Ooit aan Lille gedacht bij het uitkiezen van een bestemming voor je citytrip? Wij dachten niet gelijk aan deze Noord-Franse stad. Totdat we zagen hoe snel je er met de trein komt. Nu we hier geweest zijn, zijn we blij dat we voor Lille kozen. Want wat heb je hier heerlijke restaurants, sfeervolle straatjes, gezellige markten, mooie parken en knusse cafés! In dit blog vertellen we je alles over de leukste dingen om te doen in Lille hoe je van de gebaande paden gaat en hoe je er komt. Lees verder!
Lille hoorde lange tijd bij Vlaanderen maar werd na eeuwen uiteindelijk ingenomen door de Fransen. Veel Belgen spreken dan ook van Rijsel. Tegenwoordig staat deze studentenstad bekend als het Parijs van het noorden. De charmante straten, de bourgondische sfeer, de grote en indrukwekkende musea en de hoeveelheid restaurants en cafés doen deze naam eer aan. Toch doet Lille hier en daar ook wat Vlaams aan. Er wordt veel bier gedronken, vooral in vergelijking met andere Franse steden - waar wijn het wint van de gele rakkers. Daarnaast vind je op diverse plekken de Nederlandse taal terug en ook oude inwoners spreken zelfs een woordje Vlaams.
Het echte Lille ervaren
Als reiziger, en ontdekkende bezoeker, is het voor de hand liggend om de bekendste highlights te bezoeken. Maar hoe leuk is het om naar plekken te gaan waar je de stad beleeft zoals de inwoners dat doen?
Om zo dichtbij het echte Lille te komen, gebruikten wij de Use it citymap van Lille. Deze toffe city guide is ontwikkeld door jonge Lillianen en staat vol bezienswaardigheden, parken, pleinen, restaurants, bars en winkels waar zijzelf fan van zijn. Zowel de bekende hotspots als plekken die reizigers in eerste instantie niet kennen. Ze delen ook tips over leuke wijken buiten het centrum en adresjes waar je tussen de locals zit.
De Use It Lille cityguide kun je online bekijken maar ook in diverse hostels en hotel vinden, zoals in The People Hostel waar wij verbleven.
Wat maakte Lille zo leuk?
We ontdekten het al bij onze voorbereidingen: Lille bruist! Deze studentenstad zit boordevol toffe plekken en we kregen tijdens de voorbereidingen steeds meer zin in ons bezoek. We dachten dat Lille een industriële grijze stad zou zijn, maar dat jasje was Lille allang ontgroeid.
De eerste verrassing diende zich aan toen we vanuit België met de trein naar deze meest noordelijke stad van Frankrijk reden. Vanaf de Belgische hoofdstad was het nog maar een half uur rijden, zo dichtbij. Toen we richting de binnenstad liepen, vielen ons meteen de statige gebouwen en gekleurde luifels op. Straten netjes aangeveegd, mensen in charmante kleding gehuld en bloembakken op diverse hoeken van de straat.
Ieder uur in Lille stond ons een verrassing te wachten. Gedachten en opmerkingen als “wow wat zijn hier veel restaurants en cafés”, “het is hier echt mega Frans, en dat zo dichtbij huis” en “wat een prachtige straten met al die gekleurde gevels, bomen en kasseien” rolden geregeld onze monden uit.
Vooral dat de sfeer zo Frans was, vonden wij een leuke verrassing. Natuurlijk, we zijn in Frankrijk. Maar het is zo dichtbij België en Nederland. En toch voelt het hier aan als het echte Frankrijk. Die charmante straten, de hoeveelheid restaurants, maar ook bakkers, slagerijen, kaas- en wijnwinkels, het Bourgondische leven. De kwaliteit van het eten, de wijn die altijd lekker smaakte, de bistro’s met hun schattige wit gevlochten tafels en stoelen. En de croissants! Bonjour la France!
Maar toch, zoals we al zeiden: Vlaanderen loert in Lille geregeld om de hoek. Dat maakt deze stad extra leuk. Bierhuizen, hier en daar wat Vlaamse woorden en het gemoedelijke sfeertje dat je in Vlaamse steden tegenkomt.
Duurzaam slapen in Lille
In Lille vind je diverse duurzame hotels en hostels. Wij sliepen in het bruisende The People Hostel. Dit Franse eco hostelconcept heeft een energie- en waterbesparingsbeleid, legt de focus op ‘in & met de buurt’ (ze organiseren events en je kunt met lokale kunstenaar samen schilderijen maken) en serveert alleen seizoensgebonden en lokale producten in de restaurants.
Er zijn vestigingen in Marseille, Straatsburg en Parijs en in ieder hostel vind je toffe privé- en gedeelde kamers en gemeenschappelijke ruimtes. De hostels liggen allemaal in hartje centrum en zijn daarom ideaal voor duurzame citytrippers van alle leeftijden.
Onze kamer in Lille bestond uit een vierkante ruimte met een stapelbed en een langgerekte badkamer – waar het wel wat naar schimmel stonk. Maar als we de foto’s en recensies mogen geloven zijn de overige kamers netjes en sfeervol ingericht. Net als de lobby, het restaurant en de patio. Vooral de patio was zonnig en gezellig met gekleurde meubels en lampjes.
Het ontbijt was lekker Frans minimalistisch en bestond uit heerlijke croissants, chocoladebroodjes, jam, boter en een glaasje fruitsap met koffie of thee.
Wanneer we terugkwamen van een dag struinen door de lanen en straten, bestelden we een lokaal gebrouwen biertje en een Frans kaasplankje en ploften we neer in de patio.
Andere toffe duurzame plekken om te slapen in Lille zijn Eklo Hotel Lille (iets buiten het centrum) en Hotel Boa (wat luxer).
Duurzaam eten en drinken in Lille
We troffen zoveel restaurants en cafés in Lille aan en zaten we elke keer weer op een leuke en gezellige plek. Van te voren hadden we al het een en ander uitgezocht – vooral vega(n) en lokaal georiënteerde restaurants en social community cafés. Maar in de Use It cityguide stonden ook nog een paar goede adressen. We delen onze favorieten hier.
Vegetarische en veganistische restaurants
Voor compleet vegetarisch en veganistisch eten ga je naar Itsy Bitsy, La Clairière of Annie’s Kitchen. Dit zijn hippe en sfeervolle restaurants waar je lekker lang kunt tafelen en aanschuift voor smaakvolle driegangendiners. Zin in een snelle hap? Ga dan naar Velicious Burger. Deze Franse burgerzaak biedt alleen maar vegetarische broodjes hamburger in allerlei soorten en maten.
Zweer jij als vegetariër of veganist ook bij falafel? Ga in Lille dan naar OUM Falafel. Deze populaire falafelzaak ligt in de bruisende wijk Wazemmes en is zowel als lunch, tussendoortje of diner een goede keuze.
Restaurants met lokale en/of biologische producten
Wil je lokaal eten? Dan ga je naar Bloempot. Ja, daar heb je dat vleugje Vlaanderen weer! Bij Bloempot proef je van de Frans-Vlaamse keuken, wat ze zelf omschrijven als brut, wild en delicaat. Dit restaurant kookt en bakt alleen met lokale producten die afkomstig zijn van biologische en biodynamische landbouwbedrijven en wild farming.
Bij Bierbuik – Bloemeke zit je voor een lokale hap ook goed. In deze Frans – Vlaamse keuken wordt namelijk ook alleen gebruik gemaakt van regionale producten. Daarnaast is Bierbuik een brouwerij. Je kunt hier dus proeven van eigen bieren maar net zo goed van bieren uit de streek.
Niet perse lokaal maar wel vers en biologisch zijn de Siciliaanse gerechten van Papà Posto en Papà Raffaele. Hier hebben wij echt gegeten alsof we in de hemel waren. Die burrata, de tartufo en die cannoli. WAUW!
Koffie- en theetijd
Voor een tasse de café (kop koffie) met een veganistisch gebakje erbij moet je naar La Face B gaan. La Face B was het eerste veganistische café van Lille en biedt naast zoetigheden ook veganistische lunch aan.
Eerlijke en milieuvriendelijke koffie drink je bij Wally’s Coffee. De bonen zijn afkomstig van fairtrade leveranciers uit Brazilië, Colombia, Ethiopië en Nicaragua en worden in de zaak ter plaatse gebrand. Naast proeven kun je hun koffie ook in zakken kopen.
Een leuke Lilliaanse bakkerij, waar je ook verse thee en leuke mokken kunt kopen, is L’Impertinente. De kleurrijke baksel doen het water direct in je mond lopen en de mooie prints op de mokken en zakken thee maken je enorm hebberig.
De borrel
Waar Frankrijk bekend staat om haar wijnen, daar vind je in Lille uitzonderlijk veel biercafés en -huizen. En veel lokale brouwerijen. Voor een avondje goed bier proeven ga je naar La Capsule. Hier vind je zowel lokale als regionale bieren. Zoals gezegd ben je bij Bierbuik voor lokale en regionale bieren ook aan het juiste adres.
In de wijk Bois Blancs, ten zuidwesten van de binnenstad, hebben wij lekker wijn gedronken in de zon bij Les Sales Mômes. Hier zaten we echt tussen de Lillianen. Bij Café La Luck, welke je ook in Brussel vindt, geniet je ook tussen de Lillianen van een goed glas wijn. De inrichting is alternatief en de sfeer is gemoedelijk maar bruisend.
Naar de markt in Lille
In Lille worden wekelijks veel markten georganiseerd. En voor streekproducten en biologisch lekkers zit je op de markt goed. Wij sprokkelden op zondag bij de kraampjes op Square Julien Grimonprez een picknick bij elkaar. Appelsap, vers brood en tapenade. Délicieux!
Duurzaam de stad verkennen
Lille heeft een sfeervolle en kleine binnenstad die je makkelijk te voet kunt beleven. Wil je even wat anders? Huur dan een stadsfiets van V’lille. Deze fietsen staan door de hele stad gestald en kun je met een dag- of weekendkaart huren. Zo bereik je Wazemmes, of de industriële en hippe buitenwijken, zoals Ecoquartier Fives Cail, super snel.
Wij zijn niet echt shoppers dus duurzame winkeladresjes hebben we helaas niet. Maar op de Use It cityguide vind je die zeker wel!
Hoe bereik je Lille?
Je kunt natuurlijk met de auto naar Lille rijden, dat duurt ongeveer 3,5 uur, maar je kunt ook de trein nemen. Vanaf Amsterdam bereik je met de Thalys en TGV Lille in minder dan drie uur. Een goedkopere optie is om de IC Brussel te nemen en in Brussel over te stappen op de TGV naar Lille. Vanuit België, bijvoorbeeld vanuit Gent, reis je via Kortrijk in ruim een uur naar Lille. Boek je treinreis via NS International. Je kunt ook de Flixbus nemen.
Hoe leuk lijkt Lille jou na het lezen van deze duurzame citytripguide? We zijn benieuwd! Heb je nog vragen? Laat het ons weten.
Σχόλια