top of page

Fotografiecursus in de duinen


Op 4 juni was het eindelijk zo ver: Eline dook de duinen in voor een lesje foto’s maken in de natuur. Samen met een gids van dagjeindenatuur.nl, en tien andere gegadigden, wandelde zij, gewapend met verrekijker en fototoestel, de bossen en zandvlaktes in. Een ideale manier om de fotografieskills te verbeteren.


Het was zaterdagochtend ‘s morgensvroeg. De zon was nog maar net op, maar Eline en haar vriend stonden al paraat om op pad te gaan. De fotografiecursus van december, die volledig op vogels gericht was, werd helaas vanwege corona gecanceld. Daar kwam de ‘kleine dieren fotografieles’ van 4 juni voor in de plaats. Om zeven uur deden ze de deur achter zich dicht, stapten in de auto en reden naar de Amsterdamse Waterleidingduinen.


Op pad met een fotograaf én bioloog

Daar op de parkeerplaats stond bioloog en fotograaf Ronald Zimmerman klaar om met zijn crew het Noord-Hollandse natuurgebied te gaan betreden. Kaartjes voor het nationale park zaten in de pockets, de veters waren gestrikt en de camera’s stonden aan. Na een korte introductie, waarbij iedereen elkaar kort en schaapachtig aankeek (vanwege het vroege tijdstip), was het tijd om naar binnen te gaan.


Al snel doemden daar de damherten op. De cursisten toverden hun lenzen uit hun tassen en schoten als gekken plaatjes van de dartelende dieren. Ondertussen vertelde Ronald het een en ander, waarom het ene hert ‘damhert’ heet en de ander niet. Een ontspannender achtergrondgeluid was er niet. En wanneer iemand een vraag had, pauzeerde hij zijn verhaal en gaf hij antwoord.


Kleine dieren fotograferen

Ronald liet ons weten dat we van de gebaande paden zouden gaan, zodat we uniekere dieren konden spotten. Tal van damherten, oranje bloemen en gele rupsen passeerden de revu. Maar vogels zagen we vrijwel niet.


Wij (mijn vriend en ik) waren in de veronderstelling dat we vogels zouden gaan fotograferen. Dat was niet zo. En daar kwamen we gedurende de wandeltocht achter. Dit was de kleine dieren fotografiecursus. Snel zetten we onze knop om en voeren we mee op dezelfde koers als de rest.


Foto’s maken met een compact camera

Terwijl iedereen een spiegelreflex of systeemcamera in de hand had, bungelden aan de polsen van mijn vriend en ik een compactcamera. “Ook daar kan je goed mee fotograferen, zelfs kleine dieren”, liet Ronald ons weten. Hij wierp een blik op het inzoomvermogen en knikte tevreden. “Dat inzoomen zit wel goed. Ga tijdens deze cursus maar spelen met de iso-waarde en het diafragma”.


Een nacht op de natte grond in het bos

Rustig maar alert liepen we langs kronkelende beekjes en wild groeiende stukken natuur. Opeens zagen we een roofvogel overvliegen. Snel richtten we onze camera op het dier. Mis, mis en nog eens mis. Tot dat 'ie bleef zitten...

“Hoe maak je nou een goede foto van zo’n bewegend dier?”, vroeg iemand Ronald. “Gewoon heel veel foto’s maken, geduldig zijn en accepteren dat je geluk moet hebben. Mensen hebben een vertekend beeld van fotografie. Ze zien een mooie foto en denken dat je die zo maakt. Maar ik lig wel eens een hele nacht op de natte grond in het bos om de beste foto van een nachtvlinder, vleermuis of ander wezen te schieten. Dat is het leven van een fotograaf”.


National Geographic foto’s maken

Na anderhalf uur stuitten we op een plas vol riet en waterplanten. De perfecte plek om kleine dieren te fotograferen, liet Ronald weten. Iedereen liep rondjes om de plas, op zoek naar mooie insecten. Die werden snel gevonden. Felblauwe libellen genoten in de ochtendzon van hun rust. In stilte omsingelde een klein groepje cursisten de libellen om ze op de foto te zetten.


Mijn vriend houdt ervan om zelf op ontdekkingstocht te gaan en zonderde zich van de groep af. Al snel zag Ronald wat hij aan het doen was. Hij had een gekke cocon op het vizier. “Een hele bijzonder cocon, want deze is nog helemaal in de tact. De libelle lijkt zelfs net uit deze jas te zijn vertrokken”. Mijn vriend zoomde in, stelde de focus en waarden goed in en schoot een enorme National Geographic-proof foto. Zie hier het resultaat:

Foto van libelle die uit zijn cocon kruipt, Amsterdamse Waterleidingduinen
Dit is toch een plaatje! Made by Fairtrail.nl

Reptielen, amfibieën en... toch nog vogels!

Ook de groene gifkikker is favoriet onder de kleine dierenfotografen. Daar kwamen we achter toen Ronald liet weten dat hij een goede spot voor de kikkers gevonden had. Terwijl we meezochten spotten we diverse keren vrouwen liggend op hun buik tussen de prikkelende planten, net als wij klaar om foto’s te maken van felgroene kikkers.


Tijdens het laatste uur van de cursus (die in totaal vier uur duurde) werd er nog even tijd besteed aan de salamander. Een salamander die, afhankelijk van het geslacht, van kleur verschilt maar beide opvalt door de felle tonen. Na een weetje over de verhouding tussen zure regen, CO2 en brandnetels, en diverse salamanders op de foto gezet te hebben, wandelden we terug naar de uitgang.


Alsof karma (of wie dan ook) om de hoek kwam kijken, werden we aan het einde van de wandeling nog even verwend met een paar hele mooie vogels, die we ook nog eens goed op de foto kregen. Het was een leuke ochtend in de natuur met leerzame momenten!


Duik een dagje de natuur in!

Wil jij ook een fotografiecursus in de duinen doen? Of ben je op zoek naar een ander leuk uitje in de natuur? Kijk op de website van dagjeindenatuur.nl wat er bij jou in de buurt te doen is. De eigenaren van dagjeindenatuur.nl hebben trouwens ook een leuke podcast, de vogelspotcast.


bottom of page