top of page

Roadtrip met de fiets door Friesland

Bijgewerkt op: 20 okt. 2020


Op vakantie in Friesland met de fiets langs vuurtorens en boerderijen
Credits: Joerg Wigger, Unsplash

Waarom naar het buitenland gaan voor een rondreis als je in je eigen land ook heerlijk kunt roadtrippen? Iedere provincie in Nederland en België heeft mooie parels en goed bewaarde hoogtepunten. Zo ook Friesland in het noorden van Nederland. Eline stippelde, uit nieuwsgierigheid en plezier, een route voor twee weken door Friesland uit. Met klimaatvriendelijk vervoer!


Leuke route voor een vakantie in Friesland

Het was een mooie zomermiddag toen mijn reislustige hersencellen begonnen te prikkelen. Ze wilden een reisroute uitstippelen. En wel door Friesland. Terwijl ik naar mijn notitieboek liep en mijn telefoon er bij pakte voor Google Maps, zag ik mijzelf al rondfietsen langs weilanden vol koeien en boerderijen en langs kustlijnen met vuurtorens en wilde duinen. Ik zag mezelf ook staan uitwaaien op de boot naar één van de Friese waddeneilanden.


Klaar voor een enerverende route door Friesland? Reis met ons mee!


Bekijk hier de uitgestippelde fietsroute door Friesland:


Tip! Voor deze vakantieroute heb je op sommige plekken een tent nodig. Als je die niet hebt, kun je ook een andere accommodatie zoeken. Doe dat bijvoorbeeld via bijzonderplekje.nl of via Renske ontdekt de wereld.


Het startpunt van de route door Friesland: Sneek

Mijn reisnotitieboek, telefoon én het Groene Boekje lagen voor me dus het was tijd om de route door Friesland te gaan uitstippelen. Een vereiste was dat de route in een Fries stadje met NS-station moest beginnen. Het begin- en eindpunt werd daarom Sneek.


Je bereikt Sneek vanuit heel Nederland via Leeuwarden. Het is een ideale plek om je vakantie in Friesland te beginnen wanneer je twee weken de tijd hebt. Als je korter gaat, kun je deze route ook in Leeuwarden beginnen.

De skyline van Sneek tijdens je vakantie in Friesland
Credits: Kai Dahms, Unsplash

Van Sneek naar Weidum

In Sneek huur je een fiets bij Twatsjillen. Bijvoorbeeld een tandem of een sportieve fiets. Wanneer je Sneek verlaat, dompel je je meteen onder in het Friese boerenland. Je fietst naar de eerste overnachtingsplek in Weidum, precies tussen Leeuwarden en Sneek in. Het is een panoramahutje van Hotel Restaurant Weidumerhout, middenin het weiland. Je hebt vanuit het huisje uitzicht over groen grasland vol weidevogels en koeien. Hoe lekker is het om hier in alle stilte een boek te lezen, te kletsen met je reisgenoot, te kanoën over de Sneekertrekvaart en ’s avonds te genieten van de duizenden fonkelende sterren?


Van Weidum naar Koarnjum

Na een lekker ontbijt aan de metershoge ramen van je panoramahut stap je weer op je fiets. Je rijdt door Leeuwarden, strijkt daar neer bij Broodje Bewust voor een biologische lunch en rijdt door naar Landgoed Koarnjum. Dit landgoed ligt net buiten Leeuwarden en is een back-to-basic natuurkampeerterrein. Om hier te logeren heb je het Groene Boekje nodig. Deze koop je voor 15 euro. Zet je tent op en geniet lekker van het buitenleven. Misschien wil je nog wel wat langer in Leeuwarden blijven voor een bezoek aan het Fries museum of een Beerenburger proeverij bij de Boomsma Destilleerderij in het historische centrum.

Het landgoed van Koarnjum is een perfecte plek om te kamperen tijdens je vakantie in Friesland
Credits: Hindrik Sijens, Flickr


Van Koarnjum naar Dokkum

Na een paar nachten in de Friese wildernis gaan we weer een beetje verstedelijken. We rijden door naar Dokkum waar we ambachtelijke winkels bezoeken en genieten van lokaal en biologisch eten bij HCR ’t Raedhûs. Hier smul je van verse kabeljauwfilet, quinoasalades en goede soepen. Bij HCR ’t Raedhûs kun je ook een kano huren. Een 1-persoonskano kost 5 euro per uur en een 2-persoonskano 6 euro. ’s Avonds slaap je in een leuke B&B.

Kanoën door de grachten van Dokkum tijdens een vakantie in Friesland
Credits: Thea Sijtsma, Flickr

Van Dokkum naar het Lauwersmeer

Toen ik een foto van het Lauwersmeer voorbij zag komen, dacht ik: hoezo ben ik hier nog niet geweest? Het zag er prachtig uit. Heel ongerept, veel water, mooie zandbanken en foto’s waar paarden enthousiast door het water rennen. Daarom mag het Lauwersmeer niet op deze route ontbreken. Je kunt het Lauwersmeer te voet, met de fiets of met de boot verkennen. Er leven hier super veel vogels dus het is een verrijking om een gids bij je te hebben die je vertelt waar de vogels zitten en wat voor vogels het zijn.


Bij het Lauwersmeer in de buurt ligt de toffe natuurkampeercamping De Pomp verscholen. Hier breng je de komende nachten door.

Het Lauwersmeer is een stukje wildernis in Friesland
Credits: Tom de Noord, Flickr


Van het Lauwersmeer naar Schiermonnikoog

Van natuurrijk hoogtepunt reizen we door naar nóg een ongerept natuurrijk hoogtepunt: Schiermonnikoog. Dit Friese eiland is een-en-al beschermd. Je vindt hier dus onaangetast landschap vol dieren, planten, insecten en bloemen. En geen auto’s! Met de ferry vanuit Lauwersoog vaar je over de Waddenzee naar de haven van Schiermonnikoog. Blijf lekker twee nachten hangen om het eilanden goed te ontdekken en te genieten van de stilte, de schone lucht en de intens donkere nachten. Ga bijvoorbeeld op wadtour met Schiermonnikoog-gids Thijs of spot zeehonden met de Waddenschipper. Ooit willen zeilen? Dat kan ook op Schiermonnikoog. Stap aan boord van de historische Klipper: een zeilschip uit 1889.


Van Schiermonnikoog naar Ameland

We gaan eiland hoppen in Nederland! Van Schiermonnikoog pakken we de boot naar Ameland. Een rustgevend en idyllisch eiland. Ik stel me Ameland een beetje voor als een relaxt en ongedwongen eiland. Een eiland met een ongerepte kustlijn en hier en daar een kleinschalige strandtent. Op Ameland is ook een leuke natuurcamping, genaamd Middelpolle. Hier word je omringd door dieren en natuur. Het kan zomaar zijn dat er konijnen voorbij huppelen terwijl je zit te dineren.

Ga tijdens je vakantie in Friesland ook naar de waddeneilanden voor mooie strandwandelingen
Credits: Wynand van Poortvliet, Unsplash

Van Ameland naar Terschelling

Het laatste eiland waar we heen gaan is Terschelling. Neem de boot van Nes op Ameland naar Terschelling. Je komt weer een beetje in de bewoonde wereld, want op Terschelling wonen veel meer mensen (nog steeds niet veel!). Ga lekker fietsen, door de duinen struinen en goed eten. Overnacht bij B&B de Vluchtweg. Deze bed & breakfast heeft duurzaamheid hoog in het vaandel en heeft als doel om energieneutraal te worden.


Van Terschelling naar Harlingen

Vanaf West-Terschelling nemen we de boot terug naar het vaste land. Na aankomst in Harlingen fietsen we naar de Campspace van Jitty. We gaan logeren op een melkveehouderij tussen de koeien! Dichterbij de boer kom je niet, staat er in het intro. Dat kunnen we ons wel voorstellen ja. We hebben nu al zin om een koe te knuffelen (als zij daar ook zin in heeft natuurlijk). Vanaf de melkveehouderij kun je ook een uitstapje maken naar Franeker. Hier slapen we nog een paar nachten in de tent.

Credits: Gabrielle Cepella, Unsplash

Van Harlingen naar Sneek

De laatste dag van de vakantie in Friesland. Het was een mooie tocht en je hebt veel verschillende Hollandse taferelen meegemaakt. De vakantie zit er op. Je levert je fiets in in Sneek en pakt de trein weer terug naar huis.


We zijn benieuwd wat jij van deze route vindt. Laat het ons weten en ook als je deze route als basis voor je vakantie in Friesland neemt! Heb je nog vragen? Stuur een berichtje.


Comments


bottom of page