top of page

Hoe reis je duurzaam anno 2019?

Bijgewerkt op: 20 okt. 2020


Het jaar 2019 loopt bijna op zijn eind. De reistrends die afgelopen maanden ontstaan zijn, zetten zich in 2020 lekker voort. Daar zijn wij blij mee, want een aantal reistrends is een goede ontwikkeling voor het welzijn van de planeet. De reistrends voor 2019 zijn gericht op de bewuste reiziger. Hoog tijd om deze reistrends onder de loep te nemen en te ontdekken wat ze precies inhouden.


In dit blog leggen we je met praktische voorbeelden uit wat het nieuwe reizen is, het reizen à la 2019 en hoe je dat zo groen mogelijk kunt uitvoeren. Na het lezen van dit blog weet jij precies op welke manier jij als reiziger tegenwoordig goed voor de dag kunt komen!


Duurzaam reizen tip 1: De fix vakantie

Ken jij iemand die op vakantie ging om te detoxen, om zichzelf terug te vinden, om een week lang zonder alcohol, internet of andere verleidingen te leven? Vast wel. Steeds meer mensen doen het. Ze gaan op yoga-vakantie naar Bali, doen een surfreis door Marokko of leven een week lang in stilte in een Aziatisch klooster.


In deze haastige en drukke maatschappij is er niets fijner dan bezig zijn met jezelf, met je eigen lichaam en je eigen geest. Maar waarom niet ook extra rekening houden met de planeet? Naar de andere kant van de wereld vliegen voor zo’n ‘fix-vakantie’ is helemaal niet nodig. In Europa, en zelfs in ons eigen land, vind je tal van dit soort trips:


 • Ga op surf-en-yoga reis naar Zuid-Frankrijk. Neem de Thalys trein van Amsterdam rechtstreeks naar Bordeaux en verblijf in de buurt van Moliets of Biarritz. Deze treinreis duurt ongeveer 7 uur.

 • Neem de boot en trein richting Fins Lapland en ga voor een stilteretraite in de zuivere bossen van Finland.

 • Leef een week lang super gezond tijdens een detox-vakantie aan de rand van de Hilversumse Hei.

 • Reis met de trein naar de grens tussen Frankrijk en Spanje en loop (een deel van) de Santiago de Compostela. Tijdens deze oude pelgrimstocht door Noord-Spanje ontmoet je mensen van over de hele wereld met de meest bijzondere verhalen. Dat is weer eens iets anders dan de Inca hiketrail naar Machu Pichu.


Duurzaam reizen tip 2: Dichtbij maar toch ver weg

Gelukkig gaat reizen sinds een tijdje niet meer om het afvinken van highlights en het doorstrepen van je bucketlist items. Reizen anno 2019 gaat om beleving. Om unieke avonturen meemaken. Om de lokale bevolking te ontmoeten, de echte cultuur van de vakantiebestemming te ontdekken en om dieren in hun natuurlijke leefomgeving te zien. Een vakantie is dus niet pas geslaagd als je eerst 10 uur in het vliegtuig hebt gezeten. Reizigers ontdekken steeds meer dat je in Europa – en zelfs in eigen land – super veel moois kunt beleven. Hier een aantal voorbeelden:


 • Op fietsvakantie in Nederland. Fiets bijvoorbeeld de Elfstedentocht in Friesland. Tijdens deze route passeer je de mooiste en meest sfeervolle stadjes. Een van onze favorieten is Dokkum met haar mooie haven en huizen.

 • Kamperen in de bush bush van Nederland, zoals op natuurkampeerterreinen in Zeeland, Veluwe en de Biesbosch.

 • Op safari in… de Veluwe! Of ontdek een nieuw stukje land, zoals de Marken Wadden.

 • Voor bijzondere natuurtaferelen hoef je niet naar de andere kant van de wereld te vliegen. Met twee dagen op de boot, of drie uur in het vliegtuig, arriveer je in IJsland. Dit land is in alle opzichten bizar. Het is ruig en indrukwekkend, het leven voelt hier anders, de lucht is super schoon en de natuur die je ziet is overweldigend. Sla het liefst het zuiden over. Deze regio wordt overspoeld door toeristen. Ga naar de ‘onbereikbare’ Westfjorden of reis alleen door het vulkanische Noord-IJsland. Met reisorganisatie Voigt Travel vlieg je rechtstreeks zonder overstap naar Akureyri.

 • Helderblauwe meren, diep groene bomen en dramatische uitzichten vind je in Zwitserland. Ook het zuiden van Duitsland kan er wat van. Met de auto of trein begeef je je binnen 10 uur in deze sprookjesachtige wereld.

Safari op de veluwe
Dichtbij huis kun je ook mooie safari's maken, zoals op de Veluwe

Duurzaam reizen tip 3: Detourism

Je wordt steeds vaker ‘raar’ aangekeken als je met een slapende tijger op de foto staat, als je tussen duizend toeristen rondom een geiser staat en als je in een ‘treintje’ door een natuurpark vol watervallen sjouwt. Detourism is hét reiswoord van het jaar.

Hoewel reizen nog steeds een groot onderwerp is op social media, en vakantiefoto’s nog steeds elke dag fanatiek gedeeld worden: tegenwoordig gaat het niet meer om foto’s waar je met een bekende highlight op staat. Het gaat om wat je aan het doen bent. Een lokaal wijntje in Slovenië drinken, een werkvakantie op een boerderij in Portugal of tussen de locals een koffie drinken op een terras in een hippe ‘onbekende’ stad. Hoe unieker, lokaler én puurder je verhalen en foto’s zijn, hoe trotser je bent en hoe leuker de reacties zijn. Dit zijn onze favoriete ‘detourism’-bestemmingen:


 • Skip Zuid-Afrika en ga naar een onbekender (maar veilig) Afrikaans land, zoals Oeganda of Rwanda. En slaap dan niet in luxe safarilodges maar in lokale guesthouses waarmee je de Oegandezen steunt, zoals Boomu Project bij Murchison Falls National Park

 • Waarom helemaal naar Nieuw-Zeeland vliegen als je bij ons om de hoek ook prachtige fjorden hebt? Pak de auto en rijd naar het adembenemende Noorwegen toe. Sla het liefst de drukke Trollstigen en Preikestølen over (dat vinden de Noren daar wel fijn) en scheur door naar Noord-Noorwegen. De eilanden van de Vesterålen en het prachtige Senja zijn een waar paradijs. Hier vind je witte stranden, turkooisblauw water en diepgroene bossen. Het wordt ook wel de Maladiven van het noorden genoemd.

 • Vlieg niet naar Tenerife of Gran Canaria voor een winterzonvakantie, maar ga naar het onbekendere La Palma. Dit Canarische eiland is een stuk onbekender dan de eerder genoemde twee, maar minstens zo mooi. Hier vind je weinig toeristen, een echte hippie commune en tal van ecotourism initiatieven. Zo kun je er zien hoe op een biologische manier, zonder pesticiden en andere gifstoffen, bananen gekweekt worden.

 • Pak de trein of bus en reis in 10 uur naar het ruige Schotland. Hier wisselen rauwe berglandschappen zich af met ruige valleien. En dat gewoon om de hoek. Slaap niet op Isle of Skye (dat kost je een vermogen én is verre van eco, want het is daar heel toeristisch) maar kies een mooie pod of B&B en verken vanuit daar dit indrukwekkende deel van Schotland.

Duurzaam reizen detourism noorwegen
Senja archipel, foto: Daniel Kordan

Duurzaam reizen tip 4: Langer op één plek blijven

Waarom zoveel mogelijk doen en zoveel mogelijk plaatsen bezoeken in één vakantie, als je een land ook leert kennen door op twee of drie plekken op avontuur te gaan? Het wordt steeds minder aantrekkelijk gevonden om een land in zo’n kort mogelijke tijd te ontdekken. Een beperkt aantal bestemmingen in je vakantie stoppen verhoogt het optimaal ervaren van je omgeving. Je hebt de tijd – wat je ook wilt, want je bent op vakantie. Daarnaast stimuleert het dat je alles wat je ziet, voelt, ruikt en hoort intens in je opneemt. Je bent namelijk alleen maar bezig met het hier en het nu. Ten slotte neemt de kans toe dat je de locals ontmoet, omdat je meerdere keren op dezelfde plekken komt. En dat zorgt er vervolgens weer voor dat je je bestemming écht leert kennen. Dit zijn onze favoriete ‘langer op één plek blijven’-trips:


 • Een doordeweekse 5-daagse stedentrip waar je van al het leuks dat je tegen komt gebruik gaat maken. Dus letterlijk de tijd nemen. Koffie drinken en een boek lezen in een hippe koffiebar, lunchen op de lokale markt, een middag lang een museum bezoeken, dineren in een knus restaurant en ’s avonds genieten van theater, komedie of film. Helemaal leuk als het een onbekende stad is zonder ‘afgezaagde’ highlights. Toffe, minder bekende steden, die je met de trein kunt bereiken zijn Manchester (Engeland), Bern (Zwitserland), Malmö (Zweden) en Augsburg (Duitsland).

 • Fiets door een bepaalde regio heen in een bepaald land, bijvoorbeeld langs het åsnen meer in de Zweedse provincie Småland. Hier fiets je een week lang door de bossen, langs typisch Zweedse huizen en voorbij stille zandstrandjes. Kijk goed tussen de bomen door of je elanden ziet, want die leven hier volop.

 • Ga WWOOF-en, een ultiem voorbeeld van de ‘langer op één plek’-vakantie. Tijdens het WWOOF-en verblijf je, in ruil voor werk wat je uitvoert, gratis op een organische boerderij. Je leert alles over duurzame landbouw en innovatieve landbouwontwikkelingen en helpt mee aan een betere wereld. In je vrije uren krijg je de tijd om te ontspannen en de omgeving te verkennen. Soms neemt de boer je op sleeptouw naar plekken die alleen door de plaatselijke inwoners worden bezocht.


Heb jij één van bovenstaande avonturen wel eens meegemaakt? Of heb jij een andere reistip die aansluit bij één van deze reistrends? Laat het ons hieronder weten!

Comments


bottom of page