top of page

Duurzame outdoorkleding voor komende wintervakantie

Bijgewerkt op: 2 jan. 2023



Ga je komende winter op vakantie en ben je op zoek naar duurzame outdoorkleding? Lekker bezig! Duurzame reiskleding draagt bij aan het complete duurzame reisplaatje. Daarom delen we op deze pagina onze favoriete duurzame outdoormerken. Zowel geschikt voor een winterse stedentrip (met de trein) als een wintersportvakantie (ook met de trein).


Eline ging met de trein naar Lapland en daarom heeft ze zich flink verdiept in de juiste outdoor winterkleding. Gelukkig heeft ze al heel wat kennis over dit onderwerp, en ook al het een en ander op voorraad. Om haar vriend, en de twee andere vrienden die meegingen, te adviseren over welke duurzame outdoorkleding ze konden aanschaffen, zocht zij naar duurzame outdoorkleding.


Ze zeggen dat outdoorkleding over het algemeen duurzaam is, omdat het gemaakt wordt met als doel je te beschermen en zo lang mogelijk mee te gaan. Fijn, want dat zorgt ervoor dat we minder vaak iets hoeven te kopen en dat de materialen die gebruikt worden puur en sterk zijn.


Toch is er een aantal outdoormerken dat duurzamer is dan anderen. Deze merken denken bijvoorbeeld, naast aan sterke en goede materialen, ook aan de manier waarop het gemaakt wordt. Zo weinig mogelijk waterverspilling, goede arbeidsomstandigheden en geen dierenleed. Die outdoormerken lichten we graag uit!


We categoriseren de outdoorkleding op type kledingstuk. Per kledingstuk zie je onze favoriete duurzame outdoormerken met een linkje naar de webshop. We hebben de genoemde merken selectief en kritisch uitgekozen.


Duurzame thermokleding


Patagonia

Patagonia is een voorloper op gebied van duurzame outdoorkleding. Dit merk schreeuwt klimaatactivisme en doet er alles aan om duurzaam te produceren. Patagonia biedt fijne thermokleding aan in verschillende stijlen. Zowel voor vrouwen als voor mannen.


Fjallräven

Het Zweedse Fjallräven noemt zichzelf duurzaam, tijdloos én functioneel. Dit outdoormerk werkt met verantwoord geproduceerde materialen die een lage negatieve impact hebben op de natuur en geen impact hebben op dier en mens. Hun thermo-ondergoedcollectie is niet zo groot, ze hebben alleen t-shirts, maar ze zijn wel erg goed.


Woolpower

De thermokleding van Woolpower wordt gemaakt van verantwoord verkegen merinowol uit Zuid-Amerika. Deze thermo-onderlaag wordt gemaakt in de Woolpower fabriek in Zweden. Ieder kledingstuk bevat een uniek label met de naam van de maker er op. Je kunt deze thermokleding kopen bij de duurzame outdoorkleding webshop De Groene Avonturier.


Duurzame jackets en winterjassen


Vaude

Het outdoormerk Vaude staat op voor milieuvriendelijk produceren. Ze gebruiken gerecyclede materialen, zoals gerecycled dons. Vaude werkt daarnaast met hennep, biokatoen en bio-kunstoffen. Zo vermijden ze materialen die uit aardolie bestaan. Je ziet dit terug in hun winterjassen en fleechevesten, zoals bij deze warme winterjas en bij dit toffe groen-witte vest.


Fjallräven

Fjallräven is toch wel een van onze all-time favorites. De winterjassen zijn heerlijk warm en gaan jaren mee. Eline heeft al diverse winterbestemmingen getrotseerd met de Nuuk Parka en haar vriend moest er nu ook aan geloven. De jassen zijn, naast functioneel, ook nog eens erg leuk. Zowel voor mannen als voor vrouwen.


Nomad

De outdoorkleding en reisgadgets van Nomad zijn duurzaam geproduceerd. Ze maken gebruik van gerecyclede materialen en de coating is PFC-vrij. Nomad biedt geen winterjassen maar wel lekkere fleechevesten. Heerlijk voor over je thermo-ondergoed en onder je winterjas.


Duurzame skibroeken


Maloja

De BerninaM winterbroeken zijn wind- en waterdicht en is gevoerd met synthetische bio-voering. Deze voering houdt je warm, zelfs als het weer nattig is. De broek moet jaren meegaan maar, stel, je item is stuk of af, dan is deze broek biologisch afbreekbaar


The North Face

Het outdoor merk The North Face heeft mooie skibroeken voor zowel mannen als vrouwen. De Apex STH skibroek is gemaakt van gerecycled polyester en heeft een lekkere softshell voering. Ze zijn verkrijgbaar in wit en zwart dus lekker basic en goed te combineren bij kleurrijke winterjassen.


Protest

Het Nederlandse outdoormerk Protest heeft ook een collectie duurzame skikleding. De GeoGreen collectie is gemaakt van plastic PET-flessen, bamboe en organisch katoen. Mensen in de fabrieken krijgen naar eigen zeggen eerlijk loon en er wordt niet gewerkt met schadelijke textielverf, eendendons, bont of angorawol.


Duurzame winterboots en -schoenen


The North Face

The North Face heeft diverse duurzame winterschoenen. Deze schoenen zijn gemaakt van organische vezels en met zo min mogelijk chemische stoffen. De Chilkat IV wandelschoen is er daar een van. Deze schoen heeft een IcePick-profiel welke gemaakt is van duurzaam rubber. De Thermoball Lace Up dameslaars is ook een lekkere duurzame opwarmer. Het bovenwerk is gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Handig aan deze schoen is dat de elastische kraag verstelbaar is. Zo komt er geen sneeuw binnen.


Vaude

Vaude komt ook met duurzame winterschoenen. Ze lanceren de VAUDE Green Shape Core Collection. Deze schoenen zijn gemaakt van duurzaam leder (afkomstig van Terracare runderen uit Duitsland) en hebben een zool van gerecyclede rubber. De isolatielaag bestaat uit PrimaLoft vezelf en bestaat voor 30% uit kapok en 70% uit polyester. Tweederde van die polyester is van gerecyclede PET-flessen.


Jack Wolfskin

De warme winterlaarzen van Jack Wolfskin zijn een verwennerij voor je voeten. Er zit namelijk een Nanuk fleecevoering aan de binnenkant. Jack Wolfskin probeert bij de productie van de schoenen zo weinig mogelijk water te verbruiken.


Duurzame winteraccessoires


NOMAD

Bij de online outdoorwinkel NOMAD vind je duurzame winteraccessoires voor een zachte prijs. NOMAD werkt samen met fabrieken die in het bezit zijn van een BSCI certificaat. Dit certificaat staat voor eerlijke beloningen, goed georganiseerde werktijden met genoeg pauzes en het creëren van schone en veilige werkomgevingen. Daarnaast worden bijna alles wat van polyester is, gemaakt van gerecyclede materialen. Hier kun je terecht voor handschoenen, zoals deze waterdichte variant, maar ook voor wollen sokken die je voeten lekker warm houden.


Fjällraven

En daar is één van onze favorieten weer. Ook Fjällraven heeft mooie winteraccessoires. De beanies zijn zacht, warm en winddicht.

Vergeet tijdens je reis naar het winterparadijs niet je duurzame reisaccessoires mee te nemen. Wat dacht je van een afwasbare beker en een thermofles voor thee en water? Dat scheelt weer plastic flesjes en bekers die je in de winkel moet kopen.


Duurzame wintersportkleding bij een tweedehandswinkel

Ook heel duurzaam, en vaak een stuk budgetvriendelijker, is wintersportkleding kopen bij een tweedehandswinkel of vintage shop. Geregeld vind je daar complete thermo-skipakken, skibroeken en fleechetruien. Ik heb daar warme leren winterboots gekocht met een vachtje aan de binnenkant.


Leuke vintage- en tweedehandswinkels zijn Rataplan, We Love Vintage, Episode en de Kiloshop.


Mis jij een duurzaam outdoor kledingmerk in dit rijtje? Dan horen we het graag! Laat het ons weten via een bericht onder dit artikel. Veel verantwoord shopplezier!

bottom of page