top of page

Tips voor een stedentrip met de trein

Bijgewerkt op: 27 jul. 2023


Met de trein op stedentrip in Oostenrijk

Waarom het vliegtuig of de auto nemen als je super comfortabel met de trein op stedentrip kunt? In dit artikel lees je alles over stedentrips met de trein: van info over de (de kosten en duur van de) route er naartoe tot tips over hoe je je treinreis zo comfortabel maakt. En we vertellen je meteen welke treinroutes je de mooiste landschappen laten zien.


De beste tips voor een stedentrip met de trein

Veel steden in Europa zijn goed bereikbaar met de trein. De ICE, de Eurostar, de Thalys en de NS International brengen je rechtstreeks de grens over. Hierdoor ben je vaak maar een dagdeel kwijt aan het reizen naar een leuke stad. Voor sommige stedentrips loont het zelfs om met de trein te gaan. In Londen stap je bijvoorbeeld na een rechtstreekse zes uur durende treinrit middenin het centrum uit. Dat is net zo lang als een complete vliegreis. Tel je inchecktijd, vluchttijd en reis van de luchthaven naar het centrum maar eens bij elkaar op.

Met de trein op stedentrip vanuit Nederland

Je helpt de planeet ook enorm wanneer je met de trein op stedentrip gaat. Om je een overzicht te geven van de hoeveelheid broeikasgassen die je als ‘trein stedentripper’ bespaart, hebben we de uitstoot voor twee personen van reizen naar een aantal bekende steden op een rijtje gezet (bron: Milieucentraal, 2020):


  • Parijs met de trein: 60 kg CO2 | reisduur: 3 uur Parijs met het vliegtuig: 500 kg CO2 | reisduur: 2 uur

  • Londen met de trein: 70 kg CO2 | reisduur: 4 uur Londen met het vliegtuig: 450 kg CO2 | reisduur: 1 uur

  • Berlijn met de trein: 80 kg CO2 | reisduur: 6,5 uur Berlijn met het vliegtuig: 700 kg CO2 | reisduur: 1,5 uur

  • Rome met de trein: 200 kg CO2 | reisduur: 15 uur Rome met het vliegtuig: 1050 kg CO2 | reisduur: 2,5 uur

  • Boedapest met de trein: 180 kg CO2 | reisduur: 15 uur Boedapest met het vliegtuig:900 kg CO2 | reisduur: 2 uur


Het is duidelijk: de trein is een stuk milieuvriendelijker. Maar de reis met de trein is bij sommige steden wel een stuk langer. Gelukkig betekent een lange treinreis niet meteen dat het een oncomfortabele reis wordt. In ons artikel over ‘waarom de trein comfortabeler is dan het vliegtuig’ geven we je vier voordelen. Een van onze favorieten is dat je in de trein het landschap waar je doorheen reist kunt zien.


Hoe ga ik comfortabel met de trein op stedentrip?

Treinreizen vraagt om een andere mindset. Een mindset waarbij je inziet dat de reis met de trein ook al een groot onderdeel van de reis is. Maak je reis daarom ook écht leuk. Vul je (thermos)fles met thee of citroenwater, neem snoep mee, maak lekkere belegde broodjes van te voren, pak je favoriete spelletjes en boeken, download leuke podcasts en vergeet vooral niet naar buiten te kijken. In de trein kun je gelukkig ook lekker heen en weer lopen want het is ruim genoeg. Oja: reserveer de drukke treinen. Dan heb je een zorg minder.Leuke stedentrips met de trein

Sommige steden zijn extreem leuk én extreem geschikt om te bezoeken met de trein. Treinreizen waarbij je hooguit twee keer hoeft over te stappen of treinreizen waarbij je door super mooi landschap rijdt. Zo wordt je treinreis helemaal een feest. Straks is je treinreis nog leuker dan het bezoek aan de stad!


Met de trein naar Gent in België


Leuk, want:

Een van onze favoriete Belgische steden is Gent. Reden: we hebben er allebei gestudeerd! Het centrum is mooi en lijkt op een decor uit een Harry Potterfilm. Je drinkt hier heerlijk Belgisch bier op de leukste plekken, zoals in een achterafsteegje, in een jazztent of in een ondergrondse kroeg. Overdag kun je hier lekker rondwandelen, een inspirerende lezing bijwonen in Het Vooruit, koffie drinken bij Bar Cremer en in de zomer chillen bij de Korenlei en Graslei.


Aantal keer overstappen en reistijd:

Vanuit Amsterdam: 1 keer overstappen | 3 uur


Vanuit Amsterdam neem je de NS International richting Brussel. Je stapt uit in Antwerpen waar je vervolgens de rechtstreekse trein naar Gent Dampoort en Gent Sint Pieters neemt. Koop je treinticket naar Gent via NS International of koop een weekendretour via NMBS.


Met de trein naar Bordeaux in Frankrijk


Leuk, want:

Bordeaux klinkt in onze oren al bourgondisch. Het is een stad middenin de bekende gelijknamige Franse wijnstreek, de stad ligt vlakbij de Atlantische Oceaan én het is een stad waar niet super veel mensen naartoe gaan. Drie redenen waarom je Bordeaux wil bezoeken. Het schijnt een charmante Franse stad te zijn met hier en daar ook hippe artistieke wijken. Last but not least: Bordeaux is super goed én snel met de trein te bereiken.


Aantal keer overstappen en reistijd:

1 keer overstappen | 6,5 uur


Begin met een drie uur durende reis met de Thalys naar Parijs. Daar neem je vervolgens een rechtstreekse trein via Montparnasse naar Bordeaux. Na 6,5 uur stap je uit in het centrum van Bordeaux. Bienvenue! Koop je treinticket naar Bordeaux via NS International of neem een Interrail.


Met de trein naar Koblenz in Duitsland


Leuk, want:

Deze stad is super dichtbij Nederland maar voelt toch behoorlijk buitenlands aan. Koblenz wordt omringd door groene heuvels waar tal van kastelen staan. De gebouwen in het centrum zijn typisch Duits met houten balken, sfeervolle luiken en lage daken. Wandel richting de plek waar de Moezel en de Rijn elkaar raken, drink een biertje in een gezellig café of bezoek het kasteel met uitzicht over het Rijngebied. Wil je de natuur in? Maak een uitstap naar één van de wijngaarden in de omgeving.


Aantal keer overstappen en reistijd:

1 keer overstappen | 4 uur


Vanuit Amsterdam of Utrecht neem je de rechtstreekse trein naar Düsseldorf. Daar staat de rechtstreekse trein richting Koblenz je op te wachten. Koop je treinticket naar Koblenz via NS International of neem een Interrail.


Met de trein naar Kopenhagen in Denemarken


Leuk, want:

De Deense hoofdstad schijnt een fietsstad te zijn. Dat belooft veel goed. Ten eerste een goede mentaliteit, want hoe minder auto’s in een stad, hoe schoner de lucht en hoe relaxter de sfeer. Daarnaast horen we veel toffe verhalen over vega(n) restaurants, kleurrijke cafés en leuke boetiekjes. En grote kans dat je in een tof hotel slaapt.


Aantal keer overstappen en reistijd:

2 keer overstappen | 11 uur


Deze treinreis start vanuit Amsterdam of Utrecht met een rechtstreekse rit naar Osnabruek. Daar pak je de trein naar Hamburg. In Hamburg stap je over op de 4,5 uur durende treinrit naar Kopenhagen. Onderweg in Denemarken gaat de trein ook nog op de boot. Bijzonder! Koop je treinticket naar Kopenhagen via NS International of neem een Interrail.


Met de trein naar Bern, Zwitserland


Leuk, want:

Deze stad wordt een en al gekenmerkt door natuurparadijs. Rondom Bern pieken hoge bergtoppen de lucht in en door de stad stroomt de turkooisblauwe rivier de Aare. ‘s Zomers is de Aare dé plek voor vermaak, ontspanning en afkoeling. Je kunt hier suppen en zwemmen maar ook ziplinen en van hoge bruggen afspringen. De treinrit naar Bern is perfect: hij is kort én brengt je door één van de mooiste plekken van Europa. Onderweg geniet je van Duitse bossen en heuvels en wanneer je de grens overstapt kijk je uit over adembenemende Zwitserse bergen.


Aantal keer overstappen en reistijd:

1 keer overstappen | 8 uur


In Amsterdam neem je de rechtstreekse trein naar Basel. Na een rit van 7 uur rest alleen nog maar een korte rit van één uur naar Bern op je. Basel is trouwens ook een bezoekje waard! Koop je treinticket naar Basel en Bern via NS International of neem een Interrail.


Met de trein naar Manchester, Engeland


Leuk, want:

In Manchester ben je aan het juiste adres voor indrukwekkende geschiedenisverhalen, Engelse gezelligheid en lekker eten. Manchester is rustiger en kleiner dan Londen dus overzichtelijker en relaxter. In deze oude industriestad vind je imposante architectuur, mooie streetart en leuke barretjes. Vaak wordt dit gemixt, zoals in de wijk Castlefield. Manchester is bovendien supersnel met de trein bereikbaar.


Aantal keer overstappen en reistijd:

1 keer overstappen | 6,5 uur


Om in Manchester te komen neem je de directe Eurostar trein vanuit Amsterdam naar Londen. Daar stap je over op de trein naar Manchester. Koop je treinticket naar Manchester via NS International of neem een Interrail.


Met de trein naar Ljubljana, Slovenië


Leuk, want:

De hoofdstad van Slovenië is knus, hip én groen. Binnen één uur sta je ‘s winters zo op de piste en zit je ‘s zomers zo in een raftboot op een ruige rivier. In Ljubljana geniet je van goed eten, kleurrijke steegjes vol graffiti, tot restaurants omgebouwde oude fabrieken en uitgestrekte parken vol muziek en gezelligheid. De rit naar Ljubljana is via Zuid-Duitsland en Oostenrijk. Treinreisfanaten weten bij deze twee landen genoeg: dat wordt alleen maar naar de glooiende heuvels buiten kijken!


Aantal keer overstappen en reistijd:

2 keer overstappen | 14,5 uur


Vanuit Nederland pak je de trein naar Oberhausen waar je de rechtstreekse trein (welke 11 uur duurt) naar Villach in Oostenrijk neemt. Daar wacht nog een laatste trein richting Ljubljana je op. Koop je treinticket naar Ljubljana via NS International of neem een Interrail.


Met de trein naar Bilbao, Spanje


Leuk, want:

Een stedentrip in Spanje is altijd leuk. En Bilbao is een stuk rustiger en onbekender dan bijvoorbeeld Valencia en Barcelona. Ook hier kun je heerlijk eten. Bilbao staat bekend om de Pinxtos: de Noord-Spaanse variant van de tapas. De route vanuit Nederland met de trein is dwars door Frankrijk, dus al het Franse landschap komt aan bod: van zonnebloemvelden in de Loire tot ruige bergpieken in het zuiden.


Aantal keer overstappen en reistijd:

3x overstappen \ 12 uur

Je reist rechtstreeks vanuit Amsterdam, Antwerpen of Brussel naar Parijs. Daar stap je een aantal keer over. Vervolgens neem je een rechtstreeks trein naar Irun en dan een bus naar Bilbao. Koop je treinticket naar Bilbao via NS International of neem een Interrail.


Comments


bottom of page