top of page

Routes uitstippelen voor meerdaagse wandeltochten


Natuurgebied Kampina. Foto: Berend Verheijen, Unsplash.

Een meerdaagse wandeltocht met overnachtingen in een tentje, duurzamer kan bijna niet. En we vinden het heerlijk. Het is simpel, overzichtelijk, rustgevend en sportief. Met aandacht voor de omgeving, je lichaam, het weer en zonsop- en ondergang, beleef je het hier en nu. Een wandeltocht maken kan bijna overal, ver weg, dichtbij, als lange reis of micro-avontuur.


Route uitstippelen

Voor een ontspannende trektocht is goede voorbereiding essentieel. Naast een zorgvuldig gekozen kampeeruitrusting, vergemakkelijkt een route de onderneming. Deze zomer wandelde Ilse met een tentje op haar rug van Gent (Vlaanderen) naar haar familie in Noord-Brabant. Aan de hand van haar wandeling leggen we uit hoe je wandel-, fiets-, ruiter-, vaar-, zeil- en autoroutes van meerdere dagen in Europa kunt opstellen.


In regio’s waar campings (of andere accommodaties) dun gezaaid zijn, kunnen slaapplaatsen een goed uitgangspunt zijn voor je route. Ilse nam zich voor ongeveer 20 kilometer per dag te wandelen en zocht campings op basis van die afstand en haar einddoel. Om wat afwisseling te hebben en om geen grote omwegen te hoeven maken, heeft ze het begrip campings breed genomen.


Natuurkampeerterrein Landgoed De Hoevens, Alphen (Noord-Brabant)

In Google maps voerde ze het begin- en eindpunt van haar tocht in om een beeld te krijgen van een logische of mogelijke route. Op Google maps, Bivakzone.be en Campspace bekeek ze of er (duurzame en kleinschalige) overnachtingsplekken in de buurt van die route lagen. Vervolgens checkte ze steeds de afstand tussen de kampeerplek en de slaapplaats ervoor en erna. Hieronder zie je haar geplande route.


Gent > Zaffelare

18.5 km, overnachting: Campspace


Zaffelare > Kemzeke

24.5 km, overnachting: bivakzone Stropersbos (paalkamperen)


Kemzeke > Antwerpen

27.6 km, overnachting: City camping Antwerpen


Antwerpen > Brecht

26.5 km, overnachting: familiecamping


Brecht > Wortel kolonie

21.2 km, overnachting: bivakzone Wortel Kolonie (paalkamperen)


Wortel kolonie > Alphen


Alphen > Oisterwijk

25.3 km, overnachting: natuurkampeerterrein


Oisterwijk > Den Dungen

19.5 km, overnachting: minicamping


Oisterwijk > familie

15 km, overnachting: bij familie


Als je veel tijd, geen specifiek eindpunt, veel keus in accommodatie of de mogelijkheid tot legaal wildkamperen hebt, kun je ook andere uitgangspunten voor je route nemen, zoals natuurgebieden of andere plekken die je graag zou bezoeken. Bovendien kun je ervoor kiezen een globale route uitstippelen die je er enkel bijneemt als je dreigt te verdwalen.


Antwerpen. Foto: Shana Van Roosbroek, Unsplash.

Van korte naar mooie routes

Nadat Ilse overnachtingsplekken had gevonden, verruilde ze de Google maps-route voor een mooie wandelroute van Routeyou en bekeek of de afstand nog altijd rond de 20 kilometer per dag lag. Om dat te doen ga je op www.routeyou.com, kies Plan een route > Maak een route. Je kunt er kiezen voor de knooppuntroutes, de kortste weg of de mooiste route. De knooppuntroute en de ‘mooiste route’ lijken vaak op elkaar.


Als je een account hebt aangemaakt op Routeyou, kun je de routes opslaan en later nog een bekijken of aanpassen. Met een gratis account, zijn je routes ook zichtbaar voor anderen. Het is daarom geen goed idee om de datum waarop je de route gaat wandelen in je titel te zetten of om huisnummers van vrienden bij wie je logeert in te geven.


Als blijkt dat je slaapplaatsen op een mooie wandelroute toch verder uit elkaar liggen dan je hoopte, kun je zoeken naar een andere slaapplek die wel op route ligt of de korte route overwegen. Waarschijnlijk heb je intussen wat meer zicht op wat een mooie of logische weg zal zijn. Omdat je nu gerichter zoekt naar een locatie, kun je wat breder zoeken. Misschien ligt er een vakantiehuisje, glamping, hotel, hostel of bed & breakfast op je route. Na wat zoeken en tweaken kom je er wel.


Kampina. Foto: Joran Quinten, Unsplash.

Wanneer de routes af zijn, kun je ze downloaden als gpx-bestand. Waarschijnlijk kun je dit type bestand niet openen op je computer, tablet of telefoon, dat is ook niet nodig. Zet de bestanden wel in de cloud, op Google drive, OneDrive of Dropbox bijvoorbeeld.


Offline kaartlezen

Installeer vervolgens de (gratis) OsmAnd-app op je telefoon. Met OsmAnd kun je heel gedetailleerde kaarten offline bekijken én je kunt je Routeyou-route op dat kaartje leggen. Dat doe je door de gpx-bestanden van Routeyou te downloaden op je telefoon en te uploaden in de OsmAnd-applicatie.


In de OsmAnd-app downloadde Ilse de kaart van Vlaanderen en later de kaart van Noord-Brabant. Dit kan bij ‘Kaarten downloaden’. Bij ‘Kaarten instellen’ kies je ‘Routes’ om je gpx-bestand te uploaden. Na het uploaden, is de route meteen zichtbaar op de kaart, tenzij je ‘Routes’ uitzet. Wanneer je je locatie aanzet, geeft een blauwe bol aan waar je bent en zie je (ook offline) of je de goede kant opgaat.



Ook als je telefoon volledig offline is, kun je de routes in de OsmAnd-app bekijken, net als de gedownloade kaarten. Er zijn natuurlijk veel meer websites en apps waarmee je dit kunt doen, zoals Maps.me. We werken zelf graag met Routeyou en OsmAnd en wandelen graag, maar je kunt de apps natuurlijk ook gebruiken om een fiets-, auto-, vaar- of ruiterroute uit te stippelen. Overigens kun je in de OsmAnd-app bestaande fiets-, mountainbike-, ski-, ruiter-, en wildwatersport- en wandelroutes bekijken. Verder heeft de app ook een navigatiefunctie.


Flexibele routes

De route hierboven is onderweg hier en daar aangepast. Met onder andere een metro in Antwerpen, een busrit en een welkome lift. Als tijd of accommodatie schaars is, vinden we het fijn om vooraf een route op te stellen, maar dat neemt niet weg dat we openstaan voor een nieuwe wending of een andere optie.


Bovendien is het bij een trektocht heel belangrijk dat je lichaam het ook ziet zitten en als dat een dag niet zo is, dan is een (spontane) rustdag geen overbodige luxe. Ook als je enorm geniet van een plek en niet wilt vertrekken, dan houdt niemand je tegen je koers aan te passen. Als je je accommodaties vooraf niet boekt, heb je uiteraard meer speling en ruimte voor spontaniteit.

bottom of page