top of page

Duurzaam vakantie vieren in Noord-Brabant


Loonse en Drunense duinen. Foto: Ruben Holthuijsen, Flickr

Zoete inval is er de orde van de dag. Er staat ongetwijfeld ergens een koffiepot pruttelend te wachten om uitgeschonken te worden en anders ligt er nog wel bier in de koelkast. Er valt altijd wat te zeiken of te ouwehoeren. Als je dat beu bent, dan lonkt de Brabantse natuur. Een wandeling of een fietstocht kan nooit kwaad. Een stukje cultuur hebben ze ook. En je kunt je altijd op een bourgondisch maal te storten.


Sint Jansbasiliek in 's-Hertogenbosch. Foto: Bert Kaufmann, Flickr

Natuur in Noord-Brabant

Heidevelden, bossen, vennen, zandvlaktes en beken kenmerken het Noord-Brabantse landschap. Met een boel nationale parken en andere natuurgebieden, kun je in Brabant oneindig wandelen en fietsen.


Nationaal park Loonse en Drunense Duinen

Bos, heide en heul veul zand, dat zijn de Loonse en Drunense Duinen, in de buurt van Tilburg en Den Bosch. Als een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa, wordt het nationaal park ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Je kunt er heerlijk wandelen en uitwaaien. Deze korte routes leiden je langs interessante plekken, waaronder een uitkijkpunt, een bomkrater of een loopgraaf. Mountainbiken behoort ook tot de mogelijkheden. Je hebt daar wel een mountainbike vignet voor nodig. Deze routes van Natuurmonumenten helpen je op weg. Of maak een stevige fietsroute. Paardrijden in de duinen, klinkt als een droom, en wel eentje die je hier kunt verwezenlijken. Je hebt daar wel een ruitervergunning voor nodig. Die zijn te koop bij horecagelegenheden in de omgeving. Verder kun je zalig picknicken, natuurbelevingstochten maken, op pad met de boswachter, speurtochten doen en stiltewandelingen maken in de Brabantse duinen.


Loonse en Drunense duinen. Foto: Willem Zijlstra, Flickr

Biesbosch

Water, water en nog meer water, dat mag je van de Biesbosch verwachten. Zoet water is een schaars goed tegenwoordig, maar in het westen van Brabant ligt het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Het is een wirwar aan rivieren en kreken. Er zijn veel wilgen en hier en daar een bever of een zeearend. Er is ook een museum over het nationaal park.


Wandelen, varen en fietsen is er heerlijk. Je kunt op allerlei plekken fietsen huren en een Rondje Biesbosch afleggen van 57 kilometer. Onderweg kun je overnachten, als je de route graag spreidt over meerdere dagen. Te water verken je de Biesbosch vanuit een hele andere hoek. Je kunt het water op met een sloep, zeilboot, surfplank, wakeboard of waterski’s. Dat is ook allemaal te huur in de omgeving. Met een kano kun je er ook mooie routes afleggen. Doe je het liever rustig aan en krijg je graag tekst en uitleg van een gids, dan is een rondvaart ideaal. Misschien spot je een van de 300 bevers die in de Biesbosch wonen. Hier vind je alle opties voor varen in het nationaal park. De Biesbosch faciliteert ook verschillende wandelroutes, variërend van 1 tot 20 kilometer met verschillende startpunten. Tussendoor kun je vogels spotten.


Biesbosch. Foto: Paul van de Velde, Flickr

Nationaal Park De Zoom-Kalmthoutse Heide

De Zoom-Kalmthoutse Heide ligt in Brabant, dichtbij Roosendaal en de Belgische grens. Het natuurgebied beslaat vennen, heidevelden, duinen en uitgestrekte bossen. Bij onze zuiderburen loopt het door. Het Vlaamse Kalmthout is een fijne plek om een wandeling te starten.


Nationaal Park De Groote Peel

De Groote Peel ligt op de grens tussen Brabant en Limburg en is erg waterrijk. Van lawaaiige wegen of hoogspanningsmasten heb je hier geen last. Je kunt er fijn wandelen. Het is weids, waterrijk en er leven veel vogels. Op sommige plekken spot je paarden of aandenkens aan de turfgravingen of de provinciale grens.


Koeien in De Groote Peel. Foto: Julian Guttzeit, Unsplash

Kempen

Heide, bos, beken, een stukje geschiedenis en een beetje België zijn de bestandsdelen van de Kempen. Het gebied beslaat Bladel, Eersel, Oirschot, Reusel-De Mierden en Bergeijk, en ligt bij Tilburg en Eindhoven. Te voet, te fiets of te paard beweeg je je hier het fijnst. Wandel- en mountainbikeroutes zijn er genoeg voor deze streek. Met de routeplanner stippel je zelf een mooie knooppuntroute uit om te wandelen, fietsen, mountainbiken of paardrijden. Er zijn ook kant-en-klare fietsroutes met allerlei thema’s. Verder kun je op de culturele, historische of culinaire tour gaan in de omgeving. Pasklare wandelroutes bekijk je hier.


Het Land van Ooit

Ooit waren kinderen er de baas, nu is het de natuur die hier de scepter zwaait. Je kunt tegenwoordig op het landgoed van het vervallen pretpark in Drunen wandelen. Met de bus ben je er binnen een half uur vanaf ‘s-Hertogenbosch centraal. Tegenwoordig heet het domein Poort van Heusden. Veel aankleding is er niet meer, maar de natuur is er erg mooi en soms spot je nog een herinnering aan het vroegere pretpark. Goed voor een wandeling van ongeveer twee uur.


Moerputtenbrug. Foto: Joan Villalon, Unsplash

Meer Brabantse natuur

Andere mooie natuurgebieden in Brabant zijn de met Schotse hooglanders gevulde Maashorst in het Noordoosten van de provincie, de Moerputten en het Bosche Broek bij Den Bosch, Baronie van Breda, Heuvelrug De Brabantse Wal bij Bergen op Zoom, het natte Groene Woud tussen Den Bosch, Eindhoven en Tilburg, het grootste ven van Nederland in Heeze-Leende bij Eindhoven, het ongerepte beekdal Het Merkske nabij Breda, langgerekt grasland met sloten in Langstraat bij Waalwijk, het ouderwetse landschap De Maurik in het Maasdal en de Maasheggen bij Boxmeer. Kijk voor wandel-, fiets-, mountainbike-, trailrun-, en kanoroutes voor onder andere deze gebieden op de website van Staatsbosbeheer. Er staan er wel 70 op. Je zult bekaf zijn na je vakantie.


Activiteiten en bezienswaardigheden in Noord-Brabant

De vier grootste steden van Brabant hebben veel te bieden, elk op z'n eigen wijze, met allemaal een mooi stukje natuur in de achtertuin. Als thuis van Vincent van Gogh, Jheronimus Bosch en Jan Sluijters, weet de provincie ook kunst- en cultuurliefhebbers te paaien. Bovendien hoeft geen enkele bourgondiërs er honger te lijden.


Zelfportret Vincent van Gogh. Foto: Alina Grubnyak, Unsplash

's-Hertogenbosch

Een weekend dwalen in de historische binnenstad van hoofdstad 's-Hertogenbosch met als architectonisch toppunt een bezoek aan de Sint-Jansbasiliek, is ongetwijfeld sfeervol. Smaakvol zal het ook zijn in deze stad met gevoel voor gastronomie. Varend op de Binnendieze - een stelsel van waterlopen dat om en door de stad loopt - kom je helemaal tot rust. Voor extra Brabantse kunst, cultuur en geschiedenis, moet je in het NoordBrabants Museum zijn. De collectie is wisselend. Soms zie je er moderne of hedendaagse kunst, dan weer objecten van weleer of een expo van een van Brabants grote meesters. Voor werk van Jheronimus Bosch, is het Jheronimus Bosch Art Center het adres.


Eindhoven

Eindhoven zit vol creativiteit, kennis en innovatie. Het is de bakermat van veel slim design en moderne technologie. Jaarlijks vind de Dutch Design Week er plaats. Dat is geen toeval. Philips en DAF zijn beiden van Eindhovense herkomst. Over de twee bedrijven kun je musea bezoeken in de lichtstad. Die bijnaam wordt in eren gehouden met het imposante lichtfestival Glow dat elke december de stad omtovert tot een kleurrijk toneel vol lichtshows. In de industriële wijk Strijp S gonst het nog het hardst van de creativiteit. Veel innoverende makers hebben er oog voor duurzaamheid. Je vind er verrassende producten en design en een verfrissend sfeertje. Voor hedendaagse Europese kunst moet je bij het Van Abbemuseum wezen. In het nabijgelegen Nuenen kun je juist in de voetsporen van Vincent Van Gogh treden. Er is een route die de plekken toont waar de oude meester zoal schilderde. Om werk van architecten Rietveld en Ruys te bezichtigen, ga je naar Bergeijk. Een wandeling leidt je langs verschillende creaties van de bouwmeesters.


Eindhoven. Foto: Rutger Heijmerikx, Unsplash

Breda

Breda huist de indrukwekkende Nassaukerk en heeft een bourgondisch hart. Maak een stadswandeling door het historisch centrum en bekijk de muurschilderingen van de Blind Wall Gallery. Die telt 90 urban kunstwerken en er schuilt altijd een verhaal achter. Vanaf een boot op de singels bekijk je de stad weer net even anders. Het Stedelijk museum is er om je van een portie Bredase kunst en geschiedenis te voorzien. Het geboortehuis van Vincent van Gogh staat in het nabijgelegen Zundert. Op dezelfde plek staat nu een museum waar je meer leert over het leven dat de schilder leidde. Een bijzondere ervaring kun je opdoen in Roosendaal, een stukje van Breda. Je kunt er skydiven zonder vliegtuig. Het is de enige plek in de Benelux waar je dit indoor kunt doen. Ook met een fysieke beperking kun je hier onder begeleiding skydiven. Binnen zweven op de kracht van de wind lijkt ons stukken duurzamer dan uit een vliegtuig springen.


Tilburg

Tilburg is de rauwdouwer van het stel. De stad is industrieel en studentikoos met een flink indoor skatepark en veel grote evenementen (tot voorkort helaas). Vanuit Tilburg kun je op de fiets naar de Loonse en Drunense duinen en de stad ligt in de buurt van de Efteling. Tilburg biedt veel ruimte voor experiment en (jong) artistiek en muzikaal talent en dat zie je op veel plekken terug. Liefhebbers van actuele kunst vinden hun heil in museum De Pont. Terwijl je in het Textielmuseum meer leert over Tilburgs geschiedenis als textielstad en over weef-, borduur- en andere technieken om textiel te maken en bewerken. Dichtbij Tilburg ligt Nederlands enige trappistenbrouwerij. Bij De Koningshoeven, de brouwerij van La Trappe, is het goed toeven in de tuin en kun je een rondleiding krijgen door de brouwerij.


Efteling. Foto: Daan Schrikker, Unsplash

Duurzaam en ethisch verantwoord winkelen in Noord-Brabant

Met 37 hotspots in Breda lijkt duurzaam en ethisch winkelen ook erg leuk in Breda. In ‘s-Hertogenbosch vind je 27 duurzame of fair initiatieven, waarvan er - hoe kan het ook anders - veel horeca en voedingszaken zijn. Ook Tilburg telt diverse ethisch verantwoorde en duurzame winkels.


Glow, lichtfestival in Eindhoven. Foto: Thomasz Baranowski, Flickr

Onze bron is hier de website Eerlijk winkelen. Eerlijk winkelen let op verschillende pijlers: respect voor mensen, een fatsoenlijk prijs voor de makers van producten, redelijke arbeidsomstandigheden, productie met respect voor natuur en milieu, tweedehands producten - dus hergebruik - en recycling van materiaal. Verder maakt Eerlijk winkelen een selectie van organisaties die op een andere manier hun steentje bijdragen aan het milieu of de maatschappij onder de noemer ‘Overig’.


Biologische, vegetarische en veganistische restaurants in Noord-Brabant

Veganisten kunnen hun hart ophalen bij Vegan Heroes in Eindhoven en Tilburg - waar veganistisch fast food op het menu staat -, bij Oerwoud in Den Bosch die ook een volledig veganistische kaart heeft, lunchend bij Black and White café in Breda en bij het volledig plantaardige Focus in Tilburg. Vegatopia tipt wat meer internationale keukens met veel vegetarische opties in de provincie, waaronder verschillende biologische, Indonesische, Indiase restaurants. Ook Lekker Vega vond een aantal lekkere vegetarische en plantaardige adresjes in het Brabantse en reikte er zelfs een aantal keurmerken uit. Voor veganisten zijn Eindhoven, Breda en Den Bosch de fijnere bestemmingen.


Eindhoven. Foto: Martijn Aukema, Flickr

Duurzame accommodatie in Noord-Brabant

Er zijn vooral veel ecologische campings in de provincie. Voor een duurzame citytrip naar Noord-Brabant is er in elke grote stad gelukkig ook een groen hotel. Wij sellecteerden per grote stad duurzamere accommodaties op basis van het Greenkey-keurmerk en de stay green check van BookDifferent.


  • Greenkey hotels in Breda: Van der Valk hotel Princeville, Golden Tullip Keyser, Apollo Hotel. Duurzaam in Breda volgens BookDifferent: het Bastion Hotel en het Apollo Hotel

  • Greenkey hotels in 's-Hertogenbosch: Golden Tullip, Kloosterhotel de Soete Moeder, Fletcher hotel 's-Hertogenbosch, Kloosterhotel ZIN (in Vught), Landgoed Huize Bergen (in Vught) en Van der Valk 's-Hertogenbosch-Vught

  • Duurzaam in 's-Hertogenbosch volgens BookDifferent: Mövenpick hotel

  • Greenkey hotel in Tilburg: Van der Valk Gilze-Tilburg

  • Duurzaam in Tilburg volgens BookDifferent: Bastion Hotel

  • Greenkey hotels in Eindhoven: Crown Hotel, Holiday Inn, Park Plaza, Parkzicht, NH Collection Eindhoven Centre, Pullman Eindhoven Cocagne, Tullip Inn Eindhoven Airport, Van der Valk en Fletcher Hotel Jagershorst.


We hopen spoedig hostels, hotels en bed and breakfasts aan deze lijst toe te kunnen voegen. Het valt ons op dat vooral grote ketens in de Brabantse steden het Greenkey-keurmerk dragen. Slechts een paar hotels doorstaan de grondige check van BookDifferent en ook dat zijn de grotere bedrijven. Gelukkig zijn er een aantal kleinschalige eco-campings in Brabant. Zij verhuren naast standplaatsen ingerichte tenten, chalets en dergelijke. Wij verkiezen de lokale, kleinere ondernemer boven de ketens, zeker als beide duurzame stappen zetten. Dus kijk ook even naar het campingaanbod, zelfs als je niet kampeert. Misschien vind je wel een leuke bungalow of luxe safaritent. Een groenere en originelere slaapplek is het ongetwijfeld.

Binnendieze, Den Bosch. Foto: Bob van Aubel, Unsplash

Duurzame campings in Noord-Brabant

Deze Brabantse campings zijn alle vijf Greenkey-gecertificeerd, wat inhoudt dat ze duurzame keuzes maken op vlak van energie, water en mobiliteit.

  • Op camping De Duiventoren in Dorst zit je overal dichtbij: de Biesbosch, de Loonse en Drunense Duinen, de Efteling, Breda, Tilburg en België. Er zijn een paar trekkershutten, een B&B, een yurt, een tienpersoons-vakantiewoning en houten tenten. Je kunt er ook nog zwemmen en het landschap is eetbaar!

  • Camping De Paal in Bergeijk, nabij Eindhoven, doet er alles aan om het kinderen tot tien jaar naar de zin te maken. Voor wie liever binnen slaapt, heeft de camping chalets, fancy safaritenten en luxe blokhutten.

  • Op Streekpark Klein Oisterwijk in het gelijknamige dorp is een moestuin, kruidentuin en fruitboomgaard. In hun restaurant koken ze met streekproducten. Je kunt er in je eigen tent slapen of je hoofd laten rusten in een chalet of ingerichte tent. Je zit er tussen Den Bosch en Eindhoven en er is een buitenzwembad.

  • Van Rossum's Troost is een camping in het noordoosten van Brabant die zich richt op jonge gezinnen en 50-plussers die van wandelen en fietsen houden. Er zijn faciliteiten voor kinderen en het is er veilig voor hen. Op deze camping staan een paar trekkershutten.

  • Landgoed De Barendonk in Beers heeft originele verblijven. De eigenaren van het natuurkampeerterrein in het noordoosten van Brabant hebben naast de camping een melkveehouderij. Je kunt op Barendonk zowel kamperen als binnen slapen. Er zijn groepsaccommodaties en een glamping met een tipi, tiny houses en trekkershutten.


Houdoe en bedankt.

bottom of page