top of page

Duurzaam én (bijna) gratis reizen? Ga WWOOF-en!

Bijgewerkt op: 17 nov. 2020



Gratis logeren op een boerderij, omringd worden door natuur en ruimte en dat in ruil voor een aantal uren per dag de handen uit de mouwen steken. WWOOF-en is een eenvoudige, avontuurlijke, voordelige én verantwoorde manier van vakantie vieren. In dit blog vertellen we je meer over hoe WWOOF-en werkt én waarom het zo leuk is.


Toen Eline stage liep bij Columbus Magazine kwam zij tijdens het schrijven van een reportage over gratis reizen in aanraking met WWOOF-en: WorldWide Oppurtinies on Organic Farms. Het leek haar meteen fantastisch. In ruil voor een aantal uren werk per dag krijg jij gratis een plek om te slapen. Vaak zijn maaltijden ook inbegrepen en word je in het weekend, als alle vrijwilligers vrij zijn, door de boer op sleeptouw genomen naar de leukste plekjes in de omgeving. Plekjes waar weinig tot geen toeristen van af weten. En dat waar je maar wilt ter wereld: van Guatemala tot Slovenië en van Nepal tot Oeganda.


Wat is WWOOF?

WWOOF koppelt reizigers en organische boerderijen van over de hele wereld om hen met elkaar in contact te brengen. Op deze manier delen boeren en vrijwilligers culturele ervaringen met elkaar en leren zij beiden nieuwe vaardigheden. Zonder dat dit geld kost. Tijdens het WWOOF-en leer je bijvoorbeeld hoe je een organische boerderij runt, hoe je bomen plant, geiten melkt, kaas maakt, bijen onderhoudt, producten conserveert of fruit plukt. Op sommige boerderijen leer je ook hoe je zelfvoorzienend wordt, door zonnepanelen te koppelen, waterpompen te bouwen en voedselbossen aan te leggen. Ondertussen leert de boer van jouw cultuur of taal en doet hij inspiratie op voor zijn eigen werkzaamheden. Terwijl boeren en reizigers profiteren van het WWOOF-en, geniet de planeet mee van deze duurzame manier van reizen. Je verblijft namelijk op een (duurzame) boerderij die verduurzaamt en/of biologische producten verbouwt, je draagt bij aan de lokale economie en je consumeert producten die direct van het land komen.


Hoe werkt WWOOF-en?

WWOOF-en is erg makkelijk. Als je wilt WWOOF-en begint het avontuur met de vraag: waar wil je heen? Wanneer je besloten hebt wat je bestemming wordt, schrijf je je in voor de WWOOF-groep van het land waar je heen wilt. Wanneer je ingeschreven bent, kun je een project uit een lijst met hosts en boerderijen kiezen. Ga je voor het oogsten van de wijngaarden of help je mee bij het installeren van zonnepanelen? Als je je favoriete project, boerderij én bestemming hebt uitgekozen, neem je contact op met de boer en spreek je de verblijfdata af. Het enige wat daarna rest is het regelen van het vervoer naar je bestemming en het inpakken van je tas. Let’s get started!


Foto: Stijn te Strake

Waarom is WWOOF-en leuk?

WWOOF-en is naast een goedkope manier van reizen ook een ontzettend duurzame, leerzame én gezellige manier van reizen. Tijdens het WWOOF-en ontmoet je gegarandeerd andere reizigers. Reizigers uit andere landen die op je lijken en geïnteresseerd zijn in dezelfde manier van leven. Daarnaast doe je nieuwe inzichten en vaardigheden op die je thuis weer kunt toepassen. Misschien leer je zelfs een nieuwe taal Eenmaal thuis kom je terug met een hoofd vol inspiratie: opgedaan tijdens de werkuren en tijdens de etentjes, activiteiten en kampvuurmomenten.


Heb je behoefte aan een offline periode? Dan is WWOOF-en ook een geschikte manier van reizen. De boerderijen liggen vaak op afgelegen plekken waar internetverbindingen slecht zijn. Het is daarnaast moeilijk om op je telefoon te kijken als je de hele dag buiten in de natuur bezig bent.


Wanneer je WWOOFt, stap je binnen in de echte wereld van het land waar je bent. Je wordt meegenomen door de locals. Vaak naar niet-toeristische plekken, zoals verscholen meren, ongerepte stranden en ruige bossen. Of naar restaurants en kroegen waar alleen maar mensen uit de regio komen. Je leert het land beter kennen dan de meeste toeristen en doet ongetwijfeld unieke ervaringen op.


Hoe kun je WWOOF-en tijdens je reis?

Of je nu een week of een jaar op reis wilt: WWOOF-en past bij elke soort vakantie. Je kunt bijvoorbeeld een jaar lang gaan WWOOF-en, van continent naar continent. Continu leren van de verschillende normen, waarden en manieren van werken. Vind je het leuk op een bepaalde boerderij, dan blijf je daar gewoon wat langer. Die vrijheid heb je. Op deze manier kun je je helemaal onderdompelen in de cultuur van dat land.


Vind je een jaar te lang? Een kortere periode WWOOF-en is net zo leuk. Ooit bedacht Eline zelf het plan om een aantal maanden te gaan WWOOF-en in Italië. Boerderij hoppen. De eerste week tomaten en basilicum planten op een boerderij in Toscane, dan wijn verbouwen in Umbrië en vervolgens fruit plukken op een boerderij in Puglia. Het doel was om te leren van de verschillende boerderij-ervaring, te genieten van heerlijk vers en organisch Italiaans eten en om geïnspireerd te worden door de Italiaanse cultuur.


Vergelijkbare, minder bekende organisaties zijn HelpX en WorkAway. Bij beide vind je (biologische) boerderijen, gastgezinnen, lodges, hostels en zelfs boten waar vrijwillige hulp voor korte tijd welkom is, in ruil voor eten en accommodatie. Bij deze initiatieven staat culturele uitwisseling voorop. Ideaal dus als je graag bij locals leert kennen, praktische ervaring wil opdoen en je je nuttig wil maken.


WorkAway biedt naast working holidays ook house sitting, pet sitting en vrijwilligerswerk aan. Over vrijwilligerswerk in het buitenland zijn wij niet zo enthousiast, vanwege de problemen die voluntourisme veroorzaakt en het gebrek aan transparantie rondom projecten van veel NGO's.


We zijn benieuwd wat jij van WWOOF-en vindt. Zou je na het lezen van dit artikel willen WWOOF-en? Of heb je het al eens gedaan?

bottom of page