top of page

Hoe vind je een duurzame overnachting?

Bijgewerkt op: 29 jul. 2021


Een belangrijk onderdeel van een duurzame reis is een duurzame overnachting. Met zo'n overnachting kun je eenvoudig en snel positieve impact hebben. Maar hoe vind je zo'n duurzaam hotel, hostel of lodge en hoe boek je die? We geven je in dit blog een aantal tips.


Je overnachting is één van de leukste dingen van een reis. Het kan je vakantie maken of helemaal kraken. Het kan je reis avontuurlijk maken of juist een enorme comfortboost geven. Een accommodatie die duurzaam omgaat met bouwmaterialen, lokale werknemers, elektriciteitsgebruik en afvalbeleid maakt jouw reis meteen een stuk milieu- en sociaalvriendelijker. En zo'n hotel, hostel of lodge is net zo leuk als eentje zonder duurzaamheidsbeleid. Eerlijk gezegd vinden wij het een stuk leuker om in zo'n accommodatie te logeren!


Wanneer wij op reis gaan, en ons oriënteren voor een duurzame overnachting, gebruiken wij bepaalde zoekwoorden, zoekmachines en websites. Daarnaast letten wij op een aantal onderdelen. We delen deze graag met jou.


Zoeken naar een duurzame overnachting

Het vinden van een duurzame overnachting is eenvoudig. Je kunt ten eerste in je zoekmachine de woorden 'duurzaam overnachten BESTEMMING' of 'eco lodge/hotel/hostel BESTEMMING' invullen. Of in het Engels 'sustainable accommodation BESTEMMING', zodat je ook internationale websites tegenkomt. Waarschijnlijk toont je zoekmachine vervolgens inspirerende blogs of pagina's van verkeersbureaus waar je kunt filteren op duurzaamheid. De pagina van Visit Schotland is daar een voorbeeld van.


Fairtrail tipt per land haar favoriete duurzame overnachtingen. Neem een kijkje bij de landen waar wij momenteel iets over gezegd hebben!


Websites met duurzame overnachtingen

Diverse overzichtelijke (boekings)websites helpen jou ook een handje op weg bij het vinden van die duurzame overnachting. Compleet met foto's en beschrijvingen en vaak zelfs een directe link naar de website van de accommodatie. We zetten onze favorieten op een rijtje


ECO logies

Een nieuwe, en één van onze favoriete websites om een duurzame overnachting in Nederland en België te vinden, is Eco-logies.nl. Dit verfrissende platform biedt een handig overzicht met hotels, lodges, B&B's en huisjes waar je milieuvriendelijk kunt verblijven. Door de zoekmachine kun je gemakkelijk een duurzame accommodatie vinden die bij je past. Filter op de grootte van je reisgezelschap en de plek waar je heen wil en er verschijnen mooie parels op je beeldscherm.


Extra fijn: je kunt hier op 'thema' zoeken. Bijvoorbeeld accommodaties die rolstoelvriendelijk zijn of hotels waar ruime keuze aan vegetarische of veganistische gerechten is. ECO logies is nieuw en verzamelt zelf al haar duurzame accommodaties. Eigenaren Sandra en Jeroen laten graag zien waar je in Nederland en België duurzaam overnacht. Op deze pagina vertellen ze er alles over. Weet jij een leuke plek die thuishoort op deze website? Dan kun je het hen laten weten!


Green Key

Green Key is een duurzaamheidslabel waarmee hotels, lodges, hostels én campings kunnen aantonen hoe duurzaam ze zijn. Er zijn drie niveaus en de eisen en criteria zijn streng. In ons blog over duurzaam overnachten met Green Key leggen we meer uit over dit label.


De website van Green Key is super overzichtelijk. Na een korte introductie over het label scroll je naar beneden en stuit je op een landkaart met gekleurde bolletjes. Je kunt specifiek kiezen om alleen accommodaties te tonen en vervolgens zie je per land op welke plekken een Green Key label hebben en waar je duurzaam kunt overnachten.


Book Different

Deze 'groene' variant op booking.com laat je in de zoekresultaten zien hoe duurzaam de getoonde accommodaties zijn. Aan de hand van een voetafdruk, met de hoeveelheid CO2 die je bij een overnachting uitstoot, en de staygreencheck score zie je precies welk hotel of hostel bij jou past. Extra leuk: Book Different toont alleen accommodaties met een duurzaamheidsbeleid, dus je zit hier sowieso al goed, bookdifferent.com/nl/


Ecobnb

Ecobnb is nog zo'n handige zoekwebsite. Hier vul je je bestemming in, de periode waarin je wil verblijven en een lijst met duurzame accommodaties verschijnt. Je kunt filteren op accommodatietype, services en duurzaamheidsthema's. Bijvoorbeeld 'steunt de lokale economie', 'organische en lokale ingrediënten' of 'single-use plastic vrij'. Je kunt meteen de beschikbaarheid checken, ecobnb.com


Waar moet ik op letten bij het boeken van een duurzame accommodatie?

Je kunt natuurlijk ook op reguliere boekingswebsites kijken of rechtstreeks bij een accommodatie boeken. Om te checken in hoeverre een accommodatie geeft om een betere planeet, kun je het volgende navragen of nakijken op de website:

  • Afvalbeleid: wordt afval gescheiden, wordt afval actief verminderd? Liggen er plastic shampoo- en zeepflesjes in de badkamer of kun je gebruik maken van een grote zeeppomp die aan de muur bevestigd is? Wat gebeurt er met het eten dat overblijft na het ontbijtbuffet? Wordt er efficiënt eten klaargemaakt?

  • Energiegebruik: heeft de accommodatie hier een beleid voor? Hoe zorgen ze er voor dat ze zo weinig mogelijk elektriciteit gebruiken? Bijvoorbeeld door de lampen, verwarming of airco automatisch uit te laten gaan als gasten hun kamer verlaten. En wat voor elektriciteit gebruiken ze? Zijn er bijvoorbeeld zonnepanelen?

  • Watergebruik: stimuleert het hotel of de hostel om handdoeken een tweede of derde keer te gebruiken? Is de douchekop waterbesparend? Waar komt het water waar de wc mee gespoeld wordt vandaan, is het bijvoorbeeld regenwater?

  • Bouwmaterialen: waar is het gebouw en de kamers van gebouwd? Is het hout FSC gecertificeerd? Wordt er gebruik gemaakt van afvalmateriaal? De meubels, zijn die tweedehands of afkomstig van designers die bewust gebruik maken van duurzame materialen (zoals bamboe of afvalmateriaal)? Zijn de handdoeken en het dekbed van een fabrikant die duurzaam linnen of katoen gebruikt en medewerkers eerlijk betaalt?

  • Lokale economie: heeft de accommodatie mensen in dienst die uit de regio komen? Heeft de accommodatie kunst(werken) hangen die door mensen uit de omgeving zijn gemaakt? Beveelt de eigenaar of receptionist van de accommodatie kleinschalige excursies in de buurt aan?

  • In het restaurant: wordt er gebruik gemaakt van lokale ingrediënten? Hoeveel vegetarische en/of veganistische opties staan er op de menukaart?


Nog meer interessante adressen en boeken over duurzaam overnachten

Naast goede websites en interessante vragen die je helpen een duurzame keuze te maken voor je overnachting, zijn er ook leuke boeken en artikelen die je inspiratie geven. Dit zijn onze favorieten:

We hopen dat je iets hebt aan deze tips. Mis jij een bepaalde website of weet jij een leuk artikel die thuishoort op deze pagina? Laat het ons weten!
Comments


bottom of page