top of page

Planeetvriendelijke eilanden: hier droom je van weg

Bijgewerkt op: 20 okt. 2020


Vergeet toeristische eilanden als Koh Phi Phi, de Malediven en Tenerife: in dit blog vertellen we je naar welke eilanden ter wereld je wél moet gaan. Eilanden die planeetvriendelijk en duurzaam zijn en waar je stranden met wuivende (palm)bomen (bijna) voor jezelf hebt.


Witte stranden, helderblauw zeewater en groene bomen op een rijtje langs de kust: eilanden geven je een op-en-top vakantiegevoel. Dat weten veel mensen, waardoor sommige eilanden platgelopen worden. Gelukkig hebben tal van eilanden ter wereld daar een halt toe geroepen.

Foto: Thomas Lefebvre, Unsplash

Wat is een planeetvriendelijk eiland?

Planeetvriendelijke eilanden komen over de hele wereld voor: zowel ver weg als dichtbij. Je herkent ze aan een of meerdere van deze kenmerken:

  • Er mag maandelijks maar een maximum aantal bezoekers komen;

  • Het geld dat toeristen op het eiland uitgeven gaat naar de plaatselijke bevolking;

  • Het eiland is compleet zelfvoorzienend zijn: al het eten wat je hier nuttigt komt van plaatselijke boerderijen, akkers en plantages, de medewerkers zijn grotendeels afkomstig van het eiland zelf en energie wordt op het eiland zelf opgewekt.

In dit blog vertellen we jou welke eilanden ter wereld planeetvriendelijk zijn. Droom weg bij vers en lokaal eten, duurzame energie, eerlijke salarissen, ongerepte nationale parken, schone en rustige stranden en een rijke biodiversiteit.

Foto: Henriette Valkema, Unsplash

Planeetvriendelijke eilanden om de hoek: Nederland

Wil je een eilandvakantie met een zo laag mogelijke klimaatimpact? Ga dan naar een eiland in eigen land. Je hoeft niet te vliegen: de reis voer je uit met de trein of met de fiets (als je genoeg tijd hebt). Dus je CO2-uitstoot is super laag.


De Waddeneilanden

De waddeneilanden zijn over het algemeen duurzame reisbestemmingen. Er wordt veel aandacht en geld besteed aan natuurbehoud. De Waddenzee staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, op Texel, Terschelling en Ameland worden eco-safari’s uitgevoerd en Schiermonnikoog en Rottumeroog zijn beiden een compleet Nationaal Park. Op alle eilanden slaap je in de leukste B&B's en lodges, dichtbij de natuur. Op Ameland kampeer je op de boerderij in Hollum, op drie kilometer afstand van het strand. Maar er is één eiland dat er uitspringt.

Waddeneilanden zijn duurzame eilanden
Foto: Rottumeroog, Wikipedia

Vlieland wordt vanwege de vele duinen en zandvlaktes ‘de Sahara van het noorden’ genoemd. Het is een natuurrijk eiland waar geen auto’s toegestaan zijn. Op Vlieland slaap je in een eco-lodge of op een natuurcamping (zoals Camping de Lange Paal). Daarnaast heeft Vlieland maatregelen opgesteld om massatoerisme tegen te gaan. Het eiland bouwt een beperkt aantal accommodaties en kampeerterreinen waardoor het nooit te druk is. Op Vlieland heb je de Nederlandse wildernis voor je alleen.


Wil je zeehonden spotten, heldere sterren bewonderen en wandelen over zandvlaktes? Je bereikt Vlieland via een overtocht vanuit Harlingen.

Vlieland is een van de meest duurzame eilanden ter wereld
Foto: Vlieland, Wikipedia

Planeetvriendelijke eilanden dichtbij: Europa

In Europa vinden eilandenliefhebbers ook hun heil. De Middellandse Zee kent eilanden waar helderblauw water de witte zandstranden opdrijft en ook in de Atlantische Oceaan tref je parels waar bijzondere natuurtaferelen te ontdekken zijn. Voor mooie eilandvakanties hoef je dus niet naar de andere kant van de wereld te vliegen.


La Palma, Canarische Eilanden

In tegenstelling tot de bekendere Canarische Eilanden Tenerife en Gran Canaria, heeft het vulkanische eiland La Palma het massatoerisme buiten de deur weten te houden. Dit komt doordat La Palma zich volledig focust op ecotoerisme. Over het hele eiland zijn goede wandelroutes en -paden uitgestippeld en als reiziger geniet je van lokale ingrediënten (bananen, wijn) en lokale gidsen.


La Palma is het waard om beschermd te worden. Het eiland wordt ook wel La Isla verde genoemd. La Palma is het hele jaar bedekt met groene planten, bomen en struiken: van lavavelden met mediterrane planten tot dennenbossen op hoogvlakten. La Palma kent 170 inheemse Canarische plantensoorten, waaronder de drakenbloedboom.


La Palma bereik je door vanuit Cadiz op het vasteland van Spanje de boot te nemen naar de hoofdstad Santa Cruz de La Palma. Cadiz bereik je met de trein via Avignon en Madrid (17 uur). De boottocht duur twee dagen. Je kunt ook een rechtstreekse vlucht van vijf uur vanuit Nederland naar het eiland nemen, bijvoorbeeld met Transavia.

La Palma van de Canarische Eilanden is een van de meest duurzame eilanden ter wereld
Foto: Luca N, Unsplash

Minorca, Spanje

Dit kleinste eiland van de Balearen archipel is eenvolledig Unesco biosfeerreservaat. Het eiland leent zich perfect voor activiteiten met weinig milieuimpact, zoals hiken, snorkelen en zwemmen. Op het eiland ligt de Cami de Cavalls. Deze wandelroute is 185 kilometer lang en leid je langs de mooiste en meest afgelegen strandjes.


Je bereikt Minorca via een bootovertocht vanuit Barcelona of Valencia. Deze Spaanse steden bereik je eenvoudig via een treinreis van 18 uur via Frankrijk. Boek voor deze treinreis een Interrail treinpas en maak er een mooie rondreis door Frankrijk en Spanje van.

Het Spaanse eiland Minorca is een duurzaam eiland
Foto: Biel Morro, Unsplash

Eigg, Schotland

Het kleinste eiland van Schotland, Eigg, maakt de grootste impact wat betreft duurzaamheid. Eigg is een pionier op gebied van duurzaamheid. Ze wekken al meer dan tien jaar lang hun energie op met wind-, water- en zonne-energie. De energiekabels zijn vervolgens verstopt onder de grond dus je kunt hier ongegeneerd genieten van de ongerepte natuur.


Eigg ligt ongeveer 12 kilometer verwijderd van de westkust van Schotland en is 20 km² groot. Er wonen ongeveer 100 mensen, er zijn twee musea, een eigen brouwerij (Laig Bay Brewing Compagny) en een aantal toffe accommodaties. Zoals de Sweenery’s bothy in de schaduw van de Cleadale kliffen. In deze huisjes ben je volledig van de radar verdwenen, want er is geen wifi, telefoonverbinding of televisieaansluiting. In plaats van online zijn ga je op Eigg eiland mountainbiken, wandelen, vogels spotten of zeilen. Excursies boek je bij Eigg Adventures.


Eigg eiland bereik je vanuit Nederland via een rechtstreekse treinreis vanuit Amsterdam naar Londen. Deze boek je bijvoorbeeld via NS International. In Londen pak je de rechtstreekse trein naar Fort William in Schotland. Van Fort William neem je de trein en boot richting Eigg met Scotrail.

Het Schotse eiland Eigg is een van de meest duurzame eilanden ter wereld
Foto: Andrew Ridley, Unsplash

Vesterålen, Noorwegen

De Vesterålen worden weleens de Maladiven van het noorden genoemd.Deze Noorse eilandenarchipel ligt vlakbij de drukker bezochte Lofoten en kenmerkt zich door parelwitte stranden, turkooisblauw water, groene uit de zee oprijzende bergen en diep uitgesneden fjorden.


De Vesterålen archipel is een ideale bestemming voor een duurzame vakantie. De leukste dingen die je hier kunt doen zijn vrijwel klimaatneutraal. Wat dacht je van hiken door het 1200 meter hoge heuvellandschap? Volg de 15 kilometerlange Dronningruta (Koninginnenroute) langs de kustlijn en door de bergen richting het vissersdorpje Nyksund. Of ga zeekajakken langs adembenemende stranden en intens groene mini-eilandjes. Tijdens een kajaktocht zou je zomaar een zeearend of dolfijn kunnen spotten.

Foto: Daniel Korzhonay

De Vesterålen is ook één van de favoriete plekken van walvissen om te zwemmen. Door de voedselrijke omgeving spot je hier met 95% zekerheid walvissen, het hele jaar door. ‘s Zomers spot je hier de potvis en ‘s winters bewonder je hier orka’s en bultruggen.

Op de Vesterålen verblijf je in typisch Noorse vissershuisjes, bijvoorbeeld bij Huset på Yttersiden. Eigenaar Ian neemt je graag mee tijdens een eco wildernissafari richting het leefgebied van de walvissen en zeearenden.


De Vesterålen bereik je vanuit Denemarken via een overtocht naar Oslo, Stavanger of Bergen. Vanuit daar neem je de trein naar het noorden. Maar er met een Interrail treinkaart meteen een voordelige treinrondreis door Noorwegen van. Of reis via Zweden en steek via Kopenhagen met de treinbrug naar Malmö over.

De Vesterålen zijn een van de meest duurzame eilanden ter wereld
Foto: Huset På Yttersiden

IJsland

IJsland als (ei)land is hét voorbeeld van duurzaamheid. Door de vulkanische activiteit kan het land volledig energie opwekken met de ondergrondse geothermische warmte. De IJslanders geven de voorkeur aan lokaal eten, zoals lamsvlees, vis, kruiden en bessen. Op verschillende plekken worden exotische stukken fruit en groenten, die niet in het land kunnen groeien, in speciale kassen welke opwarmen met deze geothermische warmte.


IJsland bereik je met de boot vanuit het Deense Hirtshals via de Faröer Eilanden. Hirtshals bereik je met de trein vanuit Amsterdam via Hamburg.

IJsland is vanwege de geothermische energie een duurzaam land
Geothermische energie in de vulkanische regio Myvatn

Planeetvriendelijke eilanden ver weg: Wereld

Het is mooi om te zien hoeveel eilanden ter wereld het goede voorbeeld aan de rest van de wereld geven. In elk continent is wel één zelfvoorzienend eiland te vinden. We vertellen je hieronder over een aantal mooie duurzame initiatieven op de prachtigste, nog steeds ongerepte, eilanden ter wereld.


Sumba, Indonesië

Het Indonesische eiland Sumba is een voorloper. Vanaf 2025 wil het eiland, dankzij het Sumba Iconic Island Project en de Nederlandse stichting HIVOS, dat iedere eilandbewoner toegang krijgt tot 100% duurzame energie. Sumba wekt met behulp van wind-, zonne-, waterkracht- en biogasenergie momenteel duurzame energie op. Biogasenergie bestaat uit afval en is daardoor een vorm van recycling.


Dit duurzame plan zorgt voor mooie kansen voor de lokale inwoners. Als straks alle huishoudens op Sumba gebruik kunnen maken van duurzame energie is het voor lokale ondernemers mogelijk om ‘s avonds extra te werken en om hun werk efficiënter uit te voeren met elektrische apparaten.


Op Sumba heb je keuze uit diverse eco lodges, zoals de Ngalung Kalla Eco Lodge. In deze lodge wordt volledige rekening gehouden met het klimaat en de mensen van Sumba. De lokale cultuur en community zijn heel belangrijk voor de lodge. Tijdens je verblijf leer je hier meteen de kneepjes van het permacultuur vak.


Sumba bereik je vanaf Bali met een rechtstreekse vlucht naar Waingapu op Sumba. Lees ons blog met tips om zo zuinig mogelijk te vliegen. Je kunt ook een boot vanuit Bali nemen richting Celebes en daar de boot naar Sumba pakken. Deze reis duurt vier dagen.

Sumba in Indonesië is een van de duurzame eilanden ter wereld
Foto: Itchy Feet, Unsplash

Cumbe Island, Tanzania

Het koraaleiland Cumbe Island behoort tot de Zanzibar archipel en is sinds 1991 een natuurreservaat. Chumbe ligt aan de westkust van Zanzibar. Dit eiland is tot reservaat uitgeroepen om het behoud van de natuur op de onbewoonde eiland te beschermen. Als reiziger verblijf je op Cumbe Island in een kleine eco lodge.


Deze, en alle andere gebouwen op het eiland, zijn zo gemaakt dat ze weinig tot geen impact hebben op het klimaat en de omliggende natuur. Regenwater wordt opgevangen, water wordt opgewarmd met zonne-energie en je ziet voor je boodschap op een composttoilet. Wat doe je op zo’n eco-hotel? Gewoon al wandelend het beschermde oerwoud op het eiland ontdekken. Met de plaatselijke excursieclub kun je een kijkje nemen in het koraalrif. Chumbe Island bereik je met de boot vanuit Dar es Salaam of Zanzibar.

Een van de duurzame eilanden ter wereld is cumbe island in tanzania omdat het volledig beschermd wordt
Foto: Amanda Phung, Unsplash

King Island, Australië

Tussen Australië en Tasmanië ligt het kleine eilandje King Island. Dit eilandje is een kei in het opwekken van eigen energie met behulp van wind, zon en water. Het doel is om onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Samen met Hydro Tasmania en TasWind probeert King Island zo zelfvoorzienend mogelijk te worden. King Island bereik je vanuit Melbourne met een rechtstreekse vlucht.


Cuba

In 2006 voldeed Cuba als enige land ter wereld aan de duurzaamheidsstandaarden van het WWF. Deze standaarden werden gemeten met behulp van een Human Development Index. Wat bleek? De HDI is gemiddeld 0,8 punten hoger dan andere landen en de ecologische voetprint van een Cubaan is lager dan 1,8 hectare per persoon. Daarnaast is Cuba kampioen in het aanleggen van organic food tuinen in steden.

Een van de duurzame eilanden ter wereld is Cuba
Foto: Viñales in Cuba, Elcarito, Unsplash

Naast deze eilanden zijn wij ook fan van de ongerepte, witte stranden én planeetvriendelijke mindsets van Ierland, Costa Rica en Reunion. Ken jij nog een planeetvriendelijk eiland dat niet in deze lijst staat? Laat het ons weten en we voegen het toe aan deze pagina met parels.

bottom of page