top of page

DUURZAAM REIZEN

IN THAILAND

Hoe reis je duurzaam door Thailand, een van de populairste vakantielanden ter wereld? Het antwoord op deze vraag vind je op deze pagina. We vertellen je alles over duurzaam vervoer naar en door het land, maar ook over onvergetelijke eco avonturen in mooie lodges en tijdens sensationele excursies.

 

Thailand is één van de populairste vakantiebestemmingen ter wereld. Jaarlijks reizen gemiddeld 30 miljoen reizigers naar het Aziatische land. Vanuit Nederland en België zijn dat ongeveer 700.000 mensen (Ministerie Toerisme en Sport Thailand, 2018). De hoeveelheid reizigers in Thailand zorgt al jaren dat het toerisme in het land goed ontwikkelt. Hierdoor reis je comfortabel en eenvoudig door het land, zowel op eigen houtje als in groepsverband. In het openbaar vervoer, in accommodaties en tijdens excursies wordt duidelijk en goed Engels gesproken, overal waar je bent zijn goede faciliteiten en de Thaise keuken biedt voor iedere eter wat wils. Bovendien is het hier het hele jaar weer prachtig weer, zijn de oerwouden groen en tref je parelwitte tropische zandstranden aan.

 

Niet gek dus dat Thailand zo’n populaire vakantiebestemming is. Helaas brengt dit massatoerisme problemen met zich mee. Naast oplichtingspraktijken bij voornamelijk ‘onwetende’ reizigers, lijden de natuur, de dieren en de Thai zelf op sommige plekken onder de hoeveelheid toeristen. Een manier om dat lijden te verzachten én te verkleinen is door duurzaam te gaan reizen door Thailand. Tijdens een rondreis waarbij je met aandacht en respect voor de omgeving geniet van alles wat Thailand te bieden heeft, weet je zeker dat je optimaal naar het behoud van de lokale natuur en cultuur streeft.

DUURZAAM VERVOER

Duurzaam reizen naar Thailand

Thailand kun je vanuit Nederland en België overland bereiken. De vakantie begint, na het dichttrekken van je voordeur, met een rechtstreekse 6 uur durende rit naar Berlijn. In Berlijn neem je de 22 uur durende (nacht)trein naar Moskou. Vanuit Moskou neem je de Trans-Mongolië express naar Beijing. Deze treinreis duurt 6 dagen. Je spendeert deze dagen in comfortabele en ruime coupes met 1-persoonsbedden. In Beijing kun je de 2 dagen durende trein naar Hanoi in Vietnam nemen. Vanuit Hanoi neem je de 2 dagen durende (nacht)trein naar Ho Chi Minh City. Eenmaal in Ho Chi Minh City neem je de 6 uur durende bus naar Phnom Penh in Cambodja. In Phnom Penh rest je laatste etappe: een 15 uur durende treinreis via Battambang naar Bangkok.

 

Wil je je rondreis in Thailand in het noorden starten? Reis dan vanuit Hanoi met de bus naar Luang Prabang in Laos. Neem vanuit daar de slow boat of bus naar bijvoorbeeld Pai. Het oosten van Thailand bereik je via een busreis vanuit Hanoi naar Vientiane in Laos.

In totaal duurt een treinreis vanuit België of Nederland naar Thailand 12,5 dagen. Je vakantie begint gelukkig niet pas in Thailand. Stap daarom geregeld uit de trein om de landen waar je doorheen reist te ontdekken. Verblijf bijvoorbeeld een dagje in Moskou, ontdek twee dagen lang het binnenland van Mongolië, stap in Vietnam uit in Hoi An of Hue en verken in Cambodja de ongerepte jungle en de indrukwekkende tempels van Angkor Wat. Tijdens een duurzame reis naar Thailand draait het niet om de eindbestemming: het gaat om het hele avontuur. Geniet ervan.

 

Duurzaam reizen in Thailand

Thailand heeft een super eenvoudig en comfortabel openbaar vervoersnetwerk. Vanuit alle hoeken van het land rijden bussen, minivans en treinen naar de andere hoeken van het land. Bussen en minivans vertrekken elke dag, ongeacht het aantal reizigers en het tijdstip. Bij elke accommodatie kun je bustickets scoren. Je hoort dan meteen hoe laat de bus vertrekt en waar. Er zijn vier verschillende soorten busmaatschappijen, variërend in luxe. De rot thammadaa bussen zijn ‘gewone’ bussen zonder airconditioning. Deze zijn oranje. De eerste en tweede klas en VIP bussen heten rot air of rotten thua. Hier heb je wel airconditioning. Deze bussen zijn blauw. Minivans worden ingezet op kleine afstanden. Ze zijn iets duurder maar komen je soms wel ophalen bij je accommodatie.

 

Tussen grote plaatsen en bekende plekken, zoals Bangkok, Krabi, Chiang Mai en Chumphon (naar o.a. Koh Phangan), gaan rechtstreekse treinen. Vanuit Bangkok kun je de 13 uur durende nachttrein nemen naar Chiang Mai - en andersom. Voor exacte treintijden in Thailand kun je de website van de State Railways of Thailand raadplegen.

 

In de Golf van Thailand en in de Andaman Zee liggen tal van tropische eilandjes. Deze eilandjes bereik je met de ferry. Deze ferry heet Lomprayah. Op de website van deze maatschappij kun je tijden bekijken en ferry tickets kopen.

DUURZAME ACCOMMODATIES

Wanneer je duurzaam door Thailand reist, is de eerste vuistregel dat je toeristische trekpleisters als Chiang Mai en Koh Phi Phi vermijdt. Op deze manier draag je niet bij aan het massatoerisme dat zorgt voor de vernietiging van de lokale cultuur, flora en fauna. Ga voor minder bekende plekken. Die zijn veel indrukwekkender en avontuurlijker dan de bekendste hotspots van Thailand. Bovendien leer je hier het echte Thailand kennen terwijl de Thaise mensen in die regio ook echt van jou leren.

 

Het noordoosten van Thailand wordt een stuk minder door toeristen bezocht. Hier tref je op het platteland van het Isaanplateau de eco accommodatie Gecko Villa aan. Deze villa bestaat uit drie slaapkamers en wordt omringd door tuinen, boomgaarden, weiden en rijstvelden. De villa is gebouwd van lokaal ‘pradoo’ hout. Regenwater wordt gezuiverd en omgezet tot drinkbaar water. Afval wordt gerecycled en hergebruikt. Als reiziger kun je één slaapkamer of de volledige villa huren. Vervolgens kun je deelnemen aan milieubehoudende en sociaal-culturele projecten welke zich richten op het heraanplanten van bossen. De producten die voor gerechten worden gebruikt zijn lokaal, biologisch en worden verpakt in bananenbladeren. De gidsen van Gecko Villa zijn lokaal. De opbrengsten van de geboekte excursies gaan regelrecht naar de drie dichtstbijzijnde dorpen.

Een andere bijzondere duurzame accommodatie is Sirila Farm Tent Camp Resort. Dit ecologische camping resort ligt in de provincie loei, in het noordoosten van Thailand. Je slaapt hier in een safaritent en alle energie wordt opgewekt via zonnepanelen. Excursies worden uitgevoerd door de Thaien uit de regio.

 

Natuurlijk zijn de highlights van Thailand niet voor niets highlights. Je eerste nachten in Thailand spendeer je bijna niet beter in het Bangkok Tree House. Hier slaap je in een eco boomhut aan de andere kant van de rivier. De organisatie streeft er naar de rivier van Bangkok schoon te houden, heeft haar hutten en outdoor douche gebouwd van duurzaam bamboe en in het restaurant worden organische en lokale producten gebruikt. Als je naar Koh Samui gaat, verblijf dan in Six Senses Hideaway. Deze accommodatie doneert een deel van de omzet aan milieubehoudende projecten, zowel plaatselijk als wereldwijd. Daarnaast experimenteert deze accommodatie met biogas: ze proberen met kokosnoten, bladafval en rioolafval biogas te produceren.

Meer duurzame accommodaties in Thailand ontdekken? Lees onze blogs!

DUURZAME EXCURSIES

Fietsen door steden en over het platteland

Tijdens je rondreis in Thailand kun je op een duurzame manier het pure Thailand ontdekken. Steden, rijstvelden en natuur hotspots kun je ontdekken op de fiets. Hoewel het verkeer heftig kan zijn in Thailand, is het op veel plaatsen aangenaam om te fietsen. Bijvoorbeeld in pittoreske dorpen of in natuurrijke omgevingen. Zo vermijd je een tocht met de tuc tuc of de brommer.

Olifanten bewonderen

 

Thailand staat bekend om de olifantenritjes. Super fout en slecht voor de olifant. Het gaat tegen alle natuurlijke behoeftes en gewoontes van de olifant in om in een houten bakje op de rug van een olifant te gaan zitten. Bovendien worden olifanten van jongs af aan mishandeld en gekleineerd om vervolgens, als ze oud genoeg zijn, onder dwang te dienen voor toeristen. Naast olifantenritten is het ook heel onnatuurlijk om een olifant trucs te laten doen of te laten schilderen. Gelukkig is er ook een aantal olifantenkampen in Thailand waar mishandelde olifanten opgelapt worden en waar oude olifanten genieten van de rust en de ruimte. Helaas wordt door de ‘foute’ olifantenkampen hier misbruik van gemaakt. Zij weten van de behoefte van de bewuste reiziger af en proberen met beloftevolle leuzen over ‘het verzorgen en wassen van zwakke olifanten’ toeristen naar hun kampen te trekken. Let bij het bezoeken van een olifantenkamp dus op de goedgekeurde keurmerken, de leefruimte van de olifant (groot genoeg, niet geketend aan een ketting) en de activiteiten die je als toerist met de olifant kunt ondernemen. Gaat het tegen de natuurlijke behoefte van de olifant in? Dan weet je genoeg: niet doen! Een voorbeeld van een goede olifantenkamp is Bring The Elephants Home. Deze organisatie ziet olifanten als een onderdeel van het eco-systeem, precies zoals het hoort.

Jungletrekkings

 

Jungletrekking in Thailand kun je op veel plekken doen. Veel reizigers gaan naar het noorden van het land om daar de bush bush in te trekken. Een leuk eco tourbedrijf is Pooh Eco-trekking in Chiang Mai. Deze organisatie kreeg de prijs Eco Friendly Tour Company of the year 2018. Met hen kun je naast jungle trekkings ook op een respectvolle manier de dorpen van de etnische minderheden bezoeken.

 

Wil je een natuurgebied bezoeken waar nog weinig reizigers van gehoord hebben? Ga dan naar Khao Yai National Park in het oosten van Thailand. Hier slaap je in een resort dat helemaal op gaat in de omliggende omgeving, genaamd Khao Yai Nature Life Resort. In dit natuurgebied leven vleermuizen, vlinders, olifanten, herten, gibbons en beren. Je kunt mooie hikes door het bergachtige landschap maken waarbij je langs watervallen en bloeiende orchideeën wandelt.

Tropische eilanden

Veel reizigers gaan naar Thailand voor de tropische eilanden. Sla Koh Phi Phi, Phuket en Koh Tao over en ga naar de Similan Eilandenarchipel of Ko Tarutao in de Andaman Zee.

DUURZAAM

ETEN & DRINKEN

De Thaise keuken is één van de grootste favorieten ter wereld. De Thaise gerechten zijn toegankelijk en variëren van fried rice met oestersaus en knapperige groenten tot pittige curry’s. Lokaal eten is bij voorbaat de meest duurzame manier van eten in Thailand. Kies dus bij voorkeur voor restaurants met Thaise gerechten. Let vervolgens bij het uitzoeken van een restaurant op de herkomst van de producten. Wordt er gebruik gemaakt van typische Thaise producten? Dan weet je zeker dat het gerecht gemaakt is met voedsel dat van dichtbij komt. Een voorbeeld van een ecologisch restaurant in Bangkok dat Thaise gerechten serveert is Thai Sabai by Khao Kho Talaypu. Hier wordt met organische producten gekookt. Kijk voor meer informatie over duurzame hotspots in Bangkok op The Urban Green Scene of op BBK Greenie.

 

Veganisten en vegetariërs kunnen in Thailand ook los gaan. Gerechten als Massaman Curry en Pad Thai kunnen vegetarisch geserveerd worden. Vaak wordt er dan tofu toegevoegd in plaats van kip of garnaal. Veganisten kunnen gerust genieten van fried rice met black beans sauce en verse groenten. In Bangkok zit je bij de Veganerie Concept goed.

Meer biologische, vegetarische of veganistische hotspots in Thailand ontdekken? Lees onze blogs over duurzaam eten en drinken in Thailand.

BOEK JE DUURZAME REIS IN THAILAND

Je duurzame (rond)reis naar Thailand kun je uiteraard zelf samenstellen en uitzoeken. Wil je je reis boeken via een reisorganisatie? Fairtrail beveelt je deze reisorganisaties aan:

bottom of page