top of page

Duurzaam op reis naar Ierland met Chris en Gido

Bijgewerkt op: 17 aug. 2021


Ze vertrokken vanuit Hoogkarspel en Amsterdam en reden via Chester naar Dublin: de vrienden Chris en Gido reisden met de trein naar Ierland. Twee jaar geleden lieten ze op ons Instagramkanaal zien hoe het er aan toe ging. In dit blog vertellen ze je alles over de treinreis naar Ierland. Lees verder en laat je inspireren.


Het was een mooie zonnige dag in juli. Het was de dag waarop Chris en Gido vertrokken voor een rondreis door Ierland. De tassen waren ingepakt, de wandelschoenen bungelden aan de tas, de route was bepaald en de eerste overnachting in Chester was geboekt. Een reis vol vrijheden en avonturen stond voor de deur. Niets stond vast, behalve de treinreis.


Waarom met de trein?

De vakantie kon beginnen! Voor Gido begon het eerder, want hij stapte op in Hoogkarspel. Na een uur ontmoetten de mannen elkaar in Amsterdam. Daar stapten ze op de trein richting Brussel. Waarom kozen ze ervoor om met de trein naar Ierland te gaan?


"We wilden door een ruig land rondreizen waar je makkelijk met de trein komt", vertelt Gido. "De trein is een doodziek vervoersmiddel. We vonden het belangrijk om zo milieuvriendelijk mogelijk te reizen. Maar we vinden het vooral ook super leuk omdat je lekker kunt zitten, naar buiten kunt kijken, een biertje kunt drinken en spellen kunt spelen." "Tijdens onze Ajax tripjes naar het buitenland namen we ook altijd de trein", voegt Chris er aan toe.


"Je zit gewoon veel relaxter, je ontmoet nieuwe mensen en je spreekt een stuk meer mensen. Toen we in Chester in de trein stapten, lag de vloer bezaaid met drankflessen. Het was alsof we een kroeg binnenliepen. Alle mensen waren verkleed in mooie jurken en hakken. Koningsdag was er niets bij. Het bleek een paardenrace festival te zijn. We gingen zitten en namen plaats tegenover een net stelletje, twee keurige oudere mensen. We raakten al snel in gesprek. Ze vertelden ons over de Engelse cultuur, de paardenraces, de Brexit. Super leuk om van locals te horen wat ze van hun land vinden. Dat heb je niet wanneer je in een auto zit of met een vliegtuig gaat."Hoe reis je van Nederland met de trein naar Ierland?

De reis van Nederland naar Ierland begon dus in Amsterdam en voor Gido in Hoogkarspel. Daar stapten ze op de intercity naar Brussel. In Brussel stapten ze over op de Eurostar trein naar Londen waar vervolgens de trein naar Chester klaarstond. In Chester stapten ze uit voor een overnachting. De volgende dag reisden ze van Chester langs de kust naar Holyhead. Daar stapten ze op de ferry naar Dublin. Lekker 3,5 uur uitwaaien op de Ierse Zee.


"De route van Amsterdam naar Dublin was prachtig. Je ziet zo veel van een land wanneer je in een trein zit. Mooie gebouwen, uitgestrekte natuur en indrukwekkende kastelen. En allemaal mensen die heel veel over de omgeving vertelden", laat Chris weten.


Chester? Nooit van gehoord! Waarom daar?

Het feit dat zij, en veel anderen, nooit van Chester hadden gehoord, was voor Chris en Gido dé reden om hier te overnachten. De ligging droeg ook bij. "We wilden sowieso niet in één keer naar Dublin reizen", vertelt Gido. "Relaxt om even de trein uit te gaan en een nieuwe plek te ontdekken. Chester lag precies goed. We keken naar hoe laat we 's ochtends wakker zouden willen worden en hoe laat de ferry vertrok. Daarnaast hadden we leuke foto's van Chester gezien en we zagen leuke kroegen. Dus de keuze was makkelijk gemaakt."


"Bovendien kom je met de trein op plekken waar je normaal niet komt. Je stapt uit omdat het gewoon kan. En dan blijkt het hartstikke leuk te zijn!", voegt Chris er aan toe. "We vinden het het leukste wanneer je ergens heen gaat waar bijna niemand heen gaat. Dan kom je veel sneller in oprechte situaties terecht. Eten tussen de Engelsen, in gesprek raken met de inwoners van de stad."


Hoe was de reis door Ierland?

Eenmaal in Ierland aangekomen, huurden de twee een auto. De eerste plek waar ze heen reden was Galway. Daar gingen ze in eerste instantie niet naartoe maar ze zagen dat er paardenraces waren en dat vonden ze toch wel interessant.


Via de Wild Atlantic Way rijden ze door naar het zuiden. Ze passeren de iconische Cliffs of Moher en komen bij Barna prachtige steile rotswanden tegen. En mooie informatieborden waarop de Ieren omwoners oproepen om de flora en fauna van de omgeving te beschermen.


Het is een vakantie vol spontaniteit. Kamperen deden ze in het wild. Ze zetten hun tent op op het strand en genoten tot 's avonds laat van het kabbelende water, bier in de hand en knisperend kampvuur. Ze aten lokale gerechten in lieflijke kustdorpjes. Ze wandelden door het heuvelachtige landschap en genoten van de kleine dingen, zoals steentjes ketsen en dammen bouwen.


Ze belden aan bij boeren om te vragen of ze op hun land mochten slapen. Ze verbeterden hun vertrouwen in de mensheid omdat de Ieren zo gastvrij en positief waren. Ze realiseren zich dat mensen je in het echte leven willen helpen. In het leven waar het draait om liefde en goed zijn voor elkaar en de natuur. En daar draagt deze manier van reizen aan bij!
Comments


bottom of page