top of page

Biologische, vegetarische en vegan restaurants in Hong Kong

Bijgewerkt op: 6 nov. 2020


Sheung Wan kunst in Hong Kong

Hong Kong is een stad van tegenovergestelden. “East meets west”, zeggen velen. ‘s Ochtends eet je traditioneel met ramen of Peking eend, ‘s middags smul je van Aziatische buns in een modern jasje en ‘s avonds geniet je in stijl van de lekkerste wereldkeukens. Welkom in Hong Kong!


Toen Eline haar vriendin in Hong Kong bezocht, ging een wereld van culinaire hoogtepunten open. In de drukke straten en smalle stegen waar je je geen hip restaurant kon voorstellen, zaten restaurants verstopt met de leukste inrichtingen. Tussen de met tl-buizen verlichte eettenten, waar compleet gegrilde eenden aan haken voor de ramen hingen, bevonden zich restaurants met een menu waar je u tegen zei.



Oosters en westers eten in Hong Kong

Eline genoot enorm van de bruisende en gastronomische sfeer van Hong Kong. “Op stap gaan met een lokale inwoner, of met een boekje dat samengesteld is door een local, brengt je een stuk verder en dichterbij het echte karakter van de stad. Mijn vriendin woont minstens een jaar al in Hong Kong en wist daarom als geen ander waar je voor de lekkerste lunches en diners moest zijn. Daarnaast heeft ze samen met een vriendin haar eigen food blog Chopchicks. Super handig! Er zat voor mij een voorwaarde aan: ik wilde ook eten bij biologische en/of vegetarische restaurants. Daar kon aan voldaan worden!”


Natuur in Hong Kong
Dit is een van de prachtige stranden in Hong Kong. Dit strand ligt vlakbij Sai Kung op Sharp Island

Van sommige keukens had Eline nog nooit zo lekker gesmuld als in Hong Kong. Om jou daar ook van te laten profiteren, besloot ze de lekkerste en leukste biologische en/of vega(n) restaurants op een rijtje te zetten. Geniet van dit lijstje en maak er gebruik van als je Hong Kong bezoekt, want deze restaurants zijn het waard om bezocht en gesteund te worden!


Vega(n) eten in Hong Kong

Allereerst beginnen we met een nieuwe trend in de Hong Kongse foodscene: impossible meat. Dit ‘onmogelijke’ vlees is gemaakt van planten. In diverse restaurants vind je deze vleesvervanger op het menu. Je kunt het eten in de vorm van hamburger, gehakt en reepjes.


Dit zijn de restaurants in Hong Kong waar impossible meat wordt geserveerd:

  • Classified. Dit restaurant heeft tien vestigingen verspreid over Hong Kong, waaronder in Happy Valley. Classified biedt hamburgers, hotdogs, taco’s en kapsalon met impossible meat aan.

  • Little Bao. Wil je Aziatisch en vega(n) eten? In dit restaurant kun je genieten van buns met impossible meat. Little Bao heeft twee vestigingen in Hong Kong, waaronder in Soho.

  • Beef & Liberty. De naam zegt het al: dit restaurant is gericht op vlees. Dus ook op impossible meat! Je vindt hier heerlijke burgers. Beef & Liberty heeft drie vestigingen in Hong Kong, waaronder in Central.

  • Happy Paradise. Dit hippe restaurant in Central en Soho heeft naast traditionele Chinese gerechten ook westerse gerechten op de kaart. Impossible meat verwerken ze in Chinese pasteitjes.



Colette’s

In de bruisende wijk Central ligt het restaurant Colette’s. Hier kun je smullen van een uitgebreid vegetarisch lunchbuffet. Het is in Hong Kong normaal om tijdens de lunchuren heel uitgebreid te eten. In veel restaurants vind je speciaal voor de lunch samengestelde menu’s. In Colette’s geniet je voor ongeveer 12 euro van een lekker vegetarisch menu. Colette’s is vernoemd naar de actrice en kunstenares Colette Koo. Het restaurant hangt vol met kunst en foto’s. Deze wisselende exposities worden vaak door de ontwerpers zelf gepresenteerd.


The Green Cottage

Rondom Hong Kong ligt een paradijs aan natuur. Oerwouden, witte zandstranden en tropische eilandjes zijn een belangrijk onderdeel van de stad. Veel mensen weten dat niet. Laat je verrassen en neem de ferry naar Lamma Island. Op dit authentieke visserseilandje kun je mooie hikes maken, tempels bezoeken en relaxen op prachtige stranden. Ga als je trek krijgt naar The Green Cottage. Dit restaurant serveert alleen maar veganistische gerechten. De eigenaresse komt uit de Filipijnen en maakt met veel passie de lekkerste plantaardige gerechten klaar. Probeer sowieso haar smoothies. Wij genoten van een ‘detox’ smoothie met kokosmelk, gember en wortel. Het is ook de moeite waard om een praatje met haar te maken. Ze heeft een inspirerende visie op de wereld, de natuur en het klimaat.


Lamma Island Hong Kong bio restaurants Hong Kong
Dit is Lamma Island. Je bereikt dit idyllische eilandje met de ferry.

Biologische en organic koffietentjes en restaurants in Hong Kong

Steeds meer restaurants in Hong Kong focussen zich op duurzame producten. De meeste producten worden naar Hong Kong geïmporteerd. Om nog iets goed te doen, maken restaurants gebruik van biologische en/of organische etens- en drinkwaren. Je hebt daarnaast ook diverse supermarkten verspreid over Hong Kong waar je ‘groen’ kunt shoppen, zoals Just Green en Green Market.

Locofama

De kok van Locofama, in Sai Ying Pun, stelt hoge waarden aan de afkomst van de producten die hij gebruikt. Daarom werkt hij alleen met biologische groenten die verbouwd zijn in Hong Kong. Schuif aan tafel voor overheerlijke salades met quinoa, pasta’s met wilde paddenstoelen en quesadilla’s met spinazie en mozzarella. Je kunt hier ook producten kopen.


REACTION Coffee Roasters

Bij REACTION Coffee Roasters zit je goed voor biologische koffie en taarten. Deze hip ingerichte koffiebar schenkt diverse soorten slow koffie. Als gast kun je op een poster kijken in welke smaak je zin hebt en meteen zien waar de koffieboon vandaan komt. Maak je cappuccino of latte af met een overheerlijke brownie. Als je de koffie niet te weerstaan vindt, kun je meteen een zak koffiebonen afrekenen. REACTION Coffee Roasters ligt in de wijk Happy Valley.


Biologische en organische koffie drinken in Hong Kong

Dandy’s Organic Cafe

Dit restaurant zit in de hippe wijk Sheung Wan. Hier wandel je tussen traditionele Chinese marktkraampjes, hippe studenten en westerse expats langs de leukste restaurants en winkels. Een daarvan is Dandy’s Organic Cafe. Dit restaurant wordt gerund door de bekende therapeutische foodchef Vivi Cheung. Zij is ervan overtuigd dat gezond eten, zonder kunstmatige toevoegingen, moderne ziektes in de wereld tegengaat. Daar richt Vivi Cheung zich op healthy en local food en zegt ze zelf gespecialiseerd te zijn in glutenvrij en detox gerechten. Proef op zijn minst de superfood salade en de tofu burger.


Organische restaurants in Hong Kong

Local food restaurants in Hong Kong

Koken en bakken met lokale ingrediënten wordt steeds belangrijker en populairder in Hong Kong. Er zijn diverse restaurants, cafés en koffietenten die zich zichtbaar richten op local food.



The Roundhouse Taproom

In The Roundhouse Taproom vind je 25 soorten tapbier van leuke en kleine brouwerijen uit Hong Kong. Vertel de barman in wat voor smaak bier je trek hebt en hij tovert de lekkerste gouden goedjes in jouw bierglas. Kun je niet kiezen? Ga dan voor een proeverij met zes glaasjes. Op je tafel en op de bar liggen tablets waar je meer informatie kunt vinden over het biertje wat je drinkt, zoals waar het vandaan komt en hoe het gemaakt is.


Brew Bros Coffee

Niet bepaald lokaal, maar wel vrij dichtbij: koffie uit Australië. Dit koffietentje in Melbourne stijl vind je in Sheung Wan. Hier ben je aan het juiste adres voor een goede kop latte, espresso of cappuccino. Je wordt gegarandeerd omringd door hippe Hong Kongers. Als je geen koffiefan bent kun je hier ook lekkere chai latte bestellen. Als je zin hebt om iets te eten kun je hier, behalve op maandag, elke dag een goed ontbijt of lunch bestellen.



Shanghai Lao Lao

Over het algemeen is het altijd het beste om te eten in restaurants waar lokale specialiteiten te krijgen zijn. In Hong Kong zit je daarom goed in Chinese restaurants. Geen zin in een super traditioneel restaurant met tl-buizen en gegrilde eenden aan de muur? Ga naar Shanghai Lao Lao in Causeway Bay. Hier bestel je pittige noedelsoep, gemarineerde champignons in knoflook, gegrilde groenten, traditionele rijstgerechten, buns, groente tempura en handgemaakte ramen. Je krijgt onbeperkt Chinese thee ingeschonken.



Manmo

Voor dimsum in een westers jasje ga je naar Manmo in Sheung Wan. Dit door een Frans stel opgezet restaurant serveert goede lunchmenu’s. Hierbij zijn drie gangen en een verfrissende Chinese limonade inbegrepen. Ga voor de burgerbun, de dumplings met truffel en brie of krokante garnaal verwikkeld in wonton deegvellen. Er is een ruime keuze aan vegetarische gerechten.



Helaas was het vervoer naar Hong Kong niet duurzaam. Om zo duurzaam mogelijk te vliegen naar deze Aziatische metropool, compenseerde zij haar CO2 via Greenseats. Met een bedrag dat volgens deze organisatie gelijk stond aan de CO2 uitstoot van de vlucht, investeerde Eline in een project dat bomen plant in het Oegandese Bwindi National Park. Extra leuk, omdat zij hier zelf in 2017 ook is geweest.


"Die CO2 compensatie in geld is niet genoeg. Daarom zat ik gewoon nog met een schuldgevoel in het vliegtuig. Ik probeerde de vlucht enigszins groen in te steken door telkens mijn waterfles door de stewards te laten vullen en door de koptelefoon en deken die ik kreeg, en in plastic waren gehuld, niet open te maken. Daarnaast kost ik alleen voor vegetarische gerechten. Ter plaatse in Hong Kong namen we zo veel mogelijk het openbaar vervoer - of we profiteerden van onze eigen benen. Op die manier zagen we een boel van de stad. Uiteindelijk was het doel van de reis ook duurzaam: in mijn vriendschap investeren door naar de andere kant van de wereld te komen. Ik wilde haar laten weten dat ik dit voor haar over heb. Bovendien wilde ik weten hoe zij in Hong Kong leeft. Maar het allerleukste is natuurlijk dat we herinneringen hebben opgebouwd waar we ons leven lang op terug kunnen kijken!"


Bij het schrijven van dit blog kreeg Eline alweer helemaal zin om neer te ploffen bij een van deze lekkere en 'groene' restaurants. Ben jij wel eens in Hong Kong geweest en heb je daar ook zo lekker gegeten? Mis je een restaurant, café of koffiebar in dit rijtje? Laat het ons weten!


Op zoek naar andere duurzame adresjes? Ontdek hier meer over duurzaam eten en drinken in andere landen.

bottom of page