Voor het bezoeken van een wijngaard kun je lekker in Nederland blijven. Een reisje naar Frankrijk of Italië is hiervoor niet nodig. In ons eigen land vind je prachtige wijngaarden waar heerlijke wijnen van Hollandse bodem worden geschonken. Eline proefde, op locatie, de West-Friese wijnen van wijndomein De Koen. Op deze pagina lees je meer over deze wijngaard, de wijnen en de smakelijke proeverij!
Sinds wanneer bestaat Nederlandse wijn? Een lesje geschiedenis.
Bij het bezoeken van een wijngaard denk je niet direct aan Nederland. En dat terwijl de eerste vermeldingen over wijnbouw in Nederland uit het jaar 968 komt. In documenten uit die tijd is te zien dat er diverse wijngaarden waren rond Maastricht. Deze regio was door de heuvels en vruchtbare lössbodem ideaal voor wijnbouw.
In de Middeleeuwen verspreidde de wijnbouw zich over andere gebieden van Nederland. De 14e en 15e eeuw waren voor de wijnproductie het hoogtepunt. De heuvels rond het Maasdal en Geuldal werden bezaaid met wijnranken. Maar toen kwam de tachtigjarige oorlog, de Kleine IJstijd en het bier. De vernielingen, de kou en de komst van dit lang houdbare product zorgde voor de ondergang van de Nederlandse wijn.
Dit dieptepunt kwam tot zijn eind toen Limburgse en Brabantse boeren in de jaren '70 van de vorige eeuw besloten nieuwe wijngaarden aan te planten. Langzaam maar zeker groeide de wijnbouw in Nederland weer. Vandaag de dag vind je meer dan 170 wijngaarden in Nederland. Alhoewel de meeste in Limburg en Gelderland te vinden zijn, kun je in Noord-Holland ook wijngaarden bezoeken. Er zijn ongeveer acht wijnboerderijen in deze provincie. Het West-Friese wijndomein De Koen is één van die wijngaarden.
Welkom op wijndomein De Koen
Een wijngaard in eigen land, waar heerlijke wijnen geproduceerd worden en waar je die wijnen ook nog op locatie kunt proeven: dat nodigt uit om te bezoeken. Na een rondleiding over wijngaard Saalhof in Wognum en wijndomein Holset in Zuid-Limburg, was het tijd om een nieuwe wijngaard te ontdekken. De korte speurtocht naar dit exemplaar resulteerde in wijndomein De Koen.
Wijndomein De Koen ligt in West-Friesland, in het eilandrijke dorpje Broek op Langedijk, vlakbij Alkmaar en Heerhugowaard. Broek op Langedijk is samen met Noord- en Zuid-Scharwoude onderdeel van het rijk der duizend eilanden. Dit landschap was vroeger een tuinbouwgebied waar op ieder eilandje een gewas verbouwd werd. Tegenwoordig wordt een deel van deze duizenden eilanden gebruikt als woonwijk, is een ander deel een beschermd natuurgebied en heeft het overige kleine deel nog de tuinbouwfunctie.
Wijndomein De Koen dankt haar naam aan het eiland waarop de wijngaard gebouwd is. Vroeger had iedere akker op het eiland een naam. Het eiland met de akker waar wijndomein De Koen op ligt was hoger gelegen en had dus de naam De Koen. In 2003 toverden wijnboeren Guja en Pieter de Boer dit perceel om tot een prachtige wijngaard. Sindsdien worden er op dit twee hectare grote stuk grond jaarlijks heerlijke wijnen gemaakt. Wanneer er machines aan te pas moeten komen, schakelen zoon Govert en broer Marius in, want de boeren van De Koen willen alles met de hand doen.
Bestrijdingsmiddelen gebruikt De Koen vrijwel niet. Ze zorgen voor een gezonde wijngaard. Ze kiezen bewust voor druiven die bestand zijn tegen schimmelziektes, goed passen bij de bodem en het Nederlandse klimaat. De ranken staan in noord-zuid richting zodat beide kanten zonlicht krijgen. Zo krijg je een unieke Nederlandse wijn.
Welke wijnsoorten produceert wijndomein De Koen?
Vanwege het Nederlandse klimaat en de bodemsoort vind je bij wijndomein De Koen wijnrassen die vergelijkbaar zijn met wijnrassen uit Duitsland. Denk aan de Rondo, waar De Koen de Eerste Pluk rosé van maakt. En de Langedijker Pracht die samengesteld wordt door de Solaris en Souvigner Gris. Een van de beste wijnen, die de meeste prijzen opleverde, is de Samen Rood. Deze rode wijn bestaat uit de Rondo en de Cabarnet Cortis. Andere druivenrassen die De Koen teelt zijn de Marechal Foch, de Phoenix en de Muscaris.
Benieuwd naar de wijnen van wijndomein De Koen? Je kunt ze hier bekijken en bestellen.
Wijn proeven bij wijndomein De Koen
Als je dan zo'n wijngaard in eigen land bezoekt, en meer leert over het ontstaan van de wijngaard en de manier waarop de wijn geproduceerd wordt, wil je niets liever dan een glas wijn proeven. Het liefst tussen de wijnranken, want die sfeer geeft je meteen dat vakantiegevoel.
Tijdens de High Wine bij domein De Koen die Eline deed, regende het pijpenstelen. Helaas zat een wijnproeverij tussen de ranken er niet in. Gelukkig hadden de boeren van De Koen gezorgd voor een mooi alternatief en daarom zaten ze onder het afdak van het proeflokaal, met uitzicht op de wijngaard.
De High Wine bestond uit drie rondes waarbij iedere ronde voorzien was van een glas wijn en een bijpassend hapje: een rondje mousserende wijnen, de afdeling wit en als laatste de rode varianten. Je kon telkens kiezen tussen twee soorten wijn en daarom besloten Eline en haar zus ieder één glas van beide wijnen te bestellen.
De High Wine werd afgetrapt met een glaasje Langedijker Bubbel en een glas Westfriese Pracht. Beide mousserende wijnen waren fris en fruitig zoet. De Langedijker Bubbel viel bij ons het meest in de smaak, omdat deze bubbel net was frisser smaakte en daardoor voor ons soepeler door de mond ging (ja, echte wijnkenners hier hoor ;-)).
De sprankelende wijnen en de zoutjes met witlof en roomkaas maakten plaats voor de Eerste Pluk rosé en de Langedijker Witte. Er werd een hartig hapje bij geserveerd en dat versterkte de smaken van de wijnen extra. Opnieuw kreeg de witte wijn wat ons betreft de voorkeur. Hoewel de smaak van aardbei, kers en framboos van de Eerste Pluk rosé erg lekker was, vonden we de heerlijk geurende Langedijker Witte nog lekkerder.
Last but not least serveerde Pieter ons twee rode wijnen: de Langedijker Rode en de Samen Rood. Beide super lekker en stevig. De toastjes met gerookte ganzenfilet en geitenkaas paste er goed bij. Hier verschilden we van smaak, want we hadden allebei onze eigen favoriet. De Langedijker Rode was smaakvol vanwege de fruitige tonen van kers en braam en de Samen Rood had een mooie combinatie van fruit met hout.
Als oorspronkelijke West-Friezen was het enorm leuk om wijnen te proeven op een West-Friese wijnboerderij. Allereerst omdat je bij wijngaarden een echt vakantiegevoel krijgt, ook als het regent. Daarnaast gaf het West-Friese dialect van de boeren ons een thuisgevoel. Ver weg, maar toch dichtbij!
Wijndomein De Koen maakt niet alleen wijnen. Van de druivenschillen en -pulp, die overblijven na het vergisten van de wijn, maakt De Koen een lekkere grappa. Die konden we natuurlijk niet weerstaan en daarom bleven we voor een laatste slok plakken. Nag ien dan maar (oftewel: doe er nog maar eentje, in het West-Fries)!
Comments