Fairtrail is gek op dieren. Daarom willen we jou laten weten welke alternatieven er zijn voor de minder diervriendelijke excursies die bij velen op de bucketlist staat. Want wat is mooier dan een dier het leven gunnen dat bij hem hoort? Een leven in een natuurlijke leefomgeving waar het zijn natuurlijk gedrag kan vertonen en niet in gevangenschap. Lees verder en ontdek hoe jij hier eenvoudig aan kunt bijdragen.
Dieren zijn wat ons betreft fantastisch. Ze zijn sterk, slim en heel belangrijk voor deze planeet. Het ene dier zorgt er voor dat het andere dier kan leven. Dieren dragen bij aan de natuurlijke groei van bomen, planten en bloemen in de natuur. Als bepaalde dieren niet zouden bestaan, zouden bepaalde landschappen of natuurfenomenen ook verdwijnen.
We kunnen veel leren van dieren. Dieren kennen bepaalde manieren van problemen oplossen waar we zelf nooit op hadden gekomen. Vliegtuigen zijn grotendeels gebaseerd op de manier waarop vogels vliegen. En de technieken die sommige insecten gebruiken worden nu gebruikt als basis voor innovatieve duurzame (medische) plannen. Dat is toch te gek?
We willen dieren beschermen. Ze zijn onschuldig en beschikken (helaas) niet over de middelen waar mensen over beschikken. Soms staan dieren machteloos tegenover niet zo vriendelijk gedrag van mensen. Onrecht vinden wij één van de ergste dingen ter wereld en dat willen we bij dieren het liefste wegnemen. Ook op reis. Daarom hebben we ons verdiept in diervriendelijke alternatieven voor minder diervriendelijke excursies. Wat blijkt: veel diervriendelijke alternatieven investeren het geld dat jij betaalt voor de excursie in de bescherming en het behoud van de dieren. Een win-win!
Van olifantenritten en olifantenkampen naar olifantenparadijs
Minder diervriendelijk
Het is niet natuurlijk voor een olifant om mensen op zijn rug toe te laten, om op bepaalde tijden naar de rivier te lopen om daar gewassen te worden of om een kunstwerk te schilderen met de slurf. Het is geen natuurlijk gedrag voor olifanten. Dit doen zij alleen als zij gedwongen worden en zoals je weet laten dieren zich enkel dwingen als ze geen andere keus hebben omdat ze anders gestraft worden…
Diervriendelijk alternatief
Olifanten die in olifantenkampen leven, kunnen (helaas) niet meer terug de natuur in. Ze zijn te tam en kunnen dus niet voor henzelf in het wild zorgen. Daarom worden steeds meer olifantenkampen omgetoverd tot olifantenparadijs. ChangChill in het Thaise Chang Mai is daar een voorbeeld van. Na een leven in de houtkap- en/of toeristenindustrie laten olifanten in ChangChill hun natuurlijke olifantengedrag de vrije loop gaan. Ze gaan en staan waar ze willen en hebben geen verplichtingen die door mensen zijn opgelegd. Zo genieten volop van sappige grasvalleien, verfrissende watervallen en stoffige modderbaden die in het natuurgebied liggen waar ze leven. Als reiziger kun je dit soort olifantenparadijzen bezoeken om de olifanten van een afstandje te bekijken. Eigenlijk alsof je de dieren in het wild spot dus.
Van rijden op een kameel tot kamelen zien in het wild
Minder diervriendelijk
Op veel toeristische plekken in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika lopen mensen met kamelen over het strand of door het dorp om toeristen een ritje te laten maken. De dieren zien er vaak fleurig uit met kleurrijke dekens en vrolijke franjes. Maar een ritje maken op een kameel is niet zo vrolijk. Wat als er even niemand op de kameel wil rijden? Dan moet het dier noodgedwongen in de hitte blijven staan, ook als het wil zitten. En als de dag voorbij is, wordt het dier niet leuker behandeld dan dat het de hele dag al werd behandeld.
Diervriendelijk alternatief
Kies voor een bezoek (met overnachting) aan een eco woestijnkamp bij de bedoeïen. In de woestijnen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika leven heel veel bedoeïen. Sommige bedoeïen stellen hun dorpen open voor een maximaal aantal reizigers dat bij hen kan slapen. Kamelen zijn voor de bedoeïen als paarden, schapen en koeien voor de Europeanen. Ze horen er bij. Wanneer je een nacht in de woestijn verblijft, kun je de kamelen met respect van een afstand bekijken. Overnacht bijvoorbeeld in een eco tent bij The Desert Shade Eco Camp in de woestijn van Israël.
Van zwemmen met dolfijnen en dolfijnenshows naar dolfijnen in het wild
Minder diervriendelijk
Dolfijnen behoren, samen met onder andere chimpansees en eksters, tot de groep dieren die zelfbewust zijn. Ze kunnen verliefd worden, zichzelf herkennen, jaloerse gevoelens ervaren en strategisch nadenken. Op veel tropische en toeristische plekken langs de kust, zoals op de Nederlandse Antillen of in Miami, kun je zwemmen met dolfijnen in basins die in zee liggen. Verder het binnenland in, bijvoorbeeld in Spanje, kun je zwemmen met dolfijnen in zwembaden. Helaas zijn dit dolfijnen die niet van hun natuurlijke leefomgeving kunnen genieten en niet hun natuurlijke gedrag kunnen uit.
Diervriendelijk alternatief
Gelukkig zijn er genoeg plekken waar je dolfijnen in hun vrije natuurlijke omgeving kunt zien zwemmen. Wist je dat je in Nederland ook walvisachtigen kunt spotten? Vanuit het Zeelandse Burghsluis, Yerseke en Sint-Annaland trekt regelmatig het schip MS-onrust de zee op met een ervaren schipper aan boord, op zoek naar bruinvissen en zeehonden. Ben je in Amerika, kies dan voor een eco boottour, bijvoorbeeld die van Dolphin Study in Florida. Hierbij vaar je naar Marco Island en steun je tegelijkertijd het behoud van de zeldzame dolfijnen die hier leven. Wil je zwemmen met dolfijnen? Kies voor een kleinschalige boottour waarbij je tussen de dolfijnen kunt zwemmen zonder dat je hun leven verstoort. Of ga bewust naar een minder bekende dolfijnenspotplek, zoals Ierland of Schotland, en boek een eco wildlife tour bij bijvoorbeeld Ullapool Youth Hostel.
Van op de foto gaan met dieren naar dieren spotten in het wild
Minder diervriendelijk
Ze zien er zo schattig uit, die jonge leeuwen, tijgers, panters en jaguars. En als ze groot worden, zijn het krachtige beesten waar je met veel bewondering naar kunt kijken. In Afrika kun je daarom met leeuwenwelpjes knuffelen en in Azië kun je op de foto met tijgers. Voordat je kunt knuffelen, worden leeuwenwelpen met veel geweld weggehaald bij hun moeder en worden tijgers gedrogeerd met verdovende middelen.
In Australië kun je op de foto met een koalabeer die daarvoor in een veel te kleine kooi heeft gezeten. En in veel Zuid-Europese waterparken kun je met een papegaai, kaketoe of andere tropische vogel op je schouder op de foto waarna het dier vervolgens weer in een donkere kille kooi wordt gestopt. Wat gebeurt er als de dieren ziek of oud worden? Dan worden ze aan hun lot overgelaten. Er zijn verhalen bekend van te oude, en veel te tamme, leeuwen die in bepaalde parken worden ‘losgelaten’. In deze parken mogen mensen met bepaalde ‘permits’ vervolgens op ze jagen.
Diervriendelijk alternatief
Er is maar één verantwoorde manier om deze dieren te kunnen zien en dat is in het wild. Ga op safari in een niet- of minder-toeristisch Afrikaans land, zoals Malawi of Kameroen, zodat dieren ongestoord hun leven kunnen leiden. Of kies voor een gids die precies weet hoe je respectvol door het oerwoud loopt of over de savanne rijdt en op de hoogte is van waar de dieren zitten. Via de Zambiaanse Tongabezi Lodge kun je bijvoorbeeld eco wildsafari’s doen waarbij je onder begeleiding van een lokale gids de groene wildernis vlakbij de Victoria watervallen ontdek.
Wil je gorilla’s zien? Boek een gorilla eco trekking door het oerwoud van het Oegandese Bwindi National Park en steun tegelijkertijd het behoud van de gorilla’s. Voor Oerang Oetangs, kies je voor een boottocht over de Kinabatangan rivier op Borneo of voor een 3-daagse eco jungletrekking met Borneo Adventure waarbij je gelijk de lokale economie stimuleert. Tijgers spot je op verantwoorde manier in India, bijvoorbeeld bij XXX. Aziatische olifanten en luipaarden kun je tegenkomen tijdens een wildsafari met Tree Tops Jungle Lodge in Sri Lanka.
Van vogels kijken en verzorgen in bird sanctuary’s naar vrije vogels spotten
Minder diervriendelijk
In Midden- en Zuid-Amerika kun je in zogenoemde bird sanctuary’s helpen met het verzorgen van zwakke en/of uitstervende vogelsoorten. Ze zijn niet allemaal slecht, maar er zitten wat rotte appels tussen die het helaas verpesten voor de rest. Daar worden vogels ‘expres’ ziek of zwak gehouden zodat vrijwilligers en reizigers blijven komen om te helpen met het verzorgen van de ‘patiënten’.
Diervriendelijk alternatief
Vogels spot je in het regenwoud vanaf de veranda van je jungle lodge. Ga bijvoorbeeld naar Costa Rica en verblijf in Dantica Lodge. Deze accommodatie kijkt uit over de San-Gerardovallei en het Los Quetzales National Park en bied je een grote kans om tropische vogels te spotten. Kies voor wat meer exclusiviteit en verblijf in het Braziliaanse privénatuurreservaat Cristalino State Park in het zuidelijke deel van de Amazone. Hier leven meer dan 1800 vogelsoorten (bijna 1/3 van alle Braziliaanse vogels) die je vanuit 50 meter hoge observatietorens kunt spotten.
Er zijn nog veel meer diervriendelijke alternatieven te bedenken. Weet jij een diervriendelijke excursie die thuishoort in dit rijtje? Laat het ons weten!
Comments