top of page

Hijs de zeilen! Reizen met een zeilschip vanuit Nederland


Al een lange tijd dromen wij er van om een reis te maken met een zeilboot. Samen met andere avonturiers de zeilen hijsen, omringd worden door water en vrijwel geen CO2 uitstoten, terwijl we wel reizen. Klinkt wat ons betreft top. Zou jij dit ook willen of ben je benieuwd hoe zo'n reis er uit ziet en waar je heen kunt? In dit blog zetten we een aantal toffe organisaties en initiatieven op een rijtje.


Waarom is zeilen leuk?

Allereerst trappen we dit artikel af met de vraag waarom zeilen leuk is. Of eigenlijk: waarom wij dit leuk vinden en waarom jij dit ook leuk kunt vinden. We zijn benieuwd of je de argumenten die wij geven deelt! Komen ze:

  1. Je bent buiten in de frisse lucht. Bang voor slecht weer, zoals regen, storm en kou? Nee hoor! Met goede kleding aan trotseer je alles.

  2. Het is stil. Je hoort alleen de golven, meeuwen en het gepraat van je medereizigers. Geen motor, geen kunstmatige omgevingsgeluiden. Heerlijk!

  3. Je moet aan de slag, je kracht gebruiken. Wat ons betreft is de leukste en beste manier om jezelf op reis voort te bewegen met je eigen brandstof en energie. Tijdens het zeilen moet dat ook. Je moet je best doen en meehelpen om vooruit te komen. De adrenaline die vrij komt geeft een enorme kick.

  4. Je maakt vrienden (misschien voor het leven!). Je moet samen aan de slag en je deelt samen een bepaalde tijd een ruimte.

  5. Samen met die nieuwe vrienden geniet je van al het lekkers dat door de kok op het schip klaargemaakt wordt. 's Avonds sluit je de avond af met een koud biertje (of iets anders lekkers).

  6. De nachten zijn pikkedonker. Het lijkt ons fantastisch om, omringd door water, alleen maar blinkende sterren te zien.

  7. Omringd door water, inderdaad. Alleen. Maar. Water! Hoe bijzonder is dat?

  8. Je weet wat er in de zee zwemt en je weet dus ook dat de kans aanwezig is dat je zeehonden, dolfijnen en misschien wel walvissen spot.

  9. Het gevoel van vrijheid, dat je met een boot kunt gaan en staan waar je wilt.


Zeilen naar Londen met Fair Ferry

Er bestaan geen goede redenen meer om het vliegtuig naar Londen te nemen, want er zijn zo veel goede en duurzame alternatieven. Naast de treinrit met de Eurostar naar Londen kun je ook zeilend naar Londen reizen! Met Fair Ferry start je de reis in de haven van Rotterdam en vaar je via de Maas en de Noordzee de Theems in. Uiteindelijk meer je aan in de haven van Londen, middenin het centrum. Deze reis duurt vijf dagen. Tijdens de reis verblijf je in een gedeelde hut of in een 2- of 3-persoonshut (afhankelijk van met hoeveel mensen je gaat).


Meer lezen over deze overtocht? Klik hier voor informatie over dit arrangement van Fair Ferry.


Zeilen langs de waddeneilanden met Naupar

Deze reis start in Harlingen. Een toffe plek om een zeiltocht over de Waddenzee te starten. De trossen gaan los. De boot vaart de haven van dit op-en-top Friese kustplaatsje uit. Er staan twee eilanden op de planning: Terschelling en Vlieland. Onderweg geniet je van het leven op het zeilschip en van de unieke natuur in de Wadden. De Wadden staan op de Unesco Werelderfgoedlijst omdat het het grootste zand- en moddergebied ter wereld heeft. Op die vlaktes liggen zeehonden te zonnen en vliegen vogels af en aan. Deze reis duurt vijf dagen. Je slaapt in een comfortabele hut.


Meer lezen over deze reis en wil je boeken? Het kan via Avontuur Dichtbij.


Zeilen naar een onbewoond eiland in het Markermeer met Fogol

Met het zeilschip van Fogol kun je één dag zeilen. Perfect om op een doordeweekse dag of in het weekend het zeilleven te ervaren. Deze organisatie richt zich op vogels spotten, zoals de naam al doet verdenken. Fogol vertrekt om 9 uur met de Schuttevaer vanuit de haven van Enkhuizen, een pittoresk stadje aan het IJsselmeer in Noord-Holland (Eline kan dit beamen want ze komt er vandaan!). Via het naviduct, dat over de Flevodijk loopt, vaart het schip het Markermeer op. Hier zijn meteen al verschillende soorten meeuwen te spotten, zoals de Pontische meeuw. De eindbestemming van deze zeiltrip: de Marker Wadden. Een onbewoond eiland in het Markermeer waar heel veel (soorten) vogels leven, het hele jaar door. De zeiltrip is inclusief lunch, koffie of thee, begeleidende gids en toegang tot de Marker Wadden.


Meer lezen over deze zeilreis naar de Marker Wadden? Bekijk de excursiepagina van Fogol en boek je trip.


Zeilen naar Zweden en yoga op het schip met Ini

Nog een zeiltopper vanuit Enkhuizen: Ini Golbach. Vanuit de haven vertrekt zij met haar eigen zeilschip naar diverse prachtige plekken. Bijvoorbeeld naar Göteborg in Zweden. Onderweg vaar je via de Noordzee naar het open water richting Zweden. Je passeert kleine eilandjes, houten Vikingboten en mooie rotsachtige kustlijnen. Ini biedt ook yoga zeilreizen aan. Ze hijst de zeilen dan in de Waddenzee. Lekker werken aan je balans, flexibiliteit en uithoudingsvermogen in de frisse zilte zeelucht.


Meer lezen over Ini en haar zeilreizen? Bekijk ze hier.


Er zijn nog veel meer zeilreizen te vinden. Zodra we weer iets ander moois zien, zetten we die op deze pagina. Heb jij tips? We voegen die graag toe aan dit rijtje.


Comments


bottom of page