Gorilla trekking in Oeganda

Bijgewerkt: 6 nov 2020


Gorilla's spotten in Oeganda is duurzaam

Eenmaal op je vakantiebestemming aangekomen is het tijd voor een excursie. Een excursie die bijdraagt aan het welzijn en behoud van mens, natuur en dier. Maar hoe vind je die? In dit blog vertel ik je over mijn duurzame excursie in het Oegandese oerwoud: een wandeltocht in het beschermde, door gorilla’s, okapi’s en bosolifanten bewoonde, Bwindi National Park.


Waarom is dit duurzaam?

Een trekking door Bwindi National Park kost niet niks. De kosten die je maakt, €600,- per persoon, worden gelukkig goed besteed. De Oegandese regering besteedt het geld aan het beschermen van het gebied door de omgeving actief af te bakenen en stropers op te pakken. Daarnaast worden mensen opgeleid tot dierenartsen en rangers. Ten slotte zorgt de regering er voor dat mensen in de directe omgeving op een andere manier aan het werk gezet worden. Een manier waarbij gorilla’s bespaard blijven en waarbij het werk nog meer geld oplevert dan de ontbossing en de jacht op de dieren.


Waarom is het nodig?

Het oerwoud van Oeganda bestaat uit Bwindi National Park en Mgahinga Gorilla National Park. Het oerwoud van Oeganda vormt samen met het oerwoud van Rwanda, Congo, Kameroen, Angola, Centraal Afrikaanse Republiek, Guinea en Gabon de enige plek ter wereld waar berggorilla’s voorkomen. Helaas wordt de berggorilla extreem bedreigd door de vernieling van zijn leefgebied. Ontbossing en de jacht op de dieren verhogen de kans dat het dier de 21e eeuw niet overleeft. Als toerist kun je bijdragen aan het welzijn en behoud van de gorilla’s. Je kunt natuurlijk geld overmaken naar het goede doel, maar je kunt ook ter plekke investeren in projecten. Projecten waar je zelf ook aan meedoet. In het Oegandese Bwindi National Park kun je een gorilla-trekking doen. Op deze manier kom je, op een gepaste manier, als toerist heel dichtbij de berggorilla’s.


Hoe ziet een gorilla-trekking er uit?

Het was een hele reis met onze 4WD. We reden door weelderig berglandschap, langs dorpen met houten huizen en door vrolijk gekleurde steden. Aan het einde van de dag was het zo ver. We bereikten Bwindi National Park: een van de twee beschermde stukken oerwoud in het zuidwesten van Oeganda.


Een trekking door het Oegandese oerwoud is strak gepland. Je wordt ‘s ochtends vroeg, als de ochtenddauw nog over het tropische regenwoud hangt, wakker in je hut of tent. Terwijl je je geniet van je Chapati Rolex (Oegandese omelet met groente) hoor je op de achtergrond langzaam de apen en vogels ontwaken. Na het ontbijt loop je met je wandelstok naar het observatiecentrum van het National Park. Een van de vijf rangers deelt je, samen met je reisgezelschap, in in een groep met maximaal zes personen. Er wordt uitgelegd dat we minstens vijf meter afstand moeten nemen van de dieren, onze uitwerpselen moeten begraven tijdens de trekking en maximaal één uur bij de gorilla’s mogen zijn. In het oerwoud zijn twee rangers aanwezig die de gorilla’s op gebied van conditie en veiligheid in de gaten houden. Via een walkie-talkie geven zij door aan de ranger die bij ons is waar de gorilla’s zitten.


Plotseling is het zo ver. Samen met onze ranger, vijf mannen uit het dorp en een politieman, welke een groot geweer draagt, trekken we door het dichtbegroeide oerwoud. Met een kapmes wordt een zo smal mogelijk pad gecreëerd zodat het oerwoud de kans krijgt om binnen één dag weer dicht te groeien. Na vier uur trekken door het oerwoud, vergezeld door agressieve bosolifanten, die door de ranger met bepaalde stemgeluiden afgeschrikt werden, zien we op tien meter afstand een zwart harig hoofd boven de bomen uitpieken. Plots gaat hij staan en draait hij zich om. De silverback. We hebben de eerste, én belangrijkste gorilla van de groep, gespot!


Het volgende uur is er een die ik nooit meer ben vergeten. We worden omringd door gorilla’s, van kleine schattige schaterende gorillapeuters tot grote bazige mannetjes en vrouwtjes. De ranger communiceert, door grom- en bromgeluiden te maken, actief met de grote reuzen. Het enige wat wij kunnen doen is kijken naar die immens grote wezens en luisteren naar de vredige smakgeluiden die uit hun brede mond tevoorschijn komen.