top of page

Massatoerisme vermijden: zo doe je dat

Bijgewerkt op: 4 mrt. 2021


In de wijngaard bij locals thuis, Slovenië

Dat wij niet van massatoerisme houden, was je vast al duidelijk. We hebben zo onze manieren en tools om op reis de leukste, rustigere plekjes te vinden. Onze belangrijkste bronnen zijn locals, want wie weet er meer van een bestemming dan zij?


Een aantal dingen kun je overal doen met gegarandeerd succes. Minder geschikt voor mensen die niet van verrassingen houden. Wij laten ons graag meevoeren door wat we zien, horen en ruiken. Verder wandelen we veel, huren we vaak een fiets, gebruiken we het openbaar vervoer en proeven we wat we niet kennen. Geocachen of een alternatieve stadswandeling maken brengt je ook op verrassende plekken. Of volg een cursus, via Withlocals bijvoorbeeld, en leer meer over de cultuur. Kook in Italië, leer sieraden maken in Indonesië en dans de tango in Argentinië. Check I like local voor cursussen en activiteiten in Afrika en Oost-Azië. Doe ook dingen die locals doen: ga naar markten, feesten, festivals, het zwembad, de bioscoop, de sauna en het park. Spreek op straat en in cafés mensen aan en vraag naar hun favoriete plek. Dat zijn de beste tips en soms ook mooie verhalen. Plan weinig en neem de tijd.


Een nagenoeg leeg nationaal park in India

Logeren bij locals

Logerend bij locals leer je je bestemming op een hele andere manier kennen. Waarschijnlijk ken je couch surfing al. Je slaapt dan voor een klein bedrag bij iemand op de bank en met wat geluk is het heel gezellig en laat je host fijne plekjes in de omgeving zien. Als je goed zoekt, regel je via AirBnb ook zo’n ervaring. De minder bekende organisaties Be Welcome en Trustroots zijn vergelijkbare initiatieven en Warm Showers doet dit speciaal voor fietstoeristen.


Als je wat meer tijd hebt, zijn house sitting en pet sitting een geweldige manier om je even inwoner van een andere plaats te voelen. Je draagt dan een tijdje zorg voor andermans huis, tuin en eventueel ook dier(en). Ideaal als je overweegt te migreren naar die plek en alvast een proeftijd wil, om een plek beter te leren kennen of om je even te isoleren voor het schrijven van een boek bijvoorbeeld. Met niet veel vakantiedagen meer over en behoefte aan zo’n ervaring, is huizenruil de uitkomst.


Je kunt ook je handen uit de mouwen steken voor een slaapplek en wat bijleren. Wwoof, Help X en WorkAway verbinden je met toffe hosts wereldwijd. Wwoof voorziet contact met biologische boeren. Daarvoor kun je ook bij Help X en WorkAway terecht, maar ook voor vrijwilligerswerk en verblijf op onder andere zeilboten en in hostels staan zij paraat.


Wandelen met locals in Ierland

Niet gratis, wel voordelig zijn de Air Bnb-achtige kampeerinitiatieven Campspace en het Belgische Welcome to my garden. Voor een klein prijsje kampeer je in de tuin van een local, midden in de stad of in juist in het midden van nergens. Gratis kamperen kan ook! Helaas is paalkamperen in Nederland niet meer toegestaan, maar in onze buurlanden vind je prachtige bivakzones.


De favoriete hotspots van locals

De tips van Like a local (wereldwijd), Spotted by locals (Europa, Midden-Oosten en Noord-Amerika) en kaarten van Use-it.travel (vooral Europa) leiden je naar leuke plekjes, activiteiten en restaurants van lokale ondernemers in plaats van ketens. Reisgidsen als Lonely planet doen dat ook en toch is dit anders. Misschien denk je nu, ja maar meid, alles wat in de Lonely planet staat aangegeven als ‘authentiek’, ‘off the beaten track’, ‘hidden gem’ of best bewaarde geheime parel on earth op een toeristische bestemming, is juist overladen met backpackers en dat gebeurt met elke plek die door een reisgids of grote reisblogger wordt aangeraden. Klopt en dat is vaak een anticlimax. Bovendien worden een paar lokale ondernemers dan heel vaak gesteund en blijven anderen onbekend en in de schaduw.


Like a local, Spotted by locals en Use-it zijn veel relatief onbekend en daarom blijven de plekjes die zij aanprijzen minder bezocht, is je bijdrage aan de lokale economie eerlijker en waardevoller en je ervaring waarschijnlijk veel leuker en zonder meer avontuurlijker.


Aan zee in Brighton, Engeland

Staycation

Nu reizen niet gaat, is een staycation een fijn alternatief om even in een andere omgeving te zijn en je zinnen te verzetten. Je eigen woonplaats of een stad in de buurt, lijkt op het eerste gezicht misschien niet interessant, maar er zijn ongetwijfeld plekken die je nog nooit gezien hebt. Eline en haar zus lieten zich in de watten leggen in een eco-sexy hotel in Amsterdam. Met een Like a local gids, tips van Spotted by locals of een kaart van Use-it ontdek je vast wat nieuws. Je kunt natuurlijk ook zelf tips sturen naar een van deze organisaties.


Stay safe. Stay local. Verwen jezelf en koop lokaal.

Comments


bottom of page