top of page

Duurzame reisuitrusting

Bijgewerkt op: 9 sep. 2021



Bij een duurzame reis hoort een duurzame reisuitrusting. Geproduceerd voor een eerlijk loon, met natuurlijke grondstoffen en via een klimaatneutraal productieproces, daar gaan we voor. Daarom hebben we uitgezocht hoe je het gemakkelijkst tweedehands en nieuw een duurzame reisuitrusting koopt.


Wegwijzer

Voor nieuwe producten kun je op Good on you checken hoe maatschappelijk en ecologisch verantwoord een merk is. Good on you is een internationaal rating systeem dat merken beoordeelt op hoe goed ze zijn voor mens, planeet en dier. Denk bij menswaardigheid aan arbeidsveiligheid, de vrijheid hebben om bij een vakbond te gaan, een eerlijk loon en het uitblijven van kinder- en dwangarbeid. Met betrekking tot de planeet kijkt Good on you naar energieverbruik, CO2-uitstoot, impact op water en het gebruik en de afvoer van chemicaliën. Om de diervriendelijkheid van een merk te bepalen gaat Good on you na of er bijvoorbeeld bont of exotische dierenhuid of -haar wordt gebruikt en of er rekening wordt gehouden met wol- en leergebruik. Ook lobbywerk en de rol in de branche wordt meegenomen in de analyse.



Outdoor kleding en backpacks

Het outdoor- en sportkledingmerk Vaude scoort bijvoorbeeld goed, evenals Patagonia. Vaude maakt naast kleding ook tenten, backpacks, fietstassen, koffers, reis- en weekendtassen en toilettassen. Verder is Pyua oké, net als Fjällräven. Andere merken zijn helaas ofwel niet transparant over hun productieproces of het is bekend dat ze niet milieuvriendelijk of fair trade produceren. Helaas blijkt het moeilijk om duurzame wandelschoenen te vinden. Gelukkig maakt Teva wel duurzame (wandel)sandalen en wandelschoenen.


Altijd handig én duurzaam

De volgende reisgadgets komen veelvuldig van pas en zorgen ervoor dat heel wat materiaal uit de buurt van de afvalbak kan blijven. Misschien lukt het je zelfs zero waste te reizen! Het fijne is dat deze zero waste gadgets thuis ook van pas komen.

  • Waar je ook gaat, neem een dopper of andere hervulbare fles mee. Met de app Refill my bottle vind je drinkwatertappunten op bestemming.

  • Vergeet je herbruikbare koffiebeker niet voor je coffe to go.

  • Met een net bag of canvas tasje bij je, heb je geen plastic tasjes meer nodig.

  • Bee's wrap, herbruikbare boterhamzakjes of een lunchbox komen van pas als je lunch of een snack op het station koopt. Ze kunnen ook dienst doen als doggybag.

  • Met een roestvrijstalen of bamboe rietje kun je afvalvrij genieten van een cocktail of een kokosnoot.


Naast herbruikbaar servies en bestek, komt een zonnelader goed van pas en je telefoon is dan steeds gegarandeerd opgeladen door een duurzame energiebron. Ilse heeft een powerbank van Waka waka, dat is tegelijkertijd een handige zaklamp. Waka waka zorgt ervoor dat mensen die moeilijk toegang hebben tot licht of elektriciteit ook Waka waka’s krijgen. Zo kunnen kinderen 's avonds huiswerk maken, kunnen telefoons kosteloos opgeladen worden en branden minder mensen zich aan kerosinelampen.


Toiletspullen: bring your own

Als je niet weet of je op vakantie fijne, ecologische verzorgingsproducten kunt kopen, kun je ze beter van thuis meenemen. Bij verschillende Nederlandse en Belgische winkels kun je ecologische verzorgingsproducten kopen, soms zelfs verpakkingsvrij. Bars bijvoorbeeld - zeep, shampoo etc. in vast vorm - zijn zelfs extra handig om mee te nemen op reis, want ze zullen niet lekken in je tas. Voor iedereen met een baarmoeder: geef de menstruatiecup een kans. Tampons en maandverband zijn erg vervuilend. Er is veel plastic in verwerkt. Bovendien is het niet overal even gemakkelijk om tampons of maandverband te kopen.


Onderweg

Probeer zo licht mogelijk te reizen. hoe minder je meeneemt, hoe minder zwaar je tas of koffer natuurlijk is. Dat voel je niet alleen zelf, maar ook het vervoermiddel waarmee je reist wordt daardoor minder belast.



Denk ook op vakantie na over wat je koopt. Van souvenirs uit massaproductie is de kans groot dat ze niet geheel milieuvriendelijk geproduceerd zijn en misschien ook niet onder goede werkomstandigheden. Een unieker, zelfgemaakt souvenir dat je in een kleinere winkel of op de markt koopt, is dan waarschijnlijk eerlijker en meestal ook indrukwekkender.


Op de camping

Om niet bij te dragen aan de plastic soep, is het belangrijk om geen wegwerpproducten en zo min mogelijk microplastics te gebruiken. Herbruikbare spulletjes zijn natuurlijk veel duurzamer dan wegwerpspul, dus ga voor vertrek langs de kringloopwinkel en sprokkel een leuke mengelmoes van plastic, of nog beter stalen, emaillen en bamboe servies en pannetjes bij elkaar. Verder is het belangrijk om ecologische verzorgingsproducten te gebruiken als je je in de natuur gaat wassen.


Als kampeerder is je tent het belangrijkste onderdeel van je reisuitrusting. Als je geen tent hebt, zijn huren en lenen ook goede opties. Zo is glamping, of in ieder geval kamperen in een tent die al aanwezig is op de camping, best duurzaam, want de tent wordt steeds opnieuw gebruikt door nieuwe gasten. Super handig en duurzaam omdat niet zoveel mensen een tent hoeven aanschaffen.


Er zijn nog niet veel ecologische en fair trade tenten op de markt. Vaude en Fjällraven zijn momenteel de weinigen onder deze noemer. De tenten van Vaude zijn niet goedkoop, maar ze hebben wel ultralichte tentjes die heel handig zijn voor wandelende kampeerders.


Voor festivals kan de kartent een oplossing zijn. Dit is een tent gemaakt van recyclebaar karton en hij is waterafstotend. In de tent blijft het donker en koel. Je kunt er een aantal nachten met z’n tweeën in bivakeren. Hoe leuk is het dat je op deze tent kunt tekenen? Het is duurzamer om een eigen tent te hebben die je gebruikt tot ie versleten is of die je verkoopt als je ‘m niet meer gebruikt. Maar als je je tent van onrecyclebaar materiaal anders achterlaat op de festivalcamping, dan is de kartent een goed alternatief.



Als glamping geen optie is, je geen tent kunt lenen en je geen tent wilt kopen waarvan je (niet) weet dat ie onethisch of milieuvervuilend geproduceerd werd, dan is een tweedehands tent de oplossing. Hetzelfde geldt voor campingstoeltjes, surfboards, paddleboards, wetsuits, ski’s, snowboards, skikleding, mountainbikes, haringen, windjacks, zonneladers, zonnebrillen, backpacks, koffers, reisgidsen en eigenlijk alles dat je nodig hebt voor je vakantie. Kijk gewoon eerst op Marktplaats, 2dehandskampeerspullen.nl, Tweedehands.net, Kampeerspullenmarkt, Back2Camping en het Belgische 2dehands.be voordat je iets nieuws koopt.


Surfen, skiën en snowboarden

Ook voor je wintersport- en surfuitrusting bestaan duurzame alternatieven. Net als voor tenten, geldt voor outdoor sporten dat huren en lenen goede duurzame alternatieven zijn voor het aanschaffen van allerlei producten. Tweedehands spullen spullen aanschaffen werkt natuurlijk ook. Op deze website vind je tweedehands surfboards en allerlei andere surf-attributen.



Voor nieuwe producten kun je bij Picture Organic, Finisterre, Salt Gypsy en Green Wave terecht. Picture Organic Clothing maakt milieuvriendelijke, ecologische en gerecyclede surf-, ski- en snowboardspullen. Finisterre gebruikt econyl en gerecycled plastic en maakt er zwemkleding en wetsuits van. Salt Gypsy maakt surfboards en -kleding van gercyclede nylon. The Green Wave maakt surfboards, -kleding en -assocoires en flipflops op milieuvriendelijke wijze. De Ecoboards van Sustainable surf zijn gemaakt van hernieuwbare, gerecyclede hergebruikte materialen en tijdens het productieproces werden zo min mogelijk giftige stoffen gebruikt en werd de ecologische voetafdruk laag gehouden.

Comments


bottom of page