top of page
Beautiful Landscape

DUURZAAM REIZEN

IN SCHOTLAND

Schotland is een fijne bestemming voor een duurzame reis. Je kunt er naartoe met het openbaar vervoer, in Schotland zelf zijn de treinverbindingen uitstekend en je hebt overal de keuze om milieuvriendelijke activiteiten te ondernemen. Op deze pagina lees je meer over duurzaam reizen in Schotland, hoe je er met het openbaar vervoer komt en hoe je er milieuvriendelijk overnacht. We geven ook nog wat tips over duurzame adresjes en activiteiten die we warm aanbevelen. Maar vergeet één ding niet: Noo jist haud on! Oftewel: doe lekker rustig aan.

Schotland is een magisch land met ruige bergen, brede meren, kabbelende rivieren, hoge kliffen en groene heuvels. Op sommige plekken is het alsof je op een andere planeet komt. Isle of Skye is daar een voorbeeld van. Steile rotsen wisselen elkaar af in de gekste vormen en maten. Niet voor niets is Schotland het decor van diverse bekende historische en fantasy films. 

In Schotland spreken ze uiteraard Engels, maar officieel wordt er Gaelisch gesproken. Het is leuk om je in deze taal te verdiepen, bijvoorbeeld via dit filmpje. De Schotten kunnen het waarderen wanneer ze merken dat je je best doet. Kom je er even niet uit? Dan staat er vaak wel ergens een vertaling in het Engels.

DUURZAAM VERVOER

Duurzaam reizen naar Schotland

De meest duurzame manier om Schotland te bereiken is met de trein. Vanuit Amsterdam duurt de reis met de trein ongeveer 10 uur. Je neemt eerst de Eurostar naar Londen. Deze trein stopt onder andere in Brussel en Lille. Daar stap je over op de LNER trein naar Glasgow of hoofdstad Edinburgh. Richting Edinburgh stopt de trein onderweg in onder andere York en Newcastle. De trein naar Glasgow stopt onderweg in Oxenholme Lake District. Dat is een mooi Nationaal Park in Engeland. Beide routes leiden je door de Engelse heuvels. Ga je naar Edinburgh, dan zie je ook nog een stuk van de ruige oostkust. Kortom: een prachtige treinroute die je langs een van de mooiste stukjes van Groot-Brittannië leidt. 

Een tweede, ook duurzame, optie is de ferry. Vanuit IJmuiden vertrekt de DFDS ferry dagelijks naar Newcastle. Deze ferry vaart ongeveer 16 uur en vertrekt in de late middag. Je brengt de nacht dan door op de boot. Vanuit Newcastle kun je de trein richting Schotland nemen.

Een derde optie is de bus. Dit is de goedkoopste manier maar ook de langste. Je pakt eerst de Flixbus richting Brussel (vertrekt vanuit verschillende steden). Dan rijd je met de bus naar Londen. In Londen stap je op de nachtbus van Megabus naar Glasgow of Edinburgh. Deze reis duurt ongeveer 22 uur.

Als je met de trein op reis wilt, adviseren we om een Interrail te kopen. Dit is een super flexibele en voordelige treinkaart waarmee je eenvoudig kunt treinreizen in Europa. Meer weten over de Interrail?

Openbaar vervoer in Schotland

Schotland heeft een ontzettend goed en uitgebreid treinnetwerk. Vanuit de grote steden bereik je heel veel bekende en minder bekende plekken. Er rijden zelfs nachttreinen. Je kunt bijvoorbeeld 's nachts van Edinburgh naar Fort William reizen. Helaas zie je dan niets van het mooie landschap. En we kunnen je verzekeren: dat mooie landschap wil je zien vanuit de trein. Het is sprookjesachtig. Vooral de route van Edinburgh naar Fort William is prachtig. Je rijdt dan door Loch Lomond & The Trossachs National Parks heen.

De treinmaatschappij van Schotland heet Scotrail. Je kunt een kaartje kopen op de website of in het station. Reis je met een Interrail, dan heb je uiteraard geen kaartje nodig. Je maakt dan gebruik van je Interrail treinpas. De busmaatschappij van Schotland heet Scottish Citylink. In het noorden rijden ook andere bussen. Daar maak je bijvoorbeeld gebruik van de Durness Bus of de Stagecoach. Je kunt je trein- of busreis door Schotland plannen met Traveline Scotland, de Interrail App of via de website rome2rio.com. 

In het noorden van Schotland rijden minder treinen. Gelukkig kun je de meeste plekken, zoals Scourie, Durness, Ullapool en John o'Groats met de bus bereiken. Je reist dan eerst per trein naar Inverness. Vanuit daar pak je de bus naar de plek waar je heen wilt. Sommige plekken in Schotland zijn met de bus bovendien sneller te bereiken dan met de trein. Raadpleeg de Traveline Schotland App of website voor meer informatie.

rene-pot-rL9yC58wpXg-unsplash.jpg

DUURZAME ACCOMMODATIES

In Schotland krijgen duurzame accommodaties de The Green Tourisme Business Scheme label. Dit label toont aan dat de accommodatie verantwoord omgaat met het gebruik van water, afvalscheiding, de biodiversiteit en het betrekken van de lokale bevolking. Er zijn drie verdelingen binnen dit label: Bronze Silver en Gold. 

Vakantieparken en campings kunnen naast dit label ook nog de David Bellamy Conservation Award ontvangen. Die krijgen ze wanneer ze bijdragen aan het beschermen van de Schotse natuur en de inwoners ervan. Een vakantiepark moet zo zijn ingericht dat het een aantrekkelijke plek is voor wilde dieren. Daarnaast moet het park duurzaam omgaan met water, energie en andere natuurlijke bronnen. Ten slotte is het belangrijk dat afval gescheiden en gerecycled wordt.

Er zijn natuurlijk ook accommodaties die verantwoord ondernemen en bijdragen aan een betere wereld, maar geen label of certificaat hebben. Op de website van Visit Scotland kun je eenvoudig filteren op duurzame accommodaties. Ga bijvoorbeeld logeren in een eco-pod op een camping of kies voor een kasteelkamer in een ecohotel.

Daarnaast is wildkamperen legaal in Schotland. Wildkampeerders dienen zich wel te houden aan de Scottish Outdoor Access Code. In de code staat centraal dat je geen sporen achterlaat.

Via Natuurhuisje.nl vind je diverse duurzamere vakantiehuisjes door onder het thema 'duurzaamheid' te filteren op openbaar vervoer, groene energie, afvalscheiding of eten uit eigen tuin.

DUURZAME EXCURSIES

Hiken

Een hike of mountainbiketocht in Schotland betekent dwalen over wegen langs de kust, op avontuur in ruige berglandschappen en struinen over weelderige bospaden of groene heuvels. Onderweg stop je op de mooiste plekken voor onbetaalbare uitzichten. Op de website van Visit Scotland vind je prachtige routes en goede wandeltips.

Whisky en gin proeven

In Schotland vind je de betere ambachtelijke whisky- en gindestilleerderijen. Iedere destilleerderij kent zijn eigen recept en eigen historie. De meeste ingrediënten komen regelrecht uit de natuur, zoals kruiden en bronwater.

Duurzame citytrip

In de Schotse hoofdstad zijn genoeg duurzame activiteiten te doen. Ga bijvoorbeeld mee met de re-union canal boat in Edinburgh of Falkirk. Wanneer je aan boord van zo'n boot stapt, draag je met je bijdrage mee aan het onderhoud van de grachten. Er zijn verschillende themarondvaarten: van ginproeverijen tot afternoon tea.

Wil je Edinburgh of Glasgow goed onder de loep nemen? Ga mee met een guided tour van Invisible Cities. Deze Social Enterprise winnende organisatie leidt daklozen op tot stadsgids. Met jouw deelname draag je bij aan de inkomsten van een dakloze. Er zijn verschillende soorten tours: van crime tours tot 'the woman of Edinburgh'-tour.

Naast deze tours, hebben museumbezoeken ook weinig milieu-impact. Edinburgh telt veel musea en theaters. Voor elke cultuursnuiver heeft de stad iets moois, onder andere hedendaagse kunst, moderne kunst en historie. Niet te missen is het kasteel midden in de stad op Castle Rock. Het kasteel voorziet in een ferme geschiedenisles.

Eiland hoppen

Schotland heeft 790 eilanden. Deze eilanden bereik je met een ferryovertochten vanaf het vaste land. Alle eilanden zijn prachtig. Vanaf zee al helemaal. Tijdens de Round Mull Sail kun je de kustlijn van Isle of Mull 7 dagen bewonderen. Je gaat dan een week op pad met een zeilboot. In het voorjaar zie je hier gegarandeerd papegaaiduikers.

North Coast 500 met elektrische auto

De prachtige plekken langs de autoroute in het noorden, de North Coast 500, kun je op een milieuvriendelijke manier ontdekken. Namelijk met een Tesla! Kies ervoor om de auto voor een paar dagen te huren of laat je rondrijden door een privé-chauffeur.

duurzame-excursies-schotland.jpg

DUURZAAM

ETEN & DRINKEN

De Schotse keuken is voortreffelijk en dat komt met name doordat Schotland zelf rijk is aan heerlijke (verse) producten. Vis uit de Atlantische Oceaan, whisky gemaakt van bergwater, groenten die groeien in de weelderige heuvels. Ieder seizoen staat er iets anders op het menu. Duurzaam eten in Schotland is dus eenvoudig, want op veel plekken eet je vers en lokaal. Je herkent deze plekken door het keurmerk Taste Our Best. Dit keurmerk eist ook van restaurants, koffiezaken en B&B's dat ze hun vervoerskilometers beperken en dat ze informatie geven over waar de ingrediënten vandaan komen.

Wil je vegetarisch of veganistisch eten in Schotland? Maak gebruik van de website of app van Happy Cow. Hier kun je met een eenvoudige zoekfunctie precies zien waar vega(n) gerechten worden geserveerd of het restaurant compleet in vegetarische of veganistische stijl is. Er is in het hele land genoeg keuze, ook in de kleinere plaatsen. Bijvoorbeeld het vegetarische bistrorestaurant The Ugly Mug in Stirling of The Dragon Fly in Dumfries.

duurzaam-eten-schotland.jpg
schot12-min.jpg

BOEK JE DUURZAME REIS NAAR SCHOTLAND

Je duurzame (rond)reis naar Schotland kun je uiteraard zelf samenstellen en uitzoeken. Wil je je reis boeken via een reisorganisatie? Fairtrail beveelt je deze reisorganisaties aan:

bottom of page