top of page

Zeker zijn van een duurzame nacht? Kies voor accommodaties met het Green Key keurmerk

Bijgewerkt op: 20 okt. 2020


Hotels met een green key label

Duurzaam overnachten is eenvoudig als je weet waar je op moet letten (zo niet: lees onze ‘duurzaam overnachten’-tips). Wil je gegarandeerd zijn van een duurzame accommodatie? Kies voor een hotel, hostel, B&B of lodge met het Green Key keurmerk. In dit artikel leggen we je in een notendop uit wat het Green Key keurmerk inhoudt en waaraan accommodaties met dit keurmerk aan moeten voldoen.


Wat is er duurzaam aan een Green Key-accommodatie?

Accommodaties met het Green Key keurmerk streven naar een goede balans tussen duurzaam ondernemen en comfort. In je kamer of bungalow vind je bijvoorbeeld waterbesparende douches, prullenbakken om je afval te scheiden en een goed gereguleerd verwarmings- en aircosysteem (waar de energie afkomstig is van energiebesparende warmwaterpompen, zonnepanelen of ketels).


Daarnaast maken accommodaties met dit keurmerk specifieke keuzes over de mate waarin ze papier printen (alleen als het nodig is), het materiaal waarmee de accommodatie is gebouwd (gecertificeerd hout, bamboe of zelfs gerecycled materiaal) en de producten die je tijdens het ontbijtbuffet kunt kiezen (lokaal, fairtrade en voornamelijk vega).

Lokaal eten tijdens ontbijt bij hotel met green key label

Wat is Green Key eigenlijk?

In de wereld van de hotels, hostels en B&B’s zijn er tal van duurzaamheidscertificaten. Een van de bekendste is het Green Key keurmerk. Hiermee laten accommodaties zien dat ze duurzaam ondernemen, zich maatschappelijke betrokken voelen en bewust omgaan met de natuur en het milieu.


Maatregelen worden samen met Green Key door de accommodaties zelf opgesteld. Green Key Nederland kent drie niveaus: Brons, Zilver en Goud. Hoe meer optionele maatregelen een ondernemer doorvoert, hoe hoger het uiteindelijke niveau is. Ondertussen houden ze rekening met de internationale criteria. Om te controleren of een accommodatie zich aan deze criteria houdt, komen onafhankelijke keurmeesters op onaangekondigde momenten langs om te checken.


Green Key is onderdeel van de Foundation for Environmental Education FEE. Dit is een organisatie met leden in meer dan zestig landen. Deze organisatie heeft doelstellingen opgesteld welke bijdragen aan de zorg voor en bewustwording over natuurbehoud en de manier waarop je als bedrijf duurzaamheid kunt toepassen.

Duurzaam overnachten met green key in hotel

Welke accommodaties hebben een Green Key keurmerk?

Wij slapen zo veel mogelijk in accommodaties die duurzame keuzes en maatregelen nemen. Als ze dit niet duidelijk communiceren, letten wij er op of er een Green Key keurmerk aanwezig is. Via de Green Sites-pagina van Green Key zie je snel welke accommodaties per land een Green Key kerumerk hebben.


Weekendje weg in Nederland én in een Green Key-hotel slapen? Dit zijn onze keuzes:


Comments


bottom of page