top of page

Milieuvriendelijke excursies in Lapland


De wonderschone landschappen van Lapland zijn het waard om behouden te blijven. Net als alle andere landschappen op deze aardbol natuurlijk. Daarom kozen wij er tijdens onze treinreis naar Lapland voor om alleen de milieuvriendelijkste excursies te doen. Benieuwd welke dat waren? Eline vertelt er over in dit blog!


Wanneer ik mijn vrienden vertelde over dat ik naar Lapland ging, begonnen hun ogen te fonkelen. “Wauw echt vet, met husky’s! En rendieren! Oh, en op die sneeuwscooter!” Ook toen ik bij Voigt Travel werkte, werden deze drie typische Lapland belevenissen altijd op genoemd. Het zijn sensationele excursies die je alleen hier kunt doen. Logisch dat daaraan gedacht wordt.


Maar die sneeuwscooter zat mij dwars, want we kozen er bewust voor om zo min mogelijk vervuilende keuzes te maken. We gingen bijvoorbeeld expres met de trein ein in plaats van het vliegtuig op reis. Daarnaast vond ik het geluid van de scooters niet bij het mooie landschap passen.


Mijn vriend en ik besloten daarom om Lapland excursies te kiezen die zo milieuvriendelijk mogelijk zijn en weinig tot geen broeikasgassen uitstoten. En het resultaat is om blij mee te zijn: allemaal excursies die super cool waren om te doen. Daar komen ze!


Langlaufen

De nummer één hobby van de Finnen: langlaufen! Overal waar je in Lapland bent, zie je langlauftrails. Je hebt ze van enkele kilometers maar er zijn ook trails van meer dan twintig kilometer! Wij namen eerst een lesje om de kneepjes van het vak te leren. Daarna durfden we het aan om een trail van tien kilometer te doen.


Het was best goed te doen. Behalve toen we (lees: ik) moe werden. Dan raak je de controle kwijt en weet je niet meer welk been je als eerst naar voren moet schuiven en welk been naar achteren. Dus daar lag ik dan. Gelukkig konden we halverwege de tocht bij een hut zitten en smullen van lokale lekkernijen.


Sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen kun je in Lapland, net als langlaufen, overal en altijd. Wij gingen bijvoorbeeld sneeuwschoenwandelen terwijl het donker was en de hemel vol met sterren stond. Dat was een super mooie wandeling tussen de metershoge witte naaldbomen door. We passeerden dichtgevroren moerassen en kwamen uiteindelijk aan bij een meer waar een laavu (open vuurhut) stond. De perfecte plek om noorderlicht te spotten. En het kwam ook nog!


We hebben ook op een zonnige dag, in het licht, gesneeuwschoenwandeld. Het stralende licht scheen prachtig tussen de bomen door op die dikke laag sneeuw. We wandelden in een kleine groep met een wildernisgids omhoog. Onderweg zagen we voetafdrukken van dieren. Het enige wat we hoorden was het gekraak van de rackets in de sneeuw. Super rustgevend! Eenmaal boven hadden we heel mooi uitzicht over de omgeving.


Fatbiken

Op de laatste dag van onze vakantie huurden mijn vriend en ik twee fatbikes bij de lokale outdoorwinkel. Twee fietsen met dikke banden en zes versnellingen. Door die dikke banden heb je goede grip en kun je keihard door de sneeuw scheuren. Ondanks dat was het vaak best zwaar. Dat kwam waarschijnlijk ook door de hellingen, want we raceten door beboste heuvels heen.


Net als voor langlaufen en sneeuwschoenwandelen zijn er tal van fietsroutes uitgestippeld. We volgden de borden van een twintig kilometerlange trail die ons langs de rand van een paar honderd meter hoge heuvel heen leidde. Op sommige momenten waren we de enige twee mensen in de witte wildernis. Ik besefte dan weer even hoe gewend ik ben aan geluiden en bewegingen om me heen. Daar was dat soms gewoon helemaal weg.Wat hebben we nog meer gedaan?


Noorderlicht spotten

Naast langlaufen, sneeuwschoenwandelen en fatbiken, hebben we ook nog heel veel ander leuks in Lapland gedaan. Zo hebben we drie avonden genoten van prachtig noorderlicht.


Met behulp van de Noorderlicht App van Voigt Travel wisten we precies wanneer we onze thermopakken aan moesten trekken en naar buiten moesten gaan. Daar lagen we dan met zijn vieren in de sneeuw, naar een hemel vol felgroene dansende en kronkelende strepen te staren. Biertje erbij, bak chips ernaast: de beste outdoor bioscoop die je je kunt voorstellen.


Opwarmen in de sauna

Na een dag vol plezier in de buitenlucht stapten we met z'n allen in de sauna. Heerlijk ontspannen, kletsen en daarna afkoelen in de sneeuw. De sauna is natuurlijk niet het meest energiezuinige apparaat maar zolang je er met veel mensen in gaat, en er uren plezier van hebt, is het prima te doen.


Op huskysafari

Een huskysafari mocht eigenlijk niet ontbreken, want hoe blij word je van die prachtige honden? Je hoort mensen zich terecht afvragen hoe diervriendelijk huskysafari’s zijn, maar na vier jaar bij Voigt Travel te hebben gewerkt, en veel gepraat te hebben met Finnen en Zweden, kwam ik er achter hoe je zo’n huskysafari op diervriendelijkheid toetst.


Ten eerste kun je veel halen uit het verhaal achter de huskyboerderij. Wij deden een huskysafari bij Rami’s Huskies en daar lieten de gidsen weten dat ze iedere hond bij naam kennen, hun persoonlijkheden weten en bekend zijn met de onderlinge banden tussen de honden. Dat zegt al heel wat, namelijk dat er met aandacht met de honden om wordt gegaan en ze niet als nummer worden gezien.


Ten tweede kun je aan de grootte van de hokken, of ze toegang hebben tot een schuilplaats (een overdekt hok) en vers drinkwater zien hoe er voor de dieren gezorgd wordt. Ieder dier heeft behoefte aan en recht op deze drie elementen. Daarnaast is het ook een goed teken als dieren die er zwakker of geblesseerd uitzien 'thuis' mogen blijven en rust krijgen.


Ten derde heb ik geleerd dat husky’s eeuwen geleden door de Inuits in Groenland gebruikt werden als trekdieren en enorm van rennen en kou houden. Het zijn sterke dieren en ze worden er blij van om op pad te gaan. Niet voor niets roepen ze het (letterlijk) uit wanneer je in de slede gaat zitten en ze beseffen dat het bijna zo ver is. Ze zijn niet te houden! Eenmaal onderweg hoor je ze niet meer.


Let bij het uitzoeken van een huskysafari dus op het verhaal en kies voor een huskyboerderij met goede recensies. Of laat je gewoon informeren bij de reisorganisatie waar je boekt. Een sledetocht met deze prachtige dieren is onvergetelijk.


Wintersporten

Op veel plekken in Lapland kun je skiën en snowboarden. Kleine pistes met super toffe afdalingen - tenminste, dat hoorde ik van m’n vrienden. Ik ging zelf voor het eerst skiën en sjeesde de eerste dag bij de makkelijkste blauwe pistes met samengeknepen billen naar beneden.


Om voor een zo milieuvriendelijk mogelijke wintersportbeleving te gaan, kun je het beste kiezen voor een sneeuwzekere bestemming. Daar wordt doorgaans minder gebruik gemaakt van sneeuwkanonnen en dat scheelt een hele hoop energie en water. Verder zijn sleepliften duurzamer dan gondels en helpt het ook als je op de piste restaurants hebt waar lokale ingrediënten gebruikt worden en er ook vega(n) gerechten op de kaart staan.


Ik ben benieuwd wat je van deze excursies vindt. Laat het ons weten!


Comments


bottom of page