top of page

Met de zeilboot naar de Marker Wadden

Bijgewerkt op: 19 aug. 2021


Tientallen soorten vogels, een rustgevende tocht over het water én een prachtig stuk 'nieuw' Nederland ontdekken. Eline voer per zeilschip met natuur- en excursieorganisatie Fogol naar de Marker Wadden. Een nieuwe wereld ging voor haar open: letter en figuurlijk. Benieuwd hoe het is om naar de Marker Wadden te varen en hoe jij dat ook kunt doen? We vertellen je er alles over in dit blog.


Land in zicht! Wanneer het zeilschip anderhalf uur vredig op het Markermeer dobbert, zien we in de verte opeens een kustlijn opdoemen. Het zijn de Marker Wadden: een eilandengroep die één van de nieuwste stukjes Nederland is en zorgt voor natuurherstel in het Markermeer. Een broodnodig stukje Nederland dat tegelijkertijd super mooi is.


Niet alleen mensen zijn dol op de onbewoonde eilanden van de Marker Wadden: ook tientallen soorten vogels komen hier met plezier. Debby Doodeman, van Fogol, neemt iedere natuurliefhebber en wildlifespotter graag mee naar de Marker Wadden om te laten zien hoe bijzonder dit gebied is.


Wat is de Marker Wadden?

De Marker Wadden is een door Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Boskalis aangelegd natuurparadijs dat gemaakt is met zand, klei en slib uit het Markermeer. De eilandengroep is 1300 hectare groot en zorgt voor het herstel van de natuur.


Met de dag wordt het gebied aantrekkelijker voor vissen, vogels én mensen. Bedreigde diersoorten kunnen hier in alle rust paaien en broeden. Het Markermeer krijgt door de komst van de Marker Wadden haar natuurlijke oevers weer terug. Deze raakte het Markermeer kwijt toen het in 1976 ontstond en er een stenen dijk rond het meer gebouwd werd. Deze oevers zijn belangrijk voor het slib dat in het Markermeer rondhangt. Waar het eerst op de bodem bleef plakken, voor troebel water en de afname van vogels en vissen in het gebied zorgde, is het Markermeer door de nieuwe eilanden nu een natuurherstellend gebied dat de biodiversiteit in Nederland verbetert.


Ook voor mensen is de Marker Wadden een paradijs. Sinds 2018 kun je op het 250 hectare grote haveneiland genieten van ongerepte natuur, uitkijkposten, een strand en een haven met paviljoen. Je kunt zelfs in een huisje logeren. Het restaurant en de vakantiehuisjes zijn duurzaam, zelfvoorzienend en hebben een natuurlijke look. Ze gaan perfect op in het kleurenpallet van de Marker Wadden.


Hoe kom je op de Marker Wadden?

De eilanden van de Marker Wadden liggen in het Markermeer, op negen kilometer afstand van Lelystad. Je kunt met je eigen boot naar de Marker Wadden varen en aanmeren in de haven. Heb je geen boot, of wil je niet over het Markermeer varen, dan kun je de eilanden ook vanuit Enkhuizen en Lelystad bereiken.


Vanuit de Bataviahaven in Lelystad vaart er een veerboot in drie kwartier naar de Marker Wadden. De boot vertrekt 's ochtends om 10:00 uur en 's middags om 13:00 uur.


Maar het is natuurlijk een stuk leuker om in alle stilte over het Markermeer te varen met een indrukwekkend zeilschip. De zeilen vangen de wind en, afhankelijk van de kracht ervan, vaar je zonder herrie van een motor en milieuvervuilende uitstoot naar de Marker Wadden. Een perfecter vervoersmiddel om dit natuurparadijs te beleven is er niet.


Op excursie naar de Marker Wadden

Sinds een aantal jaar organiseert Debby met haar bedrijf Fogol vogelexcursies naar de Marker Wadden. De excursie wordt uitgevoerd met het meer dan honderd jaar oude Schuttevaer zeilschip dat in de haven van Enkhuizen ligt te pronken. Begeef je je op dit schip, dan waan je je even helemaal terug in de tijd.


De expeditie naar de Marker Wadden houdt je een dag van de straat. Om half negen 's ochtends kun je de Schuttevaer betreden waarna om negen uur de instructie door Debby en de bemanningsleden Astrid en Onno van het zeilschip wordt ingeluid. Deze korte kennismaking en de uitleg over het schip, de tocht en de Marker Wadden is precies wat je nodig hebt om de dag te starten.


Na enkele minuten word je omringd door een en al water. Achter je wordt de haven van Enkhuizen steeds kleiner en voor je komt de sluis van het eerste naviduct van de wereld, het Krabbersgat, dichterbij. De poorten gaan open, de sluizen sluiten en overal waar je kijkt zie je vogels. De vogels zijn, samen met deze boottocht en de eindbestemming, dé reden waarom mensen mee zijn gegaan.


Een heerlijke tocht op open water volgt. Er vliegen visdieven langs. Vliegen ze de Marker Wadden, dan hebben ze een vis in hun bekkie om de jongen te voeden. Vliegen ze richting het open water en Enkhuizen, dan moet die nog gevuld worden. Het vogels spotten wordt door iedereen fanatiek uitgeoefend. Jong en oud staat met (geleende) verrekijkers naar alles wat vliegt en beweegt te staren. We spotten Canadese ganzen, pontische meeuwen en luidruchtige zilvermeeuwen.


Dacht je aan een stuk door te kunnen relaxen? Vergeet het maar, want Astrid kan de hulp van de opvarenden goed gebruiken. Met man en macht heisen we de zeilen de lucht in. We ruimen touwen op strategische manieren op en leren echte zeemansknopen leggen. Gelukkig weet Astrid wat we nodig hebben na een kwartiertje hard werken: een vers zelfgemaakt stuk appeltaart met thee en koffie. Astrid is naast bemanningslid ook eigenaar van de biologische natuurwinkel 't Spelthuys.


Dan is het zo ver: de Marker Wadden zijn in zicht! Hoe dichterbij we de eilanden naderen, hoe indrukwekkender het wordt. Kleurrijke planten wisselen af met duinlandschappen. We varen de haven in en zien de grijs gekleurde huisjes aan de kade staan. Iedereen grijpt z'n vogelboek, camera en verrekijker en springt aan wal.


Of je nou zelf op pad wil of mee gaat met de groep, Debby en de gids: je kunt je hier makkelijk vier uur vermaken. Gelukkig krijg je die tijd ook. Vooral wanneer je meteen een half uur staat te kijken naar die vrolijk fladderende baardmannen.


Er is meer! Verderop zie je in een moerasachtig gebied diverse steltlopers staan. Tussen de visdieven en kokmeeuwen door zie je grutto's en in de grond boren, op zoek naar lekkers. Wandel je verder, spot je plots de geliefde kluut. Deze steltloper heeft een snavel die iets wegheeft van een schepje. Je raakt makkelijk verslaafd aan het vogels spotten. Voor je het weet, ben je bezig met het afvinken van de vogels die hier volgens Debby voorkomen. Hopend op het zien van lepelaars loop je weer verder.


Je kunt op de Marker Wadden gelukkig ook pauzeren. En uiteraard met mooi uitzicht. Dat doe je bijvoorbeeld in de uitkijkposten. Een van de leukste is de Duikeend uitkijkpost. Hier is een deel van de wand bedekt met glas waardoor je onder water kunt kijken. Terwijl je een broodje eet, zie je visdieven het water induiken voor een lekker hapje.


De andere uitkijkposten, de Steltloper, Lepelaar en Aalscholver zijn ook een bezoek waard. Vanaf die laatste kun je vogels spotten die in ondiep water leven, zoals de steltkluut. Deze bijzondere vogel lijkt een beetje op een ooievaar met zijn felrode dunne poten en witte lichaam.


De vogels die je op de Marker Wadden ziet zijn pioniers, vertelt Debby. Met veel passie en enthousiasme legt ze uit hoe die pioniers de weg vrijmaken voor andere vogels en bijdragen aan de schoonheid van de eilanden. Ieder seizoen vind je weer andere vogels op dit stukje planeet.


Debby haar missie om mensen de natuur meer te laten waarderen, wordt goed vervuld met dit bezoek aan de Marker Wadden. Het helpt ook goed mee dat ze geadviseerd wordt door wetenschappers en personen die beroepsmatig of vrijwillig veel met de natuur en het milieu te maken hebben. Zo kan ze op alle vragen die gesteld worden duidelijke uitleg geven. Net als wildernisgids Johan die af en toe mee gaat en een check doet van het soort vogels dat op de eilanden rondsnuffelt.

Dit is een rietgors. Foto gemaakt door Chris Bakker.

De klok tikt 15:00 uur. Na een afkoelende duik in het water, of een verwarmende drankje in het paviljoen, is het tijd om terug naar het schip te gaan. Daar staat je een heerlijke soep met brood te wachten. Voldaan en met nieuwe inzichten vaar je terug naar de haven van Enkhuizen. Vergeet Astrid niet te helpen, want ze kan je hulp op de terugweg net zo goed gebruiken! Vind je dat je genoeg gedaan hebt voor vandaag? Dan bestel je een lekkere koude Texelse Skuumkoppe van de tap. Proost!


Mee op vogelexcursie naar de Marker Wadden?

Het was een wereld die open ging, letterlijk en figuurlijk. Een nieuw stukje Nederland én het plezier dat je haalt uit het spotten van al die soorten vogels.


Wil jij ook naar de Marker Wadden en profiteren van de aanstekelijke passie van Debby over vogels? Ga met Fogol op vogelexcursie naar de Marker Wadden. De dagtrip kost 52,50 euro, duurt van 9:00 uur tot 17:00 uur en is inclusief entree tot de eilanden, koffie, thee en een kop soep met brood. Je kunt gratis een verrekijker lenen en je geniet onbeperkt van de kennis over vogels van Debby.



Wat doe je na zo'n dag op het water? Juist, lekker bijkomen bij een leuk tentje in Enkhuizen, zoals in de tuin van brouwerij de Werf waar ze goede bieren hebben en lokale lekkernijen serveren. Een betere afsluiter is er niet.


We zijn benieuwd hoe jou deze excursie lijkt. Laat het ons weten door te reageren op dit bericht. We wensen je alvast heel veel plezier als je gaat! :-)

bottom of page