top of page

DUURZAAM REIZEN

IN SLOVENIË

Slovenië is de perfecte bestemming voor een duurzame reis vanuit Nederland of België. Je rijdt er, via een prachtige route door Europees berglandschap, zo met de trein heen. Of met de auto natuurlijk. Wil je weten waarom Slovenië nog meer een duurzame bestemming is? Lees verder!

DUURZAAM VERVOER

Duurzaam reizen naar Slovenië

Een vlucht naar Slovenië duurt ongeveer drie uur. Daarvan ben je twee uur van te voren aanwezig op het vliegveld en duurt het ongeveer anderhalf uur voordat je op je vakantieadres bent. Een treinreis naar Slovenië duurt maximaal 18 uur, maar met de begint je reis al wanneer je in Nederland of België in de trein stapt! Deze meest duurzame manier van transport leid je door de heuvels van Zuid-Duitsland, via het berglandschap van Oostenrijk (tot daar bereikbaar met NS International) naar welke plek dan ook in Slovenië. Wil je in het oosten van Slovenië beginnen? Reis dan via Wenen naar Graz om vervolgens naar Maribor of Ptuj in Slovenië te treinen. Het noorden, Ljubljana en het westen bereik je eenvoudig rechtstreeks met de trein vanuit het Oostenrijkse Villach. Je kunt ook vanuit Italië naar Slovenië reizen. Neem in dat geval de trein vanuit Verona naar Trieste waar je vervolgens de trein naar Pivka of Koper kunt nemen.

Wanneer je met de trein naar Slovenië reist, raden we je aan om een Interrail treinticket te kopen. Je kunt dan het beste kiezen voor een ticket waarmee je minimaal 7 keer kunt reizen (waarvan twee dagen je eigen land uit én weer in).

Duurzaam reizen in Slovenië

Het treinnetwerk van Slovenië is goed. Vanuit elke grote stad vertrekt een trein naar een andere grote of kleine stad. Tussen Maribor en Ljubljana rijdt ieder uur een trein. De treinreis is rechtstreeks en duurt maximaal 2 uur. Een aantal keer per dag rijdt er ook een rechtstreekse trein vanuit Boedapest via Ptuj naar Ljubljana. Het oosten heeft een uitgebreid spoornetwerk. Vanuit Maribor vertrekken treinen naar onder andere Celje, Zidani Most en Prevalje. Naar andere bekende highlights, zoals de Postonja grotten, het meer van Bled en de Adriatische kust, rijden ook rechtstreekse treinen. Houd er rekening mee dat, wanneer je in het westen van Slovenië treint, altijd via Ljubljana reist. Je kunt dus niet letterlijk een rondje maken met de trein.

Delen in het zuiden en noorden van Slovenië zijn niet bereikbaar met de trein. Het Notranjska National Park, waar grote aantallen beren voorkomen, kun je bereiken met een transfer via jouw accommodatie. Dit geldt hetzelfde als voor het noorden van Slovenië waar je de vele skioorden aantreft. Een tweede duurzame manier om door Slovenië te reizen, en het ongerepte noorden en zuiden te bereiken, is met de bus. De lokale bussen zijn comfortabel en lijken op touringcars die wij hier in Nederland en België kennen. Ben je van plan om diep de bossen of de Julische Alpen in te gaan? Overweeg dan om een (elektrische) auto te huren.

Op zoek naar inspirerende routes door Slovenië? Lees onze blogs over de mooiste (trein)routes!

DUURZAME ACCOMMODATIES

Slovenië is vooruitstrevend wat betreft duurzame accommodaties. Er zijn veel eco-campings en je kunt in alle (uit)hoeken bij boeren op hun land overnachten. Een voorbeeld van een eco-camping is de Natura Eco Camp, gelegen in de groene vallei van Kranjska Gora. Hier kun je je eigen tent of camper neerzetten, maar je kunt ook een luxe glamingtent of een teardroptent huren. Het water en de gezamenlijke keuken wordt hier verwarmd met behulp van zonne-energie en afval wordt actief gescheiden. Een andere eco-camping is Adrenaline Check Eco Place in Soca. Deze camping grenst aan de helderblauwe Soca rivier en biedt, naast uitzicht op deze mooie rivier, ook uitzicht op de prachtige groene natuur. Je kunt hier een plek huren om je eigen tent neer te zetten maar je kunt ook een (safari)tent huren.

Bij de boer slapen biedt meteen de mogelijkheid om dichtbij de locals te zijn. En dichtbij de locals zijn betekent het echte leven van de Sloveniërs ontdekken! In Slovenië is een aantal boerderijen dat via een website campingplekken aanbiedt. Je kunt op de website over Sloveense agriturismo’s kijken. Een andere optie is om te filteren op airbnb. Wanneer je duurzaam in het zuiden van Slovenië wilt verblijven om grotten te bekijken, te hiken door de heuvels of om beren te spotten in de bossen, raden wij Maya’s Beehouse aan. In het landelijke, en door groene heuvels omringde, dorpje Rob slaap je bij de boerderij van Suzana in zelfgemaakte houten hutjes. De hutjes zijn voorzien van twee eenpersoonsbedden (die je tegen elkaar aan kunt schuiven) en liggen verscholen tussen de appelbomen. Je hebt als gast de beschikking tot de moestuin en de gezamenlijke keuken en sanitaire voorzieningen. Op de boerderij vind je, naast hele leuke hosts, een pony, paard, varken, geit en hond die je vakantie met alle liefde nog leuker maken.

DUURZAME EXCURSIES

Raften, kanoën, hiken en mountainbiken

Slovenië staat bekend om de ruige natuur waarin je adrenalineverhogende activiteiten kunt ondernemen, vooral in de Julische Alpen. Dit gebied kun je super groen én duurzaam ontdekken. Boek bijvoorbeeld een raft- of kanotocht bij een eco-camping, zoals Adrenaline Check Eco Camp. Of ga zelf op pad. Via de tal van hike- en mountainbikeroutes door dit bergachtige gebied reis je op je gemak (en af en toe met wat extra kracht vanwege de steile hellingen) door de adembenemende natuur. In de bekendere plekken, zoals Bled, Bohinj, Bovec, Soca en Kranjska Gora, vind je diverse verhuurbedrijven waar je mountainbikes kunt huren. Zij kunnen je ook adviseren over de mooiste routes langs metershoge watervallen, helderblauwe rivieren en fascinerende krijtstenenrotsen. Hier kunnen ze je ook informeren over het beklimmen van de Mount Triglav.

Wijngaarden en wijn proeven

Wil je de wijnregio’s van Slovenië ontdekken? Neem dan, in plaats van de auto, de fiets en ga voor de minder bekende wijngebieden. Sla Vipava Valley (in het westen) over en ga voor de wijngaarden in de Haloze Hills, vlakbij Ptuj. Hier kun je verrassingen verwachten, want voordat je op pad gaat zul je ontdekken dat er weinig tot geen wijnproeverijen via internet worden aangeboden. Maar zodra je rondfietst, en een stop maakt om te genieten van de omgeving, word je spontaan aangesproken om vervolgens bij de desbetreffende boer(in) in zijn/haar wijnkelder te staan met een fris glas witte Sloveense wijn! Toch zeker zijn van een wijnproeverij in de Haloze Hills? Ga naar het dorpje Celje. Hier wacht de familie van Wine & Nature & tour je op voor een proeverij van 4 zelfgemaakte wijnen. De ervaren dochter, die in Ljubljana speciaal voor het onderhoud van de wijngaard en het maken van witte lokale wijnen een agrarische opleiding heeft gevolgd, vertelt je tijdens de proeverij alles over hun wijnen. Je proeft onder andere een droge witte wijn, een prijswinnende wijn en een traditionele ijswijn. De wijnen worden geserveerd met brood, olijfolie, gedroogd vlees, stukjes kaas en fruit.

Beren spotten

Wat niet veel mensen weten is dat je in Slovenië beren kunt spotten. In het zuiden, en dan met name in het Notransjka National Park, leven tientallen beren. Deze worden door de plaatselijke jagersclub goed in de gaten gehouden op gebied van welzijn en populatie. Als reiziger kun je via deze jagersclub beren spotten. Na het betalen van de beren-spot-excursie, krijg je coördinaten van een plek in het gebied waar je door de jager wordt opgehaald. Vervolgens brengt hij/zij je naar een observatiehut in het bos waar je de komende drie uur muisstil zal doorbrengen. Door middel van resten fruit en noten worden de beren gelokt. Er zijn verschillende observatiehutten. Je hebt dichte hutten van hout met bankjes waar kleden zijn verspreid. Er zijn ook open observatiehutten waarbij je bovenin een boom op negen meter hoogte in een houten bakje, omringd door ijzeren speilen, in de openlucht zit terwijl je in de verte de beren voorbij ziet lopen (als je geluk hebt).

Grotten bezoeken

In Slovenië vind je veel grotten. Helaas worden sommige grotten in grote getale bezocht, zoals de Postonja grot waar ook nog eens een rails doorheen gebouwd is zodat je in een trein door de grot kunt rijden. De vele reizigers, en de trein, zijn erg slecht voor de grot. Kies er daarom voor om naar een andere grot te gaan, zoals de Krizna Jama grot waar je ondergrondse meren hebt en met een roeiboot over de meren kunt varen. In deze grot worden dagelijks maximaal 20 toeristen binnen gelaten vanwege de instandhouding van de grot.

DUURZAAM

ETEN & DRINKEN

Slovenië heeft een veelzijdige en smaakvolle keuken waar Italiaanse, Oostenrijkse en Hongaarse invloeden samenkomen. Je kunt dus een mix van pizza, worsten en goulash verwachten. In kleine stadjes, zoals Ptuj en Cerknica, vind je restaurants waar voornamelijk traditionele en lokale gerechten worden geserveerd. Een aanrader is Gostilna Amadeus waar je verse vis en lokale wijn aantreft. Lokale bieren proeven? Ga in Ptuj naar Muzikafé. Hier proef je, onder het genot van live muziek en vintage aankleding, van bieren uit dichtbijgelegen brouwerijen.

Elk restaurant in Slovenië biedt vegetarische opties. In Ljubljana vind je verschillende restaurants waar je alleen maar vega(n) kunt eten, zowel ontbijt als lunch of diner. Voorbeelden hiervan zijn Taman Organic, Organic Garden en het Libanese restaurant Libaneske meze. Een leuke manier om hotspots in Ljubljana te vinden, waar grotendeels locals komen, is wanneer je gebruik maakt van de Use It stadskaarten. Hier staan voornamelijk biologische restaurants, vegan lunchadres, lokale bierbrouwerijen en underground ravekelders.

Algemene tips voor duurzame eet- en drinkplekken in Slovenië zijn de (biologische) boerenmarkten in de steden en dorpen. Op het platteland kun je voor lokaal en duurzaam (biologisch) voedsel natuurlijk naar de boerderijen zelf gaan!

bottom of page