top of page

Met de trein naar Valencia: volg de reis van Shirley Nieuwland!


Fairtrail is niet de enige die van duurzaam reizen houdt en graag anderen inspireert om dit te doen. Ook Shirley Nieuwland van Paradisefound.nl probeert reizigers te vertellen hoe leuk het is om verantwoorder te reizen. We spraken haar en vroegen haar naar haar meest bijzondere duurzame reis. Het antwoord: haar treinreis naar Valencia, want dat was één groot avontuur. Benieuwd waarom? Wij wel, lees mee verder!


Nieuw voornemen: minder vliegen, meer treinen

"In 2019 had ik me voorgenomen: ik wilde zo min mogelijk gaan vliegen. Op het moment dat ik me dat voornam, stond er ook al drie maanden veldwerk voor mijn onderzoek naar duurzaam toerisme in Valencia op de planning. Ik moest dus een manier zien te vinden om er te komen zonder in het vliegtuig te stappen en kwam al snel bij een treinreis uit.


Via Loco2 (inmiddels raileurope.com) boekte ik de reis. Een heel fijn platform omdat je in één keer alle aansluitingen van verschillende maatschappijen in verschillende landen kunt boeken. De reis zou dan wel zo’n 15 uur gaan duren, maar qua prijsverschil voor een enkele reis viel het alles mee: slechts 30 euro meer. Daarnaast vind ik reizen met de trein heerlijk, dus vol enthousiasme ging ik begin oktober op pad.

Foto: Stockphoto Wix

Zo verliep de treinreis naar Valencia

Zodra ik aangekomen was op het treinstation bij Disneyland Parijs (de eerste overstap), besloot ik even naar het toilet te gaan. Ik had de deur nog maar net gesloten of er werd haastig en stevig op de deur gebonkt met de mededeling: “Dépêche-toi, tout le monde doit sortir”. Begreep ik dat nou goed? Moeten we naar buiten? Ja dus, het hele station werd ontruimd.


Tot op de dag van vandaag weet ik niet wat er nou precies aan de hand was, maar het aantal militairen en politie die vervolgens arriveerden doet vermoeden dat er een bommelding was op het station.


Na meer dan anderhalf uur buiten het station gewacht te hebben kon de reis hervat worden. De volgende stop was Lyon. Daar zou de volgende trein mij verder brengen naar Barcelona. Echter door de opgelopen vertraging had ik deze aansluiting gemist. En wat blijkt: er gaat maar één internationale trein per dag.


Het resultaat: een nachtje blijven slapen in Lyon en het de volgende dag nog eens proberen. Gelukkig verliep het tweede deel van de reis vervolgens wel vlekkeloos en kwam ik alsnog een dag later in Valencia aan!

Foto: Travelnow.or.crylater, Wix

Onderzoek naar duurzaam toerisme in Valencia

In Valencia verbleef ik drie maanden om onderzoek te doen naar de ontwikkelingen van duurzaam toerisme in de stad. Ik had daarvoor een mooi appartement geregeld in de wijk Russafa. Ik werkte samen met de universiteit in Valencia waar ik dus ook regelmatig te vinden was.


Voor mijn onderzoek hield ik interviews met verschillende betrokkenen in de stad. Heel interessant en ook zeker goed voor het oefenen van mijn Spaans, want lang niet iedereen sprak Engels.


Proeven van het Spaanse leven

Naast mijn onderzoek heb ik natuurlijk ook heerlijk genoten van de stad, de omgeving, het lekkere eten en het fantastische weer (in december zat ik overdag nog in een T-shirt op het terras!). Het leuke aan Valencia, en in het algemeen aan Spanje, vind ik de talloze cafés die je overal vindt en waar mensen even snel een koffie drinken voor ze naar het werk gaan, of een cerveza aan het einde van de werkdag. Verder ligt Valencia aan het strand, en ondanks dat het niet het mooiste strand is, was het heerlijk om hier regelmatig op de fiets naar toe te kunnen gaan en een duik te nemen in de zee.


Tijdens de weekenden ging ik vaak met het openbaar vervoer op stap in de omgeving om te wandelen. Bijvoorbeeld in Serra of Xátiva: prachtige plekken in een bergachtig gebied (waardoor de temperatuur ook meteen flink daalde!). Een mooie plek aan de rand van de stad is de Albufera, een natuurpark waar oorspronkelijk de paella rijst verbouwd wordt en waar je met een bootje de omgeving kunt verkennen.


De markt van Valencia

Wat ik verder heel leuk vond om te zien is ‘La Huerta’, het landbouwgebied dat tussen de 10 en 15 kilometer rondom Valencia loopt. Dit is bijzonder omdat het één van de grootste stedelijke landbouwgebieden in Europa is. Deze (vaak ecologische) producten worden verkocht op de verschillende overdekte markten in de stad, iets waar ik maar al te graag gebruik van maakte.


Het mooiste marktgebouw is die in het centrum, maar wil je een meer lokale ervaring (zonder souvenirkraampjes) dan raad ik je aan om een markt in één van de woonwijken te bezoeken. Het wordt dan trouwens zeer gewaardeerd als je als bezoeker lokale producten bij de verkopers koopt. Veel van dit soort lokale markten bezwijken namelijk onder het groeiende aantal bezoekers die slechts komen kijken of foto’s maken maar niets uitgeven."


Bedankt Shirley voor het delen van je eerlijke verhaal. Wat klinkt Valencia heerlijk! Ondanks de moeizame eerste helft van haar treinreis, lijkt het ons geweldig om met de trein naar Valencia te gaan. Dwars door Frankrijk, de Pyreneeën passeren en langs de kust via Barcelona naar het zuiden. We zetten 'm op ons lijstje!


Benieuwd naar meer avonturen van Shirley en haar tips en kennis over duurzaam toerisme? Bekijk haar website Paradisefound.nl
Comentarios


bottom of page