top of page

Op vakantie in eigen land

Bijgewerkt op: 16 nov. 2020



Zo ver mogelijk op reis: dat wilden we jarenlang. Maar toen gingen we minder vliegen. We beseften hoe mooi het dichtbij huis is. Waarom moesten onze vakanties altijd plaatsvinden aan de andere kant van de aardbol? In eigen land beleefden we net zulke mooie avonturen. Om jou te overtuigen van de pracht van deze avonturen, hebben we in dit blog de beste voordelen en leukste tips op een rijtje gezet. Ga met ons mee op reis door de Benelux!


Waarom op reis in eigen land?

Roadtrips net over de grens, treinen over de mooiste Europese spoorwegen, stedentrips waar ze gewoon Nederlands spreken. Op vakantie gaan dichtbij huis is de bom. Maar bij een vakantie in eigen land gaan pas echt de deuren open. Het besef dat je in een land woont waar de taal, mentaliteit en natuur bij het oversteken van een provinciegrens anders is, geeft je een rijk gevoel. Toerist zijn in eigen land: wij zijn om. Bij deze vertellen we je waarom:

  1. Het is duurzaam. Laat het vliegtuig maar staan! De auto hoeft ook niet mee, met de trein bereik je de leukste plekken. Wil je naar de uithoeken van het land? Huur een duurzame camper of een deelauto, zoals die van Greenwheels. Of ga op fietsvakantie. Helemaal leuk met een e-bike of met een toffe fiets, zoals die van Fixie.

  2. Het is goedkoop. Je hoeft geen vliegticket te kopen of een volle tank benzine te betalen.

  3. Iedereen spreekt Nederlands (of Duits of Frans). Maar dan met een accent. Hoe leuk is dat? Van het Fries tot het Limburgs en van het Antwerps tot het West-Vlaams. En bij ieder accent horen eigen woorden, gebruiken en gewoontes.

  4. Het is inspirerend en vernieuwend. Thuis zit je in je eigen bubbel. In een dorp met uitzicht op een weiland of in een stad waar het dag en nacht krioelt van de mensen. Trek eropuit en ontdek het tegenovergestelde van je bubbel. Je vindt het om de hoek!

  5. Het is leerzaam. Nederland, België en Luxemburg hebben een rijke historie. Het is het waard om deze te ontdekken. Bijkomend voordeel: in de (openlucht) musea kun je alle bordjes lezen in het Nederlands en de stadgids spreekt hoe dan ook jouw taal. Op deze manier kom jij alles, maar dan ook echt alles, te weten. Wedden dat jij straks na je vakantie heel anders het nieuws in je opneemt, aan het werk gaat of (maatschappelijke) gesprekken met je vrienden voert?

  6. De reistijd is kort. Dit is een van de grootste voordelen van op reis gaan in eigen land. Het is hooguit 4 uur rijden naar je vakantiebestemming. Luxemburg is vanuit Utrecht maar 350 kilometer. Of ga voor een avontuur op de fiets. Rijd van het ene Friese stadje naar het andere, ontdek de heuvels van Limburg of spot de mooiste stranden (en leukste strandtenten) van Nederland.


De Veluwe in Nederland. Foto: Erwin Bongaerts, Flickr

Hotel, huisje of kamperen: waar ga je voor?

Je kunt door het hele land verspreid in de leukste accommodaties overnachten. Van kleinschalig tot bruisend en van basic tot luxe. Vraag je dit eerst af: ben je een luxepoes of ga je voor avontuur? Voor iedereen is wat wils.


Hotels

Als je van luxe houdt, kun je verblijven in mooie kastelen, landhuizen en boutique hotels. Accommodaties waar je in een lekker bed slaapt, elke ochtend kunt smullen van een heerlijk ontbijt en misschien zelfs een eigen sauna hebt. Je hebt uitzicht op een ongerept stukje bos of slaapt in een ouderwetse torenkamer.


Overnacht bijvoorbeeld tijdens een stedentrip Leeuwarden in het voormalige postkantoor Post-Plaza Hotel. Hier smul je ‘s ochtends van een lokaal en biologisch ontbijt. Ga je een stad in Nederland of België ontdekken? Maak dan gebruik van de stedentrip kaarten van Use It. Deze kaarten brengen je naar de leukste, gezelligste én groenste plekken van de stad. Bijkomend voordeel van een vakantie dichtbij huis: je bespaart geld op vervoerskosten en die kun je uitgeven aan je luxe verblijf.


Hot Club de Gand in Gent: een verscholen parel

Huisjes en hutjes

Iets goedkoper, maar net zo leuk: strandhuisjes, safaritenten en hutjes op de hei. Deze accommodaties staan (vaak) midden in de ongerepte natuur. Vanuit je huisje kijk je uit over een prachtig landschap. ‘s Ochtends word je wakker door het geluid van vogels en andere wilde dieren.


Een voorbeeld van een leuk huisje is het kartonnen huisje van Wikkelhouse. Deze huisjes staan middenin de natuur van Nationaal Park De Biesbosch. Ze zijn gemaakt van 24 lagen golfkarton rond een grote mal en worden tegen regen beschermd door een waterdichte folie. De huisjes zijn ingericht met designmeubels. Wil je iets spannends? Verblijf in een eco Slow Cabin, ergens op een geheime plek in de natuur in België. Behoefte aan een strandvakantie? Verblijf in Zeeland met uitzicht op zee in een panoramahuisje op het strand. Kijk ook eens voor super leuke vakantiehuisjes bij Natuurhuisje. Deze organisatie biedt heel veel verschillende soorten huisjes in de natuur van de Benelux aan. Je kunt bijvoorbeeld filteren op 'in the middle of nowhere' of kiezen voor een huisje met een open haard. Vink sowieso het kruisje 'duurzaamheid' aan. Dan weet je zeker dat je in een zo klimaatneutraal huisje verblijft. Leuke bijkomstigheid: Natuurhuisje plant één boom per geboekte nacht.


De sterrenkijker van Hihahut in 't Groene Hart

De designhutten van Hihahut mogen ook niet over geslagen worden. Dit concept is namelijk fantastisch: je slaapt in een off-grid hut met een thema ergens in de natuur van 't Groene Hart. Deze regio ligt precies tussen Amsterdam en Leiden in. Met een tandem en een landkaart vol hotspots ga je op pad om de leukste (bio) plekken te ontdekken. Eline sliep in een sterrenkijker. Als het onbewolkt is kun je 's nachts door een glazen bol de sterren zien stralen.



Kamperen

In de Benelux vind je veel leuke campings: van kleine en knusse tot grote familiecampings. Wil je het 'into the wild' gevoel ervaren? Schaf het Groene Boekje aan. Hiermee verblijf je niet op een camping, maar kun je op de meest ongerepte locaties wakker worden, midden in het bos. Dit boekje geeft je toegang tot vrijwel alle natuurkampeerterreinen in de Benelux. Je hebt hier geen last van gillende kinderen, drukke animatieteams, overvolle campings en gesorteerde campingplaatsen.


Kamperen naast een kabbelend beekje met je eigen spullen in de Belgische Ardennen

Op natuurkampeerterreinen ligt de focus op mindfull vakantie vieren. Genieten in het hier en het nu van de natuur. Wakker worden in je eigen tent of (eco) camper, ontbijten in alle stilte, frisse lucht inademen, herten voorbij zien lopen. De meeste natuurkampeerterreinen zijn ecologisch én duurzaam. Er wordt bijvoorbeeld energie opgewekt met zonnepanelen, er zijn waterbesparende douches, afval wordt gescheiden en wc’s worden doorgespoeld met regenwater. Dit zijn onze favorieten:


  • De Veenkuil in Flevoland: dit kampeerparadijs ligt in het Kuinderbos. Je kunt reeën spotten in de spothut, zwemmen in de Kuinderplas en een vuurtje stoken bij de kampvuurplaats. Er is ook een moestuin waar je eigen kruiden kunt plukken.

  • De Cokse Heide in Limburg: de kampeerplekken van De Cokse Heide liggen vlakbij de Duitse grens in Nationaal Park De Maasduinen. Je wordt hier omringd door oerbos waar bramenstruiken en varens weelderig groeien. Je kunt je tent of camper plaatsen op verschillende hoogvlaktes. Vlakbij het bos ligt de ruïne van het 13-eeuwse kasteel Bleijenbeek.

  • Borger in Drenthe: in Borger kun je kamperen op de Gieten-Borger boswachterij. Hier barst het van de kruiden, paddenstoelen en andere eetbare planten. Via de boswachterij kun je op paddenstoelen- of natuurexcursie of je kunt paardrijden, fietsen of wandelen door de heides en vennen van Drenthe.

  • Drie in Gelderland: het kampeerterrein van Drie bevindt zich op een grote open plek in het eeuwenoude Speulderbos: een bos vol eiken- en beukenbomen. Dit bos maakt deel uit van de Veluwe. Hier kun je prachtige wandel- en fietstochten maken. Dikke kans dat je vogels, edelherten, dassen en zwijnen tegenkomt want dit gebied is een paradijs voor wilde dieren. ‘s Avonds mag je voor je tent een kampvuurtje maken. Behoefte om offline te gaan? Dan zit je hier goed. Er is geen verbinding en ook geen Wi-Fi!

  • Leenderbos in Noord-Brabant: tegen de Belgische grens aan ligt boswachterij Leenderbos. Dit is een afwisselend natuurgebied met vennen, zandverstuivingen en uitgestrekt bos. Door deze afwisseling komen er veel zeldzame planten en dieren in voor. Zin in een biertje? Ga naar De Achelse Kluis abdij voor een zelfgebrouwen trappist.

  • Veerse Gat in Zeeland: dit kampeerparadijs ligt aan een idyllisch kanaal niet ver van het strand vandaan. Je kunt prachtige fiets- en wandelavonturen in deze natuur beleven. Ook Middelburg en Veere zijn op fietsafstand te bereiken. ‘s Avonds geniet je met een glas bier of wijn bij de kampvuurplaats.

  • Beau Rêve in de Belgische Ardennen: op het kampeerterrein van Beau Rêve verblijf je middenin de wildernis van de Ardennen, vlakbij het dorpje La Roche-en-Ardenne. Door dit natuurgebied stroomt het riviertje Ruisseau Fond de Gênes, groeien tal van loof- en naaldbomen en vind je heel veel dieren in het wild. Je kunt hier prachtig kajakken, mountainbiken, klimmen, dammen bouwen, vogels en reeën spotten of boeken lezen bij de tent. Steek ‘s avonds gezellig een kampvuurtje op.


Hier vind je tips voor het kiezen van duurzaam vervoer, groene accommodatie, bio en vega(n) restaurants en natuurexcursies in Nederland. Laat je verrassen op een microavontuur in eigen land. Met deze inspiratie moet dat wel lukken:


Ben jij enthousiast geworden van onze ideeën om in eigen land op reis te gaan? We horen het graag! De inspiratie voor de avonturen en suggesties in dit artikel hebben we gehaald uit het boek (Te) gekke slaapplekken van Renske Borst en uit het Groene Boekje.

bottom of page