top of page

Oplaadpunten in Europa voor elektrische auto's en campers


Zweden. Foto: team voyas, Unsplash

Steeds meer mensen hebben een EV (elektrisch voertuig) en vinden het jammer om dan met een diesel-camper op vakantie te gaan, want dan maak je nogal wat kilometers. Eén elektrische auto voor allerlei doelen gebruiken is een stuk milieuvriendelijker. Goed nieuws: er is nu een elektrische auto die je simpel opbouwt tot camper.


De productie van een auto of camper vereist veel grondstoffen en veroorzaakt behoorlijk wat CO2-uitstoot, dus dan kun je beter één voertuig hebben voor je boodschappen, woon-werkverkeer, zakelijke reizen, weekendjes weg en andere kampeervakanties in Europa. Bovendien kun je de auto aanbieden op een deelplatform, zoals Goboony, zodat ook andere mensen met je camper op vakantie kunnen, zij zelf geen camper hoeven aanschaffen en het voertuig zo min mogelijk stilstaat. In een ander blog leggen we trouwens uit welke duurzamere campers je kunt huren. Je kunt natuurlijk ook een zuinig autootje huren en je tent achterin gooien. Daar zijn wij ook wel fan van.


Andorra. Foto: Jazmin Ali, Unsplash

Oplaadpunten voor elektrische auto's in Europa

Bang zijn voor een lege batterij hoeft echt niet meer. Er is een jungle aan laadpalen in Europa en apps die je de weg wijzen naar die laadpunten beginnen ook aan wildgroei te doen. Deze handige apps tonen je oplaadpunten in Europa, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over stilstaan. Ze hebben allerlei praktische features. Je kunt vooraf bijvoorbeeld de beschikbaarheid van de paal bekijken, de tarieven inzien en tijdens het laden de laadsessie volgen op de app en het laden eventueel stopzetten.


  • Chargemap is een Europese community app, wat inhoudt dat de gebruikers van de app laadpunten toevoegen en elkaar tips kunnen geven. De gemeenschap van Chargemap telt al meer dan 560.000 leden en daardoor staat haar kaart vol met palen.

  • Plugshare is een deelnetwerk voor oplaadpunten en helpt je wereldwijd voor jouw auto geschikte laadpalen te vinden. Je kunt er ook je eigen laadpaal op aanbieden. Ze begonnen in Noord-Amerika en zijn daar daarom het best vertegenwoordigd, maar met Plugshare vind je ook voldoende palen om elektrisch te rijden in Midden-Amerika, Europa, het Midden Oosten, Zuid-Rusland en Zuidoost-Azië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië, Sri Lanka en het oosten van Brazilië en Argentinië.

  • A better route planner is een routeplanner en laadpaal-zoekmachine ineen. De app bekijkt ook welke paal het best bij de behoeftes van je auto past.

  • Met NewMotion heb je toegang tot véél oplaadpunten in Europa en de app schijnt handige features te hebben, maar is wel onderdeel van Shell. Fairtrail is er natuurlijk niet om die oliemagnaat aan te moedigen. We vernoemen het toch, want we vinden het belangrijk dat je weet bij wie je geld en data terechtkomen.

  • ZapMap does the job in the UK.

  • TravelCard is handig voor leaserijders en LeasePlan Charging specifiek voor wie via LeasePlan leaset.


La Roque-sur-Cèze, Frankrijk. Foto: Frédéric Barriol, Unsplash

Overal elektrisch

Camperbouwer Camperfixx heeft een camper ontworpen die je kunt ombouwen vanuit verschillende elektrische auto’s: de e-Fixxter. Je hoeft dan naast een auto voor dagelijks gebruik geen camper meer aan te schaffen en je kunt met je elektrische auto op vakantie. Wij spraken Anno van Camperfixx over de elektrische camper die binnenkort op de markt komt. Hij spreekt van een actieradius van 330 kilometer. Je kunt er dus best ver mee rijden voordat ie aan de stroom moet. Als je onderweg doet aan snelladen, dan is de accu na een half uur voor 80% vol. In twee dagen rijd je ermee van Nederland naar Zuid-Frankrijk. Maar je kunt natuurlijk ook een mooie roadtrip door Oostenrijk maken.


e-Fixxter. Foto: Camperfixx

De camper is geschikt voor vier of vijf personen. Toyota Proace, Citroën Jumpy, Peugeot Expert en de Opel Vivaro zijn geschikt om om te bouwen tot zo'n fancy camper. Kamperen is met dit voertuig redelijk corona-proof, want je hoeft alleen de camper uit om te douchen. In je luxe hut is een speciaal vak voor een porta potti, dus het toiletgebouw hoef je niet te betreden. Ook water en elektriciteit heb je binnen handbereik.


Klussen aan je camper

Voor handige Harries en Henriettes maakte Anno een paar praktische video’s waarin hij uitlegt hoe je je camper nog duurzamer maakt.


Hier legt hij uit hoe je je camper isoleert.


In dit filmpje legt Anno uit hoe je zelf zonnepanelen op je camper installeert.


De weg op

Wij zullen binnenkort de proef op de som nemen wat betreft het kamperen met een elektrische camper. Het klussen zal voor een andere keer zijn. Laat ons weten wat jouw ervaring is met elektrisch rijden in verschillende landen. We zijn heel benieuwd naar je duurzame roadtripverhaal!

bottom of page