top of page

Op vakantie in de Nederlandse polder met Hihahut

Bijgewerkt op: 20 okt. 2020Je kunt tijdens je vakantie in Nederland in veel leuke huisjes en hutten slapen. Een van onze favorieten zijn de hutten van Hihahut. Eline beleefde twee jaar geleden haar eerste Hihahut-avontuur in de Sterrenkijker. Dit jaar streepte zij de Vogelaar af. Benieuwd wat ze tijdens haar vakantie in de Nederlandse polder ontdekte en hoe het was om in deze mooie ecologische en zelfvoorzienende designerhut te slapen? Je lees het in dit blog!


Op nog geen uur reizen met de bus vanaf Amsterdam liggen acht designerhutjes verspreid in typisch Nederlands polderlandschap. De hutten van Hihahut, ontworpen door designers van de Design Academy in Eindhoven, zijn verbonden door een netwerk van leuke wandel-, fiets- en vaarroutes. Volg je zo’n route, dan kun je er zeker van zijn dat je onderweg hele mooie plekken tegen komt. Iedere route leid je via pittoreske Zuid-Hollandse dorpen door drooggelegde polders langs slingerende dijkweggetjes en karakteristieke molens. Je passeert hortensiatuinen waar je wat kunt drinken, fruittuinen waar je je eigen fruit kunt plukken en bio-boerderijen waar je verse kaas of melk kunt kopen.


In 2018 was ons eerste Hihahut-avontuur. We vonden dat zo leuk dat we nu een tweede avontuur boekten, in de Vogelaar hut. We hadden na het boeken meteen al zin om weer op die tandem te stappen, om wakker te worden van vogels en om te genieten van verse ingrediënten uit de regio tijdens het diner. Ik had vooral ook zin om te varen tussen de kassen door. En dit alles kwam gelukkig uit!


Wat voor hutten heeft Hihahut?

De hutten van Hihahut zijn zelfvoorzienend. Energie wordt opgewekt met zonnepanelen, water wordt gezuiverd door een helofyttenfilter, je boodschap doe je op de composttoilet en gas komt regelrecht uit een gasfles. De hutten worden daarom wel eens op andere plekken gezet voor de afwisseling. Maar altijd op een boerenerf, bijvoorbeeld tussen de fruitbomen, schapen of in een glazen kas.


De ochtend dat ik op vakantie in eigen land ging…

Zo’n ochtend dat je wakker wordt en weet dat je (mini-)vakantie in eigen land gaat beginnen, vind ik heerlijk. Waar ik normaal met moeite uit bed stap, daar sta ik op zo’n ochtend vol energie binnen één seconde naast mijn bed. Snel ontbijten, broodjes smeren, nootjes in een bakje, een extra setje kleding en een camera in mijn tas en ik ben klaar voor vertrek.


Het leuke aan een vakantie in het Groene Hart is dat het vanuit de Randstad goed bereikbaar is. Je neemt de bnus vanaf Schiphol naar Roelofarendsveen en je bent er. De reis duurde voor ons nog geen uur. En dat is handig! De rust en ruimte van Nederland is goed met het openbaar vervoer te bereiken.


Vanaf de bushalte in Roelofarendsveen is het een kleine tien minuten lopen naar de brasserie waar de tandems klaar staan. Tandems?! Ja, als je een Hihahut-avontuur boekt, mag je gratis gebruik maken van de tandems, zo lang je wilt. Die vrijheid is heerlijk.


Op de tandem door de Hollandse polder

Hoe ontdek je het Nederlandse landschap beter dan op de fiets? Met de fiets kom je op plekken waar je anders niet komt, zoals bijvoorbeeld in een smal straatje in een klein dorpje of op een bospad van houtsnippers. Je raakt met een fiets ook sneller in contact met mensen. Als je afstapt omdat je veter los zit, of omdat je iets uit je tas wilt halen, raak je geheid aan de praat met iemand die langsloopt. Vooral als je met de tandem bent.


Een tandem ziet er grappig uit. Dat vinden niet alleen wij: we merkten dat iedereen die we passeerden keek en lach. De meesten zeiden ook gedag. Een tandem is voor een tweetal bovendien extra leuk om op te fietsen. Je kunt elkaar veel beter verstaan dan wanneer je naast elkaar fietst. Je hoeft niet te schreeuwen naar degene naast je die door de wind tien keer ‘he?’ zegt. En de tandems van Hihahut hebben lekkere grote fietstassen waar al je bagage inpast. Voeg daar aan toe dat de achterste persoon foto’s kan maken en lekkere snoepjes aan de voorste kan geven. Hij of zij hoeft toch niet te sturen! Perfect toch?


Wat maakt het Groene Hart zo leuk voor een mini-vakantie?

Het Groene Hart ligt ingeklemd tussen Schiphol, Leiden en Alphen aan den Rijn. De regio bestaat uit drooggelegde polders vol molens, kleine dorpjes met oud-Hollandse huizen, kronkelende beekjes langs hoge dijken, dobberende boten op grote meren, brede kanalen waar bloemenkassen aan grenzen en uitgestrekte landschappen met kleine (en grote) boerderijen. Onderweg kom je geregeld koeien, schapen, ooievaars en andere vogels tegen. Een perfecte regio voor avonturiers die van dieren, cultuur en buiten zijn houden. Daarnaast is de locatie een voordeel wanneer je in de Randstad woont. Je bent er zowel vanuit Rotterdam als Amsterdam en Utrecht zo.


Ontdek verscholen hotspots en haal lekkernijen bij lokale winkels

Je hut is in rond 16:00 uur klaar om te betrekken. Totdat het zo ver is kun je lekker rondfietsen, wandelen of varen. Met de routekaart van Hihahut kom je hoe dan ook langs mooie plekken. Er wordt je ook verteld waar je moet stoppen. Bijvoorbeeld bij de Horta Clementia hortensiatuin in Hoogmade. Daar drink je een bakkie koffie of thee of een koud glas bier tussen de bloemen en hortensia’s. Helaas was ‘ie bij ons vanwege de coronamaatregelen gesloten.


Je komt ook langs fruitpluktuinen en appelgaarden, zoals De Olmenhorst in Abbenes. En langs bio-boerderijen, bijvoorbeeld op het pittoreske eilandje Kaag. Je kunt natuurlijk niet alles doen. Bewaar daarom wat. Of boek een meerdaags Hihahut-avontuur. Ik heb al een aantal dingen die ik tijdens ons volgens Hihahut-avontuur wil doen, namelijk naar de bloemenpluktuin in Nieuwveen. Ik zou ooit zelf graag een bloemenpluktuin willen waar mensen hun eigen boeket bij elkaar kunnen knippen.


Vakantie vieren bij je hut

Klaar met dat gefiets? Maak dan vaart naar je hut. Het is heerlijk om na een dag trappen en Hollandse indrukken opdoen je hut op een super idyllisch stuk boerenland te zien staan. Geen geluiden van verkeer, geen harde muziek van buren en geen afleidingen van computers en tv’s. Alleen maar fluitende vogels, loeiende koeien, mekkerende schapen en weids uitzicht. De bordspellen staan in de hut al klaar. Net als een houten kist met lekkere ingrediënten: één voor het diner en één voor het ontbijt.


Het hangt van je hut af wat er verder voor vermaak te vinden is. In de Sterrenkijker stond een stethoscoop en in deze Vogelaar hing een verrekijker. Daar gingen we, na een nieuwsgierigheidsinspectie van de zelfvoorzienende badkamer, de rondscharrelende schapen en al het lekkers in de keuken, natuurlijk meteen mee aan de slag. Want rondom onze hut hoorden we genoeg vogels tekeer gaan.


Er was één vogel die een geluid maakte alsof er verbinding gemaakt werd met een radiostation van een geheime inlichtingsdienst. Een kievit Een andere vogel noemde de hele tijd zijn naam. Dat was de grutto. Er vlogen ook vogels rond die wel een meter breed waren. Een roofvogel?! Met het vogelboek in de hand, dat ook in de hut lag, gingen we op expeditie. Wat is er veel vogelleven in Nederland!


Klein geluk: koken op het kampeerkooktoestel

De hutten van Hihahut zijn super leuk en hip ingericht, vinden wij. Ze hebben alle kleuren van de regenboog en zijn voorzien van zelfgemaakte meubels met ronde robuuste vormen. Het is daarom extra leuk om in je hut te zijn. Het is bijna jammer als de zon schijnt wanneer je in zo’n hut verblijft. Gelukkig kun je tijdens het koken genieten van het interieur.


In de kist op de tafel zat een recept en een aantal ingrediënten. Groenten uit de regio. We zagen een zakje spinazie, een hoopje snijbonen, een bosje groene asperges en een potje pastaschelpen. In de koelkast lag verse pecorinokaas. Met de ingrediënten en het recept in de aanslag kon het koken beginnen. Eerst langzaam water koken, daarna de groenten snijden en dan alles één voor één in de pan. Het is lekker om weer eens ergens de tijd voor te moeten nemen, want snel koken zit er met een kampeerkooktoestel niet in.


Nadat de pasta en groenten beetgaar waren, en de wijn ingeschonken was, werd het tijd om het te gaan oppeuzelen. Het kleed werd op het grasveld gedrapeerd en de borden met de glazen werden er opgezet. We ploften er zelf ook op neer. De kaas raspten we er als finishing touch overheen. Klaar om te proeven? Eten maar!


Wauw wat een heerlijke pasta. Je proefde aan alles dat het rechtstreeks van de boer kwam. De schapen roken de overheerlijke eetgeuren ook en snelden naar ons toe. Ze waren een paar uur eerder, toen we met onze tandem aankwamen, nog een stuk banger. Nu stonden ze op nog geen 30 centimeter verwijderd van onze gezichten vandaan. Eentje nam zelfs bijna een slokje wijn.


Terwijl we omring werden door schapen, op de achtergrond een concert van vogelgeluiden plaatsvond en de zon haar warme gloed op onze gezichten achterliet gierden de geluksgevoelens door ons heen. We fantaseerden over een leven dichtbij de natuur, spraken over het waarmaken van onze dromen en praatten over inspirerende ideeën.


Een vakantie in eigen land doet je goed. Je hoeft niet ver weg te gaan om te genieten van het ultieme reisgevoel. Het gevoel dat je vrij bent, dat je kunt doen wat je wilt en dat je nieuwe indrukken op doet. Dat gevoel vind je gewoon al om de hoek!

Opmerkingen


bottom of page