top of page

Tel Aviv: hemel voor vega(n) foodlovers

Bijgewerkt op: 20 okt. 2020



Sommige steden zijn de hemel voor vegetariērs en veganisten. Zo ook Tel Aviv. In juli reisde Eline af naar Israēl, voornamelijk voor de sfeer, cultuur en het eten. Ze ontdekte hoe open de stad is én hoe makkelijk het daar is om vlees- en visloos te eten. Lees verder en reis mee door het vega(n) walhalla van deze wereld voor foodlovers: Tel Aviv.


Vegetarisch en veganistisch verliest (gelukkig) steeds meer haar stoffige imago. Wie in Tel Aviv is, laat dit idee meteen los. Elk hippe restaurant serveert standaard vegetarische gerechten. Je treft daarnaast altijd een rijtje met veganistische opties aan. Vis en vlees staat onder de noemer 'eens iets anders'. In deze stad kun je daarom je vega(n) hart ophalen, zonder daar moeite voor te hoeven doen.



De Israëlische keuken

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: de Israëlische keuken is domweg dé reden waarom Tel Aviv de ideale stad is voor vega(n) liefhebbers. De traditionele Israëlische gerechten bestaan voornamelijk uit groente, kaas en ei. De dag starten de Israëliërs met uitgebreide ontbijtgerechten, bestaande uit zuivel- en groentegerechten. In de Israëlische keuken is het niet toegestaan om vlees met zuivel te mengen. Daarom kun je 's ochtends, naast zuivel en plantaardig voedsel, hooguit vis op de menukaart verwachten. Een bekend Israëlisch ontbijtgerecht is Shakshouka: gepocheerde eieren in een saus van tomaten, chilipeper en ui, gekruid met komijn, paprikapoeder en cayennepeper. Soms wordt er ook feta kaas bij geserveerd.


Maar waar de Israëlische keuken in de hele wereld voornamelijk om bekend staat is natuurlijk de hummus en falafel. In Tel Aviv kun je, waar je maar wilt, deze twee gerechten bestellen. Hummus wordt altijd vergezeld met smaakvolle olijfolie, koriander en een mandje pitabrood. Falafel wordt in een vers broodje gestopt, samen met tahin, tomaat, komkommer, uit en een flinke dot knoflook-yoghurtsaus.


Verder basisingrediënten en -gerechten in Israël zijn halloumi (gegrilde kaas), ful medames (tuinbonen), baba ganoush (auberginespread) en de yoghurtsoort labaneh.


Eline's favoriete vega(n) hotspots in Tel Aviv

Zo, nu wil je vast en zeker naar Tel Aviv. Nog geen idee bij welke restaurants je moet zijn voor de perfecte vega(n) smaaksensaties? Scroll verder en ontdek Eline haar favoriete Tel Aviv hotspots!


Benedict

Begin je dag in Tel Aviv goed bij Benedict. Bij dit restaurant kun je 24 uur lang ontbijten. Wij bestelden het Israëlische ontbijt en de Shakshouka. Een perfecte start van de dag!


The green cat

Het kan voorkomen dat je even helemaal klaar bent met falafel, hummus, shakshouka, gegrilde bloemkool, bonensalades en feta. Ga dan naar The Green Cat. Hier smul je op het gezellige terras van veganistische pizza's van reuzenformaat. Kies voor de vegan mozzarella of salami en ga voor een Mediterrane pizza met artisjok, paddenstoelen en overheerlijke tomatensaus. Allemaal huisgemaakt!


Bicicletta

Hip? Check. Gezellig? Check. Vega? Check! Bij Bicicletta, in de levendige wijk Nahalat Binyamin schuif je in een heuse (bier)tuin aan voor auberginefriet, paddenstoelen focaccia en Israëlische tomatensalade. Je geniet hier van al het lekkers terwijl op de achtergrond relaxte techhouse deuntjes uit de speakers komen.


HaKosem

Volgens velen is de falafel van HaKosem de lekkerste van de stad. En dat konden wij beamen. We zijn zelfs een tweede keer naar deze traditionele en simpele falafeltent geweest. Je bestelt hier voor een mooie prijs (rond de vijf euro) een broodje falafel. Deze proppen ze helemaal vol met zelfgemaakte smaakvolle falafelballetjes, wat kool, een heleboel tahin en een hoopje hummus. Smullen maar!


Suzana

De wijk Neve Tzedek, vlakbij het strand, is wat ons betreft één van de leukste van Tel Aviv. Hier slenter je door de smalle straatjes, drink je koffie bij hippe koffietentjes en dineer je 's avonds heerlijk terwijl menig Israëliër met het complete gezin over straat loopt. Een vriendelijke wijk waar een super leuk traditioneel Israëlisch restaurant zit: Suzana. Dit is zo'n restaurant waarvan je verwacht dat het 's avonds helemaal vol zit: het terras is gezellig, er komt een heerlijke geur uit de keuken en de recepten die op het menu staan zijn om te smullen. Toen wij kwamen, zat het restaurant ook vol. Maar gelukkig was er een plekje over, op het terras met uitzicht op de straat. Daar hebben we uren gezeten terwijl we de ene na de andere vegetarische Israëlische mezze naar binnen werkten. Echt vakantie.


Cafe Puaa

Een van de leukste restaurants van de Arabische wijk Jaffa is Cafe Puaa. Het interieur bestaat uit retro meubels en de kaart staat vol Israëlische healthy salades. Je waant je hier terug in de jaren '70 en '80, want de bediening en bezoekers passen perfect bij het vintage interieur. Je kunt hier ook goede smoothies en verfrissende limonades drinken voor een warme dag.


Beit Haamudim

Als je aan menig reiziger vraagt om welk muziekgenre Tel Aviv bekend staat, wordt techno en house veelvoudig genoemd. Wil je iets anders? Ga naar Beit Haamudim. Hier geniet je de hele avond van jazz. Van te voren kun je heerlijke wereldse gerechten bestellen met een gastronomisch randje. Stuk voor stuk zijn ze super lekker.


Krijg jij trek van dit blog en wil je naar Tel Aviv? Laat het ons weten! Ook als je een vega(n) hotspot in dit rijtje mist.

bottom of page