top of page

Massatoerisme: zo bant Palau het

Bijgewerkt op: 22 jul. 2022



Palau, een paradijselijke eilandennatie in Micronesië, bedacht een unieke manier om massatoerisme in goede banen te leiden. Door de Palau pledge zouden honderdduizenden bezoekers de bewoners en de eilanden met respect behandeld hebben.


Palau pledge

Palau heeft haar immigratiewetgeving aangepast om het milieu te beschermen. Het is de eerste natie ter wereld die dat doet. Voor toeristen betekent dit dat ze bij aankomst een belofte moeten ondertekenen waarin staat dat ze zich ecologische en cultureel verantwoord gedragen op de eilanden, in het belang van Palau's kinderen en toekomstige generaties Palauanen. Dit is letterlijk het geval. Kinderen uit heel Palau hielpen de belofte te ontwerpen.



De belofte wordt bij aankomst op Palau in je paspoort gestempeld, waar je ook wordt verzocht deze te ondertekenen. Kortom, dit is het visum voor Palau:


Children of Palau,

I take this pledge,

as your guest,

to preserve and protect

your beautiful and unique

island home.


I vow to tread lightly,

act kindly and explore mindfully.


I shall not take

what is not given.


I shall not harm

what does not harm me.


The only footprints

I shall leave are those

that will wash away.



Massatoerisme op Palau

Palau is rijk aan biodiversiteit in de Stille oceaan en op het land. Palau bestaat uit meer dan 200 kalkstenen en vulkanische eilanden. Massatoerisme bedreigt deze pracht. Tegelijkertijd is toerisme de belangrijkste branche en inkomensbron voor de inwoners. In de jaren '80 deed massatoerisme haar intrede op Palau. Sindsdien worden de stranden, koraalriffen, het erfgoed en de voedselvoorraad van de natie bedreigd, wat ook uitgelegd wordt in een video die toeristen op vluchten naar Palau te zien krijgen. Uit dit paradox werd de Palau plegde geboren.


Palau stelt de toekomst van de kinderen centraal in de organisatie van toerisme. Er wordt gesteld dat bezoekers een positieve impact kunnen hebben op Palau en de natuurlijke en culturele bronnen van Palau worden beschermd. Palau is met haar pledge en programma een voorloper op vlak van milieubewust toerisme. Er zijn al meer dan 661.800 beloftes getekend. Daarnaast erkennen de Verenigde Naties de voorbeeldfunctie van Palau en onderschrijven veel beroemdheden en journalisten het initiatief.



Certificering

Bij de belofte zijn ook lokale ondernemers betrokken. Het toerismebureau van Palau en Palau pledge ontwikkelden een certificeringsprogramma voor lokale bedrijven. Het doel van dit programma is de Palauaanse bedrijven aan te moedigen om kartrekkers te worden op vlak van duurzaamheid op Palau. Bedrijven met een Palau pledge certificering zijn lokaal, zetten stappen om te verduurzamen en dragen positief bij aan de lokale cultuur en gemeenschap. Daarnaast hebben de bedrijven informatie en educatiemateriaal om hun klanten te informeren zodat ze zich aan de Palau belofte kunnen houden tijdens hun verblijf.


Palauaanse tips voor duurzaam reizen

Volgens de de website van Palau pledge, kun je je met de volgende tips aan de belofte houden. Wij onderschrijven de adviezen ook en denken dat ze overal ter wereld wel van pas komen.

  • Neem geen souvenirs uit de zee, zoals koraal, schelpen, vissen, haaien, schildpadden en andere beschermde soorten. Dat bedreigd hun bestaan en beschadigt de omgeving.

  • Leer meer over de cultuur en bevolking. Praat met de bevolking en vraag naar de culturele etiquette, zoals een manier om iemand te begroeten, respectvol gekleed gaan, gewoontes, tradities en andere culturele waarden.

  • Voer de vissen en haaien niet, daarmee beschadig je de gezondheid van het ecosysteem en beïnvloedt je het gedrag van de dieren. Bovendien breng je jezelf in gevaar.

  • Raak koraal niet aan en ga er niet op staan. Koraal is heel fragiel en net zo belangrijk voor de biodiversiteit van de oceaan. Staan, lopen of wrijven tegen koraal kan een hele kolonie doen sterven. Hetzelfde geldt voor het aanraken van koraal met zwemvinnen. Wees dus voorzichtig tijdens het snorkelen en duiken.



  • Raak ook geen dieren aan. Van aanrakingen krijgen ze stress en soms ook beschadigingen. Sommige vissen verliezen bijvoorbeeld hun beschermende laag als je ze aanraakt. Daarbij kan aanraking voor mensen ook schadelijk zijn.

  • Pluk geen fruit in iemands tuin. Schokkend dat dit vermeld moet worden.

  • Ga voor reef-safe zonnebrandcrème. Veel zonnebrandcrèmes zijn verboden op Palau vanwege de chemicaliën die het koraal en zeeleven beschadigen. Je kunt reef-safe zonnebrandcrème kopen op de eilanden.

  • Gooi geen sigarettenpeuken in de oceaan of op het strand, net als ander afval. Plastic kost helaas jaarlijks duizenden dieren het leven.

  • Breng je eigen bakje of doosje, (water)fles en tas mee. Palau is op weg zero waste te worden. Palau doet niet langer aan plastic tasjes en andere single-use plastics. Hier meer over reizen zonder wegwerpplastic.


Ben je ook een inspirerende bestemming of ontwikkeling tegengekomen? We zijn benieuwd! Laat het ons weten.

Mis niets! Volg ons op social media

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Als eerste op de hoogte bij nieuwe blogs en informatie?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bedankt voor het aanmelden!

© 2019 - 2020 by Eline & Ilse, Fairtrail

Logo design: Lookandfeelings

bottom of page