top of page

De zuinigste auto’s om te huren tijdens je reis

Bijgewerkt op: 20 okt. 2020Wil je een auto huren tijdens je vakantie? Ga voor een zuinige auto. Dan stoot je de minste CO2 uit. Elektrische auto’s zijn het meest verantwoord. Deze huur je onder andere bij Sixt. Maar in sommige landen worden elektrische auto’s niet aangeboden of zijn er niet genoeg oplaadpalen. Dan is een auto die op diesel of benzine rijdt de enige optie. Wij hebben de zuinigste auto’s op een rijtje gezet.


Waar moet ik op letten bij het huren van een zuinige auto?

Allereerst geldt dat hoe kleiner de auto, hoe zuiniger deze is. Ga je met een groot gezelschap op reis of heb je een 4WD auto nodig? Dan is een kleine auto geen optie. Let dan in ieder geval op het energielabel. Veel autoverhuurmaatschappijen, zoals Europcar, bieden de allernieuwste modellen aan. Deze auto’s hebben over het algemeen altijd een A-label. Biedt de maatschappij niet de nieuwste modellen aan? Ga dan voor een auto die van voor 2005 is. Ten slotte kun je beter voor benzine dan voor diesel kiezen. Hoewel sinds 2010 de roetfilterverplichting geldt, en veel fijnstoffen uit diesel haalt, stoot diesel hoe dan ook meer stikstofoxiden uit.


Daar komen ze, de zuinige auto's:


Suzuki Celerio 1.0

Deze auto verbruikt 3.6 liter per 100 km en stoot 84 gram CO2 per km uit.


Fiat Punto 74 kW en Fiat Panda 500 met 44 kW of 59 kW

Deze auto’s verbruiken 3.8 liter per 100 km, en stoten 88 gram CO2 per km uit.


Citroen C1/Toyota Aygo/Peugeot 108 1.0

Deze auto’s verbruiken ook 3.8 liter per 100 km en stoten 88 gram CO2 per km uit.


Kia Picanto 1.0 ISG H5 4z LDR

Deze auto verbruikt 3.8 liter per 100 km en stoot 89 gram CO2 per km uit.


Mitsubishi SPACE STAR 1.0 MPI CVT ClearTec

Deze auto verbruikt 3.9 liter per 100 km en stoot 91 gram CO2 per km uit.


Hyundai i10 1.0 ISG E6

Deze auto verbruikt 4.0 liter per 100 km en stoot 93 gram CO2 per km uit.


Peugeot 308 1.2 PureTech 110 pk

Deze auto verbruikt 4.0 liter per 100 km en stoot 95 gram CO2 per km uit.


Zo maak je je roadtrip nog zuiniger

Als je je auto gekozen hebt, rest nu de tijd om te genieten van al het landschap wat tijdens de rit aan je voorbij zal gaan. Terwijl je dat doet, kun je je rit nog zuiniger maken. Gebruik bijvoorbeeld alleen de airco als het buiten een stuk warmer is dan in de auto (23 graden of hoger). Met de ramen open kun je vaak ook behoorlijk goed koelen. Wanneer je een airco gebruikt, stoot je 20% meer CO2 uit. Dit komt door de zwaarte die de airco met zich meebrengt. Hierdoor wordt de auto zwaarder waardoor het meer brandstof nodig heeft.


Om je uitstoot extra te beperken, schakel je tijdens het rijden zo snel mogelijk over naar een volgende versnelling. Of huur een automaat zodat het schakelen niet meer nodig is. Rijd vervolgens zoveel mogelijk constante snelheden. Gebruik daarvoor een auto met cruisecontrol. Het is bovendien beter om 100 te rijden dan 130. Hoe harder je rijdt, hoe meer CO2 je uitstoot.


Nog een goede tip: blijf langer op een plek. Je bespaart dan brandstofkosten én belast het milieu een stuk minder. Daarnaast leer je een bestemming veel beter kennen als je de tijd neemt om een omgeving te verkennen. Je ontmoet de inwoners van het land sneller, ontwikkelt een eigen favoriete plek, bouwt een band op met de plek, en weet op een gegeven moment de weg. Hoe leuk is dat!


Mis je een auto in dit rijtje of heb je tip voor andere reizigers die een auto op reis willen huren? Laat het ons weten!


Foto's gemaakt in IJsland.

Comments


bottom of page