Gent heeft alles voor een duurzame citytrip. Een historische binnenstad, musea, een kasteel, lokaal bier, vegetarische en veganistische restaurants, knusse cafeetjes, fair trade en tweedehands winkels en mooie parken.
Activiteiten en bezienswaardigheden in Gent
Om in twee uur tijd de indrukwekkendste panden van Gent te zien en de stad te verkennen, kun je een stadswandeling maken. Een gratis kaartje voor een mooie wandeling waarbij je onderweg alle high lights passeert, is verkrijgbaar bij het infokantoor Visit Gent.
In het centrum van Gent staat het eeuwenoude kasteel Gravensteen. In het kasteel leer je meer over de geschiedenis en de functies die het had. De Sint Baafskathedraal is een andere imposante verschijning in het centrum van Gent. De kathedraal vol marmer en goud huist verschillende kunstwerken, waaronder de Aanbidding van het Lam Gods van Van Eyck. Entree van de kathedraal is gratis. De entree om Aanbidding van het Lam Gods te zien (inclusief audiogids) bedraagt €4.
De Belforttoren representeert al een aantal eeuwen de onafhankelijkheid van de stad Gent. Het meest indrukwekkende aan deze toren, is het uitzicht. De Sint Michielsbrug is de plek voor een clichématige, maar mooie foto.
Kajakken
In een kajak beweeg je je vrij over de Gentse wateren. Op verschillende plekken in de stad kun je een kajak huren waarmee je uren in de Gentse grachten mag dobberen. Vanuit de kajak zie je verschillende kanten van de stad vanuit een uniek perspectief. Voor de weekenden en zomermaanden is reserveren verstandig. Bij Dokano kan dat in het weekend zelfs gratis, in ruil voor een emmer drijfafval die je al kajakkent bij elkaar sprokkelt.
Bierbrouwerij Gentse Gruut
Uniek en lokaal bier dat in Nederland niet gemakkelijk te verkrijgen is, vind je bij brouwerij de Gentse Gruut. Vier van hun vijf biertjes worden met kruiden in plaats van hop gebrouwen. Er is hard gewerkt om dit middeleeuwse proces weer op gang te krijgen en het resultaat mag er wezen. De ingrediënten zijn geheim, maar een rondleiding door de brouwerij kun je wel krijgen. Als groep kun je bij de Gentse Gruut je eigen biertje te ontwerpen. Of ga voor een bierwandeling en bezoek karakteristieke plekken voor het bierverleden van Gent. Vind je bier drinken het leukste onderdeel van het proces, ga dan voor een bierproeverij.
Duurzaam en ethisch verantwoord winkelen
Gent telt veel boetiekjes, vintage winkeltjes, antiekwinkels en fair fashion winkels. Op zoek naar eerlijke voeding, ethische kleding, conflictvrije bijoux of tweedehands pareltjes? Gent Fair Trade biedt een overzicht van alle ethisch verantwoorde en duurzame adresjes. Verder zijn er veel markten. Boeken, bloemen, tweedehands spulletjes, antiek, ambachtelijke producten, Gent is van alle markten thuis. Hier vind je een overzicht van markten in het Gentse. In België zijn de winkels lang niet altijd open op zondag.
Parken
Met zonnig weer kun je gezellig picknicken in het park of wat drinken langs het water. De Graslei, het Koningin Astridpark, Portus Ganda, het Baudelopark, het Sint-Baafskouterpark in de Rozebroeken, het Citadelpark, het Zuidpark en de tuin van de Sint Pietersabdij lenen zich goed voor een middagje niksen. Of verken de indrukwekkende Universitaire Plantentuin met meer dan 10.000 tropische en subtropische plantensoorten.
Wandelen en fietsen in de omgeving
De omgeving van Gent is hartstikke groen. Mooie wandelingen maak je in natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen, wat tevens de beste plek is om vogels te spotten. Ook in de Gentbrugse meersen kun je heerlijk wandelen en fietsen. Er is ook een blote-voetenpad van een kilometer lang en een leuke speeltuin. Andere fijne, groene plekken om te wandelen en fietsen zijn de Vinderhoutse bossen, de Scheldemeersen, Latemse meersen en de Damvallei. Via Route you, Natuurpunt, Wandelknooppunt en Vlaanderen fietsland vind je een heleboel fiets- en wandelroutes in en rondom Gent.
Musea
Gent is het thuis van veel kunst en kent een lange indrukwekkend historie. Als je van plan bent veel musea te bezoeken, is een Belgische museumpas of Ghent card interessant - een citycard waarmee je een aantal dagen onbeperkt musea, het kasteel, het Belfort en de Aanbidding van het Lam Gods kunt bezoeken en gebruik kunt maken van bussen, trams, fietsen, watertrams en rondvaartboten. De kaart is verkrijgbaar bij Visit Gent in de Oude Vismijn.
Op maandag zijn het S.M.A.K., MSK, Guislain museum en de Sint Pietersabdij gesloten en op woensdagen zijn het Design museum en STAM dicht. De meeste musea in Gent zijn gratis toegankelijk tot en met 18 jaar. Voor 19- tot en met 25-jarigen bedraagt de entree vaak slechts 2 of 3 euro en ook 65-plussers mogen op korting rekenen.
Kunst en design
In het S.M.A.K. (Stedelijk museum voor actuele kunst) moet je zijn voor hedendaagse kunst. Naast het S.M.A.K. huist het MSK (Museum voor schone kunsten), met een grote collectie schilderijen en beeldhouwwerken uit de 15de tot 20ste eeuw. Zowel het S.M.A.K. als het MSK zijn gevestigd in het Citadelpark, op loopafstand van het Sint Pietersstation. In het centrum van Gent vind je het Design museum. Er zijn tijdelijke exposities. Op de website zie je wat er te zien is.
Geschiedenis
In het STAM (Stadsmuseum) leer je alles over de geschiedenis van Gent; van de geboorte van Karel V tot de verdwijning van de panelen van het Lam Gods. Een veelheid aan verhalen is er indrukwekkend vormgegeven. Ook in het Industriemuseum vind je een stukje geschiedenis, inclusief een oude katoenspinnerij. De textielindustrie was belangrijk voor de Gentse economie. Het Huis van Alijn werpt een andere blik op de Vlaamse historie. Het museum is een soort tijdmachine naar het alledaagse leven in verschillende decennia in de twintigste eeuw. In het Dr. Guislain museum wordt de ontwikkeling van de fascinerende en lugubere psychiatrie getoond. Naast deze vaste collectie, zijn er tijdelijke tentoonstellingen waarin kunst en maatschappelijke thema’s samenkomen.
Wetenschap
In het gloednieuwe GUM (Gents universiteitsmuseum) duik je in het hoofd van de wetenschapper, waar wetenschap, twijfel en kunst samenkomen te midden van 10.000 verschillende plantensoorten. Het museum heeft als doel je aan het denken te zetten en doet dat met een collectie die meer dan 200 jaar onderzoek behelst, aandacht voor hedendaags onderzoek en een omvangrijke tuin vol tropische en subtropische planten.
Sint Pietersabdij
In de eeuwenoude Sint Pietersabdij zijn tijdelijke tentoonstellingen te zien, meestal met een maatschappelijke of geschiedkundige insteek. Ook is het goed toeven tussen de wijnranken en lavendel in de abdijtuin. De tuin is overdag geopend en gratis toegankelijk.
Musea voor kinderen
Het S.M.A.K., MSK, Design museum, STAM, Industriemuseum en het Huis van Alijn bieden activiteiten voor kinderen aan. Daarnaast is De wereld van Kina volledig op maat van kinderen. In dit museum aan het Sint Pietersplein worden aan de hand van fossielen, opgezette dieren, proefjes, video’s en interactieve spelletjes allerlei aspecten van de natuur uitgelegd.
Biologische, vegetarische en veganistische restaurants in Gent
Gent is als veggiehoofdstad van Europa een waar paradijs voor vegetariërs en veganisten. Veganisten kunnen bij Lekker Gec (naast het Sint Pietersstation) en Komkommertijd hun hart ophalen. Biologische lunch eet je op de BE O markt of bij Exki. Voor een snelle, veganistische hap moet je bij Greenway zijn en voor een vegetarische burger en lekkere sapjes bij Tasty world. Bij verpakkingsvrije winkel OHNE of op de biologische BE O markt of Lousbergmarkt haal je lekkere drankjes en snacks voor een picknick. Of red iets van de afvalbak met de app Too good to go. Gent is de thuisstad van dit toffe initiatief.
Via EVA, BeVegan.be. en Stad Gent vind je nog veel meer tips voor veganistische en vegetarische hotspots in Gent. Ook in de vele Libanese, Marokkaanse, Italiaanse, Indiase, Thaise, Japanse, Pakistaanse, Franse, Belgische en Turkse restaurants vind je altijd wel een lekkere, originele vegetarische en vaak ook veganistische optie. Vooral in Oudburg en de Sleepstraat vind je knusse restaurants waar smakelijke gerechten geserveerd worden.
Ontbijt, brunch en taart
Veganisten hoeven het ontbijt niet over te slaan. Gent kent een veelheid aan veganistische ontbijthuisjes, brunchadresjes en koffiezaakjes met plantaardig gebak. Voor een veganistisch taartje van niveau, zit je goed bij Julie’s House. In het centrum kun je bij kruidenier Moor & Moor ook terecht voor goede koffie met een veganistische lekkernij of lunch. Slaap je in de buurt van station Dampoort, dan is het gezellige Clouds in my coffee het adres voor veganistisch ontbijt, biologische brunch of een lekker aperitief.
Accommodatie
Hostels en B&Bs
De Ecoboot is een uniek en CO2-neutraal hostel in het Gentse. Op deze woonboot slaap je in een kajuit en ’s ochtends staat er een biologisch, fair trade ontbijt voor je klaar. Een ander opvallend hostel is Treck, waar je in een caravan slaapt. De kleurrijke, knusse caravans staan in een loods. Met een CO2-uitstoot van 0,8 kilogram, is Faja Lobi in de Tarbotstraat de groenste bed and breakfast van de stad. Bovendien doet de accommodatie bij elke boeking een donatie aan een boomplantprogramma in Congo. Een wandeling van het centrum naar Treck, de Ecoboot of Faja Lobi duurt ongeveer 15 minuten. Met het openbaar vervoer kun je er ook komen. In het centrum zit Hostel De Draecke, dat in 2020 het Green key-keurmerk ontving, wat betekent dat het hostel duurzame keuzes maakt op vlak van energie, water en mobiliteit.
Kamperen in Gent
Ook de Blaarmeersen plassen trekt onze aandacht. Het recreatiegebied heeft een camping. Je kunt je stedentrip dus combineren met een campingtrip en zonnen, zwemmen, waterfietsen, vissen en duiken. De Blaarmeersen plassen zijn niet op loopafstand van het centrum. Je kunt op de camping fietsen huren of de bus naar het centrum nemen. In de loods van Treck hostel, kun je ook een tentje opzetten. Ideaal als het nog net te fris is om buiten te kamperen. Verder kun je bij locals in de tuin kamperen via Campspace of het Belgische Welcome to my garden.
Green Key
In 2020 kregen een aantal hotels, een hostel en een studio in Gent een Green key-keurmerk. Holiday Inn Express Gent en Holiday Inn Gent Expo aan de snelweg, vier kilometer van het centrum, zijn daar twee van. Dit zijn handige accommodaties als je naar een evenement in Flanders Expo gaat. Hotel Harmony is een ander Groene sleutel-hotel. Het ligt aan het water in het centrum en heeft een buitenzwembad. Hostel De Draecke is ook milieuvriendelijk en is gelegen in een sfeervol, rustig straatje aan het water in het stadscentrum. In de duurzame Studioludo slaap je met z’n tweeën, tussen het station en het centrum.
Vervoer in Gent
In de binnenstad van Gent zijn de meeste bezienswaardigheden op wandelafstand. Voor mensen die minder mobiel zijn, rijdt er een gratis, elektrische wandelbus door de binnenstad. De wandelbus is helaas niet toegankelijk met een rolstoel.
Het grootste treinstation van Gent – het Sint Pieters station – is wat verder bij het centrum vandaan. Wil je daar naartoe, dan kun je het best een bus, tram of fiets nemen. In Gent rijden bussen en trams van het bedrijf De Lijn. Je kunt in de bus of tram geen kaartje kopen, maar wel bij de automaten bij de haltes. Nachtwinkels, kiosken, De Lijn-loketten en grotere automaten op busstations verkopen voordelige tienrittenkaart. In de binnenstad vaart een watertram voor toeristen die sightseeing en vervoer combineert. Gebruik van de tram, bus en watertram is kosteloos met een Ghent city card.
Fiets huren in Gent
Gent heeft het grootste autoluwe centrum van Europa, wat het een ideale stad maakt om per fiets te verkennen. Op verschillende plekken in de stad zijn fietsen te huur. Wij zijn erg enthousiast over de fietsen van Donkey Republic omdat je die overal in de stad kunt pakken en neerzetten. Je betaalt via een app en alleen voor de tijd die je de fiets gebruikt. Let op: in België mag je niet achterop een fiets zitten, dan riskeer je een boete.
Met de trein naar Gent
In drie tot vier uur brengt de trein je van Nederland naar Gent. In de meeste gevallen reis je via Breda en Antwerpen. Vanuit Zuid-Limburg is het gemakkelijker om via Maastricht en Luik te reizen. De Belgische spoorwegmaatschappij heet in Vlaanderen NMBS. Via Breda en Maastricht reis je met NS International.
Op Roosendaal en Maastricht centraal staan NMBS-automaten waar je een kaartje naar Gent kunt kopen. Daar geldt dat als je heen reist op vrijdag na 19.00 uur en terug op zaterdag of zondag, je een weekendbiljet kunt kopen. Voor een weekendbiljet (retour) betaal je slechts 50% van de reguliere prijs.
Iedereen die jonger is dan 26 kan een Go Pass kopen. Dit enkeltje kost slechts €8,60 (van Roosendaal of Maastricht naar een Belgische bestemming naar keuze). Als je vertrek- en aankomststation allebei in België liggen, dan kost je Go Pass nog minder. Ook voor 65-plussers zijn er gereduceerde tarieven. Kinderen tot en met 11 jaar reizen gratis. Kijk voor meer informatie en de dienstregeling op www.belgianrail.be.
Met de bus naar Gent
Goedkoper dan de meeste treinreizen, is een ritje met de Flixbus. Die rijdt van Amsterdam, Eindhoven, Nijmegen en Rotterdam naar Gent en terug.
Met de auto of liften naar Gent
Vanuit Nederland reis je met de auto het snelst naar Gent. De stad kent veel autovrije zones, daarom is het binnen de ring niet het meest praktische vervoermiddel. Liften is milieuvriendelijker. Voor een veilige lift, check je op BlaBlaCar en Carpool.be of er toevallig een auto richting Gent gaat.
Comentarios