top of page

Trotseer water en land met de packraft

Bijgewerkt op: 20 okt. 2020


Al wandelend door de bergen of heuvels tref je plots een wild stromende rivier aan. De enige manier waarop je deze kunt oversteken door het water in te springen. Herken je dit? Er is een oplossing, een naar onze mening geweldige én planeetvriendelijke oplossing. Eline ontdektde deze in Zweeds Lapland toen zei daar was met Voigt Travel. Lees verder, en ontdek ook wat het is.


De outdoorgadget voor iedere hike-fan

Daar ga je. Volgepakt wandel je door de wildernis zonder een eindbestemming te hebben. Heerlijk die tochten door de bossen van Canada, de bergen van IJsland of de jungle in Azië. De natuur is mooi, de lucht fris en soms hoor je zelfs riviertjes op de achtergrond. Riviertjes betekent stromend water. Water waar je toevallig net veel behoefte aan had. Eenmaal aangekomen bij het riviertje, kniel je neer om vervolgens met je handen een kommetje water te vullen. Hmmm!


Maar dan wekt de overkant van de rivier jouw nieuwsgierigheid. Wat zou je tegenkomen als je aan de andere kant was? Waar zou je uitkomen, hoe gedraagt de natuur zich daar? Helaas kom je niet zomaar aan de overkant. Zwemmen is een slechte optie, want de stroming is te snel. Voor springen is de rivier te breed. En lopen door het water zorgt voor natte schoenen. Het kan niet!



De oplossing: een packraft. Je klapt de packraft uit, blaast hem op en stapt in de boot. In minder dan een kwartier sta je met droge voeten aan de overkant.

Niet alleen tijdens dit soort momenten komt een packraft van pas. Ook wanneer je tegen een groot meer aanloopt en zin hebt om een eindje te varen. Een packraft is wat mij betreft een must gadget voor iedere hiker.


Wat is een packraft?

De naam van de packraft zegt het eigenlijk al: een backpack waarmee je kunt raften. De packraft is ontwikkeld in Alaska en geschikt voor zowel zware als lichte hikes. De packraft is gemaakt van sterk plastic materiaal en bestaat uit een tas met daarin een lichte opblaasbare raft. De raft is van klein formaat waardoor er nog genoeg ruimte in de tas over is voor andere spullen. Daarnaast past de tas gemakkelijk in of aan je grotere trekkingsrugzak, want een packraft is maar 2 kg zwaar.


De packraft blaas je op een inventieve manier op. Met behulp van een opblaaszak rol je als het ware de lucht in de raft. Op deze manier kun je je longinhoud besparen voor de energie die je nodig hebt tijdens de kanotocht. Daarnaast is het super snel. Het switchen van wandelen naar varen is hierdoor in minder dan een half uurtje gebeurd. Hoe kom je vervolgens vooruit? Heel simpel. In je packraft past een opbouwbare peddel!


Wat doe je met je eigen tas? Die bind je gewoon aan de voorkant van je raft. Door middel van strakke touwen snoer je je backpack stevig vast aan je raft. Je kunt je backpack ook tussen je benen in het zitgedeelte inklemmen. Handig als je niet wilt dat het nat wordt. Je kunt het zitgedeelte (waar je tijdens het varen zelf ook deel van uit maakt) afdekken met het aangesloten zwarte zeil. Je plakt het vervolgens vast met klittenband, snoert het vast met elastiek en voila: je bent klaar om te gaan.


Waar koop je een packraft?

De packraft is een nog niet heel bekend product in Nederland. In België zijn ze er daarentegen al langere tijd fan van. Een van de bekendste packraft-merken is Alpacka. Dit merk koop je direct via de website van Alpacka. De prijs van deze raft is 880 euro.

bottom of page