top of page

Ode aan de trein: waarom een treinvakantie een stuk comfortabeler is dan een vliegtuigvakantie

Bijgewerkt op: 27 jul. 2023


Reizen met de trein door Spanje

Er bestaan genoeg vooroordelen over treinreizen: treinen zijn altijd vertraagd, het is altijd druk, het duurt lang én het is duur. In dit artikel nemen we deze vooroordelen weg en geven we vier redenen waarom treinreizen wél super leuk en comfortabel kan zijn. Vooral in vergelijking met het vliegtuig. Want een reis met de trein is het zowel voor jezelf als voor de planeet meer dan waard.


Reizen met de trein is een stuk milieuvriendelijker dan reizen met het vliegtuig. Een vierdaagse stedentrip met het vliegtuig is bijvoorbeeld zes keer vervuilender dan een citytrip met de trein. En dat terwijl een treinreis super leuk en comfortabel is!

Reizen met de trein door Slovenië

Vooroordelen van reizen met de trein

Veel mensen horen wij zeggen dat treinen altijd vertragen, het altijd druk is en dat ze duur zijn. Maar wanneer je met de trein naar het buitenland gaat, vallen deze vooroordelen compleet weg (we spreken uit ervaring). Internationale treinen zijn altijd net wat luxer. Ze zijn ingesteld op lange ritten. Daardoor moet je vaak reserveren, waardoor je altijd verzekerd bent van een plek. En de prijs van je rit beperk je door een Interrail te kopen of te kiezen voor een aanbieding bij bijvoorbeeld NS International.


De voordelen van treinreizen

Er zitten, naast voordelen voor de planeet, veel voordelen aan op vakantie gaan met de trein. Toen Eline met de trein naar Slovenië reisde, ontdekte zij deze voordelen. Maar er waren zes voordelen die er echt uit sprongen:

 1. Stoelen in een trein zijn vaak een stuk ruimer, groter en comfortabeler dan stoelen in een vliegtuig.

 2. In een trein krijg je letterlijk de ruimte om je benen te strekken. Je kunt namelijk altijd gaan staan en even heen-en-weer lopen, bijvoorbeeld naar de bistro in de andere coupe.

 3. Tijdens de reis kun je tegenover elkaar zitten of je, samen met je reisgenoot, afzonderen in een 2-zits. Dat betekent dat je vrijwel altijd privacy hebt en altijd de ruimte hebt om de dingen te doen die je samen wilt doen, bijvoorbeeld een spelletje spelen, een tekenboek gebruiken of een puzzel maken.

 4. Onze favoriet: tijdens een treinreis kun je naar buiten kijken en alles wat aan je voorbij gaat écht bekijken. Met een treinreis ruil je wolkenvelden en een hemelsbrede horizon in voor ongerepte berglandschappen, wilde bossen of schilderachtige baaien.

 5. Je kunt zoveel eten, drinken en andere vloeistoffen meenemen als je wilt (en als je tas aan kan), want je hoeft niet door de douane en dus ook niet op je vloeistoffen te letten.

 6. Voor een treinreis hoef je geen twee of drie uur voor vertrek aanwezig te zijn op het station. Ook over lange rijen en controles hoef je je geen zorgen te maken.

Reizen met de trein is leuk want je kunt spelletjes doen

Hoe ga ik comfortabel met de trein?

Treinreizen vraagt om een andere mindset. Een mindset waarbij je inziet dat de reis met de trein ook al een groot onderdeel van de reis is. Maak je reis daarom ook écht leuk:

 • Zorg voor lekkers, zoals thee in je thermosfles, je lievelingsdrankje in groot formaat, lekkere chocoladerepen, nootjes, tomaatjes, dropjes, belegde broodjes en fruit. Voordeel: je mag alles meenemen, want je hoeft niet door de douane.

 • Neem leuke (kaart)spelletjes mee als je samen met iemand reist. Aanraders voor onderweg zijn Qwixx, Kolonisten van Catan kaartspel, Uno, The Mind, Kakkerlakkensalade.

 • Zorg ook voor vermaak als je een momentje voor jezelf wilt. Neem een boek mee, koop een tijdschrift of een vakantieboek, neem kleurpotloden mee en ga Mandala platen inkleuren, zet inspirerende podcasts en luisterboeken op je telefoon, download toffe films (ook leuk met zijn tweeën) maar vergeet niet af en toe naar buiten te kijken. Straks mis je dat prachtige uitzicht over het dal!

 • Trek comfortabele kleding aan, net als in het vliegtuig. Doe een losse broek aan waar je je benen goed in kunt bewegen. Neem ook een kussentje mee als je een tukkie wilt doen.

 • Ga om het uur een stukje lopen. In het gangpad of naar de bistro. Soms moet je overstappen. Dat is goed, want dan gebruik je weer je spieren en gewrichten. Je moet weer je tas dragen (goed voor je armen en schouders), trappen oplopen (goed voor de bil- en beenspieren) en misschien een sprintje trekken (goed voor de conditie). Zo blijf je fit tijdens de reis. Als je een rechtstreekse treinrit hebt, kun je in het gangpad rek- en strekoefeningen doen. Even lekker een kwartier in de downward facing dog pose staan.

 • Reserveer voor het gemak de drukke treinen. Veel ICE-treinen naar en door Duitsland zijn druk. Als je wilt voorkomen dat je 2 uur op de grond zit of continu aan het zoeken bent naar vrije plekken, kun je het beste reserveren.


Inspiratie

Je kunt allerlei reizen met de trein maken. Een rondreis door Europa met een interrailpas is misschien wel de bekendste optie, en een hele leuke. Maar ook voor een stedentrip in Europa is de trein ideaal. Wintersportbestemmingen, of ze nu in Oostenrijk, Italië, Zwitserland of Frankrijk liggen, zijn goed bereikbaar per spoor. Ga je volgende wintersportvakantie met de trein. De trein beperkt je vakantiebestemmingen niet tot West-Europa. Zo reisde Eline met de trein naar Slovenië en sta je na een week treinreizen in Laos.


We zijn benieuwd wat je van deze voordelen en tips vindt. Weet jij nog andere voordelen of tips van reizen met de trein? Stuur ze hieronder in een bericht!

Comments


bottom of page