top of page

DUURZAAM REIZEN
IN ITALIË

Een heel lange kustlijn, schatkamers vol kunst, talloze eeuwenoude kerken, goedbewaarde geschiedenis, bergen, mode, meren en een geweldige keuken. Dat is Italië. Doordat Italië relatief dichtbij is, kun je het duurzaam bereiken. En duurzaam ontdekken.

​

Met name in het voorjaar en najaar is Italië een fijne bestemming. Het is dan minder druk en warm dan in de zomer. Als je graag wandelt in de bergen of een kookcursus volgt, zit je goed in Umbrië. Musea en mooie kerken vind je in elke grotere stad.

DUURZAAM VERVOER

Duurzaam reizen naar Italië

​

Je kunt zowel met de trein als met de bus naar Italië reizen. Ook met de auto is het ook doenbaar. Een overnachting in Zwitserland, Zuid-Duitsland, Frankrijk of Noord-Italië maakt het wat aangenamer. Met de trein heb je verschillende mogelijkheden om naar Italië te reizen. Milaan en Turijn liggen dicht bij de grens en kom je daardoor meestal tegen op je route. Vanuit deze drie steden kun je met de Italiaanse (hogesnelheids- of nacht-)trein verder het land inreizen.

 

Voor Milaan zijn er verschillende opties vanuit Nederland en België. Vanuit Nederland duurt de reis steeds tussen de 11 en 12 uur. Je kunt via Frankrijk (Lyon) of Zwitserland (Basel of Genève) en Duitsland (Keulen of Frankfurt) of Frankrijk (Parijs) naar Milaan. Vanuit Parijs rijdt er een trein rechtstreeks naar Turijn. Vanuit Nederland duurt de reis naar Turijn ook 11 tot 12 uur. Om de reistijd te breken, kun je overnachten op een van de overstapplaatsen.

​

Vanuit München rijden er nachttreinen naar Rome, Florence en Venetië. Parijs heeft een nachttrein naar Milaan en Venetië. Wenen heeft nachtelijke verbindingen met Milaan en Rome. Via NS International of Interrail ontdek je welke routes beschikbaar zijn op het moment waarop jij op vakantie gaat. Wij delen nog een aantal extra Interrail-tips en -uitleg.

​

Met de bus reis je heel goedkoop naar Italië, al is het wel een lange zit. Voor een rit van Brussel naar Milaan trekt de zowel Flixbus als Eurolines 14 tot 20 uur uit, voor de terugweg 17 tot 21 uur. Voor Utrecht - Milaan mag je 18,5 tot 22,5 uur tellen, alsook voor de terugweg. Voor Turijn is de reisduurte vergelijkbaar. De Flixbus verbindt Milaan met onder andere München, Parijs, Lyon, Nice, Zurich, Basel en Genève. Naar Venetië rijden er Flixbussen vanuit Ljubljana, Wenen, Zurich, Lyon, Parijs en Boedapest. Ook Eurolines voorziet verbindingen tussen Rome, Milaan, Bologna, Venetië en andere Italiaanse steden met de rest van Europa.

​

Wij trokken met de auto richting Italië. In drie weken zagen we diverse hoogtepunten van Noord-, Midden- en Zuid-Italië met deze zelfontworpen roadtrip-route.

​

Verder kun je Italië duurzaam over zee binnenkomen, al zeilend of per veerboot. Op de website van Direct ferry kun je tickets voor veerboten vergelijken en boeken. Deze optie heb je vanuit Albanië, Kroatië, Corsica, Griekenland, Malta, Montenegro, Marokko, Slovenië, Spanje en Tunesië.

Duurzaam reizen in Italië

​

In Italië zijn er verschillende mogelijkheden om je te verplaatsen. Uiteraard rijden er treinen. De grootste Italiaanse treinmaatschappij is Trenitalia. Daarnaast heeft Italië drie hogesnelheidstreinen die onder andere Rome, Milaan, Venetië en Napels met elkaar verbinden: Frecciarossa (FR), Frecciargento (FA) en Frecciabianco (FB). Verder is er de private treinmaatschappij Italo, die hogesnelheidstreinen voorziet tussen Turijn, Milaan, Verona, Venetië, Bologna, Florence, Rome, Napels en Salerno. Tickets voor regionale treinen moet je valideren bij de groene machines op de perrons. Dat hoef je niet te doen als je een thuis geprint ticket hebt of een kaartje hebt met een stoelreservatie. Ook in Italië geldt: hoe trager de trein, hoe goedkoper. De regionale zijn dus het voordeligst en de FR, FA en FB zijn duurder en sneller. Daarnaast zijn treinkaartjes goedkoper naarmate je ze vroeger boekt. Verder heeft Trenitalia voordelige tarieven voor 12-26-jarigen (Carta verde) en 60+'ers (Carta d'argento). Eurail- en Interrail-passen zijn uiteraard ook bruikbaar in Italië. 

​

In de bergen en op het platteland rijden er minder treinen. Veel dorpen zijn wel bereikbaar per bus. Voor info over de bus is Google maps handig, aangezien er in Italië talloze regionale busmaatschappijen zijn en de communicatie van en over de bussen is niet altijd duidelijk is. Je kunt ook de website van de lokale busmaatschappij of het VVV-kantoor raadplegen voor de busrooster. Buskaartjes zijn te koop bij tabacchi, kiosken die dus ook tabakswaar verkopen. Tijdens de siësta of riposo - van 13 tot 16 uur ongeveer - zijn ze meestal gesloten. Je busticket valideer je in de bus. Voor veel wandelingen in de natuur, is een roadtrip de aangewezen manier om door het land te reizen.

​

Naar Sicilië en Sardinië kun je een veerboot - navi - nemen vanuit onder andere Genua, Livorno, Civitavecchia, en Napels. Tickets kun je vergelijken en boeken op websites zoals Direct ferry.

​

Daarnaast is fietsen in Noord-Italië erg populair. In het zuiden zie je minder fietsers en is dat een riskantere onderneming. Scooters zijn daar wel heel populair. Een fiets vervoeren in de trein mag als er een 'fiets-pictogram' op de wagon staat en je een fietsticket - supplemento bici - op zak hebt.

​

Handig: de steden Rome, Milaan Napels en Turijn hebben een metronetwerk.

IMG-20220814-WA0067-min.jpg

DUURZAME ACCOMMODATIES

In Italië is kamperen in eigen land erg popualir. Het land barst dan ook van de campings, waardoor de mogelijkheden om duurzaam te bivakeren ruim zijn. Eco-campings zijn er niet veel, maar kamperen an sich is al een duurzame keuze. Overigens wordt afval op de meeste Italiaanse campings gescheiden ingezameld en is het kraanwater op veel plekken drinkbaar.

​

Een ander soort Italiaanse accommodatie waar wij dol op zijn is de agriturismo. Deze kleinschalige boerderijen met hotelkamers bevinden zich op het platteland, verbouwen zelf producten en verkopen en/of serveren lokale producten. Het luxe-level loopt uiteen. Sommige agriturismi zijn uitgerust met een zwembad en restaurant, andere hebben een enkele kamer over en bieden de optie 's avonds mee te eten. Wij vonden het hemels om op een Toscaanse olijfgaard te ontwaken en de lokale wijn, kaas, zwijn en groenten te proeven.

​

SlowTourism inspireert om onbekendere bestemmingen in Italië te bezoeken. Ook heeft SlowTourism een eigen kwaliteitslabel en ratingsysteem dat weergeeft wat aangesloten accommodaties doen om de natuur en cultuur te beschermen.

​

55 Italiaanse hotels dragen het EU Ecolabel. Een opsomming van deze eco-vriendelijke verblijven is hier terug te vinden. Italië telt nog niet veel accommodaties met het Green key-keurmerk Er zijn er enkele in Milan, Florence, en Rome. Ook in de hak van het land en op Sicilië vind je er een paar.

​

In het noorden van Italië huist een dozijn Ecobnb's. Check BookDifferent voor de groenste keuze op je bestemming. Lees meer over de verschillende duurzame keurmerken en bookingsites voor accommodatie.

DUURZAME EXCURSIES 

Aan duurzame excursies in Italië geen gebrek. In het noorden kun je prachtige (meerdaagse) bergwandelingen maken in de Italiaanse Alpen. Een tripje naar de Italiaanse Alpen kun je goed combineren met een bezoekje aan de Dolomieten en de grote meren: Lago Maggiore, het Gardameer en het Comomeer. Ook de provincie Umbrië leent zich goed voor hikes in de bergen. Wij gingen op pad in nationaal park Monti Sibillini en werden na een forse klim verrast door het uitzicht op de foto. Op de website van de provincie vind je meer natuurparken in Umbrië

​

Overal in Italië kun je kerken bezoeken en meestal ook andere historische bezienswaardigheden. Onze favorieten zijn de ruïnes en graffiti's van Pompeï, Romeinse ruïnes in Rome en Etruskische graftombes in Tarquinia. Verder puilen in grotere Italiaanse steden de musea uit met fresco's, schilderijen en beeldhouwwerken uit de Italiaanse renaissance.

​

Andere activiteiten met weinig milieu-impact die je als toerist in Italië kunt ondernemen zijn het volgen van een kookcursus (liefst met lokale ingrediënten, vooral beschikbaar in Umbrië), duiken (wat vooral in het zuiden kan en mooi is), zeilen en natuurlijk zonnen op het strand of bij een meer.

IMG20220809152016-min_edited.jpg

DUURZAAM

ETEN & DRINKEN

​​Kaas, vlees en vis zijn veel geziene ingrediënten in de Italiaanse keuken. Vaak vind je - met name in de steden - wel een vegetarische pasta, pizza of gnocchi op de kaart, maar veganistisch eten is in Italië een behoorlijke uitdaging. De app of website van Happy Cow wijst je de weg om restaurants met vegetarische en veganistische opties te vinden.

 

In Italië worden er vaak lokale ingrediënten gebruikt. Ze hebben doorgaans niet ver gereisd en zijn nog vers en dat proef je. Zeker bij agriturismi is daar extra aandacht voor, anders mogen de accommodaties of hun restaurants deze naam niet gebruiken.

​

De ontbijttafel is meestal gevuld met croissants en cappuccino. Soms zijn er ook koekjes of cakejes, yoghurt en vers fruit. Onderweg kun je als veganist bij de supermarkt plantaardige producten kopen om je ontbijt aan te vullen.

​

Lees hier meer over onze duurzame eet- en drinktips.

IMG-20220725-WA0034-min.jpg
bottom of page