top of page

Op avontuur met een elektrisch Volkswagen camperbusje

Bijgewerkt op: 9 apr. 2021Duurzaam reizen, comfort én genieten gaan tijdens een avontuur met een elektrische camper hand-in-hand. Dat ontdekte Eline toen zij met , een omgebouwde Volkswagen retro camperbus, op pad ging. Zonder schuldgevoel racete zij over de Nederlandse wegen naar een camping verscholen in de Brabantse bossen. Benieuwd hoe het was en hoe jij met deze camper op pad kunt? Je leest het in dit blog.


Het moment was daar: het avontuur met de elektrische camper kon beginnen! Vier dagen back to nature, slapen in een tiny house en wakker worden door het gefluit van vogels. Ik keek er enorm naar uit.


Ode aan dé (eerste) elektrische Volkswagen camperbus van Nederland

Ja, je leest het goed: een Volkswagen camper die op elektriciteit rijdt. Het lijkt te mooi voor woorden, maar Pjotr en Erik van evan maakten het vorig jaar mogelijk. Samen met een handige elektricien bouwden ze na een succesvolle crowdfundingactie deze super toffe retro bus. Het camperbusje veranderde van benzineslurpende vierwieler in een schitterende elektrische koets. Want een koets mag je het wel noemen. De camper van evan rijdt als goud.


"Eerst waren al onze donateurs en investeerders aan de beurt om met de camper op pad te gaan", vertelt Pjotr. "In de zomer van 2020 stond 'ie geen moment bij ons op het terrein in Utrecht Leidsche Rijn." Er hadden zoveel mensen meegeholpen dat de elektrische Volkswagen continue onderweg was. Nadat de meesten ervaren hadden hoe geweldig het was om met de camper te kamperen, volgden diverse reizigers en commerciële bedrijven. De camper blijkt een succes te zijn en daarom zijn er plannen gemaakt om nog meer oldtimers om te bouwen. Momenteel hebben zij vijf busjes.


Fairtrail on tour! Met de elektrische camper naar Brabant

In het weekend dat de lente zich aandiende, was het de beurt aan Fairtrail. Ik, Eline, stapte, na een gastvrij onthaal en een uitgebreide uitleg, met mijn lover in de groene camper. Eindbestemming: de bossen van Sint Anthonis in het oosten van Brabant. Gassen maar!


Nee, helemaal geen gas, want de camper rijdt dus volledig op stroom. En dat merk je. De motor maakt vrijwel geen herrie en je ruikt niets. Al vanaf het moment dat we het terrein afreden, bekroop ons een heerlijk gevoel. We gaan op avontuur én stoten tijdens het rijden helemaal niets uit!


Pjotr vertelde ons dat je tweehonderd kilometer kunt rijden met een volle 'tank'. Hij adviseerde om een oplaadpaal te zoeken wanneer de teller richting de 20% ging. De rit naar Natuurkampeerterrein De Vlagberg was 105 kilometer. Dat zouden we dus in één keer kunnen redden.


Toch besloten we onderweg bij te laden, want we moesten toch even een stop maken voor een lunch. Terwijl de lader in het stopcontact van de camper hing, smulden wij in onze camper op de bank van een lekker broodje. Na een half uur laden, was de camper aangevuld met groene stroom van Green Choice. "Dat ook nog!", dachten we. "Rijden we ook nog eens op energie opgewekt door de natuur."


Meer weten over elektrisch rijden (met deze camper)? Binnenkort posten we hier een blog over.


Camping in zicht! Logeren in de bossen


Met het idee dat we een touringcar bestuurden, door het grote stuur en de positie waar die zat, scheurden we richting de bossen van Oost-Brabant. Via provinciale wegen en kleine dorpen arriveerden we in het bosrijke Sint Anthonis. Al vroeg van tevoren hadden we drie nachten op natuurkampeerterrein De Vlagberg geboekt. Een plek zonder stroom, middenin het bos. Lekker avontuurlijk, dachten we. Maar dat bleek helemaal niet zo handig.


Zonder stroom kun je namelijk de camper niet opladen én de verwarming niet aanzetten. Het niet opladen van de camper is niet zo'n groot probleem, want met de Pluggin App vind je zo een elektrische laadpaal in de buurt. Maar geen verwarming? Dat werd toch even te gek met de -2°C die ons één van de komende nachten te wachten stond. Hoe gingen we dat doen?


Gelukkig ontstresste het bos waar camping De Vlagberg in lag meteen. Met volle trots, en enkele ogen op ons gericht (want, als je zo'n ding ziet moet je toch echt even kijken), reden we het terrein op. We werden geraakt door de metershoge naaldbomen, de uitgestrekte plekken en de natuurmaterialen die gebruikt waren voor het wc-gebouw.


Via een aanmeldzuil, die onder een houten afdak stond, meldde ik ons aan. Plots zag ik daar de knop 'wijzig je plek' staan. Ik klikte er op en zag daar precies staan wat we nodig hadden: plek 39: plek met stroom én privé-sanitair. Terwijl ik een vreugdedansje maakte, en me afvroeg of Karma dan toch echt bestaat, drukte ik de bevestigen-knop in en betaalde de 33 euro extra. Wat een geluk!


Vrijheid en rust: laat het kampeeravontuur maar beginnen

Kamperen is één van mijn favoriete manieren van vakantie vieren. Het is alsof je voor een tijdje in de natuur woont. En dat geeft enorm veel rust. Het ruikt heerlijk naar bos en gras, je hoort alleen maar vogels en je bent de hele tijd buiten. Kamperen is lekker basic: je kan heel veel met heel weinig en dat relativeert ook altijd weer enorm. Ten slotte leef je op de camping helemaal in het moment. Alles is net wat meer werk en uitzoektijd. Het enige waar je aan denkt is waar je op dat moment mee bezig bent.


Als je ook van kamperen houdt, had je de vorige alinea niet hoeven lezen. Toch zijn die natuurkampeerterreinen, die je boekt via het Groene Boekje of via de website logerenbijdeboswachter.nl wel extra bijzonder! Het kampeeravontuur ging verder. We settelden ons op onze kampeerplek, klapten de stoelen uit en dronken een lekker kopje thee met een Bossche Bol erbij, want die hadden we onderweg even in Den Bosch gekocht.


Zo vulden we de dagen die kwamen

Het was to the max genieten met de elektrische Volkswagen camper op camping De Vlagberg. We hakten hout voor onze vuurkorf, genoten van pannenkoeken en een stoofpotje, gemaakt op het campinggasfornuis, dronken whisky rond het kampvuur en eindigden de dag met een warme douche.


We speelden spelletjes, kletsten over het leven in de bossen en de sterren, maakten een kleine spannende nachtwandeling door het bos (waar ik nu heel stoer over doe) en sliepen als echte avonturiers in onze camper.


En wat waren we blij met de verwarming die er in zat en de vuurkorf die we meegenomen hadden, want de kou maakte dit avontuur wel extra out of your comfortzone. We konden er gelukkig goed mee om gaan want we hadden de juiste kleding mee: van wollen sokken tot mutsen die we 's nachts op hadden.


Meer weten over winterkamperen? Binnenkort publiceren we hier een blog over.


Overdag struinden we door de boswachterij van Sint Anthonis, langs eeuwenoude naaldbomen en ongerepte stukken heide en passeerden we wollen viervoeters. We sloegen een balletje over op ons kampeerterrein en namen extra lang de tijd om eten te maken en een kampvuur aan te krijgen.


Wat een heerlijke vakantie was dit. En dat gewoon in eigen land, zonder CO2 uit te stoten tijdens het reizen!


Wil jij ook op pad met de een elektrisch Volkswagen camperbusje van evan Trips? Je boekt 'm via www.evan.travel. Laat het ons weten als je nog vragen hebt!
Comments


bottom of page