellen en uitzoeken. Wil je je reis boeken via een reisorganisatie? Fairtrail beveelt je deze reisorganisaties aan:

bottom of page