top of page

Met deze Europese nachttreinen wil jij in 2023 reizen

Bijgewerkt op: 2 jan. 2023


Zet deze nachttreinen en routes door Europa maar op je reisbucketlist voor 2023! We reizen vanuit Nederland en België naar Duitsland en Oostenrijk, gaan door naar Hongarije en ook Kroatië voegt zich aan dit rijtje. Tegelijkertijd kun je in het nieuwe jaar met de nachttrein naar Zweden, Polen en Zuid-Frankrijk. Treinreizen in Europa wordt steeds leuker en makkelijker en daar zijn wij als duurzame reisliefhebbers natuurlijk heel blij mee. Voor welke nachttrein bestemming ga jij in 2023? Lees verder!


Waarom met de nachttrein?

Het antwoord op de vraag waarom je met de nachttrein wil reizen is niet moeilijk: het is een super goede en leuke manier om duurzaam op reis te gaan! Je stapt in, maakt je op voor een goede nacht en wordt de volgende ochtend wakker op een andere bestemming. Alsof de droomde die je droomde werkelijkheid is. Het heeft iets romantisch' en het is ook nog eens heel goed voor de planeet. Met een treinreis bespaar je in vergelijking tot het vliegtuig een hele hoop CO2-uitstoot. In dit blog laten we je het verschil tussen treinreizen en vliegen zien.


De nachttrein maakt Europa via de rails dus nog toegankelijker. Zelfs de uithoeken van Europa worden door de nachttrein met de trein bereikbaar. In 2022 voegden diverse nieuwe bestemmingen zich toe aan het nachttreinnetwerk van Europa. Welke zijn er nu en welke kun je in 2023 vanuit Nederland gebruiken? We hebben ze op een rijtje gezet!

Foto: Johannes Hofmann, Unsplash

Welke nachttreinen zijn er / komen in 2023?

2021 Was het jaar van de trein. Door corona kwam de campagne laat van start, maar in de laatste maanden van het jaar zag je op veel Nederlandse stations reclameborden en abri's waarom treintrips naar Parijs, Londen en Berlijn werden gepromoot. Daarnaast zijn initiatieven, zoals de European Sleeper, tot concrete plannen gesmeden en worden die in 2022 eindelijk werkelijkheid. We hebben er zin in!


Hier komen de routes.


Met de nachttrein naar Berlijn | 25 mei 2023

Brussel Midi/Zuid - Antwerpen Centraal - Roosendaal - Rotterdam Centraal - Den Haag Hollands Spoor - Amsterdam Centraal - Amersfoort - Deventer - Bad Bentheim - Hannover Hbf - Berlin HbF

Een van onze favoriete nieuwkomers is de European Sleeper! De European Sleeper is een initiatief van de Belgische Moonlight Express start-up en de Nederlandse European Sleeper start-up. De rit van deze slaaptrein duurt van Brussel tot Berlijn ongeveer 11,5 uur. Vanuit Rotterdam ben je 9,5 uur onderweg. Voor de terugreis mag je een uur minder tellen. De trein gaat op maandag-, woensdag- en vrijdagavond naar Berlijn. Je komt dan dus aan op dinsdag-, donderdag of zaterdagvoormiddag. De treinen naar Brussel gaan op zondag-, dinsdag- en donderdagavond.


Met de nachttrein naar Duitsland en / of Tsjechië | april 2022

Brussel - Amsterdam - Berlijn - Praag

Een andere slaaptrein van European Sleeper richting het Oosten van Europa is vertrekt vanuit Brussel naar Praag en passeert daarbij ook Amsterdam en Berlijn. De trein vertrekt om 19:22 uur in Brussel, om 22:34 uur in Amsterdam en arriveert om ongeveer half elf de volgende ochtend in Praag.


Met de nachttrein naar Polen | 2022

Brussel - Amsterdam - Warschau

De organisatie van de European Sleeper is ook bezig met het ontwikkelen van een nachttreinroute van Brussel en Amsterdam naar Warschau! Zo wordt die stedentrip of treinreis door Polen ook eindelijk feit.


Meer weten over de European Sleeper? Je leest het hier.


Split. Foto: Sander Lenaerts, Unsplash

Met de nachttrein naar Kroatië, Slowakije en / of Hongarije | mei 2021

Praag - Bratislava - Boedapest - Split

Afgelopen jaar is er een ideale nachttreinverbinding bijgekomen: de nachttrein van Tsjechië naar Kroatië. Deze trein vertrekt vanuit Praag rond 17:00 uur, arriveert om 21:30 uur in Bratislava, komt om 12 uur 's nachts aan in Boedapest en stopt om 8:00 uur in Split. De ideale nachttrein voor je treinreis door Oost-Europa!


Met de nachttrein naar Zwitserland | 12 december 2021

Amsterdam - Basel - Zürich

De Nederlandse spoorwegdiensten hebben samen met de Zwitserse en Oostenrijkse spoorwegdiensten voor gezorgd dat op 12 december de nachttrein vanuit Amsterdam naar Zürich kon rijden. Met de Nightjet Zürich reis je aan het begin van de avond vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Basel en Zürich. Je kunt deze nachttrein dus nu al boeken. Handig voor de wintersportvakantie.


Over reizen met de trein naar je wintersportvakantie hebben we eerder een artikel geschreven. Je vindt 'm hier.


Met de nachttrein naar Italië | december 2022

Zürich - Rome

In de laatste maand van 2022 is het de bedoeling dat je met de nachttrein vanuit Zürich naar Rome kunt reizen. Een goede aanvulling op de Nightjet die vanuit Nederland naar Zwitserland rijdt.


München - Florence - Rome

Je kunt nu al in München op de Nightjet naar Florence en Rome stappen. Deze Oostenrijkse slaapttrein rijdt via de Duitse en Oostenrijkse bergen naar Florence en Rome. De trein stopt om 6:19 uur in Florence en komt om 9:22 uur aan in Rome. Klik hier voor meer informatie over dit traject.


Met de nachttrein naar Oostenrijk | juli 2021

Amsterdam - Wenen - Innsbruck

Ook deze Europese nachttrein rijdt al sinds afgelopen zomer. De nachttrein van Amsterdam naar Oostenrijk boek je eenvoudig via NS International. Je kunt natuurlijk ook een Interrail kopen en dan je bed in de nachttrein reserveren. Meer weten over Interrail? We vertellen je er in dit blog alles over.


Nice. Foto: Rishi Jhajharia, Unsplash

Met de nachttrein naar de Côte d'Azur in Frankrijk | mei 2021

Parijs - Nice - Marseille

Vergeet het vliegtuig of de ellenlange autoroute naar Zuid-Frankrijk: vanaf nu ga jij op vakantie naar de Côte d'Azur met de nachttrein! Eerst pak je de Thalys naar Parijs en daar stap je vervolgens rond 21:00 uur op de nachttrein naar Nice en Marseille. Deze nachttrein is na 3,5 jaar terug van weggeweest.


De Franse overheid heeft budget vrijgemaakt om de terugkomst van nachttreinen te financieren. Dat belooft veel goeds!


Met de nachttrein naar Zweden | juli 2022

Hamburg - Kopenhagen - Malmö - Stockholm

Ook in Zweden wordt er flink geïnvesteerd in (de terugkomst van) nachttreinen. In Zweden rijden al diverse nachttreinen, zoals die van Stockholm naar Kiruna. Daar wil de Zweedse overheid diverse trajecten aan toevoegen, ook naar plaatsen buiten het Scandinavische land.


Er lag een plan om een nachttrein te organiseren die vanuit Stockholm via Keulen naar Brussel zou rijden. Helaas gaat die niet door. Gelukkig gaat de nachttrein van Stockholm naar Hamburg vanaf de tweede helft van 2022 wel rijden. De trein vertrekt in Hamburg om 21:00 uur en arriveert in Stockholm om 10:00 uur.


Nog een paar super handige Europese nachttreinen

Het Europese treinnetwerk was al voorzien van een aantal super handige nachttreinverbindingen. Daarom delen we die ook graag met je zodat het je treinroute verbetert en je op een comfortabele manier een stuk verder komt - of juist sneller op je vakantiebestemming arriveert!


Met de nachttrein naar Roemenië

Boedapest - Boekarest

De EuroNight Ister nachttrein brengt je terwijl je slaapt in 17 uur van de Hongaarse hoofdstad naar de Romeense hoofdstad. Houd je ogen zo lang mogelijk open, want deze treinreis passeert prachtige natuurlandschappen. Een ideaal traject om wat dieper Oost-Europa in te gaan en de ongerepte en (een stuk) onbekendere cultuur en natuur van Roemenië te beleven.


Deze nachttrein kun je goed combineren met eerder genoemde nachttreinen. Pak vanuit Nederland bijvoorbeeld de European Sleeper naar Praag, stap daar op de trein naar Boedapest en ga vervolgens voor deze EuroNight Ister slaaptrein. Meer weten over deze trein en het traject? Lees er meer over op de website van Interrail.


Schotse Hooglanden.

Met de nachttrein naar Schotland

Londen - Schotse Hooglanden

De Caledonian Sleeper is een ideale nachttrein om te combineren met de Eurostar trein die je vanuit Amsterdam in zes uur in Londen brengt. Begin je vakantie met een (korte) citytrip door Londen, of ga eerst even avondeten in deze gezellige stad, en neem dan de nachttrein naar Schotland. De Caledonian Sleeper vertrekt namelijk 's avonds rond een uur of negen vanuit Londen waarna je de volgende ochtend wakker wordt in het geweldige landschap van de Schotse Hooglanden.


In deze moderne slaaptrein vind je bovendien een top catering: er zijn negen soorten Single Malt Whisky's te bestellen in de Club Car en je kunt meteen proeven van het traditionele Schotse Haggis.


Ohrid in Macedonië. Foto: Gorjan, Unsplash

Met de nachttrein naar Macedonië en Griekenland

Belgrado – Skopje – Thessaloniki

Ook naar Zuidoost-Europa kun je makkelijk met de trein op vakantie gaan. De Hellas Express brengt je namelijk vanuit de Servische hoofdstad Belgrado naar zowel Macedonië als Griekenland. Eindbestemming Thessaloniki bereik je al in minder dan zestien uur. Neem bijvoorbeeld de EuroNight Lisinski slaaptrein naar Zagreb en stap vervolgens in de Hellas Express. Welkom in Zuidoost-Europa! Meer weten over deze trein? Klik hier.


Met de nachttrein naar Slovenië en / of Kroatië

München - Salzburg - Ljubljana - Zagreb

Vanuit München vertrekt ook een nachttrein naar de Balkan: de EuroNight Lisinski slaaptrein! Deze trein neemt je mee door de Oostenrijkse bergen, het Sloveense paradijs en uiteindelijk de Kroatische kust. Vanaf Zagreb kun je weer makkelijk verder reizen, naar bijvoorbeeld Servië of Bosnië & Herzegovina. Meer weten over deze trein? Klik hier.


Foto: Peter van der Meulen, Unsplash

Met de nachttrein naar de poolcirkel

Stockholm - Luleå - Kiruna - Narvik

Helsinki - Tampere - Oulu - Rovaniemi

Twee nachttreinverbindingen die het noorden van Scandinavië makkelijk bereikbaar maken. Met de Finse Santa Claus Express en de Zweedse SJ nachttreinen reis je vanuit Helsinki in Finland en Göteborg, Malmö en Stockholm in Zweden zo naar de poolcirkel. Een treinreis naar Lapland en Noord-Noorwegen wordt zo een stuk makkelijker! Meer weten over deze treinen? Klik hier voor de Finse en hier voor de Zweedse.


Met de trein op wintersport

Klik hier voor (nacht)treinroutes voor wintersportvakantie in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland of Italië.


Zo plan je je treinreis door Europa voor 2023

Wil jij in 2023 duurzamer reizen en met de trein op vakantie? Dan zal je veel hebben aan deze Europese nachttreinen. Je treinreis begint met het uitstippelen en plannen van de route. Wanneer wij met de trein op vakantie gaan, gebruiken we de Interrail pass. Deze treinpas geeft je veel vrijheid en mogelijkheden en is bovendien in verhouding behoorlijk voordelig.


We helpen je graag met het plannen van je treinreis en leggen daarom in dit blog uit hoe de Interrail pass werkt. Als je vragen hebt, kun je natuurlijk ook met ons mailen via info@fairtrail.nl.Comments


bottom of page