top of page

De duurzamere reisorganisaties in Nederland en België

Bijgewerkt op: 16 nov. 2020


De duurzaamste reisorganisaties
Foto: Joseph Barrientos

Steeds meer reisorganisaties richten zich, naast op eerlijke handel, behoud van culturen en het welzijn van dieren, op de impact van de reis op het klimaat. Om jou een handje op weg te helpen bij het maken van een zo’n planeetvriendelijk mogelijke keuze, hebben wij de meest duurzame reisorganisaties op een rijtje gezet. Jouw keuze kan een groot verschil maken voor de wereld!


Bij reisorganisaties ben je vaak aan het goede adres voor het juiste advies. Reisspecialisten helpen je bij het organiseren van je reis en bij het maken van verantwoorde keuzes. Zo ku je zeker zijn dat je reis comfortabel en onbezorgd verloopt. Sommige reisorganisaties besteden net een beetje extra – of zelfs een stuk meer – aan het belang van de mensen, dieren en ecosystemen op de plaats van bestemming. Ze kiezen voor kleinschalige (eco)lodges waarbij het geld rechtstreeks naar de lokale bevolking gaat of waar voornamelijk mensen uit de directe omgeving werkzaam is. Of ze kiezen voor excursies waarbij, door deel te nemen, geïnvesteerd wordt in het behoud van de natuur of cultuur. Op reis gaan met een reisorganisatie die deze elementen hoog in het vaandel heeft, staat gelijk aan een super verantwoorde ervaring. Je beleeft het 'echte' land met respect.

Duurzame reis plannen met reisorganisatie
Foto: Simon Migaj

Om jullie van betrouwbare en juiste informatie te voorzien, hebben we kritisch gekeken naar de duurzame werkwijze en het gecommuniceerde duurzaamheidsbeleid van diverse reisorganisaties. Dit hebben wij gedaan door de missie en visie te checken en verschillende aangeboden reizen door te spitten.


Daarnaast hebben we de resultaten van het onderzoek naar duurzame reisorganisaties, uitgevoerd door Rank A Brand, meegenomen. Rank A Brand heeft reisorganisaties in Nederland en België beoordeeld op CO²-uitstoot, gebruik van ecologische accommodaties, arbeidsrechten en afvalbeleid. De meest duurzame reisorganisaties uit dit onderzoek staan genoteerd in dit blog. Daarnaast noteren we ook een aantal duurzame reisorganisaties die niet door Rank A Brand zijn beoordeeld. Wij geloven namelijk dat het onderzoek van Rank A Brand niet leidend is binnen de duurzame reisorganisaties. Zelf onderzoek doen levert ook veel op.


Better Places

De reisorganisatie Better Places communiceert niet alleen online (social media, website, nieuwsbrief) dat ze een duurzame reisorganisatie zijn: ze zijn het ook echt (Rankabrand.nl, 2018). Better Places heeft een volledig maatschappelijke en duurzame missie en hecht daarnaast veel waarde aan het welzijn van de eigen werknemers. Onlangs besloot Better Places om haar werknemers twee extra vakantiedagen te geven om reizen met de trein te stimuleren. Better Places focust zich naast CO² compensatie en eerlijke handel ook op plasticvrij reizen en vegetarisch eten op vakantie. Deze reisorganisatie is met recht hét voorbeeld naar reizigers en reisorganisaties wat betreft eco-positief reizen. Rank A Brand zette Better Places ook neer als dé duurzame reisorganisatie van Nederland en België. Ze gaven Better Places 19 van de 22 punten.

Duurzame reisorganisaties reizen met trein
Foto: Tiago Gerken

Footprint Travel

De slogan van Footprint Travel is ‘Go fair. Go local’. Footprint Travel werd opgericht door twee ervaren reizigers. Zij ontwikkelden door al hun opgedane kennis en ervaringen een eigen visie op reizen. Deze visie vertaalden zij in zes criteria: contact met de lokale bevolking, de reis draagt bij aan je eigen ontwikkeling en aan die van de bestemming, de reizen worden eerst getest, reizen kunnen op maat gemaakt worden, duurzaam reizen wordt bevorderd door te focussen op de lange termijn en persoonlijk contact staat voorop. Daarnaast compenseren ze zelf 100% van de CO² uitstoot van de reis. Footprint Travel is officieel erkend als Fair TradeHolidays verkoper.

Duurzame-reisorganisaties-hiken-hoven-noorwegen
Foto: Bard Basberg

Baobab en Sawadee

De reisorganisaties Baobab en Sawadee zijn onderdeel van elkaar en hebben samen vier criteria rondom duurzaam reizen opgesteld om de positieve impact van toerisme te vergroten en de negatieve te verkleinen: eerlijke handel (zowel voor de reiziger als de partner), deelnemen aan lokale projecten (zowel de reiziger als de organisatie), compenseren van de milieu-effecten en reizen buiten de gebaande paden. Baobab en Sawadee willen de hoeveelheid toeristen vanuit Nederland en België zo veel mogelijk spreiden en proberen zich daarom zo veel mogelijk te richten op reizen buiten de gebaande paden. Volgens hen staat reizen gelijk aan verbinding maken met de wereld en de mensen die er leven. Dit doe je door in contact te komen met mensen uit andere culturen. Tijdens excursies die ze aanbieden wordt respect getoond aan mens, natuur en dier. Excursies van deze twee organisaties maken deel uit van de Puur Sawadee projecten.

duurzame-reisorganisaties-verre-bestemmingen
Foto: Robert Collins

Koning Aap, Yourway2GO en Shoestring

Koning Aap werd door Rank A Brand beoordeeld met 15 uit 22 punten. Deze reisorganisatie is een zusterorganisatie van Yourway2Go en Shoestring. Het duurzaamheidsbeleid is daarom vrijwel hetzelfde. Wanneer je een reis boekt bij één van deze organisaties, word jouw de CO²-uitstoot standaard gecompenseerd. Yourway2GO heeft een naam gegeven aan hun duurzaamheidsbeleid: Green2GO. Deze avontuurlijke rondreisaanbieder zegt veel waarde te hechten aan het verminderen van de druk die toerisme uitoefent op de natuurlijke en sociale leefomgeving van hun reisbestemmingen. Daarom heeft Yourway2GO de website Feeling Responsible gelanceerd. Op deze website wordt uitgelegd welke visie en missie deze drie zusterorganisaties hebben omtrent duurzaam reizen. Ze geven informatie over de lokale projecten die ze steunen, aan welk milieuprogramma ze meedoen en hoe je als reiziger zelf eenvoudig duurzamer kun reizen.

Duurzame-reisorganisaties-wandelen-zwitersland
Foto: Unsplash

All for Nature

De reisorganisatie All for Nature Travel biedt wildlife reizen aan naar Afrika, Zuid-Amerika, Europa en Azië. De reizen staan compleet in het teken van wildlife. Soms ga je wel veertien keer op ‘game drive’ om een bepaald diersoort te zien. Natuurlijk wel op een verantwoorde en kleinschalige manier die het dierenwelzijn voorop stelt. All for Nature Travel hecht groot belang aan natuurbehoud en werken daarom samen met een aantal natuurbeschermingsorganisaties. Deze organisaties zetten zich in om diersoorten en hun leefomgeving te beschermen zodat diersoorten behouden blijven en op natuurlijke wijze kunnen vergroten. Voorbeelden van organisaties waarmee ze samenwerken zijn Mountain Gorilla Veterinary Project (probeert toekomst van de berggorilla zeker te stellen), Polar Bears International (beschermt ijsberen door bescherming van het leefgebied) en TOFTigers (strijd voor het behoud van tijgers in India). Als reiziger draag je bij aan de bescherming van wilde dieren in de wereld, omdat je met het boeken van een reis bij All for Nature Travel indirect investeert in het behoud van de dieren: Een deel van de winst gaat naar de natuurbeschermingsorganisaties en de wildlife excursies worden op bewuste en verantwoorde manier uitgevoerd.

Duurzame wildlife reizen
Foto: Tobias Adam

Namaste Reizen

Namaste Reizen biedt reizen aan naar zestien verschillende landen in Azië. Ze willen graag dat zijzelf en hun reizigers bewust zijn van de impact van de reis. Dit doen zij door hun reizigers te informeren, negatieve effecten proberen te verminderen en positieve effecten te vergroten. Intern wordt gestreefd naar zo duurzaam mogelijk ondernemen. Dat is volgens hen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Namaste Reizen maakt gebruik van duurzame kleinschalige accommodaties in de sfeer van het land zodat de lokale cultuur en natuur zo min mogelijk wordt belast en de lokale gemeenschap zo veel mogelijk profiteert van de komst van de reizigers. Namaste Reizen biedt alleen accommodaties of excursies aan die vrij zijn van kinderarbeid en kinderprostitutie en waar het profijt voor de lokale bevolking groot is. In ieder contract noteert de reisorganisatie de voorwaarde dat er gestreefd moet worden naar duurzaamheid en milieubehoud. Ten slotte werkt Namaste Reizen samen met stichtingen, zoals Microkrediet voor Moeders. Deze stichting geeft vrouwen in Azië kleine leningen waarmee ze investeringen kunnen doen om hun inkomens te vergroten.

Duurzame reisorganisaties naar Azië
Foto: Vitaliy Lyubezhanin

Joker

De Belgische reisorganisatie Joker noemt zichzelf dé pionier op gebied van duurzaam reizen. Joker pleit voor een verantwoorde manier van reizen zodat iedereen er profijt van heeft. Joker reist in kleine groepen. Ze geloven dat ze op deze manier het 'gewone' leven op reis niet verstoren en minder wegen op het eco-systeem. Reizen met het openbaar vervoer, slapen in kleinschalige accommodaties en eten in kleine (familie)restaurants staat voorop. Joker houdt zich aan tien duurzaamheidsprincipes. Ze pleiten voor rechtstreeks inkomen voor de plaatselijke bevolking, respect voor wildlife, investeren in duurzame energie, samenwerken met duurzame ontwikkelingsprojecten en heeft een duurzaamheidscommunity opgezet.

Hier vind je duurzame reisinitiatieven waarbij duurzaamheid centraal staat in hun missie, visie en aanpak. Dat zien we natuurlijk het liefst. De initiatieven waren genomineerden voor de ASN Bank Wereldprijs van 2020.


We zijn benieuwd of je bij één van deze reisorganisaties zou boeken of misschien al eens geboekt hebt. Wat is jouw ervaring? We horen het ook graag als je een reisorganisatie in dit rijtje mis. Reageer onder dit blog door in te loggen!

bottom of page