top of page

Zo voorkom je single-use plastic op reis

Bijgewerkt op: 11 jun. 2022


Je hebt de video's en foto's van dikke lagen plastic in rivieren en de zee vast al tientallen keren voorbij zien komen. Om gek van te worden: zowel de hoeveelheid keren dat je het ziet als de hoeveelheid plastic die doelloos in de wateren van onze planeet drijft. Wij vinden het daarom hoogtijd om hierbij stil te staan en tips te geven over hoe je single-use plastic vermijdt.


In dit blog focussen we ons op één van de grootste boosdoeners: plastic flesjes. Lees verder en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een schonere en plasticvrije (reis)wereld!


Wat is single-use plastic?

Eerst even kort wat single-use plastic eigenlijk is. Deze soort plastic wordt, zoals de naam al zegt, maar één keer gebruikt. Daarna wordt het weggegooid. Wereldwijd wordt 40% van het geproduceerde plastic gebruikt om single-use plastics te maken. Plastic voor verpakkingsmateriaal, ballonnen, rietjes, wegwerpborden, koffiebekers, tassen en drinkflesjes. Single-use plastic is één van de veroorzakers van de plastic soep.


Waarom we niet met single-use plastic op reis gaan

Elke minuut belandt een vrachtwagen vol plasticafval in de oceanen. Diezelfde minuut worden er wereldwijd één miljoen plastic wegwerpflesjes verkocht. Gelukkig kunnen wij daar als reizigers iets aan doen.


In samenwerking met Dopper zetten we hieronder een aantal feiten en cijfers op een rij:


  • Wegwerpwaterflessen worden gemaakt van olie en andere fossiele brandstoffen die uitputtelijk zijn en afkomstig zijn uit een zeer vervuilende industrie

  • Slechts 9% van al het geproduceerde plastic is ooit gerecycled. De rest wordt gestort op een vuilnisbelt, verbrand of eindigt als zwerfafval.

  • Acht miljoen ton plastic eindigt elk jaar in onze oceanen. Dat verklaart waarom 80% van al het aval in de oceanen uit plastic bestaat (en daarvan is 49% wegwerpplastic).

  • Als we nu iets gaan doen, voorkomen we dat in 2050 het gewicht aan plastic in de oceanen groter is dan het gewicht aan vissen.


De Dopper Wave

Reizen met wegwerpflesjes kan gewoon echt niet meer. Gelukkig hebben we al jaren een Dopper. We besloten ons aan te sluiten bij de Dopper Wave, omdat we geloven dat we met kleine dagelijkse aanpassingen kunnen voorkomen dat grote hoeveelheden wegwerpwaterflessen in de oceanen, rivieren en meren belanden. Met het ondertekenen van de verklaring beloven we het volgende:


  1. We verbannen wegwerpflessen, zowel thuis als op reis

  2. We moedigen familieleden, vrienden en Fairtrail-bezoekers aan om kraanwater te drinken waar en wanneer dat kan

  3. We proberen iedereen om ons heen eraan te herinneren om een herbruikbare waterfles te kopen en bij zich te hebben

  4. We inspireren andere organisaties en mensen om zich ook aan te sluiten bij de Dopper Wave en met zijn allen single-use plastic tegen te gaan.

Je zult ons daarom nooit met een single-use plastic fles tegenkomen of op de foto zien staan. :-)


Benieuwd naar de pledge? Je vindt 'm hier.

Dopper-Wave-Pledge-Fairtrail
.pdf
Download PDF • 319KB



De impact van een Dopper (of andere hervulbare fles)

Of je er nu mee op reis gaat of dat je 'm meeneemt naar sportles of kantoor: met een Dopper of andere hervulbare fles voorkom je heel veel ellende. Dopper deed in 2017 onderzoek naar de impact van het gebruik van een Dopper-fles en kwam met de volgende interessante uitkomsten:


  • Het gebruik van een herbruikbare fles zoals Dopper bespaart tot wel 40 wegwerpflessen per jaar.

  • Het gebruik van een herbruikbare fles zoals Dopper kan ervoor zorgen dat we op scholen, in sportcentra, op reis en tijdens werk 54% minder wegwerpflessen gebruiken

  • Wanneer je een Dopper-fles koopt, neemt je kennis over plasticafval en watervervuiling met 41% toe. Nog beter: je handelen om plasticafval te voorkomen neemt met 47% toe!


Hoe gebruik je een hervulbare fles op reis?

Thuis, op school, in de sportschool of op kantoor is het makkelijk: je loopt gewoon met je fles naar de dichtstbijzijnde kraan en vult je fles tot de nok aan toe met vers kraanwater. Op reis is het een ander verhaal, want je kunt niet overal kraanwater drinken en er is ook niet altijd een kraan met water in de buurt.


Gelukkig is het reizen met een hervulbare fles erg comfortabel en makkelijk. We hebben onze beste tips voor je op een rijtje gezet:


Tappunten zoeken

Als je onderweg bent, en niet in de buurt bent van een hotel, restaurant, wc of ander openbaar gebouw, biedt een tappunt uitkomst. Je ziet ze in Nederland en België vaak op de stations en in de centra van steden.


Ben je op vakantie in het buitenland, dan is water tappen nog steeds mogelijk. Er zijn namelijke diverse websites en mobiele applicaties welke je een overzicht geven van waar je een watertappunt kunt vinden. Je vindt hier watertappunten zowel in eigen land als in een land waar weinig tot geen kraanwater beschikbaar is. De website van findtap.com is heel erg compleet. Een goede app voor op je telefoon is Tap Water en de Refill app


Hier drink je gewoon water uit de kraan

In bijna heel Europa, op een aantal landen in Oost-Europa na, kun je water uit de kraan drinken. In sommige landen smaakt het water misschien niet zo lekker, door toegevoegd chloor, maar het is evengoed veilig. Op deze pagina lees je waar je wel en waar je geen kraanwater in Europa kunt drinken.


En hoe zit dat buiten Europa? In Australië, Canada Noord-Amerika en de grote steden van Azië, zoals Hong Kong en Singapore, kun je water (met toegevoegd chloor) uit de kraan drinken. Water uit de kraan wordt afgeraden in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en een groot aantal Aziatische landen.


Vind je dat chloorsmaakje vies? Neem een citroen mee en knijp een beetje citroensap in het water. Vertrouw je het water niet? Laat het dan minsten drie minuten flink doorkoken (als je een kooktoestel, pan of waterkoker hebt, natuurlijk). Als doorkoken niet mogelijk is, kun je ook een filter of zuiveringstablet gebruiken.


Water drinken uit de natuur

In sommige landen is het water in de natuur zo schoon dat je het kunt drinken. Het gaat dan meestal om stromend water in een rivier, direct afkomstig uit de bergen. In Scandinavië kun je op sommige plekken ook water uit het meer drinken, zoals in Finland. Maar pas wel op met water uit de natuur drinken. Sommige organismen en bacteriën kunnen voor diaree, misselijkheid en overgeven zorgen. Dat wil je natuurlijk ook niet. Vraag daarom de lokale inwoners altijd of het mogelijk is om het water uit de rivier of het meer te drinken.


Als het écht niet anders kan...

Stel dat je een jungletrekking doet of met een jeep het binnenland van IJsland, Oeganda of Jordanië in gaat, daar overnacht en een paar dagen niet in de bewoonde wereld bent. Ja, dan wordt kraanwater drinken lastig. Koop dan een zo groot mogelijke fles water. Met deze fles water kun je je hervulbare fles vullen. Nadeel is dat het zwaar is, maar dat is dan niet anders. Je moet toch drinken. Beter een grote fles water dan een aantal kleine flesjes.


We zijn benieuwd of jij ook een hervulbare fles hebt en hoe jij die op reis gebruikt? Laat het ons weten!


bottom of page