top of page

Slapen in een Friese tiny house

Bijgewerkt op: 13 dec. 2023Afgelopen oktober ging Eline samen met haar vriend en baby op mini-vakantie naar Friesland. Een eerste vakantie met zijn drieën. En daar was deze tiny house de ideale plek voor. In dit blog vertelt Eline je hoe deze mini-vakantie was en hoe jij ook in dit tiny house, in het boerenland van Friesland, kunt logeren.


Op vakantie in Friesland

Ik was altijd al een vervent 'eigen land'-reiziger, maar in 2020 zorgde de corona epidemie ervoor dat ik met nog veel meer enthousiasme op zoek ging naar leuke vakantiebestemmingen in Nederland. Die zomer bedacht ik dan ook een fietsroute door Friesland, langs leuke steden en mooie natuurgebieden. De geplande reis van die zomer door IJsland zou niet doorgaan en kon daarom plaatsmaken voor deze biketrip.


Maar een paar weken voor vertrek bleek het toch mogelijk te zijn om naar IJsland te reizen. De Friese route en vakantieplannen gingen weer even terug de kast in, om er ooit weer uitgehaald te worden. En dat gebeurde afgelopen herfst. In augustus werd mijn dochter geboren en dat bracht ons als jong gezin op het idee om een leuke vakantie dichtbij huis te gaan doen. In Friesland!


Tiny house aan het Tjeukemeer

Via Airbnb kwamen we de super leuke houten tiny house van Crista tegen. Samen met haar man en kinderen woont zij in een 170 jaar oude familieboerderij. Sinds 17 jaar runt zij met de hele familie het vakantieverblijf Smûk Recreatie, aan het Tjeukemeer. Als één van de eerste boeren gingen zij samenwerken met Boerenbed.


Een paar jaar later toverden zij hun koetshuis om tot het Smûk Huske. De Smûk Tiny, waar wij in verbleven, is één van de nieuwste pareltjes op het terrein. En sinds kort kun je hier in de zomer ook in beltenten slapen of met je eigen tent of camper aankomen.


De Smûk Tiny viel ons op Airbnb meteen op. We werden aangetrokken door de look van de tiny house: een huisje volledig gemaakt van hout, een Scandinavisch interieur met natuurtinten, grote ramen die uitzicht bieden op het Friese landschap en mooie sfeerdetails op de foto's. Het ultieme huisje om te cocoonen in de koude maanden. Vooral met de warme en zachte dekbedden én de hot tub, zoals in de beschrijving te lezen was.Daar gingen we dan. Op naar Friesland! De Smûk Tiny stelde ons verre van teleur. Wat een leuk huisje en wat een heerlijk uitzicht. De hot tub werd meteen gevuld en de bedden uitgetest. Wakker worden was hier ook een verwennerij. Kaas, eieren en melk haalden we in de omgeving bij de boer en verse broodjes konden we in de winkel in de boerderij kopen. Net als andere producten om mee te koken.


Crista en de familie hebben de huisjes met een duurzame missie gebouwd. Zo hebben zij zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande materialen. Het keukenblad van het Smûk Huske is bijvoorbeeld gemaakt van oude houten deuren. De meubels zijn voor het grootste gedeelte gekocht in kringloopwinkels. En tenslotte worden materialen en spullen met vrienden omgeruild in ruil voor een eerlijk stuk vlees van de boerderij.


We besloten vooral lekker in en rond het huisje te blijven voor drie dagen. En dat moest ook wel met onze baby van twee maanden oud. Ondanks dat ze af en toe merkbaar haar vertrouwde plekje mistte, was dit een ideale plek om naar toe te gaan met een baby. De rust, de weidse omgeving én de dieren - alhoewel die vooral leuk zijn voor wat oudere kinderen.


Want dieren vind je op deze boerderij ook! En die worden door de familie met liefde verzorgd: van de kikkers tot de koeien. Ze krijgen allemaal aandacht, en dat zie je aan de vele soorten bomen, struiken en planten op het terrein. De oevers rondom het landgoed liggen bezaaid met bloemen en kruidenrijk grasland. Ideaal voor kleine dieren en insecten.


De Friese wildernis in

De laatste dag gingen we er nog even op uit. Er zijn namelijk behoorlijk wat natuurrijke pareltjes rondom deze Friese tiny house te vinden. Op een kwartiertje rijden vind je het unieke landschap van de Rottige Meente. Een waterrijk natuurgebied met tal van vogels en andere dieren. En met al die meren is het hier 's zomers vast ook een feestje. Zwemmen, varen, wandelen: heerlijk buiten zijn.


Dit was een goed voorproefje voor een biketrip door Friesland, wij komen terug!

Comments


bottom of page