top of page

Duurzaam kamperen op camping De Vreemde Eend in Zuid-Groningen

Bijgewerkt op: 28 apr. 2023


Met het eerste kampeertripje van dit jaar, verklaren wij het kampeerseizoen voor geopend. Ilse probeerde vorige week een camper en een yurt uit op camping De Vreemde Eend, een duurzame camping in Zuid-Groningen. Drie nachtjes weg in Nederland en tot rust komen, dat lukte hier. Goede plek voor een micro-avontuur dus. Ilse werd dan ook omringd door weinig anders dan natuur.


Kamperen in Zuid-Groningen bij De Vreemde Eend

De Vreemde Eend is een nieuwe, duurzame camping in Sellingen, in het zuiden van de provincie Groningen, vlakbij de Duitse grens. De camping is open sinds 1 april 2023. De camping is nog niet zo bekend en dus nog rustig. In Zuid-Groningen onttrek je je automatisch al van de drukte en op deze camping omring je je dan ook nog eens met natuur!


Ik verbleef er één nacht in een retrocamper en twee nachten in een mooie Mongoolse yurt. Door eigenaren Nynke en Alex werd ik met lekkere koffie warm onthaald. Ze vertelden enthousiast over de transformatie die het dichtbegroeide stuk grond in een jaar tijd had ondergaan. Wat was hun leven veranderd sinds ze de stad verruilden voor deze levendige plek. En wat hadden ze zin om mensen met elkaar in contact te brengen. Ik genoot van hun gedrevenheid. Bij elke keuze voor de camping zochten en kozen ze de ecologische weg. Voordat ik vertrok vroeg mijn moeder nog "of het zo'n ik-vertrek verhaal was". Toch een beetje, maar wel een van de succesvolle.

Campingeigenaren Nynke, Alex en hun zoontje

Het harde werk van Alex en Nynke resulteerde in een plek waar rust en de natuur voorop staan. Ook is er ruimte voor contact en verbinding. Een ideale plek voor natuurliefhebbers om het buitenleven op te zoeken. Op de camping word je vanzelf voor even onderdeel van de omgeving en de familie, met de andere gasten, Nynke, Alex en hun zevenjarige zoon.


De hosts van De Vreemde Eend zijn niet alleen heel vriendelijk, ze hebben ook geregeld dat je van alle gemakken voorzien bent. De gezamenlijke vuurplaats, de koffiebar en de moestuin bieden extra ruimte om andere campinggasten te ontmoeten. Lees je liever bij je tent of maak je graag een vuurtje voor jou alleen, dan is dat ook helemaal prima. Niks moet en er kan veel. In de slecht-weer-tent zit je lekker droog en comfortabel als het regent. Bij de koffiebar kun je 's morgens verse koffie en broodjes halen en 's avonds iets frissers.

Koffiebar en kampvuurplaats

Van meehelpen in de moestuin tot massages

De biologische moestuin op de camping is ook meteen een pluktuin. Zo kun je met verse bio ingrediënten bij je camper of tent koken. Heb je zin om te helpen en tuinier je graag, dan kun je je handen uit de mouwen steken in de groentetuin. Bij andere karweitjes kun je ook helpen, zoals hout kloven. Opnieuw: mag wel, hoeft niet. Alex en ik zijn aan de slag gegaan met het creëren van een zandbak. Ik voelde me nog meer onderdeel van deze mooie plek en ik kon me wat beter inbeelden hoeveel werk het is om from scratch een camping te beginnen.

Binnenin de yurt

Nynke organiseert in de yurt een heel andere activiteit. Ze begeleidt groeps- en familieopstellingen (voor 8 tot 12 personen). Vanuit haar praktijk Van binnen en buiten geeft ze ook 1-op-1-coaching. Een compleet opstellingsweekend is bijvoorbeeld ook. Binnenkort komt er ook een masseuse naar de camping. Binnen haar aanbod heeft ze massages die wel twee uur duren. Heerlijk na een lange wandeling.


De kinderen hebben bij De Vreemde Eend veel ruimte om te ravotten. In de kindertent kunnen ze onder andere pingpongen. Buiten is het trampoline springen, spelen op het speeltoestel of op de heuvel, voetballen en kliederen met zand. Voor de kleinsten zijn er zandbakken. De campinghouders weten rust en spel uit elkaar te houden. Iedereen blij.


Westerwolde is gemakkelijk te verkennen per fiets. Die kun je voor een klein prijsje huren op de camping.


Slapen in een yurt, camper of tent bij De Vreemde Eend

De Vreemde Eend heeft 11 plekken voor tenten en campers en een aantal vaste slaapplekken, zoals twee De Waard-tenten, een yurt en een camper. Dat zijn twee De Waard-tenten, een yurt en een camper. Deze zijn uitgerust met bedden, kookplaatjes, een koelkast, watertank, tafel en stoelen, een nachttoilet en kookuitrusting. Wij houden wel van een beetje glamping. Lekker buiten en toch comfort. Voor deze tenten en camper geldt een verblijf van minimaal twee nachten. Het gezin verhuurt de camper op de foto hierboven via Goboony.

De grotere De Waard-tent

De originele Mongoolse yurt heeft de meeste luxe en is heel sfeervol met z'n kachel. Ook op regenachtige dagen in april werd het er lekker warm. Ik heb er heerlijk geslapen. In de yurt was het comfortabel kamperen. En eerlijk, hij is ook vooral heel mooi. Er is ruimte voor vier personen en hij is ingericht met een watertank, koelkast, elektriciteit, kookplaatjes, kookgerei, bedden, een kachel, een tafel en stoelen, een bank en fauteuils. Bijna een hotelletje.


De camper kan ik ook aanraden! Voor het voorjaar was het aan de frisse kant, maar Nynke en Alex maakten dat ik niks tekort kwam door me een extra deken en een elektrisch kacheltje te brengen. Er hangen veel leuke lichtjes in en om, waarmee je het gemakkelijk gezellig maakt. Ik heb als een roosje geslapen in de knusse camper.


Voor alle gasten is er een toiletgebouw met toiletten, douches, wastafels, een plek om de afwas te doen, een wasmachine en een droger. Ook kun je gebruikmaken van een gedeelde diepvries voor koelelementen.


Een mooi extraatje. Doordat Westerwolde zo'n rustige streek is, kun je in heldere nachten talloze sterren aanschouwen.


Waarom is camping De Vreemde Eend duurzaam?

De twee hectare land die ingezet wordt als camping heeft 20 jaar 'stilgelegen'. Er is in die periode geen gif of kunstmatig product op gespoten of in geïnjecteerd. Zo heeft de grond kunnen herstellen. De plek is vol leven. Er groeien allerlei bomen, struiken en bloemen. Kleine en grotere dieren voelen zich er thuis. Een stukje grond achter de camping wordt door herten als kraamkamer gebruikt. Alex en Nynke verjagen niets, ook geen insecten. En ze hebben een voedselbos in de maak.


Voor de aanleg en inrichting van de tenten en campers en de faciliteiten is er zoveel mogelijk materiaal hergebruikt. Veruit de meeste spullen op de camping zijn tweedehands. Shout out naar de buren die van alles kwamen brengen en fanatiek mee klusten.


Met een septische watertank voeren Alex en Nynke het afvalwater van de camping naar de sloot. De septische tank bevat een reinigingssysteem; het vuil zinkt en wordt afgebroken. Door het bezinkingssysteem is het noodzakelijk om ecologisch afbreekbare producten te gebruiken, zodat het lozen van het afvalwater de natuur niet verder vervuilt. Daarom voorziet de camping ecologische producten. Wc-papier, douchegel, shampoo, handzeep en afwasmiddel hoef je dus niet zelf mee te nemen. Voor eigen gebruik heeft het gezin een wateropslag van 5000 liter onder hun huis. Deze gebruiken ze ook om de moestuin te beregenen.

Ruiten Aa

Verder wordt de energie op de camping opgewekt met eigen zonnepanelen. Het afval wordt gescheiden. En er wordt zo min mogelijk wegwerpspul gebruikt, bij de brood- en koffiebar bijvoorbeeld.


Waarom vakantie vieren in Zuid-Groningen?

De Vreemde Eend ligt in Sellingen, dichtbij de Duitse en de Drentse grens. Het landschap van de regio - gemeente Westerwolde - is afwisselend. Er zijn veel bossen, waarvan sommige eeuwenoud zijn. Het Westerwoldepad is goed voor 100 kilometer wandelen. Onderweg is het rustig.


Buiten het dorp kwam ik bijna niemand tegen. Wel wolvarkens, ooievaars en herten. Witte reigers en ijsvogels zou je hier ook kunnen spotten. De beek Ruiten Aa loopt dwars door Westerwolde en maakt watersport mogelijk.

Westerwoldepad

Wandelen op het Westerwoldepad

Omdat ik van wandelen hou, ben ik het Westerwoldepad gaan verkennen. De twaalf apostelen-route start dichtbij de camping en leidde me door verschillende bossen waaronder een voedselbos, langs en over de beek en door de dorpskern van Sellingen. De route is 9 kilometer en liet me kennismaken met het Westerwolds groen. Ik downloadde de route-beschrijving hier als GPX-bestand en kon hem zo importeren op mijn wandelapp OsmAnd.


Op de bonnefooi ging ik fietsend op verkenning in natuurgebied Ter Borg. Het is het grootste heideterrein van Groningen en je kunt er Schotse hooglanders tegenkomen. Wandelen is hier minstens zo mooi. Staatsbosbeheer heeft twee wandelroutes in Ter Borg: een van 8 kilometer en een van 5 kilometer. 's Zomers kun je ook zwemmen in old school buitenzwembad de Barkhoorn of in het meertje Sellingerbeetse. In het zaakje Kopje serveren ze lekkere zelfgebakken taart. Lunch hebben ze ook.

Natuurgebied Ter Borg

Meer tips voor de omgeving van Sellingen

  • Rineke Dijkinga woont in de buurt van de camping en heeft een voedselbos dat ze tot Heerlijk Westerwolds land heeft gedoopt. Je kunt bij haar een permacultuur tweedaagse volgen.

  • Picknick op de vlonders aan de beek de Ruiten Aa.

  • Ga mountainbiken.

  • Ga kajakken op de Ruiten Aa.

  • Fiets een fietsknooppunt-route.

  • Wandel door de 2.200 hectare bos en natuurgebied rond de Ruiten Aa (zie hierboven)

  • Ga naar kunstfestival Montmartre Sellingen op 8 juli 2023

  • Ga naar de Atelierroute op 5 en 6 augustus 2023

  • Bezoek vestingstad Bourtange

  • Vraag eigenaren Alex en Nynke naar hun favoriete plekken in de regio. Zij kennen de restaurants met streekproducten, leuke (biologische) winkels en bezienswaardigheden.

Een van de entree's van Bourtange

Bezoek vestingsstad Bourtange

Bourtange is een middeleeuws vestingstadje op 40 minuten fietsen van camping De Vreemde Eend. Bourtange is nog altijd hetzelfde ingedeeld als in 1742. Het historische verdedigingswerk is iets speciaals en anno nu heel sfeervol. Het is leuk om er een middag rond te wandelen en te lunchen.


In de musea van Bourtange leer je meer over de geschiedenis van het vijfhoekige plaatsje. Je hoeft niet te reserveren of betalen om toegang te krijgen tot de kern. Tip: op 11 juni 2023 is er een re-enactment-evenement waarbij de slag om Bourtange wordt herbeleefd. Ook in Ter Apel houden ze van het naspelen van historische gebeurtenissen. Daar kun je op 2 en 3 september 2023 terug naar de middeleeuwen.

Vestingsstad Bourtange

Zo bereik je camping De Vreemde Eend

Camping De Vreemde Eend is het best bereikbaar met de auto. aan de rand van de camping is er parkeergelegenheid. Kom je liever met het ov? Houd er dan rekening mee dat in het weekend de bus, die doordeweeks op de hoek van de straat stopt, niet rijdt. Je kunt ook een ov-fiets huren op station Emmen en dan in 1,5 uur naar de camping fietsen.


Zoals je gelezen hebt, is Zuid-Groningen en De Vreemde Eend een zalige plek om tot rust te komen, helemaal weg van de drukte. Wil jij ook kamperen bij De Vreemde Eend? Je boekt je plekje via camingdevreemdeend.nl. Laat het ons weten als je nog vragen hebt!Comments


bottom of page