DUURZAAM REIZEN
IN ITALIË

Een heel lange kustlijn, schatkamers vol kunst, talloze eeuwenoude kerken, goedbewaarde geschiedenis, bergen, mode, meren en een geweldige keuken. Dat is Italië. Doordat Italië relatief dichtbij is, kun je het duurzaam bereiken. 

Met name in het voorjaar is Italië een fijne bestemming. Het is dan minder druk en warm dan in de zomer. Als je graag wandelt in de bergen of een kookcursus volgt, zit je goed in Umbrië. Musea en mooie kerken vind je in elke grotere stad. Met uitzondering van Umbrië, grenst elke Italiaanse provincie aan de kust.

DUURZAAM VERVOER

Duurzaam reizen naar Italië

Je kunt zowel met de trein als met de bus naar Italië reizen. Ook met de auto is het niet doenbaar. Een overnachting in Zwitserland, Zuid-Duitsland, Frankrijk of Noord-Italië maakt het wat aangenamer. Met de trein reis je van Arnhem naar Frankfurt, vanwaar je rechtstreeks of via Nuremberg naar Wenen reist. Voor de terugweg geldt hetzelfde maar dan omgekeerd. Met een rechtstreekse bus vanuit Amsterdam sta je binnen 17 uur in Wenen. Heb je een overstap dan duurt je reis tussen de 18 en 24 uur. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te overnachten in Düsseldorf, Keulen of Praag en op een andere dag je reis naar Wenen een vervolg te geven.

Wij trokken met de auto richting Italië. Met deze route zagen we in drie weken diverse hoogtepunten van Noord-, Midden- en Zuid-Italië: Nederland → Varese (Lombardije) → Firenze (Toscane) → Tarquinia (Viterbo) → Rome (Lazio) → Sorrento (Campania/Napels) → Assisi (Umbrië) → Staufen im Breisgau (het Zwarte woud, Duitsland) → Nederland

Ontdek hoe wij de roadtrip naar en door Italië maakten in ons blog Roadtrip in Italië.

Duurzaam reizen in Italië

Vooral in het noorden van Italië is de trein goed. Steden als Wenen en Salzburg hebben heel goed openbaar vervoer. In de bergen rijdt er minder openbaar vervoer. Wil je veel wandelen in de natuur, dan is een roadtrip de aangewezen manier om door het land te reizen. De Oostenrijkse treinmaatschappijen heten ÖBB en Westbahn. Voor info over de buso moet je bij Postbus zijn. Wil je de natuur in, dan kun je beter de bus nemen. Voor stedentrips is de trein handiger.

DUURZAME ACCOMMODATIES

Veel campings in Italië

agriturismo

Bij het zoeken naar duurzame accommodatie in Oostenrijk kun je onder andere letten op het Green key-keurmerk en het Oostenrijkse Umweltzeichen (Duits voor milieu- of ecolabel). Palace hostel in Wenen draagt dit keurmerk met trots. Het hostel ligt een stukje buiten de stad en is met de bus bereikbaar. Het Green key-keurmerk is geen garantie voor een CO2-neutraal verblijf, wel wordt er bij Palace hostel afval gescheiden en het ontbijt is biologisch en Fair trade. Green key kijkt ook naar waterverbruik, de energie-efficiëntie van elektrische apparaten, het aanbod van groene activiteiten, ecologische schoonmaakmiddelen, het gebruik van pesticiden in de tuin en of de toiletartikelen niet gebleekt. 

In de bergen zijn er veel bed & breakfasts en Airbnbs. Helaas is van de Airbnbs meestal (vooraf) niet duidelijk hoe duurzaam ze zijn. De website Zerobnb vraagt aandacht voor duurzame Airbnbs. Het is vooral een statement, en wel eentje die wij kunnen waarderen. Als je eens in een Zerobnb sliep, kun je dat laten weten aan de initiatiefnemers en misschien plaatsen zij 'm op de site.   

DUURZAME EXCURSIES 

Wandelen in Umbrië of het noorden, in de Italiaanse Alpen.

Musea en kerken bezoeken

Andere historische plekken bezoeken, zoals Etruskische graftombes, Romeinse bouwwerken en ruïnes en Pompeii.

Kookcursus volgen

Duiken in het zuiden

Zonnen op het strand of bij een meer

Op vlak van excursies en activiteiten is wandelen in Oostenrijk in het voorjaar de meest voor de hand liggende. En terecht, want de voorjaarszon is er heerlijk. Wandelen is zo ongeveer de duurzaamste activiteit die er bestaat, dus leef je uit en vergeet je wandelschoenen niet. Bij heel lekker weer is het ook fijn om bij een meer te stoppen en een duik te nemen. Daar heeft het milieu ook weinig bezwaar tegen. 

DUURZAAM

ETEN & DRINKEN

Lokaal - agriturismo

Melk, ei, vis en vlees zijn veel geziene ingrediënten in de Oostenrijkse keuken. In Wenen en Salzburg vind je vegetarische en veganistische restaurants, maar in de bergen en onderweg is dat een grote uitdaging. Gelukkig komen gebruikte ingrediënten in de keukens voornamelijk van de dichtstbijzijnde boerderijen.

 

De ontbijttafel is meestal goed gevuld met melk, yoghurt, kaas, vlees en ook vers fruit, brood, jam en haver. Onderweg kun je als vegetariër of veganist bij de supermarkt plantaardige producten kopen om je ontbijt aan te vullen. Als vegetariër kun je genieten van groentestoofpotjes, vegetarische flammkuchen, rösti en vegetarische dumplings (knudeln).

Lees hier meer over onze duurzame eet- en drinktips.